Wat is een CADR Waardering? De Maatstaf om Luchtreinigers te Vergelijken

CADR, in het Engels “Clean Air Delivery Rate”, is een meting die ontwikkeld werd als een manier om de prestaties van luchtreinigers te meten. De CADR waardering geeft de hoeveelheid lucht weer die van deeltjes (van bepaalde grootte) wordt gezuiverd.

Om de effectiviteit in het verwijderen van verschillende deeltjesgroottes te meten, worden met de CADR waardering drie soorten deeltjes getest: rook, pollen en stof. Deze vertegenwoordigen kleine, middelgrote en grote deeltjes. Elk wordt gemeten en krijgt zijn eigen CADR score.

Wat is een CADR Waardering?
De CADR geeft aan hoeveel kubieke meter de luchtreiniger per uur zuivert

CADR Gecertificeerde Luchtreinigers

De AHAM (in het Engels Association of Home Appliance Manufacturers) houdt toezicht op het CADR beoordelingsprogramma. Als onderdeel van dit programma worden producten willekeurig geselecteerd en onafhankelijk getest om te bevestigen dat ze aan de kwaliteit blijven voldoen.

Hieronder een screenshot van een CADR beoordelingen (AHAM website).
AHAM CADR Seal

Voordelen van CADR

Het voordeel van de CADR beoordeling is dat het de consument een manier geeft om luchtreinigers te vergelijken waarbij zowel de luchtstroom alsmede de filter bekeken en gestest worden.

De CADR is in feite een weergave van de luchtstroom (CFM) vermenigvuldigt met de kwaliteit van een luchtfilter. Dus, als een luchtfilter 200 cfm heeft en een efficiëntie van 100%, zou de CADR 200 moeten zijn (200×1). Als het luchtfilter 200 cfm heeft en een efficiëntie van 75%, zou de CADR 150 moeten zijn (200×0.75).

De CADR waardering is een goede manier om niet misleid te worden in allerlei marketingboodschappen.

Bijvoorbeeld, als een filter een zeer goede filter heeft, maar een lage luchtstroom, helpt de CADR om de twee in evenwicht te houden.

We zien dit vaak bij sommige fabrikanten die die opgevangen deeltjes “tellen” en dit gebruiken om de hoge efficiëntie van hun luchtreinigers aan te tonen bij de verkoop aan klanten. Deze methode kan erg overtuigend zijn omdat de koper ziet hoe goed de deeltjes worden verwijderd.

Hoewel dit feitelijk waar is, houdt het geen rekening met andere belangrijke punten, zoals de luchtstroom en het geluidsniveau. Het aantal verwijderde deeltjes geeft je dus geen volledig beeld van hoe goed de luchtreiniger in jou kamer zal werken.

Standaard Voor Luchtfiltering

Zoals eerder aangeven, de CADR is de internationale norm om de prestaties van luchtreinigers te meten.

Hoewel we de CADR een goede meetgraad vinden, zijn er volgens ons aanvullende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het vergelijken van luchtreinigers. Om beter te begrijpen waarom, helpt het om te weten hoe luchtreinigers getest wordend.

Hoe Wordt CADR Getest?

De CADR wordt gemeten terwijl de luchtreiniger op de hoogste ventilatorsnelheid draait. Als je de luchtreiniger op een lagere ventilatorsnelheid laat draaien, dan zal de CADR waardering lager uitvallen.

De CADR wordt getest met een nieuwe, schone filter en geeft dus niet de prestaties van de luchtreiniger in de loop van de tijd weer. Een kleine, dunne filter kan goed testen in de CADR test maar kort daarna flink aan kwaliteit inleveren.

Om dit beter te begrijpen is onze suggestie uit te zoeken hoeveel “filtermedia” er in de filters zit. Bovendien speelt de grootte van de luchtfilters een rol in de verwachte prestaties na verloop van tijd. Een groot filter met veel filtermedia zal veel beter presteren dan een kleinere, dunnere filter. Kijk goed of de fabrikant van de luchtreiniger deze informatie prijsgeeft.

De CADR Waardering Houdt Geen Rekening met het Geluidsniveau

De CADR is ook geen veiligheidstest, dus het geeft niet de ozonproductie van een ozongeneratoren, de betrouwbaarheid van de motor of het energieverbruik van de luchtreiniger aan.

Hoe een Luchtreiniger op Kamergrootte Kiezen

De sleutel tot schone lucht in je huis is dat de filters van voldoende kwaliteit zijn en dat er een goede luchtstroom in de luchtreiniger zit. Om je te helpen de juiste keuze te maken raden we je aan onze koopgids over luchtreinigers te lezen.

Veel Gestelde Vragen over CADR

Hoe Juist En Nuttig Zijn CADR Beoordelingen?

De CADR beoordeling is de beste manier om de prestaties van luchtreinigers te vergelijken. In wezen geeft het je een getal om te weten hoeveel schone lucht er geproduceerd wordt op de hoogste ventilatorsnelheid.

Waarom is CADR Belangrijk?

Het is belangrijk als je bezorgd bent over de prestaties van een luchtreiniger. Het laat je weten of de luchtreiniger sterk genoeg is om je woonruimte te zuiveren van schadelijke deeltjes. Als een luchtreiniger niet genoeg luchtstroom heeft zal hij niet effectief zijn in het schoonmaken van de lucht in je kamer.

Hebben Grotere Luchtreinigers een Betere CADR Beoordeling?

In het algemeen geldt: hoe groter de oppervlakte van het (media)filter en hoe sterker de ventilator, hoe beter de CADR waardering zal zijn. Uit tests is gebleken dat torenvormige luchtreinigers een lagere CADR waardering hebben dan doosvormige luchtreinigers.

Heeft de CADR Waardering Beperkingen?

Ja, er zijn beperkingen, zoals de nadruk op verwijderde deeltjes in plaats van gassen. De waardering is ook gebaseerd op de hoogste ventilatorsnelheid. Als de luchtreiniger bijvoorbeeld luidruchtig is, zal deze de CADR waardering niet beïnvloeden.

Samenvatting

De CADR beoordeling is een goed uitgangspunt bij het vergelijken van luchtreinigers.

Maar om een weloverwogen keuze te maken vinden we dat meer informatie en tests nodig zijn.

Hieronder een korte lijst van de punten die we je aanraden te overwegen als je een luchtreiniger koopt:

  • CADR Waardering
  • Filters: efficiëntie, grootte en hoeveelheid filtermedia
  • Geluidsniveau
  • Kwaliteit van de motor
  • Veiligheid – geen ozon en gebruikt geen technologie die schadelijke stoffen kan uitstoten

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >


Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >


Beste uit de Test Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie