Wat is een Ozonegenerator en Hoe Werken Deze Machines?

Ozongeneratoren worden aangeprezen als een effectieve methode om vervuiling en geuren uit de lucht in het huis te verwijderen. Ozon wordt echter ook in verband gebracht met nadelige gezondheidseffecten.

Uit de beschikbare wetenschappelijke gegevens blijkt dat ozonconcentraties die veilig zijn om in te ademen, waarschijnlijk niet doeltreffend zijn om de schadelijke deeltjes binnenshuis te bestrijden.

Fabrikanten en verkopers van ozongeneratoren gebruiken allerlei termen om ozon te beschrijven. Termen als “energetische zuurstof” of “zuivere lucht” suggereren dat ozon een “gezond” soort zuurstof is. Ozon is echter een giftig gas met andere eigenschappen dan zuurstof. Of het nu in zuivere vorm is of vermengd met andere chemicaliën, ozon kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wat is een Ozonegenerator?

Ozon: Hoe en Wat

Ozon, O3, is samengesteld uit drie zuurstofatomen. Twee zuurstofatomen vormen de basiszuurstofmolecule. Het extra derde atoom maakt van ozon een onstabiel, zeer reactief gas.

De ozonlaag in onze atmosfeer helpt de schadelijke ultraviolette straling van de zon te filteren. De ozon in de lucht (die we inademen) is irriterend voor oog, neus, keel en longen en kan de gezondheid aanzienlijk negatief beïnvloeden.

Deze bewezen nadelige gezondheidseffecten hebben ertoe geleid dat de Australische regering bepaalde normen voor ozon in de buitenlucht heeft vastgesteld.

Wat doet een Ozongenerator?
Een ozongenerator is een apparaat dat ontworpen is om het gas ozon te produceren. Ozon wordt doeltreffend gebruikt bij waterzuivering. Echter om effectief te zijn voor de lucht, moeten de concentraties ozon dermate hoog zijn, dat het schadelijk is voor de gezondheid.

Gezondheidsdeskundigen waarschuwen dat het belangrijk is de conventrsties onder controle te houden, om ervoor te zorgen dat geen mens of huisdier aan hoge niveaus van ozon wordt blootgesteld. Ozon maskeert ook de geur van sommige verontreinigende stoffen, omdat het iemands reukorgaan aantast.

Risico’s van het Gebruik van Ozongeneratoren

Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen en kunnen meer kans hebben op nadelige gezondheidseffecten. Mensen die een bijzonder risico lopen zijn kinderen, bejaarden en mensen met astma.

Blootstelling aan ozon

  • Kan irritatie aan ogen, neus, keel en longen, hoesten en kortademigheid veroorzaken.
  • Kan chronische aandoeningen van de luchtwegen zoals astma verergeren.
  • Kan ook kamerplanten nadelig beïnvloeden, en materialen zoals rubber, bekleding van elektrische draden, en stoffen aantasten.

Een paar toepassingen van Ozongeneratoren zijn onder andere

Het Doden van Schimmels:

Het gebruik van een ozongenrator om schimmel te verwijderen is een gangbare commerciële praktijk. In de lucht zwevende schimmels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor de longen en de ademhalingswegen.

Schimmels kunnen astma en allergieën uitlokken, dus ze verwijderen is voor sommige mensen een prioriteit. Met ozongeneratoren kan schimmel op een relatief snelle en betaalbare manier verwijderd worden.

Verwijderen van Bacteriën, Ziektekiemen en Virussen:

Ziekteverwekkende stoffen zoals bacteriën, ziektekiemen, en virussen verbergen zich vaak in het volle zicht. Plaatsen als de gootsteen, de badkamervloer, de afstandsbediening van de TV, en zelfs het peper- en zoutstel kunnen allemaal bacteriën en ziektekiemen bevatten, waardoor de kans op ziekte in je huis toeneemt.

Ozongeneratoren hebben bewezen veel ziekte-veroorzakende deeltjes te verwijderen door de elementen op moleculair niveau aan te vallen.

Verwijderen van Geuren:

Een van de meest voorkomende toepassingen van ozongeneratoren is het verwijderen van geuren. Op dezelfde manier waarop het schimmel- of bacteriecellen aanpakt, zal ozon ook de fysieke cellen in de lucht aanvallen die geuren maken. Dit kan nuttig zijn voor allerlei doeleinden, o.a. in hotelkamers met sigarettenrook.

Het gebruik van ozon is vaak een laatste redmiddel om een geur te verwijderen. Wanneer andere technieken, zoals schoonmaakmiddelen en geurende luchtverfrissers falen, kan met ozon de kamer worden ontdaan van vieze geuren.

Er zijn nog andere toepassingen, maar dit zijn de voornaamste redenen waarom mensen ervoor kiezen ozon in hun huizen, bedrijven en zelfs auto’s vrij te laten.

Conclusie

Ozongeneratoren zijn effectief op verschillende manieren, maar als je een langdurige oplossing voor de luchtkwaliteit in huis of op kantoor zoekt, heb je een luchtreiniger nodig.

Wil je meer weten over het zuiveren van je lucht? Bekijk dan deze koopgids over luchtreinigers.

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >


Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >


Beste uit de Test Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie