Het Slimme Huis: De Smart Home Gids

Wil je je huis “slim” maken, maar weet je niet waar te beginnen? Het goede nieuws is dat er talloze manieren zijn je huis “slimmer” te maken, en het hoeft ook niet veel te kosten. Bij definitie is elk apparaat dat is aangesloten op het internet en/of dat je kan bedienen met behulp van een smartphone “slim”. Deze automatiseren van het huis noemen we ook wel de “Smart Home” of in het Nederlands “Slimme Huis”.

Het Slimme Huis

De apparaten en diensten die een huis “slim” maken, zullen voor elk individu anders zijn. In feite, of je het nu weet of niet, is de kans groot dat je al slimme apparaten in huis hebt. Heb je LED-lampen die je kunt dimmen of aanzetten met je smartphone? Heb je een camera geĆÆnstalleerd die je ramen of voordeur bewaakt, of misschien de babykamer? Dan heb je al een “slimme woning”.

Voor minder dan 50 euro kun je “smart” gaan met een slimme stekker. Sluit de slimme stekker aan op een vloerlamp en je kunt de stekker instellen om de lamp automatisch aan te zetten als het buiten donker wordt.

De Smart Home Gids

Dit is pas het begin en je kunt steeds complexere toepassingen bedenken. Met complex bedoelen we veelvoudige apparaten die met elkaar verbinden zodat het activeren van Ć©Ć©n oorzaak, gevolg kan hebben voor een ander apparaat. Deze ineenschakelijk van verschillende apparaten die op elkaar inspelen is precies het effect wat een slim huis zo subliem maakt.

Hier zijn enkele van de verschillende componenten die samen een slim huis vormen, wat ze doen en onze favoriete keuze voor elke categorie.

Slimme Verlichting

Om te beginnen kunnen slimme lampen je energierekening verlagen. Alle slimme verlichting zijn LED’s, die veel minder stroom verbruiken dan gloeilampen. Maar de slimme verlichting kan ook via je smartphone worden aangestuurd, en je kunt schema’s instellen voor het in- en uitschakelen van deze lampen.

Slimme Verlichting

Onze beste keuze: Voor de meeste mensen is de Philips Hue Starterkit een goede optie om mee te beginnen. Met de bridge, 3 lampen en een schakelaar haal je een ultiem slim lichteffect in je huis. De brug kan tot 50 lampen ondersteunen, die ook gedimd kunnen worden. Bovendien werken ze met een breed scala aan slimme thuissystemen, waaronder de Apple HomeKit.

inhethuis.nl

Slimme Stekkers

Een slimme stekker of schakelaar is de eenvoudigste en goedkoopste manier om een apparaat in huis “slim” te maken. Sluit bijvoorbeeld een lampje aan op de smart switch en steek de schakelaar in de muur, en voila, je kunt het lampje bedienen met je telefoon. Je kunt ook schema’s instellen om de stekkers aan en uit te zetten en te koppelen aan andere slimme huishoudelijke apparaten.

Onze beste keuze: Er zijn veel goede slimme stekkers op de markt, maar onze favoriet is de Eve Systems slimme stekker. Het werkt met je smartphone (Android/iOS) dankzij de Eve app.

Beveiligingscamera’s

Met een bewakingscamera kun je je huis in de gaten houden en bijhouden wie er komt en gaat, allemaal met behulp van een app op telefoon of tablet. De betere camera’s hebben ook nachtzicht en kunnen worden gekoppeld aan andere slimme apparaten in het huis. Dat betekent dat de camera begint met opnemen wanneer je het huis verlaat en stopt wanneer je bijvoorbeeld terugkeert.

Beveiligingscamera

Slimme Sloten

Behalve dat je de deur kunt vergrendelen en ontgrendelen met behulp van je smartphone, kun je met een slim slot ook tijdelijke toegang geven aan anderen en zien wie je deur gebruikt. Integreer het slot met andere slimme huishoudelijke apparaten. Daarnaast is het mogelijk je verlichting automatisch aan te zetten wanneer je ’s avonds je deur ontgrendelt of wanneer je terugkeert naar huis.

inhethuis.nl

Slimme thermostaten

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van een aangesloten slimme thermostaat is dat je de temperatuur in je huis op afstand kunt instellen met je smartphone. Maar als je de thermostaat koppelt aan andere slimme apparaten in je huis, zoals bewegingssensoren en verlichting, bespaar je op de lange termijn ook geld door je verwarmingskosten te verlagen, omdat je dan geen energie verbruikt als je niet thuis bent.

Onze beste keuze: Op basis van onze uitgebreide tests is de beste slimme thermostaat de Nest Learning Thermostaat. De beste eigenschap is de mogelijkheid om met sensoren te werken, zodat je hele huis verwarmd of gekoeld wordt tot de juiste temperatuur.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie