Hoe Werkt een Luchtreiniger en Hoe Maak je Gebruik van deze Machines?

De belofte van een luchtreiniger is verleidelijk: een apparaat dat is ontworpen om de lucht in je huis te reinigen en alle onzuiverheden, waaronder geuren, rook, en stof, te verwijderen. Gezien het feit dat de niveaus van bepaalde schadelijke stoffen binnenshuis tot vijf keer hoger kan zijn in vergelijking met de lucht buiten, begrijpen we de belangstelling voor luchtreinigers.

Luchtreinigers kunnen inderdaad een deel van de luchtvervuiling neutraliseren. In werkelijkheid voldoen echter niet alle luchtreinigers noodzakelijkerwijs aan de verwachtingen.

Hoe Werkt een Luchtreiniger

Hoe Werken Luchtreinigers?

Luchtreinigers werken in wezen door de lucht te filteren van onzuiverheden, waarbij schadelijke deeltjes worden opgevangen.

Luchtreinigers werken ook anders dan bijvoorveeld ventilatie filters. Terwijl filters alleen deeltjes verwijderen, kunnen luchtreinigers de lucht ook zuiveren door schone lucht terug de kamer in te brengen.

Hoe Werken Luchtreinigers

Welke deeltjes een luchtreiniger precies verwijdert, hangt uiteindelijk af van het type luchtreiniger dat je kiest. Bepaalde versies zijn gemaakt met filters om deeltjes op te vangen terwijl de lucht er doorheen stroomt, terwijl andere luchtreinigers deeltjes in de lucht kunnen neutraliseren zonder ze eerst te filteren.

Een andere optie is een luchtreiniger die negatieve ionen uitzendt, deze ionisators helpen positieve ionendeeltjes in de lucht om te zetten in negatieve deeltjes. Het nadeel van deze optie is dat sommige van deze machines ozon uitstoten.

Zijn Luchtreinigers het Eigenlijk Wel Waard?

Zoals we hierboven aangeven, werken luchtreinigers wel degelijk en kunnen ze zeker een verschil maken in de kwaliteit van de lucht. Maar of je al dan niet een luchtreiniger nodig hebt hangt van een paar factoren af. luchtreinigers zijn niet goedkoop; de prijzen kunnen variëren van ergens rond de 50 euro tot ruim boven de 1000 euro.

Er zijn ook onderhoudskosten om rekening mee te houden. Filters moeten regelmatig vervangen worden, en deze filters kunnen soms duur zijn, afhankelijk van het merk.

Je vindt luchtreinigers met wasbare filters. Deze moet je dan schoon maken, drogen en weer in de luchtreiniger stoppen stoppen. Ook de eerder genoemde ionisatoren zijn gemakkelijk te onderhouden omdat ze geen filters hebben.

Om te weten of luchtreinigers al dan niet de moeite waard zijn, behandelen we hieronder enkele vhulde voor- en nadelen.

Zijn Luchtreinigers het Eigenlijk Wel Waard

Voordelen

Als ouders willen we onze kinderen beschermen tegen kwaad, zelfs tegen de ongeziene gevaren. Het scheppen van een veilige thuisomgeving waarin je kinderen kunnen leven is voor veel ouders een prioriteit.

Kinderen zijn gevoeliger voor allergenen en verontreinigende stoffen in de lucht in vergelijking met volwassenen. Dus als je een pasgeborene in huis hebt, wordt het schoonhouden van de lucht belangrijk.

Een kleine luchtreiniger naast het wiegje plaatsen helpt de lucht die je baby inademt te zuiveren van irriterende deeltjes. Dit verlaagt op zijn beurt het risico dat je kind astma of allergie symptomen ontwikkelt.

Geschikt Voor Gezinnen Met Huisdieren

We houden van onze huisdieren zoals we van onze kinderen houden – ze hebben een speciaal plekje in ons hart en ons huis. Maar helaas wordt hun aanwezigheid soms sterk opgemerkt. De uitvallende vacht, geuren en schilfers kunnen allergie en astma doen verergeren.

Als je met deze problemen te maken hebt, kun je baat hebben bij een luchtreiniger. Een HEPA filter vangt deze schilfers op en een luchtreiniger met actief koolfilter absorbeert onaangename geurtjes.

Verwijdert Geurtjes

Als je last hebt van vieze geurtjes die in je huis blijven hangen, kan een luchtreiniger helpen. De meeste apparaten met filter zijn voorzien van een actief koolfilter dat geurtjes absorbeert.

Verwijdert Geurtjes

Verwijdert Allergenen

Wist je dat ongever 25 procent van de volwassenen in Nederland last hebben van allergieën? Als iemand in je huishouden last heeft van allergieën en/of astma, zal een luchtreiniger goed helpen.

Een HEPA filter is effectief in het opvangen van allergenen zoals stofmijt en pollen. Deze speciale filters vangen deeltjes met de minuscule grootte van 0,3 micron op. Om je een idee te geven van hoe klein dat is: wij, als mensen, kunnen niets zien dat kleiner is dan 10 micron.

Neutraliseert Rook

Rook is niet iets wat je in je huis wilt hebben. En als je kinderen in huis hebt, wordt rook op afstand houden nog belangrijker. Bepaalde luchtreinigers verwijderen effectief rook dat wordt veroorzaakt door koken en sigaretten. Zo kunnen jij en je gezin genieten van een gezonde binnenlucht.

Nadelen van Luchtreinigers

Nadelen

Onderhoud

Om je luchtreiniger optimaal te laten werken, moet je hem goed onderhouden. Regelmatig onderhoud is een must. Als je luchtreiniger vervangbare filters gebruikt, moeten deze regelmatig vervangen worden.

Het vervangen van de filters kan niet alleen soms onhandig zijn, maar het kan ook een dure aangelegenheid worden. Heb je daarentegen een ionisator, dan zul je het apparaat vaker moeten schoonmaken om alle gevallen deeltjes te verwijderen.

Prestaties

Soms beweert een fabrikant een luchtkwaliteit rendement van 99 procent, maar dat moet je niet altijd geloven. Gewoonlijk testen deze bedrijven hun producten in gecontroleerde omstandigheden.

De tests worden meestal ook op de hoogste stand uitgevoerd. In werkelijkheid zul je echter ook lagere standen gebruiken vanwege de geluidsniveaus.

Ook zitten allergenen zoals stofmijten vaak in matrassen, banken en tapijten. Jammer genoeg kunnen luchtreinigers deze deeltjes niet bereiken.

Geluidsniveaus

Zoals we al kort vermeldden, is het geluidsniveau voor veel mensen een probleem. Sommige luchtreinigers kunnen hinderlijk luid zijn als ze op een andere stand dan laag staan. Velen vergelijken het geluid met dat van een grote ventilator die onophoudelijk blaast, terwijl anderen het vergelijken met een luid gezoem.

Schimmels

Sommige mensen zijn allergisch voor huishoudelijke schimmel (vaak veroorzaakt door waterschade), waarbij sommige symptomen lijken op die van seizoensgebonden allergieën en stofallergieën.

Helaas zijn de meeste luchtreinigers niet ontworpen om schimmels te verwijderen, en de apparaten kunnen ook de muffe geuren die met schimmel gepaard gaan niet wegnemen.

Schimmels

Om het probleem daadkrachtig op te lossen moet je de bron van de eventuele waterschade oplossen en neem je daarna contact op met een schimmel bestrijdingsdienst. Deze vakmensen gebruiken antimicrobiële middelen om schimmel te verwijderen.

Kosten

Als allergie of astma-symptomen je leven negatief beïnvloeden, kan een luchtreiniger met HEPA filter de gezondheid van de luchtwegen verbeteren.

De beste luchtreinigers kosten over het algemeen tussen de 200 en 900 euro en deze prijs is aan de hoge kant. Omdat het aan te bevelen is een luchtreiniger voortdurend te laten werken, kun je ook een piek in je elektriciteitsrekening verwachten. Hoewel sommige apparaten energiezuiniger zijn dan andere, zal de gemiddelde HEPA Luchtreiniger 50 tot 200 watt elektriciteit verbruiken en je kan jaarlijks €30 tot €90 extra aan elektriciteitskosten verwachten.

Als je je zorgen maakt over je portemonnee, zoek dan bij het winkelen naar het energielabel.

Conclusie

Conclusie

Onderzoek toont aan dat het filteren van de lucht inderdaad kan helpen om schadelijke deeltjes uit binnenruimten te verwijderen, voornamelijk allergenen en rook.

Toch werken luchtreinigers het best in combinatie met een goede luchtcirculatie en regelmatig schoonhouden van het huis. Een luchtreiniger is niet het enige wondermiddel om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren, maar het kan zeker helpen.

Als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt, zoals astma en allergieën, praat dan met je huisarts over manieren waarop je de luchtkwaliteit binnenshuis kunt verbeteren om je symptomen te beheersen. Stop nooit met het innemen van medicijnen zonder eerst met je huisarts te praten.

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >


Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >


Beste uit de Test Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie