Beste Luchtontvochtiger

Plaatsen waar het gepast is schimmel te vinden: in penicilline of in je favoriete blauwe kaas. Plaatsen waar het niet gepast is schimmel te vinden: elke plaats binnenshuis, ook je huis. Als je een vochtig of beschimmeld huis hebt, hete vochtige zomers of koude natte winters meemaakt, of gewoon af en toe je kleren binnen wilt drogen, kan een luchtontvochtiger je nieuwe beste vriend zijn.

In tegenstelling tot een luchtbevochtiger die vocht toevoegt, onttrekt de beste luchtontvochtiger vocht aan de lucht, waardoor schimmelvorming wordt voorkomen en je huis snel en efficiënt droogt. Hij is ook gemakkelijk te gebruiken dankzij een reeks handige functies, zoals een timer en verschillende vermogensniveaus. Hier is onze gids voor de beste ontvochtigers in Australië, gebaseerd op urenlang onderzoek naar tests door experts en echte inzichten van consumenten.

Belangrijke kenmerken om te overwegen
Als je op zoek bent naar de beste ontvochtiger voor jou, let dan op deze kenmerken.

Instelbare vermogens- of ventilatorinstellingen
Alle ontvochtigers moeten je verschillende vermogens- of ventilatorstanden bieden. Dit betekent dat als je de was binnen probeert te drogen, je hem op hoog kunt zetten voor extra ontvochtigingskracht.

Verplaatsbaarheid
Ontvochtigers kunnen zwaar zijn, vooral als ze vol zijn. Zoek naar modellen met ingebouwde wieltjes en handvatten om ze gemakkelijk te kunnen verplaatsen. Ook het opbergen van het snoer is handig als je ze verplaatst.

Grootte van het waterreservoir
Hoe groter het reservoir, hoe groter en zwaarder de ontvochtiger. Maar ook, hoe minder vaak je hem zult moeten legen. Als ruimte een probleem is, zoek dan een kleiner reservoir. Probeer te vermijden dat je kleiner gaat dan 4L, anders zul je hem elke dag veel moeten legen.

Doorlopend aftappen
Als het legen van een waterreservoir een sleur lijkt, kijk dan of je er een kunt vinden met een doorlopende afvoer. Dit is ideaal voor een luchtontvochtiger die je lange tijd op dezelfde plaats laat staan, zoals in de kelder. In plaats van hem te moeten legen, leidt een afvoerslang het opgevangen water rechtstreeks naar een afvoer. Niet alle modellen worden met een afvoerslang geleverd, dus het kan zijn dat je er een apart moet kopen.

Grote, goed geëtiketteerde knoppen
De beste ontvochtiger is gemakkelijk te bedienen. Dit wordt geholpen door grote, goed geëtiketteerde knoppen.

Een timer
Voor het ultieme in set-and-forget ga je voor een model met een timer. De duurdere modellen bieden een tot 24 uur durende timer. Meer betaalbare modellen gaan voor vaste tijden, zoals 2, 4 of 8 uur. Een timer betekent dat je luchtontvochtiger alleen werkt als jij het zegt. Dit kan je energie en geld besparen.

Automatisch herstarten
Als je luchtontvochtiger draait en de stroom valt uit, dan zorgt auto restart ervoor dat hij weer start als de stroom hersteld is. Zo blijft je ontvochtiger draaien met minimale inbreng van jou.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Als je een duurdere optie kiest, krijg je waarschijnlijk een grotere capaciteit van het waterreservoir en een grotere dagelijkse vochtverwijdering – tot 50L per dag. Ook zie je misschien deze functies.

Automatisch ontdooien
Als je in een gebied met lage temperaturen woont of je huis bijzonder koud en vochtig is, kan automatisch ontdooien handig zijn. Het ontdooit eventueel ijs dat zich op de spoelen kan ontwikkelen en de werking ervan kan beïnvloeden.

LCD-scherm
In plaats van draaiknoppen en knoppen krijg je misschien een elektronisch display. Dit geeft je in één oogopslag informatie over de ruimte waarin de ontvochtiger werkt. Dit omvat gewoonlijk de kamertemperatuur en de vochtigheidsgraad.

Zwaar pompsysteem
Hoewel de meeste ontvochtigers een optionele functie voor continue afvoer hebben, hebben we er maar één beoordeeld met een zwaar pompsysteem. Dat is de DeLonghi DD30P, die ook de duurste is die we onder de loep namen. Normaal werkt een continu-afvoersysteem op zwaartekracht, wat betekent dat de afvoerbuis uit de luchtontvochtiger naar beneden moet stromen om effectief te werken. Een zwaar uitgevoerd pompsysteem kan tegen de zwaartekracht in werken. In principe kun je de afvoerbuis vanuit je luchtbevochtiger omhoog voeren. Dit is handig als je een afvoer direct buiten de kamer hebt, want dan kun je de afvoerpijp omhoog en door je raam voeren.

Humidistat
Op de meeste ontvochtigers kun je het vermogensniveau veranderen, maar je kunt niet altijd de gewenste relatieve vochtigheid voor de kamer instellen. Duurdere ontvochtigers laten je een doelvochtigheid kiezen op een percentageschaal, bv. 30-70%.

Mooier filter
Alle ontvochtigers hebben filters. Betaal meer en je krijgt misschien een wasbaar filter dat je helpt de levensduur te verlengen. Of je krijgt er een met zilver-nano technologie die helpt bacteriegroei op het filter te voorkomen. Men beweert dat dit de luchtkwaliteit in je huis helpt verbeteren. Alleen de 2 Ionmax modellen die we onder de loep namen bieden dit.

Ontvochtiger met droogmiddel
Je betaalt niet per se meer voor een sorptie-ontvochtiger, onze Ionmax runner-up heeft hetzelfde RRP als onze top keuze voor een sorptie-ontvochtiger, maar ze hebben niet dezelfde afzuigkracht. Onze Ausclimate top keuze kan dus tot 35L vocht per dag onttrekken. Ter vergelijking: de Ionmax onttrekt tot 10L vocht per dag.

De onderste regel
De beste ontvochtiger helpt je huis de oase te worden waar je naar verlangt – warm, droog en vocht- en schimmelvrij. Hij zoemt lekker door met weinig inbreng van jou, noch in de uren dat hij werkt, noch in hoe vaak je hem moet legen. Hij verwijdert effectief vocht uit de lucht zonder je elektriciteitsrekening de hoogte in te jagen. Hij is gemakkelijk te bedienen, met goed geëtiketteerde knoppen of een digitaal display, en gemakkelijk te verplaatsen dankzij stevige wielen en handgrepen.

Plaats een reactie