Hoe Kun je Stof Uit de Lucht Halen? 8 Tips

Dwarrelt er veel stof door je huis?

Heb je het gevoel dat je voortdurend aan het afstoffen bent?

Vraag je je af hoe je van die stof in de lucht af kunt komen?

Zo ja, dan kan deze gids je misschien helpen.

Hoe Kun je Stof Uit de Lucht Halen

Niet alleen kan stof het moeilijk maken om je huis schoon te houden, het kan ook andere schadelijke deeltjes bevatten, waaronder allergenen, bacteriën en schimmel. Deze deeltjes kunnen je gezondheid in sommige gevallen schaden.

Lees dus verder om te weten te komen hoe je stof in je huis kunt verwijderen en verminderen.

Hoe Kom je van Stof in de Lucht Af?

Het lijkt soms wel of stof nooit verdwijnt en eindeloos blijft rondhangen.

Stof is een natuurlijk voorkomend element, dus hoe hard je ook je best doet, je zult het thuis nooit voor altijd stofvrij krijgen.

Je kunt echter wel de hoeveelheid stof in de lucht verminderen.

Hieronder een paar goede tips om dit voor elkaar te krijgen.

1. Koop een Luchtreiniger

Waarschijnlijk een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om van stof in je huis af te komen is het kopen van een luchtreiniger.

luchtreinigers werken door lucht uit de kamer op te zuigen en die door een reeks filters te duwen.

Deze filters hebben meerdere lagen en kunnen deeltjes opvangen, waaronder stof, schimmels, allergenen en bacteriën.

Wil je de meest effectieve luchtreiniger voor stof, dan moet het apparaat een HEPA filter bezitten.

HEPA filters zijn het enige type filter welke 99,97% van de deeltjes zo klein als 0,3 micron op kan vangen – en dat is inclusief ultra-fijn stof.

Je kunt ook een luchtreiniger kopen met een actief koolfilter. Deze speciale apparaten kunnen in de lucht zwevende deeltjes verwijderen die tot slechte luchtkwaliteit leiden.

Koolstoffilters verminderen tegelijk ook vieze geuren, zodat de lucht in huis veel schoner en frisser aanvoelt.

Om je te helpen de juiste luchtreiniger voor je huis te kopen, hebben we een pagina samengesteld met de beste luchtreinigers.

Met een goede luchtreiniger hoef je niet meer elke dag je huis af te stoffen, aangezien deze apparaten helpen de totale hoeveelheid stof die in je huis rondzweeft te verminderen.

2. Stofvrij Maken van het Huis

Het kopen van een luchtreiniger kan de hoeveelheid stof in je huis helpen verminderen, maar het zal niet al het stof doen wegnemen.

Je zult nog steeds zo nu en dan moeten afstoffen.

Als je dat doet, zorg er dan voor dat je het goed doet.

Dit houdt in dat je een vochtige doek of spons gebruikt om allr oppervlakken af te vegen.

Als je een droge doek of plumeau gebruikt, wervelt dit alleen maar het stof op en laat het door de lucht rondzweven.

Er zijn sommige apparaten die beweren stof aan te trekken, maar deze bereiken dit door chemicaliën te gebruiken. En als je probeert je binnenlucht zo gezond mogelijk te houden, dan is het van belang dat je blootstelling aan chemicaliën en stof in de lucht zo veel mogelijk beperkt.

3. Regelmatig Stofzuigen

Naast afstoffen is het ook een goed idee om regelmatig te stofzuigen.

Net als afstoffen kan een stofzuigen stof doen opwaaien, dus zorg ervoor dat je een stofzuiger gebruikt die uitgerust is met een HEPA filter.

Net als een luchtreiniger vangt een stofzuiger met een HEPA filter 99,97% van de deeltjes tot 0,3 micron op, waaronder stof, stofmijt en stofmijtuitwerpselen.

Zorg er wel voor dat je het HEPA filter vaak schoonmaakt en om de 3 maanden vervangt.

Als het HEPA filter eenmaal verstopt raakt, zal de stofzuiger niet meer zo efficiënt zijn in het verwijderen van stof op je vloeren.

Het is ook een goed idee om af en toe je bekleding en gordijnen te stofzuigen.

Stof valt overal neer. Als je bijvoorbeeld je gordijnen opent, waait het stof weg en gaat het door je hele huis zweven.

Om de hoeveelheid stof te verminderen, is het verstandig om elk oppervlak van je huis te stofzuigen.

Afhankelijk van je situatie moet je ongeveer één keer per week stofzuigen.

Heb je huisdieren of laat je de hele dag je ramen open, dan moet je misschien vaker stofzuigen.

4. Gebruik een microvezeldoek om harde oppervlakken af te stoffen.

Microvezel producten zijn geweldig in het opvangen van stof op meubilair. Je kunt je doek licht vochtig maken of droog gebruiken, in het geval het oppervlak dat je schoonmaakt niet vochtig mag worden.

Traditionele plumeaus zijn slecht in het opvangen van het stof dat ze verzameld hebben. In plaats daarvan hebben ze de neiging het stof juist door de kamer te slingeren.

5. Was je Lakens Wekelijks

Omdat we allemaal veel tijd in bed doorbrengen, hebben lakens de neiging veel stof en vuil aan te trekken dat van ons lichaam komt. Maar als je onze lakens elke week wast, krijgt het stof en vuil geen kans om in de lucht te komen.

Wekelijks je lakens wassen vermindert ook het aantal huisstofmijten, bacteriën en andere allergenen in je bed die de luchtkwaliteit negatief kunnen beïnvloeden.

6. Ramen Gesloten Houden

Het lijkt contra-intuïtief, maar het openen van de ramen om wat frisse lucht te krijgen verhoogt in feite de hoeveelheid stof in je huis. Stof komt door deuren en ramen naar binnen in de vorm van pollen, schimmels en andere vuile stoffen in de lucht. Door de ramen gesloten te houden – vooral op winderige dagen – kun je dit probleem tot een minimum beperken.

7. Weg met het Tapijt

Je tapijt wegdoen klinkt misschien als een drastische maatregel, maar tapijt houdt ontzettend veel stof vast – en gooit het terug in de lucht telkens als je er een stap op zet. Als je overweegt je interieur opnieuw in te richten, overweeg dan harde vloerbedekking: hout, tegels, steen, of vinyl zijn allemaal goede alternatieven voor tapijt en veel gemakkelijker stofvrij te houden!

8. Schone Kussens

Zelfs als je je lakens en kussenslopen elke week wast, kunnen stofmijten nog in de kussens zitten. Gebruik een mild wasmiddel om de kussens met de hand of in de wasmachine schoon te maken. Als alternatief kun je de kussens naar de stomerij brengen. Welke manier je ook kiest, je zult gemakkelijker ademen tijdens de slaap.

Houd je Lucht zo Schoon Mogelijk

We hopen dat je iets hebt opgestoken van dit artikel over hoe je van stof af kunt komen.

Het is belangrijk te beseffen dat je misschien niet helemaal van stof af kunt komen, maar je kunt de hoeveelheid die je in je huis hebt tot een minimum beperken door slechts een paar tips op te volgen.

Behalve regelmatig schoonmaken is het een goed idee om een luchtreiniger te kopen. Als je een luchtreiniger koopt die uitgerust is met een HEPA filter, kan deze meer dan 99% van de stofdeeltjes in de lucht verwijderen.

Het kopen van een luchtreiniger is de gemakkelijkste en beste manier om de luchtkwaliteit binnenshuis snel te verbeteren en je blootstelling aan schadelijke stoffen te verminderen.

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >


Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >


Beste uit de Test Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie