Werken Luchtreinigers om de Lucht te Zuiveren van Schadelijke Stoffen?

De belofte van een luchtreiniger is verleidelijk: een apparaat dat is ontworpen om de lucht in je huis te reinigen en alle onzuiverheden, waaronder geuren, rook, en stof, te verwijderen. Gezien het feit dat de niveaus van bepaalde verontreinigende stoffen binnenshuis tot vijf keer hoger kan zijn dan de buitenlucht, begrijpen we de belangstelling. Luchtreinigers kunnen inderdaad een deel van de dreiging van luchtvervuiling neutraliseren. In werkelijkheid voldoen echter niet alle luchtreinigers noodzakelijkerwijs aan de hype.

Werken Luchtreinigers

Hoe werken Luchtreinigers?

Luchtreinigers werken in wezen door de lucht te zuiveren, waarbij verontreinigende stoffen en allergenen worden opgevangen.

Luchtreinigers werken ook anders dan filters. Terwijl filters alleen deeltjes verwijderen, kunnen luchtreinigers de lucht ook zuiveren.

Welke deeltjes een luchtreiniger precies verwijdert, hangt uiteindelijk af van het type dat je kiest. Bepaalde versies zijn gemaakt met filters om deeltjes op te vangen terwijl de lucht er doorheen stroomt, terwijl andere andere deeltjes in de lucht kunnen neutraliseren zonder ze eerst te filteren.

Een andere optie is een luchtreiniger die negatieve ionen uitzendt, die helpt positieve ionendeeltjes in de lucht aan te trekken zodat ze geneutraliseerd worden. Het nadeel van deze optie is de mogelijkheid van ozonuitstoot.

Zijn Luchtreinigers het Waard?

Zoals we hierboven zagen, werken luchtreinigers echt en kunnen ze zeker een verschil maken. Maar of je al dan niet een luchtreiniger nodig hebt hangt van een paar factoren af. luchtreinigers zijn niet goedkoop; de beginprijs kan variëren van ergens rond de 50 tot ruim boven de 1000 euro.

Zijn Luchtreinigers het Waard?

Er zijn ook onderhoudskosten om rekening mee te houden. Filters moeten regelmatig vervangen worden, en die kunnen duur zijn, afhankelijk van het merk.

Je vindt luchtreinigers met wasbare filters. Deze zijn gemakkelijk schoon te maken, te drogen en weer in het toestel te stoppen. Ook ionisatoren zijn gemakkelijk te onderhouden omdat ze geen filters hebben.

Om te weten of luchtreinigers al dan niet de moeite waard zijn, bekijken we enkele van hun voor- en nadelen.

Voordelen

Als ouders willen we onze kinderen beschermen tegen kwaad, zelfs tegen de ongeziene gevaren. Het scheppen van een veilige thuisomgeving waarin je kinderen kunnen gedijen is voor veel ouders een prioriteit.

Kinderen zijn gevoeliger voor allergenen en verontreinigende stoffen in de lucht, dan gezonde volwassenen. Dus als je een pasgeborene in huis hebt, wordt de lucht schoonhouden nog belangrijker.

Een kleine luchtreiniger naast het wiegje plaatsen helpt de lucht die je baby inademt te reinigen. Dit verlaagt op zijn beurt het risico dat je kind astma of allergie symptomen ontwikkelt.

Geschikt Voor Gezinnen Met Huisdieren

We houden van onze huisdieren zoals we van onze kinderen houden – ze hebben een speciaal plekje in ons hart en ons huis. Maar helaas wordt hun aanwezigheid heel sterk opgemerkt. Uitgewaaide vacht, geuren en huidschilfers zijn veel voorkomende allergie en astma triggers.

Als je met deze aspecten van het huisdierbezit worstelt, kun je baat hebben bij een luchtreiniger. Een echt HEPA filter vangt huidschilfers op en een actief koolfilter absorbeert onaangename geurtjes.

Verwijdert Geurtjes

Als je last hebt van onaangename geurtjes die in je huis blijven hangen, kan een luchtreiniger helpen. De meeste toestellen met filter zijn voorzien van een actief koolfilter dat geurtjes absorbeert en een neutralere ruimte schept.

Verwijdert Geurtjes

Verwijdert Allergenen

Wist je dat 30 procent van de volwassenen en 40 procent van de kinderen in de VS last hebben van allergieën? Als iemand in je huishouden te maken heeft met allergieën of astma, zal een luchtreiniger zeer goed helpen.

Een echt HEPA filter is zeer effectief in het opvangen van allergenen zoals stofmijt, huidschilfers van huisdieren en pollen. Het vangt deeltjes met de minuscule grootte van 0,3 micron. Om je een idee te geven van hoe klein dat is: wij kunnen niets zien dat kleiner is dan 10 micron.

Neutraliseert Rook

Rook is niet iets wat je in je huis wilt hebben. En als je kinderen in huis hebt, wordt rook op afstand houden nog belangrijker. luchtreinigers verwijderen effectief rook die veroorzaakt wordt door koken en tabak. Zo kunnen jij en je gezin genieten van een gezonde atmosfeer.

Nadelen

Onderhoud

Om je zuiveraar optimaal te laten werken, moet je hem goed verzorgen. Regelmatig onderhoud is een must. Als je toestel vervangbare filters gebruikt, moeten die regelmatig vervangen worden.

Dat kan niet alleen onhandig zijn als je drukke dagen hebt, maar het kan ook duur zijn (zoals we hierboven uitlegden). Heb je daarentegen een ionisator, dan zul je vaker moeten diepreinigen om alle gevallen deeltjes te verwijderen.

Prestaties

De fabrikant beweert misschien een rendement van 99 procent, maar dat moet je niet verwachten. Gewoonlijk testen deze bedrijven hun producten in gecontroleerde omstandigheden.

De tests worden meestal ook op de hoogste stand uitgevoerd. In werkelijkheid zul je echter eerder lagere standen gebruiken vanwege het lawaai.

Ook zitten allergenen zoals stofmijten vaak in matrassen, banken en tapijten. Jammer genoeg kunnen luchtreinigers deze ingebedde deeltjes niet bereiken.

Prestaties van een Luchtreiniger

Geluidsniveaus

Zoals we al kort vermeldden, is het geluidsniveau voor veel huiseigenaren een probleem. Sommige luchtreinigers kunnen hinderlijk luid zijn als ze op een andere stand dan laag staan. Velen vergelijken het geluid met dat van een grote ventilator die onophoudelijk blaast, terwijl anderen het vergelijken met een luid gezoem.

Een luchtreiniger zal schimmel niet elimineren, noch de problemen die schimmel voor je gezondheid en je huis kan veroorzaken.

Sommige mensen zijn allergisch voor huishoudelijke schimmel (vaak veroorzaakt door waterschade in huis), waarbij sommige symptomen lijken op die van seizoensgebonden allergieën, stofallergieën en allergieën voor huidschilfers van dieren.

Helaas zijn luchtreinigers niet ontworpen om schimmel te verwijderen, en de apparaten kunnen ook de muffe geuren die met schimmel gepaard gaan niet wegnemen.

Om het probleem op te lossen onderzoek en herstel je de bron van eventuele waterschade en neem je daarna contact op met een schimmelbestrijdingsdienst. Deze vakmensen gebruiken antimicrobiële middelen om schimmel te verwijderen.

Als allergie of astma-symptomen je leven negatief beïnvloeden, kan het bewijs dat een HEPA filter de gezondheid van de luchtwegen verbetert, je aanmoedigen om rond te shoppen voor een luchtreiniger.

De beste luchtreinigers kosten over het algemeen tussen de 200 en 900 Euro en deze prijs is aan de hoge kant. Omdat het aan te bevelen is een luchtreiniger voortdurend te laten werken, kun je een piek in je elektriciteitsrekening verwachten. Hoewel sommige apparaten energiezuiniger zijn dan andere, zal de gemiddelde HEPA luchtreiniger 50 tot 200 watt elektriciteit verbruiken en je jaarlijks €30 tot €90 extra aan elektriciteitskosten kan verwachten.

Luchtreinigers

Conclusie

Onderzoek toont aan dat het filteren van de lucht inderdaad kan helpen om schadelijke deeltjes uit binnenruimten te verwijderen, vooral allergenen, rook, en schimmel.

Toch werken luchtreinigers het best in combinatie met goede filtratie en schoonmaaktechnieken voor het huis. Een luchtreiniger zal niet werken om de luchtkwaliteit binnenshuis alleen te verbeteren, maar het kan zeker helpen.

Als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt, zoals astma en allergieën, praat dan met je arts over manieren waarop je de luchtkwaliteit binnenshuis kunt verbeteren om je symptomen te beheersen. Stop nooit met het innemen van medicijnen zonder eerst met je arts te praten.

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >


Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >


Beste uit de Test Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie