Wat Is een Ionisator en Hoe Werken deze Machines?

Mensen uiten vaak hun bezorgdheid over de buitenlucht en het milieu. Maar hoe zit het met de luchtkwaliteit in je huis?

Zwevende deeltjes zoals stof en ziektekiemen kunnen leiden tot een slechte luchtkwalitiet binnenshuis. Dit kan je ademhaling beïnvloeden en na verloop van tijd tot ongewenste gezondheidseffecten leiden. Een slechte luchtkwaliteit kan ook bestaande aandoeningen, zoals astma, verergeren.

Wat Is Een Ionisator?

Als je geïnteresseerd bent in het filteren van de binnenlucht, kun je je afvragen of ionisatoren dit werk kunnen doen. Ionisatoren zijn apparaten die bepaalde deeltjes in de lucht verwijderen met behulp van negatieve ionen. De bedoeling van een ionisator is om luchtdeeltjes te helpen bezinken en deze uit de lucht te halen.

Ionisatoren kunnen helpen de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren, maar ze kunnen ook potentiële nadelen veroorzaken. In dit artikel gaan we na hoe ionisatoren werken, en gaan we verder ook in op de voor- en nadelen.

Hoe Werkt Een Ionisator?

Om te begrijpen hoe ionisatoren werken, helpt het om te weten wat ionen zijn.

Ionen zijn moleculen met een elektrische lading. Het zijn onzichtbare moleculen die in de atmosfeer rondzweven. Negatieve ionen zijn moleculen die een elektron gewonnen hebben; positieve ionen zijn moleculen die een elektron verloren hebben.

Hoe Werkt Een Ionisator

Een ionisator is een apparaat dat negatieve ionen in de lucht loslaat. De negatieve ionen hechten zich aan kleine deeltjes, zoals sigarettenrook.

Dit geeft de deeltjes een elektrische lading, waardoor ze samenklonteren en neerkomen op oppervlakken zoals:

  • Muren
  • Plafonds
  • Vloeren
  • Tafels
  • Gordijnen
  • Tapijten en Vloerkleden

Als de deeltjes eenmaal ergens op geland zijn, kunnen ze verwijderd worden.

Ionen En Ionisatoren

Denk hier eens over na: Onze dagelijkse omgeving is gevuld met positieve ionen. Je kunt dit soms ook zelf voelen, bijvoorbeeld vóór een storm of als je kelder benauwd aanvoelt. Ze worden ook uitgestoten door beeldschermen en uitlaatgassen van voertuigen.

Positieve Ionen

Positieve ionen komen veel meer voor in onze omgeving dan negatieve – wat jammer is, want positieve ionen veroorzaken vermoeidheid, verhogen de bloeddruk, bezorgen een slecht gevoel en hebben (ondanks hun naam) over het algemeen een negatief effect op de algemene gezondheid.

Negatieve Ionen

Negatieve ionen doen precies het tegenovergestelde: Ze helpen ons weer op te peppen. Negatieve ionen dragen bij tot dat frisse gevoel dat je krijgt in de buurt van water, in de bergen, of na regenval. In feite is het nemen van een douche een geweldige manier om een roes van negatieve ionen te ervaren.

Van negatieve ionen wordt ook gezegd dat ze:

  • Ontspanning bevorderen
  • Prikkelbaarheid verminderen
  • De slaap verbeteren
  • De lucht helpen zuiveren van allergenen, zoals pollen en virussen

Hoewel nog niet overtuigend, tonen voorlopige studies aan dat negatieve ionen depressieve symptomen zouden kunnen helpen verminderen. Dus als je tegen iemand zegt dat je wat “frisse lucht” nodig hebt, zeg je misschien eigenlijk dat je meer negatieve ionen nodig hebt.

Ionisatoren gebruiken elektriciteit om negatieve ionen te creëren. De ionisator laadt de luchtmoleculen elektrisch op en stuurt ze vervolgens de kamer in. Deze ionen trekken positief geladen ionen aan (die zaken als stof en bacteriën met zich meedragen).

Moet Ik Een Ionisator Kopen

Moet Ik een Ionisator Kopen?

Redenen waarom je geen ionisator moet kopen.

Laten we beginnen met de redenen waarom je beter geen ionisator kunt kopen. Ook wel bekend als de “nadelen”.

Hoewel ionisatoren ongelooflijk krachtige en bekwame machines zijn, zijn er sommige elementen die ze niet kunnen schoonmaken.

Hieronder een aantal redenen waarom je beter geen ionisator kunt kopen:

Je Hebt Veel Huidschilfers Van Huisdieren en/of Stof

Huidschilfers vam dieren en stof komen vaak in grote hoeveelheden voor, en het gebruik van negatieve ionen of elektrostatische opvangplaten is niet de meest effectieve methode om deze te verminderen.

Omdat er zo veel van die microscopische deeltjes zijn, kan het voor een ionisator moeilijk zijn ze over een langere perioden te verwijderen.

Je Lijdt Aan (Ernstige) Astma

Zoals net gezegd, hebben ionisatoren moeite om massale hoeveelheden stof en huidschilfers van huisdieren uit de lucht te verwijderen.

Hetzelfde geldt voor allergenen, zoals pollen en schimmels.

Als je dus last hebt van allergieën of astma, wil je een luchtreiniger die de lucht optimaal kan filteren om je te helpen beter te voelen.

In dat geval is een standaard luchtreiniger met een HEPA filter de betere optie.

Je Maakt Je Zorgen Over de Ozonproductie

Er zijn sommige ionisatoren die sporen van ozon produceren terwijl ze werken, deze worden ook wel ozongeneratoren genoemd.

Dit kan niet alleen bijdragen aan de luchtvervuiling binnenshuis, maar het kan ook je longen en keel irriteren.

Als je aan astma lijdt, kan een ozongenerator zelfs je ademen negatief beïnvloeden.

Voordat je een ionisator koopt, is het een goed idee de specificaties van de fabrikant te controleren. Deze gegevens laten je weten of je je zorgen moet maken over de ozonafgifte of niet.

Niet alle ionisatoren geven ozon af, en sommige die dat wel doen geven slechts kleine sporen af, die niet schadelijk zijn voor je gezondheid.

Lees: Wat is een Ozongenerator?

Redenen Waarom je een Ionisator zou Moeten Aanschaffen

We geloven dat kennis van de voor- en nadelen van ionisatoren nuttig kan zijn om je te helpen de juiste beslissing te nemen.

Ionisatoren zijn niet voor iedereen geschikt.

Hoewel, we hopen dat onze redenen om geen ionisator te kopen je nog niet hebben afgeschrikt.

Er zijn een paar goede redenen waarom je er één zou moeten aanschaffen, die als de “voordelen” worden bestempeld.

Je Zoekt Een Zuinige Luchtreiniger

Omdat de meeste gewone luchtreinigers filters nodig hebben om optimaal te werken, zul je deze filters om de zoveel tijd moeten vervangen.

En afhankelijk van het type luchtreiniger dat je koopt, kunnen deze filters duur zijn.

Ionisatoren, daarentegen, hebben geen filters nodig.

Als je een ionisator koopt die “geladen platen” gebruikt, hoef je, om het apparaat goed te laten werken, alleen maar de platen om de zoveel tijd schoon te maken.

Als de ionisator die je koopt negatief geladen ionen uitzendt, hoef je helemaal niets te doen om het apparaat te onderhouden – en dat kan je op de lange duur veel geld besparen.

Welk model je ook kiest, ionisatoren kosten na de aanschaf geen onderhouden.

Ionisatoren zijn dus een goedkope en voordelige optie voor een betere luchtkwaliteit in het huis.

Allergenen Verwijderen

Je Wilt van Rook Afkomen

Als deeltjes door de elektrische platen van een ionisator gaan, wordt de structuur veranderd.

Dit betekent dat een ionisator in staat is een rookgeur die in je huis blijft hangen te verminderen.

Of die geuren nu veroorzaakt worden door het aanbranden van je eten of als je zelf sigaretten rookt, een ionisator is een prima apparaat om van de geur af te komen.

Je Zoekt Een Stil Apparaat

Ionisatoren hebben geen ventilatoren of motoren, dus ze maken geen geluid.

Dit maakt ze ideaal om in je slaapkamer te zetten. Of je kunt ze in je woonkamer zetten zonder dat je bang hoeft te zijn dat de ionisator je stoort terwijl je naar je favoriete serie kijkt.

Een Ionisator

Een Ionisator: Ja of Nee?

Als je je afvroeg: “Moet ik een ionisator kopen?” dan hopen we dat dit artikel je wat inzicht gegeven heeft in de vraag of dit al dan niet de juiste soort luchtreiniger voor je is.

Afhankelijk van wat je wilt en nodig hebt, kan een ionisator een geweldige aanwinst zijn.

Ionisatoren zijn een voordelige keuze, doen goed werk, en kosten niets aan onderhoud. Zorg wel dat de kamer goed geventileerd is en dat je zelf niet (lang) in de kamer aanwezig bent als het apparaat aan staat

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >


Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >


Beste uit de Test Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie