Beste Luchtreiniger met Actieve Koolfilters in 2022

Heb je gemerkt dat de vieze geur nog een tijdje in je huis blijft hangen?

Luchtverfrissers voegen alleen geur toe aan je kamer. Hoe vaak je ze ook gebruikt, ze kunnen de geur gewoon niet uit je huis krijgen. Het aanpakken van een vieze geur is dus niet altijd even makkelijk, en een goede luchtreiniger is nu aan de orde.

Beste Luchtreiniger met Actieve Koolfilters

Een goed luchtreiniger zuivert de lucht door stof, pollen, huidschilfers van huisdieren, of zelfs zwevende deeltjes die de luchtkwaliteit in je huis vervuilen, te verwijderen.

Je ziet echter een hoop luchtreinigers in de winkelnigereen hoop beweren, maar puntje bij paaltje weinig waarmaken. Dus om je zoektocht te vereenvoudigen, hebben we deze koopgids samengesteld met de beste luchtreinigers met acrieve kool die je vandaag kunt overwegen aan te schaffen.

Zonder verder oponthoud, laten we meteen in de details duiken.

Onze Aanbevolen Luchtreinigers met Koolstoffilter

Beste Koop: WINIX Luchtreiniger A332

De luchtreiniger WINIX A332 is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de lucht in uw slaapkamer effectief… Meer

Check Prijs op Bol.com >

Rolfstone Air Balance

✔ Nederlands merk ✔ Vermindert hooikoorts klachten ✔ Verwijdert stof, huisdier geurtjes & microplastics… Meer

Check Prijs op Bol.com >

WINIX Luchtreiniger ZERO

De luchtreiniger WINIX ZERO is een luchtreiniger die de lucht in uw woon- of werkomgeving effectief en Meer

Check Prijs op Bol.com >

Beste uit de Test: Philips AC2887/10

Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips luchtreiniger AC2887/10 schadelijke gassen,… Meer

Check Prijs op Bol.com >

Beste Houtskool Luchtreiniger Koopgids

Als het om je woon- of werkruimte gaat, zijn er een paar dingen waarop je compromissen kunt sluiten, zoals design, organisatie en misschien zelfs de verlichting. Maar een vieze geur is erg moeilijk om mee te leven. Dit is de voornaamste reden om een houtskool luchtreiniger te kopen.

Waarom überhaupt een luchtreiniger kiezen?

Alvorens de werking van een luchtreiniger te begrijpen, is het belangrijk te beslissen of je in de eerste plaats een luchtreiniger nodig hebt. Het antwoord is meestal: Ja.

luchtreinigers zijn een prima manier om de lucht in je huis of kantoor schoon en veilig te houden. Het kan regelmatig schoonmaken (stofzuigen e.d.) niet vervangen, maar wel helpen in het verbeteren van de luchtkwaliteit. Rokers en huisdiereigenaren overwegen meestal luchtreinigers.

Het roken van sigaretten kan een sterke geur in je woon- of werkruimte veroorzaken. Huidschilfers en haren van huisdieren kunnen een onwelkome verrassing zijn voor je gasten met allergieën.

Een goede luchtreiniger, beter nog, een houtskool luchtreiniger is de perfecte oplossing voor deze problemen.

Verschil tussen een gewone en een houtskool luchtreiniger

Een gewone luchtreiniger, voorzien van een HEPA filter is voldoende om de lucht schoon te maken. Als er alleen schadelijke deeltjes zijn, zoals stofdeeltjes, huidschilfers of haren van dieren en stofmijten is een HEPA luchtreiniger perfect. Maar voor stinkende gassen en ongewenste bacteriën is een luchtreiniger met actieve kool een betere optie.

Een houtskool luchtreiniger gebruikt een extra filter dat een actieve kool of actieve houtskool filter heet. Als koolstof of houtskool het proces van activering doormaakt, worden er miljoenen kleine poriën geopend. Deze poriën laten het geactiveerde materiaal, de ongewenste gasvormige deeltjes, “adsorberen”.

Adsorptie betekent dat de deeltjes aan het filter blijven kleven, waardoor ze zich niet meet door de kamer verspreiden. Eenmaal geactiveerd gedragen kool- en houtskool zich op eezelfde manier. Hoewel hun activeringsprocessen verschillend zijn.

Dit proces maakt een luchtreiniger met actieve (houts)kool anders dan een gewone luchtreiniger.

Als het gaat om het kopen van de juiste houtskool luchtreiniger, zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden.

Oppervlakte

Oppervlakte is een belangrijke overweging, zodat je geen dure en te grote luchtreiniger koopt die te groot is voor je kleine ruimte. Koop of een luchtreiniger die optimaal is voor de ruimte die je hebt, of één die flexibel is voor verschillende kamers.

Door de juiste luchtreiniger te kiezen, voorkom je ook dat de filters te hard werken. Ze zullen daardoor minder vaak vervangen hoeven te worden en je onderhoudskosten zullen minder zijn.

Actieve houtskoolfilter

Een luchtreiniger kan zich onmogelijk van ongewenste geuren ontdoen zonder een actief koolfilter (of actieve kool). Dit filterelement is ook verantwoordelijk voor de verwijdering van vluchtige organische stoffen (VOS) uit de lucht, waardoor die schoner wordt.

HEPA filter

Een HEPA filter is ook belangrijk voor een algemene goede luchtfiltering. HEPA betekent High Efficiency Particulate Air. HEPA filtratie is de mechanische filtratie van de lucht. Het heeft een gaaswerk van minuscule afmetingen, meestal met gaatjes ter grootte van 0.3 micron.

Als er lucht doorheen geleid wordt, vangt het gaas alle deeltjes op die groter zijn dan 0.3 micron. Dit is meestal voldoende om stof-, pollen- en huidschilferdeeltjes van huisdieren op te vangen.

Deeltjes-sensor

Een deeltjes-sensor is nodig voor de automatische werking van veel koolluchtreinigers. Deze sensor bepaalt hoe snel de ventilator moet draaien. Bij handmatige regeling laat deze je weten of je de ventilator langzamer, sneller of op dr turbo stand (voor een hoge concentratie deeltjes in de lucht) moet zetten.

Geluidsregeling

De meeste luchtreiniger werken dag en nacht. Vooral ’s nachts om schone lucht in de slaapkamer te garanderen. Daarom moet op het geluidsniveau van de reiniger gelet worden. Het is ook belangrijk te begrijpen dat het geluiddsniveau omhoog gaat naarmate de stand op hoog gezet wordt.

Filterwisselindicator

Er zijn veel factoren die bepalen of je filter moet worden vervangen. Zoals de kwaliteit van de lucht, het gebruik en de soort verontreinigende stoffen in de lucht. Omdat je deze factoren niet da en nacht kunt nagaan, is het belangrijk dat er een filterwisselindicator in de luchtreiniger is gemonteerd. Dezs laat je weten wanneer het filter vervangen moet worden.

Bijkomende kenmerken

Behalve de hierboven genoemde belangrijke eigenschappen kan een houtskool luchtreiniger ook de volgende extra functies hebben.

  • UV-C licht, om ziektekiemen te doden.
  • Ionisator voor een betere opvang van deeltjes.
  • Een programmeerbaarheid.
  • Auto en slaapstand.

Extra functies als deze kunnen een houtskool luchtreiniger beter maken dan zijn soortgenoten.

Veel Gestelde Vragen

Hoe lang gaat een koolstoffilter mee?
Ook al is het adsorptiegebied op een koolstoffilter vrij groot, het is niet onbeperkt. Als alle poriën met verontreinigende stoffen gevuld zijn, kan het filter zijn werk niet meer goed doen, en de luchtreiniger evenmin.

Helaas is er geen onfeilbare methode om te bepalen of een actief koolstoffilter verzadigd is, en de levensduur van een koolstoffilter varieert door de filtergrootte en de omringende luchtkwaliteit.

Een vreemde geur is een aanwijzing voor een vol koolstoffilter; een geur is echter niet altijd aanwezig. Het beste is de aanwijzingen van de fabrikant voor filteronderhoud op te volgen.

Als je luchtreiniger vaak een slechte luchtkwaliteit in het huis signaleert, moet je het koolstoffilter eerder vervangen.

Wat zijn vluchtige organische stoffen?

Vluchtige organische stoffen, of VOS, zijn gassen en dampen die afkomstig zijn van verschillende bronnen. Veel producten die je dagelijks gebruikt kunnen VOS bevatten. Bij het verbranden van hout in je open haard, bijvoorbeeld, komen VOS in de lucht terecht.

Als je een doe-het-zelver bent, kun je aan VOS blootgesteld worden bij het verven, het leggen van tapijt of het gebruik van bepaalde bouwmaterialen.

Luchtverfrissers en sigaretten zijn andere producten die VOS bevatten.

Of je al dan niet negatieve symptomen van VOS kunt krijgen hangt van verschillende factoren af, waaronder de schadelijkheid van de VOS, het aantal VOS dat in de lucht zit, de duur van de blootstelling en je persoonlijke gezondheid.

Symptomen van VOS blootstelling variëren van hoofdpijn, keelirritatie en misselijkheid tot levensbedreigende ziektes, zoals kanker, orgaanfalen en beschadiging van het zenuwstelsel.

Hoe wordt een koolstof filter geactiveerd?

Net als bij één van de methoden die voor houtskool gebruikt wordt, komt er stoom aan te pas. In plaats van de koolstof met stoom te omringen, injecteren fabrikanten de stoom in de koolstof, waardoor extra kleine poriën ontstaan die nodig zijn voor de adsorptie van schadelijke stoffen.

Vaak ondergaat koolstof een chemische behandeling nadat het geactiveerd is om zijn vermogen om verontreinigingen op te vangen te verhogen.

Hoe wordt houtskool geactiveerd?

Voor houtskool zijn er twee methoden die fabrikanten toepassen. Bij de eerste methode wordt stoom gebruikt, die de houtskool omhult als het verhit wordt.

Bij tweede methode wordt fosforzuur gebruikt, dat in de houtskool wordt gespoten. Dan wordt de houtskool verhit tot hoge temperaturen.

Met zuur duurt het niet zo lang voor de houtskool het activeringsproces voltooit.

Hoe dan ook, de poriën van de houtskool krimpen na activering, wat leidt tot een groter adsorptieoppervlak.

Welke materialen worden gebruikt om koolstoffilters te maken?

Fabrikanten van koolstof, of houtskool, filters kunnen uit vele grondstoffen kiezen om hun producten te produceren. Steenkool, houtskool en hout zijn de drie meest voorkomende grondstoffen, omdat ze gemakkelijk verkrijgbaar en kosteneffectief zijn.

Sommige fabrikanten kiezen echter voor andere materialen zoals bamboe, kokosnootschalen, turf, petroleum of zaagsel.

De fabricage van actieve kool hangt niet alleen af van de hierboven genoemde grondstoffen. Andere bedrijven hebben succes gehad met olijfpitten, palmpitten, en walnootschalen. Deze materialen zijn echter moeilijker in grote getale te verkrijgen.

Is geactiveerde houtskool anders dan actieve kool?

Koolstoffilters, houtskoolfilters – Veel mensen geloven dat dit niet eenzelfde soort filters zijn. Dit geloof komt voort uit in de verschillende activeringsprocessen van koolstof en houtskool. Ondanks dat onderscheid delen ze toch gelijkwaardige eigenschappen.

Hoe Werken Geactiveerde Koolstoffilters?

Om een koolstoffilter te maken, gebruiken fabrikanten steenkool of andere grondstoffen, die ze door het activeringsproces halen. Als dat proces voltooid is, vormen zich een enorm aantal microscopische poriën in het gaas van de filter, die een aanzienlijk oppervlak vormen voor het opvangen van gasvormige deeltjes.

Bij gebruik in een luchtreiniger vangt een koolstoffilter geurveroorzakende deeltjes op via adsorptie, waardoor de deeltjes zich aan de buitenkant van het filter hechten. Dit is niet hetzelfde als absorptie. Bij absorptie wordt een stof in een voorwerp opgenomen.

Conclusie

Een houtskool luchtreiniger is een goede aanvulling op een schoon huishouden of werkruimte. Het zuivert de lucht en laat het natuurlijk en schoon ruiken zonder er chemische stoffen aan toe te voegen. Dit is belangrijk voor de algemene kwaliteit van het leven en voor je gezondheid.

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >


Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >


Beste uit de Test Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie