Hoe Vaak Moet Ik de Filter Van Mijn Luchtreiniger Vervangen?

Luchtreinigers kunnen de kwaliteit van de lucht in het huis verbeteren door schadelijke deeltjes op te vangen, vieze geuren te neutraliseren, rook te verminderen, en ziektekiemen te elimineren.

Maar om die kwaliteit te waarborgen, hebben luchtreinigers regelmatig onderhoud nodig. Hierbij moeten de filters regelmatig vervangen worden. Bij de meeste luchtreinigers moet af en toe een filter vervangen worden, en dit varieert meestal naargelang het soort filter. Kennis van de mate van onderhoud die de verschillende soorten luchtreinigers vereisen zal je helpen een weloverwogen beslissing te maken.

Luchtreiniger Filter Vervangen

Waarom Moet Je de Filters van een Luchtreiniger Regelmatig Vervangen?

Als een luchtreiniger aan staat, is de lucht in je huis relatief vrij van irriterende stoffen. Dat komt omdat die irriterende stoffen in het filter zijn opgevangen. Als de lucht door deze filters stroomt, raken stof, huidschilfers van huisdieren en andere allergenen en deeltjes verstrikt in het gaas van de mediafilter. Na verloop van tijd is de filter echter “vol”. Deze werkwijze geldt ook voor andere filters, zoals koolstoffilters, die geurmoleculen in de lucht opvangen.

Een filter dat doorzeefd is met verzamelde stoffen, verliest echter geleidelijk aan kwaliteit. Behalve dat er geen plaats meer is voor nieuw op te vangen deeltjes, kan lucht ook niet meer zo goed door de filters stromen. Regelmatig een nieuw filter plaatsen kan er dus voor zorgen dat je luchtreiniger weer optimaal blijft werken.

Moeten Alle Filters Vervangen Worden?

Sommige fabrikanten hebben besloten dat er behoefte is aan modellen die op de langere termijn minder kosten, wat leidde tot de ontwikkeling van luchtreinigers met wasbare of permanente filters. Deze modellen elimineren of verminderen de noodzaak om regelmatig filters aan te schaffen. Deze filters moeten echter nog steeds schoongemaakt worden, dus om hun doeltreffendheid te behouden moeten ze consequent gewassen of afgestoft worden.

Kortom, of je nu wegwerp-, wasbare of permanente type filters in je luchtreiniger hebt, alle filters hebben een levensduur. Ze moeten regelmatig vervangen of schoongemaakt voor het onderhoud van je luchtreiniger.

Dus, Hoe Vaak Moet ik de Filters Vervangen??

Hoe vaak je je luchtfilters moet vervangen hangt af van een aantal factoren. Laten we enkele van deze factoren nader bekijken:

Gebrekkige kwaliteit van de binnenlucht: Hoe vuiler de lucht normaal gesproken in je huis is, hoe sneller je filters hun maximale capaciteit zullen bereiken. Verwacht een kortere levensduur van de filters, bijvoorbeeld als je huis langs een drukke weg staat (vol met auto’s die verontreinigende stoffen en gassen uitstoten) of als je rookt en/of huisdieren hebt.

Frequentie van Gebruik: Het is duidelijk dat een luchtreiniger die 24/7 aan staat meer onderhoud nodig heeft dan een apparaat dat alleen op bepaalde tijden van de dag of op bepaalde dagen van de week aanstaat.

Filtertype: Sommige filtertypes moeten vaker vervangen worden dan andere. Zo moeten voorfilters meestal maandelijks schoongemaakt worden, terwijl HEPA filters een langere levensduur hebben.

Weten wat de beste tijd is om filters te vervangen kan verwarrend zijn. Daarom worden sommige luchtreinigers uit de doos geleverd met controle-indicatoren. Deze functie laat de gebruiker weten, hetzij door een LED indicator, hetzij door piepsignalen, dat een filter vervangen of schoongemaakt moet worden. Niet alle luchtreinigers zijn echter met zo’n functie uitgerust.

Vervangingsschema voor Filters

Hieronder geven we een overzicht in een vervangingsschema voor verschillende filtertypes. Deze gevevens moeten je een idee geven van hoe vaak verschillende filters vervangen moeten worden. Als de informatie je niet door de specifieke fabrikant ter beschikking gesteld wordt, ga dan na welk type filter in je luchtreiniger gebruikt wordt en bekijk de levensduur ervan hieronder:

 • HEPA Filters: Moeten om de 12 tot 18 maanden vervangen worden
  Koolstoffilters: Moeten tussen de 3 tot 6 maanden vervangen worden
  Voorfilters: Moeten om de 30 dagen schoongemaakt worden. Vervang Deze filters als ze versleten zijn
  Permanente Filters: Moeten om de drie maanden schoongemaakt wordrn. Bij beschadiging moeten deze filter vervangen worden

Bedenk dat dit algemene richtlijnen zijn. Er kunnen bepaalde filters zijn die een uitzondering vormen op de regel, zeker gezien de snelle groei en ontwikkeling van luchtreinigers waar voortdurend nieuwe technologieën en filtertypes ontwikkeld worden. Toch gelden de bovenstaande cijfers voor de meeste luchtreinigers.

Als een specifieke luchtreiniger van dit schema afwijkt en een speciaal vervangingsschema vraagt, zal het merk dat hoogstwaarschijnlijk in de handleiding of op de website aangeven.

Vaak Gestelde Vragen

Zijn er tekenen dat mijn filter vervangen moet worden?

Als je luchtreiniger niet met een indicator voor filtervervanging geleverd wordt, kun je ook aan de hand van de volgende signalen vaststellen of een filter vervangen moet worden:

 • Het filter vertoont veel stof- en vuil, waardoor het een duidelijke grijze kleur krijgt.
 • Je huis is stoffiger dan gewoonlijk.
 • Er is een duidelijke toename van het aantal huidschilfers (van huisdieren) die in de lucht zweven.
 • Je krijgt vaker of ernstiger last van astma en allergie symptomen.
 • Je begint vieze geurtjes te ruiken.

Onthoud: je intuïtie helpt! Wat ook het voorgeschreven schema is voor het filter dat je gebruikt, maak de filter schoon of vervang het zodra je merkt dat er zich veel vuil en aanslag ophoopt dat de werking aanzienlijk belemmert.

Moet Ik Mijn Uitwasbaar Filter Drogen Na Het Schoonmaken?

Ja! Het is belangrijk uitwasbare filters goed te drogen voor je ze terug in je luchtreiniger plaatst. Als je dat niet doet kan er schimmelvorming ontstaan, waardoor je luchtreiniger vieze geurtjes gaat verspreiden.

Wat kan ik nog meer doen om de levensduur van mijn luchtreiniger en zijn filters te verlengen?
Je kunt de levensduur van je filter aanzienlijk verlengen door zo min mogelijk te roken en/of je huis af te sluiten voor binnenkomend stof, rook en vuil.

Je kunt er ook voor zorgen dat je luchtreiniger goed blijft werken door regelmatig het filter te controleren en door het vervangingsschema bij te houden. Het niet vervangen van het filter van je luchtreiniger kan tot gevolg hebben dat schadelijke stoffen en bacteriën in de kamer komen.

Slotwoord

Er zijn veel factoren die de levensduur van je filter bepalen (plaats, gebruik, kwaliteit, soort enz.). Fabrikanten van luchtreinigers geven ook vaak weinig uitleg over hoe ze aan de gegevens komen. De beste manier om te weten te komen wanneer je je filter moet vervangen is met behulp van een goedkope luchtkwaliteitsmonitor.

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >


Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >


Beste uit de Test Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie