De Beste Luchtreiniger in 2022: Voor een Schonere Lucht in Huis

Effectieve luchtreinigers zijn veelal duur en het onderhouden van een luchtreiniger is dankzij de filters ook niet goedkoop. Alhoewel de marketing afdeling van de fabrikanten het tegendeel beweren, steunen wetenschappelijke onderzoeken de voordelen van luchtreinigers op je gezondheid niet in zijn geheel. Dat komt deels omdat het buitengewoon moeilijk is om de effecten van de luchtkwaliteit te onderscheiden van andere omgevingsfactoren.

Beste Luchtreiniger


Daarnaast is er ook duidelijk bewijs dat de kwaliteits-luchtreinigers eigenlijk heel goed zijn in hun voornaamste taak, namelijk het verwijderen van fijnstof uit de lucht: pollen, schimmelsporen, enzovoort. Met dat in gedachten is het geen verrassing dat de gebruikers van luchtreiniger unaniem beweren dat de machines hun slaap verbeteren, de allergieën verminderen en/of de astmaklachten verminderen.

Ga echter met realistische verwachtingen een luchtreiniger kopen. De meeste filters die je ziet, filteren niet alles, zoals we in detail zullen uitleggen. De meeste filters zijn de zogeheten HEPA-stijl filters die moleculen op nanoschaal zoals gassen (radon, VOC’s) niet kunnen vangen, en ook weinig tot niets kunnen doen aan bijvoorbeeld huisstofmijt en haar van huisdieren. Deze zinken objekten zelfs in je huis blijven nadat de lucht is gezuiverd. Om er vanaf te komen, heb je bijvoorbeeld een goede stofzuiger nodig.

Top 10 best verkochte luchtreinigers

Ten slotte is geen huis of kantoor op luchtdicht; nieuwe deeltjes worden altijd door ramen, deuren, kanalen en andere openingen naar binnen getrokken. Luchtreiniger is een continu proces en om het meest effectief te zijn, moeten luchtreinigers de klok rond draaien. Zoals de EPA, een Amerikaanse gezondheidsorganisatie zegt: “De beste manier om residentiële luchtvervuiling binnenshuis aan te pakken, is meestal om de bron van de verontreinigende stoffen te controleren of te verwijderen en om het huis te ventileren met schone buitenlucht.”

Dat betekent: rook niet binnen, regelmatig stofzuigen, en houd je huisdieren buiten wanneer mogelijk. Alleen al het nemen van deze maatregelen zal de luchtkwaliteit in het huis aanzienlijk verbeteren. Als je de lucht wilt reinigen, dan koop je een luchtreiniger.

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop

De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >

Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >

Beste uit de Test

Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >

Hoe Werken Luchtreinigers?

Luchtreinigers verwijderen (niet alle) kleine deeltjes, allergenen en schadelijke chemicaliën uit de lucht in uw huis. Ze kunnen ook nuttig zijn bij het elimineren van sterke luchtjes van huisdieren, het koken en/of roken. Deze machines verplaatsen de lucht door meerdere filterlagen en voorkomen dat de deeltjes terug de lucht in worden gelanceerd.

Luchtreinigers gebruiken verschillende soorten technologieën om de lucht te reinigen van mogelijk schadelijke deeltjes:

– De voorste filters vangen zwaardere deeltjes zoals haar, stof en pluisjes op.
– Met koolstof afgedekte filters elimineren sommige geuren en gassen.
– HEPA-filters vangen tot 99,97% van zelfs de kleinste allergenen op.
– Ionisatoren elimineren virussen en bacteriën door ionen te produceren die zich op deze schadelijke deeltjes hechten, waardoor ze zwaarder worden en op de grond vallen.
– UV-straling vernietigt kiemen, schimmels, bacteriën en virussen door de moleculaire structuur te breken.

Afhankelijk van het merk en model van je keuze, kan een luchtreiniger sommige of al deze technieken gebruiken om de lucht in je huis of op kantoor te reinigen.

Luchtreiniger kopen, waar moet u op letten

Wie zou moeten overwegen om een luchtreiniger te kopen?

Omdat de lucht in je huis twee tot vijf keer meer vervuild is dan buitenlucht, kan iedereen profiteren van een luchtreiniger. Dat is vooral zo als je in een grote stad of in de buurt van drukke wegen woont/werkt waar schone lucht nauwelijks te vinden is.

Luchtreinigers kunnen zeer nuttig zijn voor mensen die lijden aan astma of allergieën, veroorzaakt door allergenen in de lucht. Luchtreinigers met HEPA-filters zijn zeer efficiënt in het elimineren van dit soort irriterende stoffen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat luchtreinigers je niet van je allergieën of astma zullen genezen. De beste manier om uw huis vrij te houden van allergenen, is door vaak te stofzuigen of te dweilen. Dat gezegd hebbende, een schonere lucht dankzij een luchtreiniger kun je symptomen verzachten en is zeker het proberen waard.

Luchtreiniger test

Zijn luchtreinigers het geld waard?

Gezien de kosten van luchtreinigers en de tijd die nodig is om ze te onderhouden, is het vanzelfsprekend om je af te vragen of luchtreinigers het echt waard zijn.

De waarheid is, het hangt echt af van je behoeften:
Als je iemand bent die niet gevoelig is voor de luchtkwaliteit in het huis, dan ben je waarschijnlijk beter af zonder een “dure” luchtreiniger.
Als je iemand bent die last heeft van allergieën veroorzaakt door huisstofmijt (allergenen die niet door de lucht worden verspreid), dan ben je beter af met hypoallergene lakens en een regelmatige schoonmaakbeurt.
Als allergenen in de lucht een probleem voor je zijn, dan kan een luchtreiniger de symptomen verlichten. Je moet er niet volledig op vertrouwen, maar ze kunnen zeker een verschil maken in de lucht die je inademt.

Bovendien kunnen luchtreinigers zeer efficiënt zijn om bepaalde stank en kookgeuren te elimineren, het huis schoon te houden en schadelijke chemicaliën te verwijderen als je je daar zorgen over maakt.

Top 5 beste luchtreinigers

Welke luchtreiniger is het beste?

Het is niet eenvoudig om deze vraag te beantwoorden, omdat de vraag afhankelijk is van je behoeften:

– Heb je een luchtreinigers nodig dat de symptomen van astma en allergieën verlicht? De beste luchtreiniger heeft dan een HEPA-filter.
– Wil je geuren elimineren? Het beste model heeft een filter van hoge kwaliteit bedekt met actieve kool.
– Vaak ziek? Een luchtreiniger met een ionisator of UV-C-licht zal helpen om bacteriën en virussen in de lucht te elimineren.
– Wil je de hoeveelheid rondslingerend stof verminderen? Een goedkope en/of eenvoudige luchtreinigers is de beste optie.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een luchtreiniger?

Eerst en vooral moet je nadenken welke luchtreiniger aan je behoeften voldoet. Niet elke luchtreiniger is hetzelfde. Bekijk welke schadelijke elementen- of geuren je uit de lucht wilt halen.

Is het de geur van sigarettenrook, schimmel of elementen die een allergische reactie veroorzaken zoals pollen die je wilt verwijderen. Luchtreinigers zijn er ook in verschillende maten, dus je moet ook de grootte overwegen en hoe effectief de luchtreiniger is voor het reinigen in verschillende kamers.

Vooral de grootte van een kamer is belangrijk. Afhankelijk van de grootte en het vermogen van de luchtreiniger zit er verschil in hoeveel kubieke meter lucht een luchtreiniger kan reinigen. Om te meten welke luchtreiniger aan je behoeften voldoet, moeten we meer weten over enkele van de gebruikte begrippen bij het beoordelen van de specificaties van luchtreinigers.

CADR, een afkorting in het Engels voor “Clean Air Delivery Rate”; geeft het volume van gefilterde lucht aan dat door de luchtreiniger wordt afgeleverd. Een groter aantal CADR betekent dat de luchtreiniger een grotere hoeveelheid lucht filtert.

ACH of ACPH (Engels: Air Changes per Hour); geeft aan hoe vaak de luchtreiniger de lucht filtert of verandert in een bepaalde ruimte per uur. 1 of 2 luchtreinigingen per uur zullen resulteren in schonere lucht. Voor mensen die last hebben van allergieën en een luchtreiniger willen kopen adviseren we een minimum van 4 ACH.

CFM of kubieke voet per minuut; Dit aantal betekent in feite hoeveel kubieke voet lucht er per minuut door de luchtreiniger gaat. Dit aantal is belangrijk bij het kiezen van een luchtreiniger omdat een hogere CFM betere luchtreinigingsresultaten oplevert.

Welke luchtreiniger is goed?

Hoe lang moet een luchtreiniger werken voor een goed resultaat?

Voor de beste resultaten is het aan te raden om je luchtreiniger te allen tijde continu te laten werken. Hoewel dit de levensduur van de filters kan verkorten, loont het zeker in termen van gezonde en schone lucht. Sommige geavanceerde luchtreinigers detecteren de luchtkwaliteit in je huis en werken automatisch als de lucht vervuild is.

Moet ik veel geld uitgeven voor een goede luchtreiniger?

Het hangt er echt van af waar je je luchtreiniger voor wilt gebruiken. Als je de lucht in een groter gebied wilt reinigen, moet je overwegen om een grotere en krachtigere luchtreiniger te kopen en dat kost natuurlijk meer geld. Het kopen van een high-end luchtreiniger kan ook extra functies met zich meebrengen of een mooi ontwerp. Je moet ook rekening houden met het geluidsniveau dat sommige reinigers produceren. Oftewel, wilt je de luchtreiniger tijdens het slapen gebruiken?

Als je een luchtreiniger ’s nachts in je slaapkamer wilt gebruiken, zou je waarschijnlijk een kleinere luchtreiniger moeten overwegen die effectief en stil is. Koop een luchtreiniger die bij je past, een duurdere luchtreiniger is misschien niet altijd de beste oplossing. Voor meer informatie lees de luchtreiniger koopgids hieronder.

Luchtreiniger koopgids

Het lijkt wel of er eindeloze opties zijn als het gaat om luchtreinigers. Bol.com, Coolblue en Amazon (Duitsland) bieden talloze opties voor luchtreiniger. Het kan serieus uitputtend zijn om erachter te komen welke luchtreiniger de beste is! Wat je koopt, hangt natuurlijk volledig af van je exacte behoeften en wensen.

Hieronder volgen een aantal essentiële kenmerken voor het kopen van een luchtreiniger.

HEPA filter

Is de filter in de luchtreiniger een HEPA-filter? HEPA-filters zijn in wezen industriestandaard als het gaat om luchtreinigers. HEPA staat in het Engels voor “High Efficiency Particulate Air” en deze filters zijn uiterst efficiënt. Deze filters zijn het beste in het verwijderen van geur en het vasthouden van stofdeeltjes en garanderen schone lucht.

Automatische modus

Dit is een belangrijke functie voor ons, vooral voor grotere luchtreinigers. De auto-modus past de ventilatorsnelheid automatisch aan wanneer de luchtkwaliteit in de kamer verslechterd of verbeterd.

Helpt een luchtreiniger tegen allergie

Tijdschakelaar

Een tijdschakelaar is niet een essentieel onderdeel van een luchtreiniger, maar het is leuk om te hebben. Je kan de tijdschakelaar of timer voor halverwege de nacht instellen of de functie schakelt de luchtreiniger enkele uren na je vertrek uit.

Dekkingsgraad

Natuurlijk is een van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten de dekkingsgraad. Hoeveel werkelijke vierkante meters kan de luchtreiniger reinigen?

Het maximum is altijd precies dat – het maximum, maar je kunt de luchtreiniger ook in kleinere ruimtes gebruiken voor extra capaciteit. Als je een luchtreiniger met een grote capaciteit in een kleine ruimte gebruikt, zal deze de lucht eenvoudigweg meerdere malen per uur circuleren, waardoor je schonere lucht krijgt. Dit kan een goede optie zijn wanneer je allergisch bent.

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >


Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >


Beste uit de Test Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie