Hoe Worden Luchtreinigers Getest?

De lucht in je huis kan wel eens meer vervuild zijn dan de lucht die je buiten inademt. Een luchtreiniger biedt in de meeste gevallen uitkomst. In dit artikel gaan we uitgebreid in hoe wij luchtreinigers testen.

Luchtreinigers zijn apparaten die lucht aanzuigen met behulp van een ventilator. De lucht wordt dan door een filter of meerdere filters geblazen om vervuilende deeltjes op te vangen, om vervolgens de schonere lucht weer de kamer in te brengen.

Hoe Worden Luchtreinigers Getes

Luchtreinigers kunnen het probleem van de luchtverontreiniging binnenshuis niet wegnemen. De beste manier om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren is de bron van de vervuiling te verwijderen en de kamer te ventileren met verse buitenlucht. Wanneer dat niet altijd mogelijk is, of niet voldoende, kunnen luchtreinigers een uitkomst bieden door de hoeveelheid schadelijke stofjes in je huis te verlagen. Onze beoordelingen van luchtreinigers laten duidelijk zien op welke modellen je kunt vertrouwen om de lucht in je huis snel en effectief te zuiveren en veel voorkomende allergenen te verwijderen. We tonen je ook de modellen die je beter kunt vermijden.

We voeren tests uit om de belangrijkste vragen over luchtreinigers te beantwoorden, zoals:

  • Hoe snel verwijdert het apparaat allergenen uit de lucht?
  • Hoeveel geluid maakt de luchtreiniger op vol en laag vermogen?
  • Hoeveel energie verbruikt de luchtreiniger?
  • Zijn de filters gemakkelijk te verwijderen en te vervangen?

Hoe Goed Worden Schadelijke Deeltjes uit de Lucht Gefilterd?


We meten de CADR (in het Engels: Clean Air Delivery Rate) van elk apparaat.

CADR is een meting die zowel naar de verwijdering van deeltjes als naar de luchtstroom kijkt. Hiermee kunnen we vergelijken hoe efficiënt verschillende luchtreinigers de lucht kunnen filteren van bijvoorbeeld stof, pollen en rook.

We baseren onze tests op CADR omdat het een internationaal erkende testnorm is. Stof, pollen en rook zijn veel voorkomende huishoudelijke allergene.

Sommige luchtreinigers doen het fantastisch in onze CADR tests, terwijl andere er echt moeite mee hebben – wat betekent dat ze veel minder deeltjes zullen opvangen, en veel minder schone lucht produceren, in vergelijking met een goede luchtreiniger in hetzelfde tijdsbestek.

Meer uitleg over de CADR waardering is hier te vinden.

Hoeveel Geluid Maakt de Luchtreiniger op Vol En Op Laag Vermogen?


Luchtreinigers moeten vrijwel constant draaien om effectief te kunnen zijn. De lucht in een kamer is niet na een uurtje met de luchtreiniger aan gelijk schoon. Omdat luchtreinigers lucht verplaatsen, maken deze machines ook geluid. Maar sommige luchtreinigers maken meer geluid dan andere – en het laatste wat je wilt, als je thuis probeert te werken, te studeren, te slapen of gewoon te ontspannen, is afgeleid worden door een lawaaierig apparaat.

Je kunt de luchtreiniger het beste op de hoogste stand laten draaien als je niet in een kamer bent, zodat het apparaat het beste de lucht akn zuiveren zonder je te storen. Zet de machine op de lage stand als je wel in de kamer aanwezig bent. Zelfs op de laagste stand zijn sommige luchtreinigers luider dan je zou verwachten. We testen luchtreinigers zowel op de hoogste als op de laagste stand, zodat we je kunnen vertellen welke het beste presteert.

Zijn de Filters Gemakkelijk Te Verwijderen en te Vervangen?


De filter van je luchtreiniger zal regelmatig vervangen moeten worden. Hoe vaak hangt af van hoe vaak je je luchtreiniger gebruikt, het type filter en het merk. Bij sommige modellen kun je het filter zelf schoonmaken om de levensduur wat te verlengen (kijk eerst in de handleiding, zodat je de filter niet beschadigt).

We verwijderen en vervangen de filters van alle luchtreinigers die we testen, om te zien welke filters er gemakkelijk uit te wippen zijn, en welke veel problemen opleveren.

Een Luchtkwaliteitsmonitor Gebruiken Om Je Luchtreiniger te Testen


Een van de meest doeltreffende manieren om de werking van je luchtreiniger te controleren, ongeacht het type, is het gebruik van een luchtkwaliteitsmonitor.

De test is eenvoudig: doe eerst een basismeting van de luchtkwaliteit met de luchtreiniger uit, zet dan het apparaat aan. Met alle ramen en deuren gesloten kan elke verbetering van de luchtkwaliteit aan je luchtreiniger worden toegeschreven.

Je luchtreiniger zou, afhankelijk van de grootte en vorm van de kamer, de luchtkwaliteit binnen een paar uur weer op een gezond peil moeten brengen. Als de luchtreiniger een aanzienlijke tijd aanstaat, met weinig tot geen verandering in de luchtkwaliteit, dan weet je dat de luchtreiniger niet goed werkt.

Nu denk je misschien: mijn luchtreiniger heeft (misschien) al een luchtkwaliteitsmonitor, waarom zou ik er nog een nodig hebben? Eenvoudig gezegd is de ingebouwde monitor niet altijd betrouwbaar, en je moet deze metingen soms met een korreltje zout nemen.

Hoe Lang Duurt Het Voor Een Luchtreiniger Werkt?


Hoe lang duurt het eigenlijk voor je merkt dat de luchtreiniger de luchtkwaliteit verbetert? Normalitair begint het apparaat begint zodra het wordt aangezet. Hoe snel je het effect werkelijk merkt, hangt af van het model luchtreiniger, de filters en de hoeveelheid (schadelijke) deeltjes in de lucht. Gemiddeld is een verandering al na een half uur merkbaar, met een stevige verbetering van de luchtkwaliteit na een paar uur.

De Kracht van een Luchtreiniger

Hoewel we de noodzaak aangeven om je luchtreiniger te testen en te controleren of deze goed werkt, wil het feit dat schadelijke deeltjes onzichtbaar zijn nog niet zeggen dat de resultaten dat ook moeten zijn. Ja, de effectiviteit van luchtreinigers is soms moeilijk na te gaan. Maar een effectief en kwalitatief goede luchtreiniger pakt meerdere schadelijke stoffen aan, met merkbaar schonere lucht als resultaat.

Onze Aanbevolen Luchtreinigers

Beste Koop De WINIX A332 Luchtreiniger is een 4-fase filtratie luchtreiniger die de luchtkwaliteit in je slaapkamer effectief kan verbeteren.

Check Prijs op Bol.com >


Populair

WINIX Luchtreiniger ZERO

Met de Winix Zero Luchtreiniger verwijder je pollen, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit jouw woonkamer, slaapkamer en keuken.

Check Prijs op Bol.com >


Beste uit de Test Met een CADR van maar liefst 333 m3/u- verwijdert de Philips AC2887/10 Luchtreiniger schadelijke gassen. Met deze luchtreiniger filter je de lucht in een ruimte tot 67 vierkante meter. Dit doet het apparaat met behulp van een voor-, HEPA en koolstoffilter.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie