De Beste Handmixer

Als de “handmixer” in jouw huishouden een langlopende flauwe grap is over wie het langst meringues kan kloppen, is het misschien tijd om in een elektrische versie te investeren. Handmixers zijn perfect voor alledaags bakken en zijn de beste vriend van de thuiskok die snel de favoriete zoete lekkernijen van het gezin wil maken.

De beste handmixer is licht, stil en gemakkelijk in gebruik. Hij heeft genoeg standen om te wisselen tussen zachtjes meel vouwen en snel kloppen, en is minder dan de helft van de grootte van een keukenmixer. We hebben urenlang recensies uitgekamd om de beste handmixers in Nederland te vinden. Dit is ons resultaat.

Waar moet je op letten?
Uit beoordelingen blijkt dat Nederlanders sommige handmixers handiger vinden dan andere, en dat heeft vooral te maken met de functies. Hier is waar je op moet letten als je een handmixer koopt.

Snelheidsinstellingen
De meeste handmixers hebben tussen de 5 en 10 snelheidsstanden, en motoren van rond de 300 Watt. Hoewel dit genoeg vermogen is voor het mengen van dik beslag en luchtig deeg, vonden sommige beoordelaars dat bloem en droge ingrediënten snel knoeiden door de krachtige motoren. Wil je dat je mixer zachtjes bloem vouwt, kies dan voor een mixer met een lager vermogen, zoals de KitchenAid. Motoren met een hoger vermogen neigen ook luider te zijn.

Roestvrijstalen hulpstukken
Sommige recensenten klagen over kleine stukjes metaal van kloppers die in voedsel terechtkomen. Dit probleem kan zich voordoen bij kloppers die met chroom bekleed zijn, vooral na een paar keer in de afwasmachine. Kiezen voor roestvrijstalen opzetstukken lost dit probleem op, want er is geen coating om af te bladderen of te schilferen – alleen stevig, vaatwasmachinebestendig roestvrijstaal.

Opbergen
Grote merken lijken meer aandacht te besteden aan het compacter maken van mixers. Het Breville model heeft een intrekbaar snoer en een opbergbox, terwijl de KitchenAid met een eigen opbergtas komt.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Als je er niet van overtuigd bent dat het de moeite waard is om meer dan €15 aan een handmixer uit te geven, zijn hier nog een paar dingen om over na te denken.

Goed ontwerp
Uit de reviews konden we opmaken dat duurdere modellen vaak lichter en stiller zijn dan goedkopere. Wij denken dat dit de gedachte achter het ontwerpproces weerspiegelt.

Twee-in-één functies
Duurdere machines, zoals de KitchenAid Artisan en de Sunbeam HeatSoft, hebben extra opzetstukken of functies om het gebruik van je handmixer uit te breiden. Als je niet warm of koud wordt van boter smelten of milkshakes kloppen met je elektrische mixer, ben je beter af met een goedkoper product.

Conclusie
Handmixers zijn een compacte en gemakkelijke manier om iets lekkers in elkaar te flansen zonder dat je je keukenmixer uit de voorraadkast hoeft te sjouwen. Hoewel de meeste modellen het meest geschikt zijn voor alledaagse baktaken, kun je meer uit je mixer halen door te investeren in een product met de juiste functies.

Veelgestelde vragen
Wat doet een handmixer?
Een handmixer is ontworpen om ingrediënten te kloppen, mengen en combineren. Handmixers hebben een hoofddeel, een handvat om vast te houden en ruimte voor twee opzetstukken (meestal kloppers). Deze opzetstukken werken in eendracht om dingen als suiker, boter, eieren en bloem te mengen.
Het is ook de moeite waard op te merken dat handmixers anders zijn dan keukenmixers, blenders en staafmixers. Een keukenmixer vervult een soortgelijk doel, maar heeft meestal een krachtigere motor en je hoeft niet zelf voor een kom te staan om het mengsel te kloppen.
Blenders zijn bedoeld voor vloeistoffen en bestaan uit een kan met een ronddraaiend mes dat voedsel naar beneden trekt om het te pureren of vloeibaar te maken. Een staafmixer is als het ware een omgekeerde blender. In plaats van te blenden vanaf de onderkant van de kan, plaats je de staafmixer in een hoge kom, of kan, om de inhoud vloeibaar te maken of te pureren.

Zal ik een handmixer kopen als ik al een keukenmixer heb?
Op het eerste gezicht lijkt een handmixer misschien overkill als je al een vertrouwde keukenmixer hebt. Maar toch, keukenmixers zijn groot en soms lastig schoon te maken. Als je maar iets kleins hoeft te doen, zoals slagroom kloppen, is het ideaal om een kleiner apparaat bij de hand te hebben om je het leven gemakkelijker te maken.

Kan ik mijn kloppers in de vaatwasser doen?
Ja, als ze van roestvrijstaal zijn. Sommige van de meer slecht beoordeelde producten gebruikten verchroomde kloppers in plaats van roestvrijstalen kloppers. Deze kloppers hebben een metalen coating die kan afschilferen als je ze in de vaatwasser doet. Dit is echter geen probleem met roestvrijstaal.

Kun je deeg mengen met een handmixer?
Het is mogelijk om deeg te mengen met een handmixer, daarom worden de meeste modellen geleverd met kneedhaken. Handmixers hebben echter vaak niet zo’n robuuste motor als keukenmixers. Je handmixer gebruiken voor deeg kan de motor belasten, waardoor hij korter meegaat. Bovendien kan het ook minder efficiënt zijn dan met de hand kneden. Als je toch besluit je handmixer voor deeg te gebruiken, probeer het dan bij zachte soorten deeg te houden om de motor niet te belasten.

Plaats een reactie