5 Verschillende Soorten Luchtreinigers

Een schoon huis is iets waar iedereen naar streeft. Maar pollen, huidschilfers, stof en andere stoffen in de lucht kunnen de luchtkwaliteit van je paradijs op aarde snel verminderen. Hoewel luchtfilters zeker kunnen helpen, zijn de meeste luchtfilters niet fijn genoeg om bepaalde stoffen, zoals schimmels en stof, op te vangen. Je moet een stapje verder gaan om de luchtkwaliteit van je woning te verbeteren door te investeren in een luchtreiniger.

Verschillende Soorten Luchtreinigers

Niet elke luchtreiniger werkt even goed. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers; sommige kunnen grotere deeltjes zoals huidschilfers, haren en stof filteren, terwijl andere luchtreinigers piepkleine deeltjes zoals ziektekiemen, virussen, geurtjes en schimmel opvangen.

Hieronder beschrijven we wat luchtreinigers zijn en splitsen we de verschillende soorten luchtreinigers op, zodat je de beste voor je huis kunt kiezen.

Wat zijn Luchtreinigers?

Luchtreinigers worden gebruikt om deeltjes uit de lucht te verwijderen. Luchtreinigers zijn er in vele soorten en maten. Ze kunnen als zelfstandig apparaat de lucht filteren of als onderdeel van je HVAC (de Engelse afkorting van heating (verwarming), ventilation (ventilatie) en air conditioning (airconditioning of koeling)) functioneren.

Luchtreinigers verwijderen stof, vluchtige organische stoffen, huidschilfers, schimmelsporen, rook, stofmijt en pollen uit de lucht met behulp van UV licht, afzuigsystemen, ionische technologie, of HEPA filters.

1. Ultraviolette Luchtreinigers

Deze luchtreinigers gebruiken ultraviolet licht om mogelijke schadelijke virussen, bacteriën en ziekteverwekkers uit je huis te verwijderen. De inspiratie voor UV luchtreinigers kwam van ziekenhuizen die speciale ultraviolette lampen gebruiken om patiëntenkamers en laboratoria te ontsmetten.

UV luchtreinigers zijn kleine, compacte apparaten die de lucht in je huis filteren door een kamer met UV licht te ontsmetten. Het UV licht vernietigt ziekteverwekkers door moleculaire bindingen in hun DNA te verbreken. Ultraviolette luchtreinigers kosten, afhankelijk van het model dat je koopt, ongeveer 100 tot 300 euro.

Ultraviolette Luchtreiniger

Wanneer koop je een UV Luchtreiniger

Als je schimmels, ziektekiemen en andere bacteriën wilt doden is een UV luchtreinigers 99,9% van de schimmelsporen de baas. Bedenk wel dat, omdat UV luchtreinigers speciale gloeilampen gebruiken om schadelijke deeltjes uit de lucht te halen, de lampen ongeveer elk jaar vervangen moeten worden, afhankelijk van het model en hoe vaak je de reiniger laat werken.

2. HEPA Luchtreinigers

HEPA luchtreinigers gebruiken een geavanceerd luchtfilter om 99,7% van alle deeltjes groter dan 0,2 micron uit de lucht te halen. Dat betekent dat HEPA luchtreinigers zeer effectief zijn in het verwijderen van deeltjes zoals pollen, huidschilfers, schimmels en stof. De meeste HEPA luchtreinigers kosten tussen de 150 en 600 euro, afhankelijk van het model dat je koopt.

HEPA Luchtreiniger

Wanneer Koop je een HEPA Luchtreiniger

HEPA filters zijn een favoriet bij de consument omdat ze effectief de overgrote meerderheid van irriterende deeltjes en stoffen uit de lucht verwijderen. HEPA filters moeten echter na een bepaald aantal maanden gebruik vervangen worden.

Bovendien kunnen HEPA luchtfilters geen micro-organismen kleiner dan 0,2 micron filteren, zoals ziektekiemen, virussen en bacteriën.

3. Actieve Kool Luchtreinigers

Luchtreinigers met zogezegde “actieve-kool” zijn effectief in het verwijderen van rook, geuren en gassen uit de lucht. Mensen die gevoelig zijn voor geuren zoals sigarettenrook moeten een actieve kool luchtreiniger overwegen.

De meeste actieve kool luchtreinigers bevatten HEPA filters die ook andere deeltjes uit de lucht verwijderen. De meeste luchtreinigers met actieve kool zijn geprijsd vanaf 100 euro.

Actieve Kool Luchtreiniger

Wanneer een Actieve Kool Luchtreiniger Kopen

Als je geuren en luchtjes uit je huis wilt verwijderen, is een actieve kool luchtreiniger de enige geschikte luchtreiniger. Dit betekent echter dat ze minder effectief zijn in het verwijderen van pollen, huidschilfers, stof, of schimmel, tenzij het model ook een HEPA filter bevat.

4. Ionische Luchtreinigers

Ionische luchtreinigers zijn uiterst stil en werken zonder motor. Ze zenden negatieve ionen de lucht in, die zich binden met positief geladen, in de lucht zwevende deeltjes zoals stof. Deze deeltjes worden dan zo zwaar dat ze uiteindelijk uit de lucht vallen.

Sommige ionische luchtreinigers hebben elektrostatische precipitators die positief geladen deeltjes op een metalen plaat binnenin de luchtreiniger opvangen. De prijs van ionische luchtreinigers varieert tussen de 100 en 500 euro, afhankelijk van het model en de grootte van de luchtreiniger.

Wanneer een Ionische Luchtreiniger Aanschaffen

Ionische luchtreinigers kunnen zowat alles behalve geuren uit de lucht verwijderen. Stof, huidschilfers, allergenen, rook, virussen, bacteriën en dampen zijn geen probleem. Sommige modellen moeten wel regelmatig schoongemaakt worden om luchtverontreinigende stoffen volledig te verwijderen.

5. Ozongenerator

Ozongeneratoren produceren met opzet het gas “ozon” (O₃). Hoewel deze apparaten veilig en doeltreffend zijn om de luchtverontreiniging binnenshuis onder controle te krijgen, raden wij persoonlijk het gebruik van deze machines niet aan. Blootstelling aan ozon kan astma symptomen verergeren en een voldoende hoog niveau kan zelfs littekens in de longen veroorzaken.

Ozongenerator

Puur en Eenvoudig

Als je de luchtkwaliteit in je huis wilt verbeteren, zijn luchtreinigers de aangewezen producten. Deze apparaten zijn beter dan eenvoudige luchtfilters en werken hard om mogelijke irriterende stoffen uit de lucht van je huis te verwijderen. Dit verzacht nadrukkelijk de allergie- en astmasymptomen. Je kunt ook wat gemakkelijker ademhalen in de wetenschap dat schadelijke deeltjes niet meer in je huis rondzweven.

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >


Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >


Beste uit de Test Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie