Wat Zijn de Voordelen van een Luchtbevochtiger Voor je Huis?

Tijdens koude wintermaanden merk je dat de lucht in je huis droog is. Net zoals erg vochtige lucht slecht nieuws voor je gezondheid kan zijn, kan droge lucht neus- en oogirritatie veroorzaken bij zelfs gezonde mensen. Een oplossing is het gebruik van een luchtbevochtiger als de lucht in je huis te droog is. Hieronder lees je hoe luchtbevochtigers werken, wat de voordelen zijn van het gebruik ervan in je huis, en hoe je ze gebruikt.

Voordelen van een Luchtbevochtiger

Zeer droge en zeer vochtige lucht kan je gezondheid en de staat van je huis beïnvloeden. Als de lucht te vochtig is, kan dat schimmelgroei bevorderen en bijdragen tot gezondheidsproblemen. Daarnaast kan een hoge vochtigheidsgraad ook mogelijke schade aan je huis veroorzaken. Als je astma of een andere ademhalingsziekte hebt, kan droge lucht de situatie erger maken.

Droge lucht kan de volgende problemen veroorzaken:

 • Droge ogen
 • Zere keel
 • Droge neusholtes
 • Bloedneus
 • Verergeren van verkoudheid en griep
 • Verharde huid en lippen
 • Jeukerige, droge huid
 • Verergerde astma en allergie symptomen

Voorkomen dat de lucht in je huis te droog wordt, kan helpen deze klachten te verminderen. Afhankelijk van waar je woont, is het niet altijd gemakkelijk de luchtvochtigheid binnenshuis te regelen. Dit is waar een luchtbevochtiger kan helpen. Het is het beste om de luchtvochtigheid in je huis binnen een optimaal bereik te houden – niet te hoog en niet te laag. Veel deskundigen bevelen de lucht in je huis tussen de 30 en 50 procent vochtigheid te houden.

Voordelen van het gebruik van een luchtbevochtiger tijdens de slaap

Luchtbevochtigers kunnen voor volwassenen en kinderen gunstig zijn tijdens de slaap. Slaap zelf helpt bij herstel en de verjonging van ons immuunsysteem. Een luchtbevochtiger in je slaapkamer toevoegen kan de effecten versterken die slapen van nature geeft. Hier enkele voordelen van slapen met een luchtbevochtiger in je kamer.

1. Lucht die niet te droog is kan je helpen verkoudheid en griep te voorkomen

Verkoudheid en griep kunnen vreselijk aanvoelen en je slaap ernstig beïnvloeden. Gelukkig kan lucht met een aanvaardbare vochtigheidsgraad, die niet te droog is, de besmettelijkheid van door de lucht verspreide virussen verminderen. Een hogere luchtvochtigheid geeft virussen meer kans om zich aan druppeltjes te hechten en uit de lucht te vallen, in plaats van dat virussen zich aan ons vastklampen en ons direct infecteren. Dit helpt het verklaren waarom het droge klimaat van de winter ons vatbaarder kan maken voor ziektes.

2. Hogere luchtvochtigheid kan helpen een verstopte neus los te maken

Droge lucht kan ervoor zorgen dat slijm droog en dik wordt, wat een verstopte neus tot gevolg kan hebben. Dit kan op zijn beurt leiden tot keelpijn en pijn in de sinussen. Luchtbevochtigers kunnen helpen het slijm in je neus op te breken.

3. Verkoudheid en griepverschijnselen verlichten

Als je toch griep of verkoudheid hebt, kan het gebruik van een luchtbevochtiger terwijl je slaapt je helpen sneller te herstellen. Behalve de congestie los te maken, kan het ook helpen je neusholtes te smeren, waardoor je veel gemakkelijker kunt ademen. Dit kan ook helpen om een zere keel en, voor sommige mensen, sinushoofdpijn te verlichten. Bovendien kunnen verkoudheid en koorts symptomen ’s nachts erger worden omdat je ligt. Koude, droge lucht, naast een liggende slaaphouding kan invloed hebben op de manier waarop slijm zich in de neusholte opbouwt. Het gebrek aan voldoende afvloeiing tijdens het liggen kan die slijmophoping creëren en verkoudheids- en griepverschijnselen verergeren. Een luchtbevochtiger kan dit helpen verlichten door meer vocht aan de lucht toe te voegen.

4. Vochtige lucht kan een droge huid helpen voorkomen

Droge lucht kan een droge huid veroorzaken. Als je huid droog is, kan deze gemakkelijker barsten en rimpelen. Dit kan oncomfortabel maar ook pijnlijk aanvoelen. Als je droge lucht in huis hebt, kan het gebruik van lotion helaas niet voldoende zijn om de huid weer te hydrateren. Een manier om te helpen is om een aanvaardbaar vochtgehalte in de lucht te hebben, zodat je huid dat kan opnemen. Huidaandoeningen die jeuk veroorzaken, zoals eczeem, kunnen de slaap verstoren. Een luchtbevochtiger, samen met bepaalde crèmes, kan je helpen het vochtgehalte van de huid vast te houden, het krabben te verminderen, en een ononderbroken slaap te bevorderen.

5. Het kan helpen je haar en hoofdhuid gezond te houden

Net als de huid op de rest van je lichaam kan ook je hoofdhuid droog en geïrriteerd raken bij een tekort aan vocht in de lucht. Daardoor kan je hoofdhuid gaan jeuken en kan bijvoorbeeld roos verergeren. Ook je haar kan er last van hebben. Omdat je haar uit collageen bestaat, heeft het een bepaalde hoeveelheid vocht nodig. Wanneer je haar te lang aan droge lucht wordt blootgesteld, kan het droog en broos worden.

Voordelen van luchtbevochtigers bij snurken

Luchtbevochtigers kunnen helpen om droge luchtwegen die snurken veroorzaken te verlichten. Snurken is het gevolg van een vernauwde luchtweg, met als gevolg een droge mond en een ontspannen keel. Deze droogte veroorzaakt overcompensatie van de luchtwegen door meer slijm te produceren en daardoor meer vernauwing en kans op het uitbrengen van een hoorbare trilling zoals snurken.

Te veel vochtigheid kan de slaap verstoren

Studies van de #NASA geven aan dat de ideale luchtvochtigheid voor de optimale slaaptoestand tussen de 50 en 60% ligt. Hoewel er voordelen zijn aan het gebruik van een luchtbevochtiger tijdens de slaap, kan overmatig gebruik de slaappatronen juist verstoren. Een hoge luchtvochtigheid verandert bijvoorbeeld de waarneming van de kamertemperatuur in een afgesloten ruimte; hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe warmer de kamer voor ons aanvoelt. Omgekeerd, als zowel de luchtvochtigheid als de warmte verhoogd zijn, wordt het zweten verstoord, waardoor de natuurlijke afkoeling door verdamping als we zweten verhinderd wordt. Dit kan de REM verminderen en ervoor zorgen dat je wakker blijft.

Voordelen van luchtbevochtigers voor baby’s en kinderen

Voor baby’s en jonge kinderen kan droge lucht gezondheidsproblemen veroorzaken. Het gebruik van een luchtbevochtiger kan helpen de lucht binnen aanvaardbare vochtgehalten te houden. De belangrijkste voordelen van het gebruik van een luchtbevochtiger voor baby’s en kinderen zijn:

 • Beschermt hun gevoelige huid tegen droogte: Als de lucht droog is, kan een baby of jong kind last krijgen van een droge, geïrriteerde huid en schrale lippen. Het kan ook eczeem en andere chronische huidaandoeningen verergeren. Door weer vocht in de lucht te brengen, kan de huid van je kind gehydrateerd blijven.
 • Kan ze helpen gemakkelijker te ademen: Verstopte neuzen en hoesten kunnen het moeilijk maken voor kinderen om een goede nachtrust te krijgen. Een goede luchtbevochtiger kan de lucht in de kamer van je kind vochtig houden, wat kan helpen hun neusholtes vrij te houden. Het kan ook helpen congestie los te krijgen.

Natuurlijk hoeft je kind niet ziek te zijn of een droge huid te hebben om eventueel baat te hebben bij het gebruik van een luchtbevochtiger. Vochtige lucht in de juiste hoeveelheden kan gunstig zijn voor de gezondheid en kan mogelijk helpen voorkomen dat ze ziek worden.

Andere voordelen van een luchtbevochtiger in je huis buiten de gezondheid

Een luchtbevochtiger kan ook voordelen bieden voor je huis.

 • Vochtige lucht kan goed zijn voor je kamerplanten: Om te overleven (en te gedijen) hebben planten water uit de grond en uit de lucht nodig. Droge lucht kan je plant doen verschrompelen.
 • Vochtigheid kan de lucht in je huis opwarmen, waardoor je geld bespaart: Hoe vochtiger de lucht in je huis is, hoe warmer het kan aanvoelen. In de koude wintermaanden ben je waarschijnlijk meer kwijt aan verwarmingskosten dan je zou willen.
 • Vochtige lucht kan statische elektriciteit verminderen: Als de lucht in je huis droog is, kun je merken dat het aanraken van bepaalde stoffen, andere mensen, of je huisdieren een kleine schok kan veroorzaken. Een beetje vocht in de lucht kan deze ergernis helpen verlichten.
 • Luchtbevochtigers kunnen helpen het hout in je huis te beschermen: Hout dat aan droge lucht wordt blootgesteld kan krimpen, splijten en barsten. Dit is slecht nieuws voor je houten meubels, en ook voor de deuren en sierlijsten in je huis.

Welke luchtbevochtigers kies je?

Er zijn vijf hoofdcategorieën luchtbevochtigers. Ze werken elk op een andere manier, maar het doel, voldoende vochtigheid in je huis, is hetzelfde. Welk type je moet kiezen hangt af van je behoeften.

Verdampers

Dit type gebruikt een ventilator om lucht door een bevochtigd filter te blazen. Verdampers zijn een betaalbare optie, maar kunnen problematisch zijn als ze te veel vocht in de lucht brengen. Een te hoge vochtigheid kan bijdragen tot schimmelgroei en meer problemen met #huisstofmijten, die allergie- en astmasymptomen kan verergeren.

Centrale luchtbevochtiger

Dit type luchtbevochtiger is ingebouwd in de klimaatregeling van je huis. Het voordeel hiervan is dat het helpt met de vochtigheidsgraad in je hele huis in plaats van slechts in één kamer. Het is een dure optie.

Impeller luchtbevochtiger

Roterende schijven die met hoge snelheid draaien drijven vocht in de lucht in de vorm van een koele nevel. Net als verdampers kan overmatig gebruik astma en allergische reacties uitlokken.

Ultrasone luchtbevochtiger

Met zowel mogelijkheden voor koele als warme nevel zijn #ultrasone luchtbevochtigers veelzijdig. Ze produceren een nevel met behulp van ultrasone trillingen. Ze kunnen ook in verschillende maten verkrijgbaar zijn.

Stoom

Deze luchtbevochtigers zijn de meest draagbare en minst dure optie die je kunt vinden. Ze werken door water te verwarmen en dan af te koelen voor het je kamer in wordt gebracht.

Tips voor het gebruik van een luchtbevochtiger in je huis

 • Gebruik gedestilleerd of gedemineraliseerd water – Leidingwater kan soms mineralen bevatten die schimmelvorming in de hand werken. Gebruik, indien mogelijk, gefilterd water. Dit helpt ervoor te zorgen dat je luchtbevochtiger – en de lucht die je inademt – geen schimmel- of bacteriegroei in de hand werkt.
 • Ververs het water dagelijks – Stilstaand water kan schimmel doen groeien. Zorg ervoor dat je het water in je luchtbevochtiger elke dag ververst.
 • Maak de luchtbevochtiger wekelijks schoon – Ook hier zijn bacteriën en schimmel twee factoren die je wilt vermijden. Veeg de binnenkant van je luchtbevochtiger regelmatig schoon met een ontsmettingsmiddel.
 • Vervang regelmatig de filters – Niet alle luchtbevochtigers hebben filters, maar als er wel filters aanwezig zijn, zorg dan dat je ze zo vaak vervangt als de fabrikant aanbeveelt. Als je ze niet vaak genoeg vervangt, kunnen ingesloten schimmels en bacteriën in de lucht terechtkomen.

Conclusie

Het is duidelijk dat droge lucht je gezondheid kan aantasten. Een beetje vocht aan de lucht toevoegen met een #luchtbevochtiger kan een gemakkelijke oplossing voor dit probleem zijn. Pas op dat het vochtgehalte niet te hoog wordt, wat schimmel- en huisstofmijtproblemen in de hand kan werken. Tegelijk een #luchtreiniger gebruiken kan ook helpen de luchtkwaliteit in het huis te verbeteren.

Plaats een reactie