Beste Luchtreiniger voor Allergieën in 2022: Koopgids

Heb je last van (seizoensgebonden) allergieën en ben je op zoek naar een duurzame oplossing resulterend in verlichting van je klachten? Word je moe van het afhankelijk zijn van dure medicatie om je door het allergie seizoen te slepen? Als dit het geval is, weet dan dat je niet alleen bent. In tegendeel zelfs: er zijn miljoenen mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Een groot deel van hen heeft verlichting gevonden in het gebruik van een luchtreiniger.

Beste Luchtreiniger voor Allergieën
Beste Luchtreiniger voor Allergieën

In dit artikel zullen we belangrijke informatie met je delen omtrent allergieën en het kiezen van de beste luchtreiniger die je helpt bij de vermindering van (seizoensgebonden) allergieklachten.


Hoe Beïnvloedt Luchtkwaliteit je Gezondheid?

Het menselijk lichaam is een complex systeem en het kan lastig zijn om oorzaak en gevolg in zo’n gecompliceerde omgeving in kaart te brengen. Echter, een gemiddeld persoon brengt 87% van zijn/haar tijd binnen door. Het zorgen voor een goede luchtkwaliteit binnenshuis is dus logischerwijs erg belangrijk. Om het effect van een luchtreiniger te merken, raden we aan om zelf het verschil te beoordelen na het gebruiken van een luchtreiniger gedurende een korte periode.

Hoe Beïnvloedt Luchtkwaliteit je Gezondheid

Draagbaar of Niet?

Een luchtreiniger aanschaffen is een logische keuze wanneer je gevoelig bent voor allergenen van huisdieren, gevoelige luchtwegen hebt, geen toegang hebt tot schone buitenlucht of vlakbij drukke wegen/energiebedrijven/fabrieken woont. Voor andere situaties raden we aan om de afweging te maken of het je rust geeft te weten dat je schone lucht inademt en of je dit vindt afwegen tegen de prijs van de aanschaf en het onderhoud van een luchtreiniger.

Wanneer je tot nu toe nooit problemen aan je luchtwegen hebt ondervonden, kun je waarschijnlijk prima zonder luchtreiniger. Het zijn dure apparaten, met onderhoudskosten zoals het vervangen van de filter en uiteraard elektriciteitskosten.

Draagbaar of Niet

Onze Aanbevolen Luchtreinigers voor Allergieën in 2022

Beste Koop

De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >

Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >

Beste uit de Test

Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >

Hoe Filteren Luchtreinigers de Lucht?

Luchtreinigers gebruiken normaliter verschillende soorten filters om de lucht te reinigen. Allereerst, een grote, wasbare en herbruikbare pre-filter om de grootste deeltjes te vangen. Ten tweede, een fijnere, meestal een wegwerpbare, HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter.

De duurzaamheid van deze filters verschilt uiteraard per situatie, maar gemiddeld moet de filter iedere zes maanden vervangen worden. De HEPA-filter vangt alle hele kleine vuildeeltjes in de lucht. Ze zijn in staat om deeltjes zo klein als 0,3 micrometer te vangen, dit is meer dan 3 keer zo klein als een deeltje van sigaretrook.

Wat is de Clean Air Delivery Rate (CADR-waarde)?

De CADR waardering probeert een objectieve meting van de effectiviteit van een draagbare luchtreiniger te geven bij het verwerken van verschillende allergenen. Een luchtreiniger met een score van 250 voor stofdeeltjes, zorgt voor 250 vierkante meter schone lucht per minuut.

Wanneer je dus een luchtreiniger wilt aanschaffen, focus dan op de resultaten voor de specifieke vervuiler die je wilt verwijderen uit de ruimte, bijvoorbeeld pollen, rook of stof. Het algemene advies is om een model te kiezen dat ten minste twee derde van de lucht in een ruimte filtert.

CADR

Terminologie en Definities

Naast iedere aanbeveling hebben we geprobeerd om een korte uitleg te geven van de belangrijkste onderdelen om inzicht te geven in wat ieder specifiek apparaat waardevol maakt.

Waar voor sommigen een dergelijke korte beschrijving voldoende is om de juiste beslissing te maken, willen anderen juist in meer detail de functie van alle onderdelen leren kennen. Om die reden hebben we hieronder een beschrijving gemaakt van de terminologie omtrent luchtreinigers, die op deze pagina wordt gebruikt.

Filters in een Luchtreiniger

Pre-filter: Een essentieel onderdeel van een luchtreiniger, die gebruik maakt van een HEPA filter. De pre-filter verlengt de levensduur van het hoofdfilter door ervoor te zorgen dat grotere deeltjes niet in de hoofdfilter terecht komen en deze beschadigen. De meeste pre-filters zijn wasbaar en herbruikbaar en gaan een leven lang mee.

HEPA filter: Dit is de beste luchtfilter voor een luchtreiniger die er bestaat. Om HEPA filter genoemd te mogen worden, moet het filter aan strenge regels voldoen. Ook moet het filter ten minste 99,97% van de deeltjes die 0,3 micrometer zijn kunnen vangen.

(Geactiveerde) koolstof filter: Deze filter is erg poreus en heeft een groot oppervlak, wat de mogelijkheid biedt tot het absorberen van geurende deeltjes en gassen. Geen enkel andere filter kan geuren van bijvoorbeeld rook, huisdieren, koken, chemicaliën of schimmel zo goed verwijderen als dit filter.

Ion Generator (of Ionisator): Deze technologie geeft negatieve ionen af aan de lucht om deze daarmee te reinigen. Deeltjes van stof, bacteriën en allergenen zijn positief geladen en de negatieve ionen binden zich aan deze deeltjes. Door deze verbinding, worden de deeltjes te zwaar om in de lucht te blijven. Ionisator gebruiken vaak geen filter en hebben dus het voordeel dat ze geen filter onderhoud nodig hebben. Sommigen gebruiken een elektrostatische plaat om de zware, gevallen deeltjes op te vangen. Deze elektrostatische platen kunnen gewassen worden en daarna opnieuw worden gebruikt.

UV-C licht: UV staat voor Ultra Violet, dit licht is onderdeel van het elektromagnetische spectrum van elektromagnetische straling, waaronder licht, radiogolven en röntgenstraling vallen. UV-C is een type UV licht dat een krachtige vorm van straling betreft, die in staat is om micro-organismen te doden maar onschadelijk is voor mensen.

Ozon: Ozon is een erg reactief molecuul dat bekend staat om het doden van bacteriën en virussen en daarnaast geuren kan verwijderen. Echter, dezelfde eigenschappen die ozon in staat stellen om te reageren op organisch materiaal buiten het lichaam, is tegelijkertijd in staat om schade aan het menselijk lichaam te doen. Te veel blootstelling aan ozon kan leiden tot een verminderde longfunctie, pijn in de borst, kortademigheid, hoesten en irritatie van de keel.

Lees: Wat is een Ozongenerator?

PlasmaWave technologie: Deze technologie verwijdert vervuiling in de lucht op een veilige manier, zonder dat daar het schadelijke ozon bij vrij komt. Wanneer gefilterde lucht de luchtreiniger verlaat, gaat het eerst door een bepaald soort elektrische stroomstoot die positieve en negatieve ionen creëert. Dit zorgt ervoor dat de lucht in een plasma staat komt. Wanneer dit plasma bindt aan waterdamp, vormt het hydroxyl radicalen. Deze hydroxylen vallen op hun beurt weer ziektekiemen, bacteriën, virussen en chemische gassen aan en veranderen daarna in onschadelijke waterdamp.

Slimme Toepassingen

Slimme Toepassingen: Hiermee kan de luchtreiniger vanaf een mobiel apparaat worden bediend door het gebruik van een app. Schema’s en timers kunnen worden ingeschakeld. Ook kan de achteruitgang van de filter gemonitord worden. Sommige apps bevatten ook een real-time monitoring van de luchtkwaliteit, wat aan geeft hoe goed of slecht de luchtkwaliteit in huis is op ieder gevraagd moment.

Clean-Cel Anti-Bacteriële Behandeling: Deze behandeling voorkomt de groei van bacteriën en schimmels in een luchtreiniger. Hiermee wordt de levensduur van een luchtreiniger vergroot en worden geuren, die deze micro-organismen veroorzaken, verminderd.

Smart Sensors: Deze sensoren monitoren de luchtkwaliteit in een ruimte en geven informatie aan de luchtreiniger waarmee het zo efficiënt mogelijk vervuilende deeltjes kan verwijderen. De meest voorkomende types Smart Sensors zijn gericht op het verwijderen van stofdeeltjes en geuren. Wanneer hoge concentraties van deze vervuilende deeltjes worden gedetecteerd door de Smart Sensors, past de luchtreiniger zich automatisch aan om deze te bestrijden.

Light Sensor: Deze sensor houdt het licht niveau in een ruimte in de gaten. Wanneer het te donker wordt, geeft het een signaal aan de luchtreiniger om in slaapmodus te gaan. Slaapmodus is een stillere, energie-efficiëntere modus voor gebruik tijdens de nacht.

Elektrostatische plaat: zie definitie “Ionisator“.

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >


Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >


Beste uit de Test Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie