Beste Stofzuiger met HEPA Filter in 2022: Koopgids

Heeft iemand in je huishouden allergieën of astma? Zo ja, dan wil je eventuele allergieaanvallen tot een absoluut minimum beperken en er is één zeer eenvoudige manier om dat te doen….

Niet alle stofzuigers zijn gelijk en als je stof, huidschilfers en andere kleine deeltjes in de lucht die allergieën en gevoeligheden aanwakkeren, wilt aanpakken, is er één ding waar je op moet letten: een HEPA-filter.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

HEPA Filter Stofzuiger Koopgids

Als eerste, wat is een HEPA-filter?

Wat is een HEPA-filter?

HEPA-gecertificeerde filters zijn uitstekende wapens in de strijd tegen de kleine luchtpathogenen die de lucht binnenshuis vervuilen.

Waar een stofzuiger zonder dit type filtratie niet in staat is om die kleine deeltjes op te vangen omdat ze uiteindelijk weer in de lucht worden gespuwd, houdt een HEPA-tariefvacuüm ze allemaal binnenin het filter vast.

Heb je echt een HEPA-filter nodig?

Dit is de eerste vraag die je eerlijk moet beantwoorden voordat je een dure stofzuiger gaat kopen.

Dit type filter is perfect als je huisdieren in huis hebt en als iemand in je huishouden allergieën of astma heeft. In dat geval moet je een HEPA filter als een absolute must beschouwen.

Wat is HEPA-specificatie?

Helaas, aangezien het acroniem ‘HEPA’ consumenten aantrekt en helpt om flinke prijskaartjes te rechtvaardigen, wordt de term vaak toegepast op stofzuigers die eigenlijk niet voldoen aan de strenge normen van echte HEPA-filtratie.

De benchmark is de Europese Norm 1822 (EN 1822) en stofzuigers die voldoen aan deze strenge eisen worden geleverd met een certificeringsnummer.

Als je filters beschreven ziet als S-klasse, dan is dit de Europese variant die vaak wordt gebruikt.

Deze veeleisende standaard is in eerste instantie ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de stofzuigers die in ziekenhuizen of farmaceutische bedrijven worden gebruikt, voldoen aan de verwachte normen van hygiëne en steriliteit. De technologie is sindsdien overgenomen in huishoudelijke stofzuigers.

De EN 1822 is een tweeledige test.

Ten eerste wordt de MPPS (most penetrating particle size) geïdentificeerd. Dit is de grootte van de deeltjes die het gemakkelijkst het filter binnendringen.

Zodra dit is vastgesteld, wordt in het tweede deel van deze test het filter alleen nog maar belast met deeltjes van deze grootte.

Om als een echte HEPA-filter te kwalificeren, moet 99,97% van de filtering worden behouden met deeltjes van slechts 0,3 micron. Dit is een absoluut minimum en de test wordt uitgevoerd onder normale bedrijfsomstandigheden met de snelheid van de luchtstroom die het echte gebruik nabootst.

Wat moet je verder zoeken in een HEPA-stofzuiger?
Afgezien van deze zeer gespecialiseerde filter, is er niets anders aan dit type stofzuiger.

Je moet de rest van je aankoopbeslissing baseren op de gebruikelijke factoren die van toepassing zijn op het kopen van een normale stofzuiger….

Gewapend met die informatie over HEPA-filtratie en stofzuigers in het algemeen, zullen we de meest gestelde vragen met betrekking tot dit type filtratie afronden met enkele van de meest gestelde vragen.

Veel gestelde vragen voor HEPA stofzuigers

.

1) Hoe klein is een micron?

Een micron is gelijk aan 1/1000mm. Dit is de manier waarop de grootte van de deeltjes in de lucht wordt uitgedrukt. Het menselijk oog is in staat om deeltjes tot 25 micron te detecteren. HEPA-filters moeten deeltjes vanaf 0,3 micron opvangen, dus dit is een beetje een indicatie van hoe klein ze daadwerkelijk zijn.

2) Wat is het probleem met kleine deeltjes?

Hoewel onzichtbaar voor het blote oog, zijn deeltjes van 0,3 tot 0,9 micron het meest schadelijk. Deze zijn zo klein dat ze door de kleine haartjes kunnen glippen die je luchtwegen beschermen. Door hun grootte zijn deze deeltjes ook ongelooflijk moeilijk uit te ademen. Deeltjes van deze grootte zijn onder andere huidschilfers van huisdieren, mijten, stuifmeel, stof, bacteriën en sporen. Het meest effectieve HEPA-filter voorkomt dat je deze deeltjes inademt.

3) Wat is het belang van een gesloten systeem?

)
Tenzij alle lucht die de stofzuiger binnenkomt door het HEPA-filter gaat zonder enige lekkage, zal het rendement drastisch afnemen. Daarom is het altijd belangrijk om te zoeken naar stofzuigers met een complete afdichtingstechniek en een volledige machinefiltratie. Miele is hier een bijzonder mooi voorbeeld van. Zoek naar stofzuigers met filtering op ziekenhuisniveau, want elk filter dat gecertificeerd is voor gebruik in een medische omgeving zal je uiteraard uitstekend van dienst zijn in je huis.

4) Zijn HEPA-type-filters goed?

.
Dit soort filter wordt onder deze naam verhandeld zonder dat het noodzakelijkerwijs getest wordt onder laboratoriumomstandigheden. Het is onmogelijk om deze manier van filteren in zijn geheel als ineffectief af te doen, maar je zal niet de efficiëntie van een echte HEPA-filter krijgen en dit filter zal niet gecertificeerd worden.

Het is echt mengeling van een aantal HEPA-type filters die prestaties bieden die dicht bij gecertificeerde HEPA-filters komen en anderen die helaas erg ver daarvan af staan. Het is aan jou om de nodige zorgvuldigheid te betrachten. Als je niet het budget hebt om een echt HEPA-filter te bemachtigen, lees dan veel gebruikersbeoordelingen om de kans op een solide filter te maximaliseren.

5) Welk type HEPA-stofzuiger werkt het beste als je allergieën hebt?

>.
Stofzuigers met zak zijn een slimme keuze als je last hebt van astma of allergieën. Zakken helpen met filtratie omdat de filters niet zo snel verstopt raken en de zuigkracht sterker blijft.

Buiten dit, is het over het algemeen een schonere procedure om een verzegelde zak leeg te maken dan om de inhoud van een vuile stofbak leeg te maken waarbij je riskeert dat er stof terug in je gezicht wordt geblazen. Uiteraard is het prettig als je HEPA-filtratie hebt om de kans op irritatie tot een minimum te beperken.

Conclusie

We vertrouwen erop dat je inmiddels een expert bent op het gebied van HEPA-filters. Als je eenmaal leert om onderscheid te maken tussen gedurfde, ongegronde claims en de certificering en normen voor echte HEPA-filters, wordt het kiezen van een van deze stofzuigers minder een kwestie van het navigeren door een mijnenveld en is het eigenlijk vrij eenvoudig.

Vergeet niet om rekening te houden met de factoren die je normaal gesproken zou overwegen bij het kiezen van een stofzuiger. Dit is de reden waarom we een korte samenvatting van deze elementen hebben opgenomen om je te begeleiden tijdens elke stap op de weg naar je aankoopbeslissing.

Er is absoluut geen goed of fout antwoord op welk type HEPA-stofzuiger dat je moet kopen. Het enige dat telt is de meest geschikte oplossing voor jouw probleem.

En, als een deel van dat probleem is dat je iemand in huis hebt met astma of een allergie, dan ben je al halverwege door te kiezen voor een echte HEPA-filter. Zorg er ook voor dat je kiest voor een volledige machinefilter en een volledig gesloten unit. Hiermee zorg je ervoor dat je dierbaren zo min mogelijk geïrriteerd raken door stof, huidschilfers en andere vervuilende stoffen in de lucht.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie