Kan een Luchtreiniger Geuren Uit je Huis Verwijderen?

Elk huis heeft een eigen unieke geur, maar soms zijn deze geuren ongewenst of zelfs gênant. Vooral doordringende kookluchtjes en muffe schimmelgeuren. Kan een luchtreiniger deze geuren verwijderen? Zo ja, welke luchtreinigers zijn het meest effectief?

Waaruit Bestaan Geuren

Waaruit Bestaan Geuren?

De mens is in staat tot gewenning, een deftige manier om te zeggen dat je gevoeligheid en vermogen om geuren te onderscheiden na verloop van tijd afneemt. De hersenen hebben de neiging die geuren te negeren waar je voortdurend in aanraking mee komt, en zich in plaats daarvan te concentreren op geuren die anders zijn dan je vertrouwde omgeving.

Dat is de reden waarom je de geur van je geliefde huisdieren misschien niet opmerkt, maar de geur van rottend eten wel.

De gewone geuren waaruit ons dagelijks leven bestaat zijn eigenlijk chemische stoffen in de lucht, en sommige van die geuren ontstaan door vluchtige organische stoffen (VOS).

Van deze VOS, zoals formaldehyde, kunnen sommige nadelige gezondheidseffecten veroorzaken. Veel gevaarlijke stoffen zijn echter geurloos, wat betekent dat de geuren die je neus prikkelen minder gevaarlijk kunnen zijn.

Wat zijn die Vieze Geuren Precies?

De menselijke neus kan duizenden geuren waarnemen en onderscheiden, zelfs bij blootstelling aan uiterst kleine hoeveelheden chemische stoffen in de lucht. Maar wat zijn die chemische stoffen?

Wat zijn die Vieze Geuren Precies

Als je bijvoorbeeld aan rozen, lavendel of geraniums ruikt, krijg je een flinke vleug van hun natuurlijke chemische mengsels in je neus. Als je geblinddoekt aan elk zou ruiken, is het misschien moeilijk voor iedereen het verschil te ruiken, omdat ze alle drie grote hoeveelheden geranylacetaat bevatten, een natuurlijke organische verbinding die veel gebruikt wordt bij de productie van parfums, zepen en kaarsen.

Als je een banaan pelt, wordt je neus gebombardeerd met isoamyl acetaat, een organische verbinding die bananen en peren die kenmerkende fruitige geur en smaak geven. Alle geuren en smaken ter wereld, die “aromacomposities” genoemd worden, zijn afkomstig van chemische verbindingen die op onze reukorganen inwerken.

Waar Komen Onaangename Geuren Vandaan?

Elk gezin heeft andere gewoonten als het om hygiëne en netheid gaat, maar de nare geurtjes die je maar niet lijkt te kunnen wegnemen zijn geen toeval. Ze zijn het gevolg van chemische verbindingen in de lucht, waarvan de vluchtigheid je neus bereikt. Deze nare geuren zijn niet alleen hinderlijk, maar vertegenwoordigen ook tastbare luchtverontreiniging die nadelige gezondheidseffecten kunnen veroorzaken.

Een luchtreiniger kan de oplossing zijn voor sommige van deze ongewenste geuren, door deeltjes die de geur veroorzaken uit de lucht te verwijderen.

Sommige luchtreinigers zijn echter krachtiger dan andere om van aanhoudende geurtjes af te komen.

De meeste geuren, aangenaam of niet, zijn het resultaat van receptoren in je neus die een chemische stof in de lucht waarnemen, een taak die je neus buitengewoon goed vervult, ook al zou je willen dat je neus dat soms niet deed. In de lucht zwevende chemische stoffen zijn over het algemeen kleiner dan andere deeltjes die je in je huis aantreft, waardoor ze uit de lucht filteren een uitdaging is voor de meeste luchtreinigers.

Geur van Huisdieren

Huidschilfers van huisdieren zijn een veel voorkomende bron van soms onaangename geuren in onze huizen. Volgens onderzoek loopt, zwemt of vliegt er in 47,7% van de huishoudens een huisdier. Alles bij elkaar opgeteld houden 3,8 miljoen huishoudens in Nederland ongeveer 27,3 miljoen gezelschapsdieren.

De huid van je huisdier scheidt kleine eiwitten, oliën en andere stoffen af, en alle dieren met vacht of veren geven huidschilfers af. Dat kan een geur in je huis veroorzaken en ook een gezondheidsrisico vormen voor mensen met allergieën.

Geur van Huisdieren

Schimmels

Voorkomen dat schimmels ontstaan is altijd de beste optie. Maar als je die vreselijke muffe geur in je huis ruikt, raak dan niet in paniek. Er zijn talloze manieren om schimmels te verwijderen, maar reageer snel om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Geur van Rook

Rook, bestaande uit stofdeeltjes en gasvormige verontreinigende stoffen, kan zowel een geur afgeven alsmede gevaarlijk zijn om in te ademen. Omdat rook niet helemaal uit de lucht gefilterd kan worden door luchtfilters alleen, is het nemen van de nodige maatregelen om je huis tegen rook te beschermen van cruciaal belang.

Bovendien is het belangrijk te onthouden dat, hoewel sommige filters rook uit de lucht kunnen verwijderen, de bron van rook aangepakt moet worden.

Kookgeuren

Helaas kan de heerlijke maaltijd die je gekookt hebt lang in je keuken en huis blijven hangen. De geuren die je associeert met eten zijn aromatische verbindingen, kleine chemische stoffen in de lucht waarvoor onze neuzen gevoelig zijn.

Spek, bijvoorbeeld, heeft een opvallende geur als je hey in een pan bakt. Terwijl het sist komen vluchtige organische verbindingen en koolwaterstoffen vrij. Deze zijn moeilijk voor traditionele HEPA filters om uit de lucht te verwijderen.

Kookgeuren

Geuren in je Huis of op Kantoor

Een onaangename combinatie van geuren in je huis of op kantoor kan je ertoe leiden geurende producten zoals luchtverfrissers te overwegen. Maar in een poging om vervelende en mogelijk gênante geurtjes te verwijderen, kan het toevoegen van geurstoffen aan de lucht extra VOS introduceren, die de risicofactoren voor een aantal gezondheidsproblemen kunnen verhogen.

Waarom geuren zo moeilijk uit de lucht te filteren zijn

Geuren zijn moeilijk uit de lucht te filteren omdat traditionele luchtreinigers (zoals HEPA) gewoon niet ontworpen zijn om dezd gassen zoals VOS te verwijderen.

In plaats daarvan zijn de meeste luchtreinigers ontworpen om grotere deeltjes zoals stof, huidschilfers en pollen te filteren. Maar, zoals je hieronder zult ezdn, is koolstoffiltratie een type dat wel VOS kan verwijderen, hoewel dit type filter ook nadelen heeft.

HEPA filters met UV-C licht

UV-C staat voor ultraviolet-C, een soort licht dat micro-organismen doodt door het ze effectief onmogelijk te maken zich voort te planten. De doeltreffendheid van luchtreinigers met UV-C licht blijft echter onduidelijk, want er zou een hoge dosis licht en tijd voor nodig zijn om schimmels en bacteriën te vernietigen.

Koolstof Luchtfilters

Filters die actieve koolstof gebruiken om in de lucht zwevende chemicaliën op te vangen zijn een goede manier om sommige geuren uit de lucht te verwijderen.

De hoeveelheid koolstof en de complexiteit (dikte) van de koolstofstructuren in het luchtfilter hebben een enorm effect op de totale capaciteit van het filter.

Je moet bij het kopen van dit type luchtreiniger letten op de hoeveelheid actieve kool die in een filter aanwezig is.

Luchtreinigers

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >


Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >


Beste uit de Test Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie