Een Vieze Geur in het Huis: Wat is de Oorzaak en Hoe te Verhelpen?

Een vieze geur in je huis kan bijna ondraaglijk zijn. Sommige zijn zelfs gevaarlijk. Rioolgeuren, bijvoorbeeld, bevatten vaak schadelijke chemicaliën die ziektes kunnen veroorzaken. De geur van aardgas kan een hoog veiligheidsrisico met zich meebrengen, en een aanhoudende rookgeur is natuurlijk ook niet optimaal.

Gelukkig hoef je niet met deze vervelende en soms gevaarlijke geuren te leven. Er zijn oplossingen om je huis voor iedereen aangenamer te maken. Door geuren te verwijderen, heb je een veiliger, aangenamer huis.

Een Vieze Geur in het Huis

Geur

Voor we een blik werpen op de vieze geuren die in onze huizen blijven hangen, helpt het om te beginnen met kennis een zintuig dat vaak voor lief wordt genomen: ons reukorgaan.

Van alle zintuigen krijgt ons reukorgaan misschien wel de minste aandacht. We hebben immers geen uitvindingen om onze reuk te verbeteren; de neus krijgt bijvoorbeeld geen bril of gehoorapparaten. Toch is onze neus belangrijk voor de bescherming van onze gezondheid.

Met behulp van geavanceerde apparaten zijn we in staat de moleculen te vinden die onze neus binnen komen. Geurmoleculen komen in contact met reukreceptoren die zich op deze moleculen vastzetten en een elektrisch signaal geven naar de hersenen. Dit alles gebeurt natuurlijk vrijwel met de snelheid van het licht.

Hoewel het menselijke reukorgaan niet als bijzonder scherp goed beschouwd, althans niet vergeleken met die van honden en de meeste wilde dieren, zijn mensen in feite in staat miljoenen geuren waar te nemen.

Een van de belangrijkste functies van ons reukorgaan is dat goede en slechte geuren waarneemt. Er is een reden, bijvoorbeeld, dat bedorven vlees voor een mens slecht ruikt; we zijn geëvolueerd om de geur te associëren met iets ongezonds. Degenen die de geur walgelijk vonden leefden en gaven hun afkeer door; zo kregen we gestaag een afkeer voor bedorven vlees.

En onze reuk blijft ons ook vandaag de dag nog van dienst op manieren die misschien niet voor de hand liggen. Door ons te helpen vieze geuren in huis op te merken, beschermt de neus in feite onze gezondheid. Onze neus stuurt een waarschuwing naar de hersenen. Hoe we op die waarschuwing reageren is echter geheel aan ons.

De Mogelijke Oorzaken Van Vieze Geuren In Het Huis

Riool

Van ongebruikte badkamers tot gootstenen in de keuken, de geur van rioolwater kan vaak uit onze afvoeren komen. Dit komt vooral voor in ongebruikte badkamers, welke een zwavelachtige, rotte-eierengeur kunnen afgeven.

Een afvoer heeft dicht bij de bodem een U-vormige buis die water vasthoudt, een soort barrière tussen de rioolbuizen en de gootsteen. Als je het water ongebruikt laat, kan het uiteindelijk verdampen, waardoor de stank zich in je badkamer kan verplaatsen. Als je niet regelmatig water in de afvoer laat lopen, zul je uiteindelijk een rioolgeur in je huis krijgen, vergelijkbaar met een rotte eierengeur.

Ook als je de badkamer niet regelmatig gebruikt, kun je het beste minstens wekelijks water door de afvoer laten lopen.

Rookgeur

Vanaf het moment dat je een huis binnenloopt, kun je zien of iemand binnen gerookt heeft of niet. Sigarettenrook is een doordringende geur die zich in stoffen, tapijten, muren en vloerbedekking nestelt. Het is ook een geur die moeilijk te verwijderen is. De gezondheidsrisico’s van het roken van sigaretten gaan we hier niet bespreken, maar je moet begrijpen dat de chemische stoffen die sigaretten zo gevaarlijk maken niet verdwijnen als de sigaret gedoofd wordt.

De chemicaliën en kankerverwekkende stoffen blijven in feite in het huis en blijven op oppervlakken en stoffen zitten, wachtend om later vrij te komen. Dit wordt ook wel de derdehands rook genoemd en brengt mensen in gevaar voor de schadelijke effecten van sigarettenrook, lang nadat de rook uit de lucht is verdwenen.

Het verwijderen van sigarettenrook is een moeilijk, maar het is verre van onmogelijk. Je moet echter het gehele huis van boven tot onder schoonmaken. De muren en het plafond moeten niet worden overgeslagen, en je kunt een behandeling gebruiken die de chemische geuren van de rookgeur neutraliseert.

Je zou ook het interieur opnieuw kunnen verven, wat de lelijke rookvlekken bedekt en de schadelijke verontreinigingen insluit. Als je besluit te schilderen, gebruik dan een verzegeling en grondverf. Als er jarenlang in het huis gerookt is, is het waarschijnlijk het beste om de tapijten met stoom te laten schoonmaken, wat microscopische deeltjes helpt te verwijderen. Als het tapijt ernstig vervuild is, kan het nodig zijn het te laten vervangen.

Schimmel

Als je ooit een muffe geur in je huis hebt opgemerkt, is de kans groot dat er ergens binnen schimmel groeit. Schimmel is een van de meest voorkomende bronnen van een vieze geur in huis, en het kan op veel plaatsen groeien maar komt het meest voor in vochtige ruimtes, vooral in de kelder maar ook in badkamers en keukens.

Schimmel geeft niet alleen een vieze geur af, maar het kan ook giftig zijn. Schimmel geeft ook microscopische sporen af die voor de voortplanting gebruikt worden, en deze sporen, die als pollen in de lucht zweven, kunnen ingeademd worden, waardoor ademhalings- en allergieproblemen kunnen ontstaan.

Van schimmel afkomen moet je zien als een proces in twee stappen:
Stap 1 is het tegengaan van vocht, waardoor de muffe geur zal weggaan. Schimmel voedt zich met vocht in huis, en zelfs vocht in de lucht is een mogelijke bron van water voor schimmel. Zorg ervoor dat je leidingen afgedicht zijn, dat je kelder droog is, en dat je ramen, deuren en andere ruimtes geen water lekken. Je kunt ook een luchtontvochtiger kopen om de hoeveelheid vocht in de lucht te verminderen. Door het verwijderen van vocht, verminder je de kans op toekomstige schimmelgroei.

Stap 2 zal bestaan uit het schoonmaken van de schimmel die al is ontstaan. Met behulp van schoonmaakmiddelen en hard werk kun je de schimmel uit je huis verwijderen en voorkomen dat het terugkomt. Met bleekmiddel en water kun je de schimmel makkelihk doden. Er zijn ook chemicaliën die speciaal voor schimmel gemaakt zijn, maar als het probleem niet te overzien is, moet je misschien een beroep doen op een professionele schimmelverwijdering dienst, die vrijwel garandeert dat de schimmel helemaal uit je huis verwijderd wordt.

Gas

Aardgas, dat veijwel overal in het land gebruikt wordt om te koken en te verwarmen, is een reukloos, kleurloos gas. In zijn natuurlijke staat is het volkomen ondetecteerbaar, waardoor het uiterst gevaarlijk is wanneer het lekt in huis. Daarom krijgt aardgas een geur mee welke het naar rotte eieren laat ruiken. Dit stelt je in staat de juiste maatregelen te nemen vóór een brand of explosie.

Als je een lichte gasgeur in huis ruikt, controleer dan of bepaalde gasbronnen aan zijn blijven staan. Als je de bron niet kunt vinden, open dan je ramen en bel onmiddellijk je gasleverancier. Als de geur bijzonder sterk is, blijf dan niet in het huis; behandel de situatie in plaats daarvan als een noodgeval (wat het ook is) en verlaat het huis. Bel van een veilige afstand 112 voor de hulpdiensten, en laat hun het probleem afhandelen. Neem geen risico’s als je het probleem zelf probeert op te lossen, want een kleine vonk kan brand of een explosie veroorzaken.

Vuilnis

Al na een week kan je huisvuil zodanig smerig worden, dat het geuren afgeeft die door het gehele huis blijven hangen. Van oude kliekjes tot weggegooide groenten, je afval kan na van loop van tijd behoorlijk stinken.

Er zijn verschillende manieren om de geuren die uit een vuilnisbak komen te verminderen. Naast de vertrouwde vuilniszak is het een goed idee om zout op de bodem van de prullenbak te strooien (mocht deze vies zijn), waar het geuren zal absorberen. Als het tijd is om de bodem van de prullenbak uit te schrobben, spoel je het zout met de vieze geur weg.

Als je de geur hard moet aanpakken, kun je een bleekmiddel gebruiken om de geuren te elimineren en tegelijk de ziektekiemen te doden. Regelmatig spoelen en schoonmaken van de vuilnisbak is meestal voldoende om de geurtjes binnen de perken te houden, maar je moet het wel vaak doen.

Huisdieren

Hoewel de geur van je huisdieren waarschijnlijk geen gezondheidsprobleem oplevert, kunnen vieze of natte huisdieren zeker onaangenaam zijn. In sommige gevallen kunnen honden en katten ook “ongelukjes” op het tapijt veroorzaken. Daarnaast kunnen dieren die het huis in en uit gaan geuren oppikken en mee het huis in nemen.

Om van dierengeuren af te komen moet je eerst het probleem lokaliseren. De geur kan rechtstreeks van het huisdier komen, maar ook van het tapijt, de meubels, of de plaats waar het huisdier slaapt.

Als je huisdier stinkt, is de voor de hand liggende oplossing een bad. Het wassen van de vacht is belangrijk, maar misschien wil je ook de pootjes wassen om vuil en alles wat het dier tijdens zijn kleine buitenavonturen heeft opgepikt te verwijderen. Stoomreiniging van het tapijt kan ook nuttig zijn, en je kunt overwegen om vlekken met een vlekkenverwijderaar te verwijderen.

Tips Voor Een Fris Huis Met Schone Lucht

Ongeacht de bron zijn er veel dingen die je kunt doen om de algemene kwaliteit van de lucht in je huis te verbeteren. Deze tips zullen je helpen om frisse, schone en aangename lucht te behouden. Allemaal zonder je huis te vullen met schadelijke chemicaliën.

Eerst bespreken we of je al dan niet kunstmatige luchtverfrissers en geurkaarsen moet gebruiken. Spuitbussen, bijvoorbeeld, worden door de vermeld als een bron van vluchtige organische stoffen, of VOS’s. VOS’s zijn chemische stoffen die op korte en lange termijn gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid, en problemen kunnen veroorzaken die variëren van keelirritatie tot zelfs kanker.

Ook geurkaarsen kunnen een probleem vormen, want ook deze onschuldig uitziende producyen geven VOC’s en andere chemicaliën af. Om deze redenen is het vaak beter de lucht te verfrissen met natuurlijke middelen.

Je kunt ook beter geen ozongeneratoren gebruiken om vieze geuren te verwijderen. Deze machines kunnen geuren verwijderen, maar ze maken ook ozon aan, een schadelijke vervuilende stof die met tal van gezondheidsproblemen in verband wordt gebracht.

Als je de lucht in je huis wilt opfrissen, kun je het beste natuurlijke geurstoffen gebruiken. Etherische oliën, bijvoorbeeld, kun je in een diffuser of in een kommetje doen om een natuurlijk aroma door het hele huis te verspreiden.

Je kunt ook kruiden, zoals kaneel of kruidnagel, koken om een frisse geur door het gehele huis te verspreiden. Je kunt ook je eigen potpourri maken van bloemen, fruitschillen, bessen, en andere voorwerpen om het huis op te frissen.

Mogelijk de makkelijkste manier om een vieze geur weg te krijgen is om de ramen open te zetten zodat frisse lucht je huis in komt. Ervan uitgaande dat het mooi weer is en de buitenlucht niet vervuild is door pollen, rook, uitlaatgassen, of andere vervuiling. De buitenlucht “verdunt” veel van de schadelijke chemicaliën die vaak in je huis voorkomen.

Een Luchtreiniger Gebruiken om Geuren te Verminderen

Als je een pro-actieve aanpak wilt om geuren in je huis te verminderen, is een luchtreiniger een goede keuze. Met geavanceerde technologie kunnen deze luchtreinigers de moleculen verwijderen die de geur in je huis veroorzaken.

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >


Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >


Beste uit de Test Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie