Wat is een Ultrasoonbevochtiger?

Het nevelen van de lucht tijdens de wintermaanden kan de luchtkwaliteit in je huis verbeteren. Daarnaast kan het verhogen van het vochtpercentage in de lucht positieve effecten hebben op de gezondheid voor jou en je familie. Kleine luchtbevochtigers voor een enkele kamer zijn veruit de populairste optie.

Deze luchtbevochtigers zijn er in twee soorten, verdamper en en Ultrasoonbevochtigers. Hoewel beide soorten vocht aan de lucht in je huis toevoegen, doen ze dat op heel verschillende manieren. Daardoor heeft elk type luchtbevochtiger zijn eigen voor- en nadelen. Dit artikel neemt de Ultrasoonbevochtigers onder de loep en we laten je weten hoe deze werken.

Wat is een Ultrasoonbevochtiger

Wat is een Ultrasoonbevochtiger?

Een ultrasone luchtbevochtiger is een heel eenvoudig apparaat. Het bestaat uit een reservoir met water en een membraan of een ander soort vibrerend element bovenop. Het membraan trilt met een extreem hoge frequentie, zo hoog dat het boven het bereik van het menselijk gehoor ligt (daarom heten ze Ultrasoonbevochtigers). De trillingen stuwen microscopisch kleine waterdruppeltjes de lucht in.

Eenmaal in de lucht verdampen de druppeltjes en voegen vochtigheid toe aan de lucht in de kamer. Het water wordt op geen enkele plaats verwarmd, daarom worden deze luchtbevochtigers soms “koele nevel” luchtbevochtigers genoemd. Merk echter op dat veel verdampingsbevochtigers ook verdamping zonder verwarming bewerkstelligen en in marketingmateriaal ook “koele nevel” luchtbevochtigers genoemd worden. Echter, de belangrijke termen om luchtbevochtigers van elkaar te onderscheiden zijn ultrasoon en waterverdamper.

Ultrasone vs. Waterverdamper

Waarin verschilt een waterverdamper van een ultrasone? Om het te begrijpen moeten we eerst het verschil uitleggen tussen waterdamp en waterdruppels in de lucht. Als water verdampt, verandert het van zijn vloeibare vorm in zijn gasvorm. Als gas worden de watermoleculen in de lucht verspreid, samen met de moleculen van de andere gassen waaruit de lucht bestaat.

Waterdruppels daarentegen zijn kleine klodders vloeibaar water die licht genoeg zijn om, althans tijdelijk, in de lucht te blijven hangen. Het verschil is belangrijk voor luchtbevochtigers omdat waterdruppels deeltjes die in het water aanwezig waren met zich mee voert de lucht in, terwijl waterdamp dat niet kan.

Zoals eerder gezegd gebruiken Ultrasoonbevochtigers trillingen om waterdruppels de lucht in te sturen. Waterverdampers daarentegen verdampen water binnenin de luchtbevochtiger en sturen waterdamp de lucht in. Sommige doen dit door het water tot stoom te verhitten.

Deze staan bekend als stoombevochtigers, of als “warme nevel” luchtbevochtigers als de damp afgekoeld wordt voor het uitgestoten wordt. Andere waterverdampers voeren het water door één of andere filter en blazen er dan met een ventilator koele lucht over. Hierdoor verdampt het water en wordt waterdamp de kamer in gestuurd.

Welke methode een waterverdamper ook gebruikt, het belangrijkste is dat het water in de bevochtiger in waterdamp veranderd wordt, waarbij alle stoffen die in het water zaten achterblijven. We bespreken in meer detail waarom dit zowel goed als slecht kan zijn.

De voordelen van ultrasone luchtbevochtigers

Ultrasoonbevochtigers bieden een paar voordelen boven waterverdampers.

  • Ze zijn heel goed in het bevochtigen van de lucht. In feite kunnen ze zo veel vocht aan de lucht toevoegen dat dit voordeel een nadeel wordt, met als gevolg overbevochtigde lucht die vochtigheid en schimmel veroorzaakt. Daarom moet een ultrasone luchtbevochtiger een humidistaat hebben die de vochtigheidsgraad kan detecteren en de luchtbevochtiger uitschakelt als er genoeg vocht in de lucht zit.
  • Ultrasoonbevochtigers kunnen uiterst klein en compact gemaakt worden omdat het bevochtigingsmechanisme zo eenvoudig is. De beperkende factor voor hoe klein een Ultrasoonbevochtiger kan worden is in feite het waterreservoir. Ze zijn dus de juiste keuze als een luchtbevochtiger in een kleine kamer moet staan.
  • De trilling van een ultrasone luchtbevochtiger is stil in vergelijking met een ventilator van een waterverdamper. Wel geven ultrasone luchtbevochtigers een hoorbare brom af, die vooral in een stille slaapkamer opvalt.
  • Ultrasoonbevochtigers produceren geen warmte, waardoor ze veiliger zijn dan stoombevochtigers die water koken om waterdamp te produceren. Dit kan vooral van belang zijn als de luchtbevochtiger in een babykamer gebruikt wordt. Veel waterverdampers werken echter ook zonder enige warmte en zonder kokend water.
  • Je hoeft nooit een filter te vervangen bij een Ultrasoonbevochtiger. Een filter in een waterverdamper verzamelt op den duur een opeenhoping van mineralen die door het water zijn achtergelaten. Deze filters moeten regelmatig vervangen worden, wat de kosten verhoogt.
  • Ultrasoonbevochtigers verbruiken heel weinig elektriciteit.

Nadelen van Ultrasoonbevochtigers

Alle nadelen van ultrasone luchtbevochtigers vloeien voort uit het feit dat de luchtbevochtiger waterdruppels in de lucht uitstoot, geen waterdamp. Dit veroorzaakt verschillende problemen.

Ten eerste, hoewel de meeste waterdruppels uiteindelijk zullen verdampen tot waterdamp, zullen sommige uit de lucht neerslaan op nabije oppervlakken voordat ze de kans krijgen te verdampen. Dit zal een probleem zijn als de lucht in de kamer koud is of als de lucht al een hoog vochtgehalte heeft.

Het resultaat is een vochtige ruimte of soms zelfs een plas water in de buurt van de luchtbevochtiger. Daarom moeten ultrasoonbevochtigers op een plank of dressoir staan in plaats van op de vloer, zodat de waterdruppels meer tijd hebben om te verdampen voor ze op de vloer komen.

Een veel groter probleem is het feit dat eventuele stoffen in het water samen met de waterdruppels de lucht in gestuwd zullen worden. Deze stoffen zullen ofwel mineralen ofwel misschien wel schadelijk deeltjes zijn.

Mineralen in de Lucht van Ultrasoonbevochtigers

Mineralen zijn aanwezig in het leidingwater, en als je weet dat je in je omgeving “hard water” hebt, bevinden zich er meer mineralen in je water. Deze mineralen worden samen met de waterdruppels in de lucht gebracht (in een waterverdamper blijven de mineralen achter). Op z’n minst zullen deze mineralen uit de lucht neerslaan en een fijn wit stofje achterlaten. In het ergste geval kan iedereen in de kamer deze mineralen inademen.

Buiten Nederland bevelen bedrijven gedistilleerd water te gebruiken in plaats van leidingwater in ultrasoonbevochtigers. Hoewel gedestilleerd water nog wat mineralen bevat, zal het minder mineralen bevatten dan het meeste leidingwater. Distillatie is de meest effectieve methode om mineralen uit water te verwijderen.

Risico van microbiële blootstelling

Als het water in een ultrasoonbevochtiger, of de luchtbevochtiger zelf, verontreinigd is met bacteriën of schimmels, zal het die deeltjes verspreiden, waardoor iedereen in de kamer eraan wordt blootgesteld. Dit kan allergische reacties of de verspreiding van ziektes tot gevolg hebben, soms bekend als “luchtbevochtigingskoorts“. Dit probleem is niet uniek voor ultrasone luchtbevochtigers. Alle luchtbevochtigers kunnen broedplaatsen voor bacteriën of schimmels worden.

Er is één potentieel probleem met ultrasoonbevochtigers dat niets met water te maken heeft. Hoewel de frequentie van de trillingen te hoog is voor jou om te horen, kunnen ze binnen het gehoorbereik van je hond liggen. Er zijn geen studies over de effecten van ultrasoonbevochtigers op honden, maar als je van plan bent er één te gebruiken in een kamer met honden, kan het geluid pijnlijk of ongemakkelijk voor ze zijn.

Let op het gedrag van je honden als de luchtbevochtiger werkt, en overweeg in plaats daarvan een waterverdamper te gebruiken als ze er last van lijken te hebben.

Zorgen over Ultrasoonbevochtigers voor Kinderen en Baby’s

Veel mensen kiezen voor een luchtbevochtiger in de kamer van een baby of kind, vooral als ze infecties aan de luchtwegen hebben. Er is echter geen degelijk bewijs dat luchtbevochtigers de symptomen bij jonge kinderen kunnen verlichten, hoewel ze zich er wel beter door kunnen voelen.

Hoe maak je een ultrasoonbevochtiger schoon

De oplossing om problemen te verkleinen is het regelmatig en grondig schoonmaken en ontsmetten van de luchtbevochtiger. Maak luchtbevochtigers elke derde dag schoon.

Maak het reservoir leeg en gebruik een borstel of een andere schrobber om het schoon te maken. Verwijder kalkaanslag dat zich op de zijkanten of bodem van de tank gevormd heeft, en veeg alle oppervlakken droog. Volg ook de aanbevelingen van de fabrikant bij het gebruik van schoonmaakmiddelen.

De juiste ultrasoonbevochtiger kiezen

Als je besluit een ultrasoonbevochtiger te kopen, hangt welke je kiest af van de ruimte die je moet bevochtigen en van eventuele extra functies die je wilt.

Een belangrijker factor bij de keuze van een luchtbevochtiger is de grootte van het reservoir en hoe vaak dat bijgevuld zal moeten worden. Als je een grote kamer bevochtigt die erg droog wordt, zul je een luchtbevochtiger met een groter reservoir willen, vooral als je hem in een slaapkamer gaat gebruiken.

Je wilt niet dat je midden in de nacht moet opstaan om je luchtbevochtiger bij te vullen. Als je kamer erg klein is, kun je een luchtbevochtiger met een klein reservoir gebruiken.

Een heel nuttige eigenschap is een hygrostaat, die de luchtbevochtiger automatisch uitschakelt als de vochtigheidsgraad te hoog wordt. Dit is erg belangrijk om te vochtige lucht te voorkomen, die tot schimmelgroei kan leiden. Automatische uitschakeling als het reservoir leeg raakt is een andere nuttige eigenschap. Sommige ultrasoonbevochtigers kunnen gebruikt worden met aromatherapie-oliën.

Houd een aanvaardbare vochtigheidsgraad voor een goede luchtkwaliteit

Het handhaven van de juiste vochtigheidsgraad in de winter is belangrijk voor een goede luchtkwaliteit binnenshuis. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot een droge, kriebelende keel, hoesten en een droge huid. Houten vloeren en meubels kunnen door een lage luchtvochtigheid beschadigd raken. En studies hebben ontdekt dat een lage luchtvochtigheid de verspreiding van bacteriën juist bevordert (Arundel et al., 1986).

Als je een luchtbevochtiger gebruikt, is het belangrijk het risico te verkleinen dat luchtverontreinigende stoffen zoals schimmel en bacteriën in de lucht worden gebracht. Het is ook erg belangrijk dat de relatieve luchtvochtigheid binnen het #ideale bereik van 30-50% blijft, of op z’n minst onder de 60%. Dit is om overmatige schimmelgroei en #huisstofmijt in je woning te voorkomen. Een extra manier om de luchtkwaliteit op peil te houden is het gebruik van een luchtreiniger.

Het gebruik van een luchtbevochtigers is een goede manier om specifieke kamers in je huis te bevochtigen, en ultrasoonbevochtigers bieden inderdaad enkele voordelen boven waterverdampers. Regelmatig schoonmaken is belangrijk, welke soort luchtbevochtiger je ook besluit te kopen, vooral om de luchtkwaliteit in je huis goed te houden.

Plaats een reactie