Hoe Kan Ik Mijn Kamer Lekker Laten Ruiken?

Wist je dat recent onderzoek heeft aangetoond dat de mens meer dan 1 miljard geuren kan onderscheiden? De bevindingen tonen aan dat ons reukorgaan veel beter werkt dan we vroeger dachten. Gezien het vermogen van onze neuzen om zoveel geuren waar te nemen, is het niet verwonderlijk dat we ons meer op ons gemak voelen in omgevingen met aangename frisse geuren.

Als je bedenkt dat we ongeveer een derde van onze tijd in onze slaapkamers doorbrengen, is dat een prima plek om de luchtkwaliteit te verbeteren. Hier zijn tien eenvoudige stappen die je kunt nemen om je kamer lekker te laten ruiken (en tegelijk de luchtkwaliteit van je huis te verbeteren).

Kamer Lekker Laten Ruiken

Zijn Lekkere Geuren Goed voor de Luchtkwaliteit?

We maken vaak veronderstellingen over de kwaliteit van lucht op basis van hoe deze ruikt. Toch is dat misschien geen betrouwbare test voor de kwaliteit. We zien de reclames voor luchtverfrissers, geurkaarsen, en andere producten die bedoeld zijn om je huis lekker te laten ruiken. Populaire luchtverfrissers tonen zelfs reclames die belichten hoe stinkend een huis kan worden – en doet de belofte dat een luchtverfrisser de #vieze geurtjes zal wegnemen.

Hoewel luchtverfrissers en dergelijke zeker kunnen helpen om van nare geurtjes af te komen (althans tijdelijk), kunnen sommige ook bronnen van vluchtige organische stoffen vormen.

Vluchtige organische stoffen, of VOS, zijn chemische stoffen die in de lucht terechtkomen en allerlei gezondheidsrisico’s kunnen opleveren. VOS komen vrij uit onder andere 25 alledaagse geurende producten – waaronder luchtverfrissers, verzorgingsproducten, en schoonmaakmiddelen.

Van nare geurtjes rond je huis afkomen is belangrijk, maar in plaats van de geur te verdoezelen met mogelijk schadelijke chemicaliën, kun je beter beginnen met te begrijpen waarom je huis ruikt zoals het ruikt. Als je eenmaal weet waar de geur vandaan komt, kun je actie ondernemen om de bron helemaal weg te nemen.

Waarom Ruikt mijn Kamer Vies?

Zelfs als er een geur in je kamer aanwezig is, kan het zijn dat de bron van de geur niet duidelijk is. Als je kamer muf ruikt, kan er vocht en schimmel aanwezig zijn.

Schimmel kan praktisch overal in je slaapkamer gevonden worden – verborgen in je muren, op je vensterbanken, onder je vloerbedekking, of in de hoek van je aan je slaapkamer grenzende badkamer. Hoewel sommige schimmels louter een cosmetisch ongemak zijn, als je de schimmel kunt zien of ruiken, is er kans op een gezondheidsrisico.

Hoewel het een veel voorkomende oorzaak van a vieze geurtjes is, is schimmel niet de enige oorzaak van stank in je kamer. Andere mogelijke bronnen van nare geurtjes in je kamer zijn onder andere:

Ongelukjes met huisdieren

Soms hebben zelfs de meest getrainde huisdieren ongelukjes. Of het nu een verborgen ongelukje is of eentje dat je meteen opruimt, de geur kan weken of zelfs maanden blijven hangen. Als je de urine van huisdieren te lang laat liggen, kan deze in het tapijt blijven en schimmel veroorzaken.

Overgebleven voedsel

Voedsel- of drankverpakkingen kunnen na verloop van tijd gaan stinken. Zelfs als er geen duidelijk eten of drinken in je kamer is, kunnen oude vlekken of het morsen van voedsel een geur veroorzaken.

Vuile was

Je wasmand is een andere broedplaats voor bacteriën. Wist je dat zweet van de oksels in principe geurloos is, tot het in contact komt met bacteriën op de huid. Als je iets vreemds ruikt, kan je de vuile was (met zweet) daar de schuld van zijn.

Stilstaande lucht

Stilstaande lucht is vooral het geval op warme en vochtige dagen. Als je geen goede ventilatie in je kamer hebt, houdt de lucht deze verontreinigende stoffen vast.

Stof

Stof bestaat uit allerlei smerige dingen: dode huidschilfers, pollen, haar, insecten, stofmijten, en ander vuil. En dat is nog maar het begin. Stof maakt je kamer niet alleen vies, het tast ook de kwaliteit van je lucht aan en kan een muffe geur veroorzaken.

Wat zijn de gevaren van gasvormige verontreinigingen?

In de lucht zwevende chemische stoffen, of we ze nu kunnen ruiken of zien, kunnen de kwaliteit van onze binnenlucht aantasten. Ze kunnen ook een gevaar voor de gezondheid vormen. In elke willekeurige kamer van je huis kunnen gasvormige schadelijke stoffen aanwezig zijn:

Vluchtige organische stoffen (VOS) komen vrij uit bouwmaterialen en meubels, of uit producten voor persoonlijke verzorging en huishoudelijke schoonmaakmiddelen. VOS kunnen irritatie aan de ogen, keel en neus, hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.

Sigarettenrook die op een terras op je kleding komt, wordt ook wel derdehands rook genoemd, en kan schade aan de gezondheid veroorzaken.

Rook uit je open haard (hout) kan op korte termijn longziekten verergeren. Op lange termijn kan blootstelling aan rook een verminderde longfunctie, chronische bronchitis en zelfs een vroegtijdige dood veroorzaken

Koolmonoxide uit je gaskachel, verwarming of oven kan eerst symptomen veroorzaken die lijken op griep, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, kortademigheid, misselijkheid, en duizeligheid. Blootstelling aan hoge concentraties koolmonoxide kan tot de dood leiden. Wij bevelen een koolmonoxide alarm aan in elk huis.

Dus hoewel je zeker actie wilt ondernemen om je kamer lekker te laten ruiken, is het belangrijk dat je bedenkt dat de bron van de geur het echte probleem is dat je moet aanpakken, als je je gezondheid wilt beschermen.

Hoe laat ik mijn kamer fris ruiken?

Nu je weet waar een nare geur vandaan kan komen, en dat de luchtkwaliteit in het huis slecht kan zijn ongeacht of je het ruikt of niet, is het tijd om aan de slag te gaan.

Volg ons stappenplan om je kamer fris en aangenaam te laten ruikem en tegelijk de luchtkwaliteit van je kamer te verbeteren.

1. Identificeer de Geur

Als je merkt dat je kamer onaangenaam ruikt, ben je misschien geneigd de geur te maskeren met een kaars of luchtverfrisser. Dat is echter een kortetermijnoplossing, en het zal niet erg lang effectief blijven. Het kan ook je gezondheid aantasten. Als je luchtverfrissers gebruikt, kun je namelijk schadelijke VOS in de lucht van je huis vrijlaten.

De eerste stap om je kamer fris te laten ruiken is de bron van de geur te identificeren en die te verwijderen.

Neem de tijd om je kamer grondig te inspecteren op schimmel, waterlekken, condensatie, of vocht. Kijk vooral op donkere, vochtige plaatsen naar schimmels – hier gedijen ze goed.

Om je op weg te helpen zijn hier enkele belangrijke plaatsen om op schimmel te controleren:

 • Ventilatieopeningen
 • Wasmanden
 • Alle bekleding, ook meubels en gordijnen
 • Potplanten
 • Vensterbanken
 • Vloerbedekking
 • Achter en onder meubels die niet vaak verplaatst worden, zoals dressoirs of je bed

Als je een aangrenzende badkamer hebt, wil je ook controleren op schimmels:

 • Op, onder, en rond de wastafel en het toilet
 • In de douche en de badkuip
 • Op het douchegordijn en de voering
 • Op de muren en de vloer

Als je schimmels vindt, wil je die meteen verwijderen. Het is ook belangrijk om plekken in je kamer waar condens of vocht zich verzamelt te repareren.

2. Stof je kamer van boven tot onder af

Stof is een combinatie van zowel binnen- als buitendeeltjes – van dode huid en pollen tot huidschilfers van huisdieren en uitwerpselen van insecten. Het kan van nature in je huis voorkomen en ook van buiten naar binnen gebracht worden. Hoewel stof op zich misschien niet erg lijkt, kunnen de verschillende deeltjes van stof allergiesymptomen veroorzaken.

Zelfs als je niet allergisch bent, moet afstoffen een prioriteit zijn. Niet alleen zal het stofvrij houden van je kamer je helpen wat gemakkelijker te ademen, maar het helpt ook voorkomen dat de stofdeeltjes je kamer muf laten ruiken.

Je weet waarschijnlijk wel dat je de voor de hand liggende plaatsen zoals tafels en planken moet afstoffen, maar vergeet de jaloezieën, plafondventilatoren en verlichting niet; de bovenkanten van deuren en ramen; en op en rond elektronica, plinten, en vloerbedekking.

Enkele aanvullende tips om in gedachten te houden als je je kamer (of ergens anders in je huis) stofzuigt zijn:

Stof van boven naar beneden – Als je van beneden naar boven schoonmaakt, zal het stof zich weer verzamelen op oppervlakken die je al hebt schoongemaakt.
Gebruik een vochtige doek om harde oppervlakken af te stoffen – Door dit te doen voorkom je dat het stof in de lucht wordt geblazen.
Draag een gezichtsmasker – Al dat stof zal zeker in de lucht terechtkomen (als je geen vochtige doek gebruikt, wel te verstaan) en een gezichtsmasker kan enige bescherming bieden.

3. Maak de Vloer Schoon

Nu je klaar bent met afstoffen, is het tijd om over te gaan tot het schoonmaken van de vloeren. Je vloer is een opvangbak voor alles wat er in je kamer gebeurt. Ze verzamelen stof, vloeistoffen, kruimels, en nog veel meer.

Voor hardhouten vloeren

Als je hardhouten vloeren in je slaapkamer hebt, moet schoonmaken vrij eenvoudig zijn. Je kunt hiervoor het beste een vochtige dweil gebruiken. Vegen of een droge dweil gebruiken zal alleen maar stof en andere deeltjes weer in de lucht brengen, waardoor het moeilijk wordt goed schoon te maken.

Voor een slaapkamer met vloerbedekking

Met vloerbedekking heb je misschien wat meer werk te doen, maar wees gerust, je kamer zal beter ruiken na een dieptereiniging van je vloerbedekking.

 • Zoek plekken op die bijzonder slecht ruiken. Misschien heeft je huisdier een ongelukje gehad dat in het tapijt is doorgedrongen, of heeft een water het tapijt vochtig gemaakt en schimmel veroorzaakt.
 • Strooi zuiveringszout over de aangetaste plek op het tapijt. Laat het indien mogelijk een nacht of, beter nog, twee dagen intrekken. Zo kan het zuiveringszout de geur absorberen.
 • Stofzuig het zuiveringszout uit het tapijt. Dat zou van alle milde geurtjes af moeten komen. Als dat niet werkt, behandel de plek dan met een mengsel van witte azijn en water – het zuur in de azijn zal de bacteriën in het tapijt “verzuren”.
 • Stofzuig het gehele tapijt grondig. Je kunt zuiveringszout over je hele tapijt strooien voor je gaat stofzuigen, als extra maatregel.
 • Welke soort vloerbedekking je ook in je slaapkamer hebt, vergeet niet de moeilijk bereikbare plekken schoon te maken, zoals onder grote meubels of achter de kast.

4. Zet je Ramen Open

Binnen in je huis bevindt zich een overvloed aan verontreinigende stoffen, allemaal opgesloten in een betrekkelijk klein gebied. Ondanks wat veel mensen denken, kan de lucht van buiten veel gezonder zijn dan de lucht in je huis – zelfs als je rekening houdt met verontreinigende stoffen in de buitenlucht zoals pollen en smog.

Door je ramen open te zetten kan frisse lucht eventuele stilstaande lucht, die onaangename geuren in je slaapkamer vasthoudt, doorbreken. Ben je allergisch voor pollen of woon je in een gebied met veel smog, kijk dan eerst naar het luchtkwaliteitsrapport van de dag voor je je ramen openzet om een briesje binnen te laten. In een andere artikel gaven we al aan dat het niet verstandig is je ramen open te zetten als je langs een drukke weg woont.

5. Geef je Huisdieren een Bad

Als je harige vrienden in huis hebt, begrijp je de ellende van dierenharen en vieze geurtjes, voornamelijk na een wandeling in de regen. Om te voorkomen dat je huisdieren (nog meer) bijdragen aan de geur van je kamer, doe je ze regelmatig in bad.

6. Was je Lakens en Wasgoed

Je brengt veel tijd door in bed, en het is altijd een goed idee om je lakens minstens één keer per week te wassen.

Nu je toch bezig bent, zorg er ook voor dat je je wasmand regelmatig leegt. De gassen die door bacteriën vrijkomen breken de olie en het zweet af dat op je kleren is achtergebleven, waardoor ze onaangename geuren afgeven. Om dit probleem op afstand te houden, gooi je overmatig bezwete kleren nooit in je wasmand. Was ze in plaats daarvan meteen.

7. Maak alle Bekleding Schoon

Net als je lakens en je vuile was is elke soort bekleding een magneet voor stof, huisstofmijt en andere vervuilende stoffen binnenshuis. Hier zijn een paar goede tips om de stof in je kamer schoon en geurvrij te houden:

Was je Gordijnen

 • Gebruik een behandeling met witte azijn en water om de geur op banken of andere gestoffeerde meubels te verwijderen
 • Stofzuig gestoffeerde meubels om opgehoopt stof en vuil te verwijderen
 • Voor bijzondere of antieke voorwerpen kun je overwegen een specialist in te huren om ze schoon te maken
 • Je hoeft alles niet elke week schoon te maken; een goede dieptereiniging eenmaal per maand zou prima moeten zijn.

8. Koop een Luchtontvochtiger

Zoals we eerder al bespraken, kan vocht een groot probleem zijn als je je kamer (maar voornamelijk kelder) lekker wilt laten ruiken. Vochtige lucht en vochtige oppervlakken zijn uitstekende broeinesten voor schimmel. Afhankelijk van de tijd van het jaar, kun je moeite hebben om je huis niet of wel vochtig te maken. Omdat vochtige lucht verontreinigende stoffen en vieze geurtjes kan opvangen, kun je overwegen te investeren in een luchtontvochtiger.

Deze machine helpt de vochtige lucht uit je kamer te trekken, waardoor die minder vatbaar wordt voor schimmels. Je zult ook merken dat je kamer minder benauwd aanvoelt – een belangrijk onderdeel van het lekker laten ruiken van je kamer.

9. Gebruik een Luchtreiniger

Luchtreinigers werken om schadelijke deeltjes die zich in je huis bevinden op te vangen. Door deze verontreinigende stoffen te elimineren, verwijder je effectief een deel van de vieze geuren. Als je een luchtreiniger, is het slim er één te kiezen die allergenen en verontreinigende stoffen zoals schimmels en in de lucht zwevende chemicaliën kan afbreken. De beste luchtreiniger tegen vieze geurtjes zijn degene met een koolstoffilter.

10. Gebruik een Geurabsorberend Middel

Als laatste tip, maar zeker niet minste, gebruik je een natuurlijk geurabsorberend middel zoals zuiveringszout om achtergebleven geurtjes in je kamer op te vangen. Omdat deze absorbers de deeltjes opvangen die nare geurtjes veroorzaken, zul je het ook weer moeten opruimen/opzuigen.

Hoe kan ik frisse, natuurlijke geuren (in plaats van luchtverfrissers) in mijn kamer brengen?
De bovenstaande tien tips helpen aanzienlijk om de lucht in je kamer te verfrissen, maar als je verder wilt gaan en natuurlijke geuren aan de kamer wilt toevoegen, zijn hier een paar suggesties.

We raden aan geurende planten te gebruiken zoals jasmijn, lelies, of rozen. Of je kunt potpourri of kruidenzakjes maken van natuurlijke ingrediënten zoals rozenblaadjes of lavendel. Een andere aanbeveling is om biologische of natuurlijke etherische oliën te gebruiken, zoals pepermunt of sinaasappel. Om je eigen luchtverfrisser te maken, kun je 8 tot 10 druppels echte etherische oliën toevoegen aan een spuitfles gevuld met 1 kopje water.

Conclusie

Onaangename geurtjes kunnen frustrerend zijn, maar gelukkig zijn er stappen zoals die hierboven vermeld staan die zouden moeten helpen. Onze tips kunne ook de luchtkwaliteit in je kamer verbeteren door het gehalte aan luchtverontreinigende stoffen te verminderen, die mogelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. Je neus zal gelukkiger zijn, en jij gezonder!

Plaats een reactie