Waar Komt Stof Vandaan?

Als je een stofallergie hebt, wil je waarschijnlijk precies weten hoe je afkomt van de schijnbaar eindeloze hoeveelheden stof die zich in je huis ophoopt. Zelfs als je geluk hebt en stof geen allergische reactie veroorzaakt, is het lelijk en kan het de luchtkwaliteit van je huis verslechteren. In feite kunnen, zelfs als je geen stofallergie hebt, de bestanddelen die in stof voorkomen je longen en je algemene gezondheid aantasten.

Waar Komt Stof Vandaan

Hoeveel stof je in je huis hebt hangt af van verschillende factoren, waaronder waar je woont, het seizoen, hoeveel mensen er in je huis wonen, of je huisdieren hebt, en zelfs hoe je schoonmaakt. Hoewel stof zelf ingewikkeld is – zelfs voor onderzoekers die hun tijd besteden aan het bestuderen ervan – is het wegkrijgen ervan dat niet.

Waar komt stof in een huis vandaan?

De bulk van huisstof varieert sterk van huis tot huis. Vaak is het vuil, huidcellen, of stofvezels, maar het kan min of meer alles zijn wat kan opdrogen en afschilferen. Boeken, tapijt, gestoffeerde meubels, open haarden, en huisdieren dragen allemaal bij tot stof. Vuil, pollen, rook, uitlaatgassen, zand, en veel andere dingen kunnen stof van buiten naar binnen brengen. Bovendien kunnen schimmels, bacteriën en stofmijten allemaal in stof voorkomen en zich er vaak in vermenigvuldigen.

“Stof is een mengelmoes van allerlei dingen. Het zou waarschijnlijk onmogelijk zijn om een lijst te maken van alle mogelijke elementen.”

Hoewel het bestrijden van stof kan aanvoelen alsof het nooit ophoudt, is het toch belangrijk stof te verwijderen. Stof is in wezen een combinatie van deeltjes van zowel binnen als buiten, die in de lucht zweeft en zich op oppervlakken afzet.

De specifieke stofmix in een huishouden verschilt naar gelang het klimaat, de ouderdom van het huis en het aantal mensen dat er woont – om nog maar te zwijgen van de kook-, schoonmaak- en rookgewoonten van de bewoners. Het meeste huisstof – ongeveer 60% – komt van buiten, via ramen, deuren, luchtroosters en, veelzeggend, op de zolen van je schoenen.

Pollen, Aarde en Stofdeeltjes

Laten we eens kijken naar enkele van de veel voorkomende bestanddelen van stof:

Pollen, Aarde en Stofdeeltjes

Zoals hierboven vermeld, komt 60% van het stof in onze huizen van buiten. Pollen, een bekend allergeen, kunnen binnenkomen op je schoenen, je kleren, en zelfs je haar. Bij het binnenkomen, verspreid je het stuifmeel, dat dan door de lucht zweeft en zich op oppervlakken afzet. Dit geldt ook voor aarde, fijnstof (van roken), en alle andere deeltjes van buiten die je maar kunt bedenken.

Huistofmijten

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine plaagdieren die van nature voorkomen en gedijen in vochtige omgevingen.

Zelfs als het thuis niet abnormaal warm of vochtig is, is het waarschijnlijk dat je stofmijten hebt die zich op je beddengoed, tapijten en gordijnen verstoppen. Omdat stof bestaat uit dingen als huidschilfers van huisdieren en dode huid – enkele van de favoriete hapjes van stofmijten – geldt: hoe meer stof je hebt, hoe meer stofmijten.

Huistofmijten

Je Huisdieren

Huidschilfers van huisdieren – de kleine huidvlekjes die dieren afwerpen – is een ander veel voorkomend allergeen dat in stof voorkomt.

Zelfs als je zelf geen huisdier hebt, kunnen mensen die in je huis komen huidschilfers van huisdieren op hun kleding hebben. Als huidschilfers van huisdieren in de lucht komen en neerslaan, verzamelt het stof en stofmijten, waardoor het probleem zich verergert.

Dode huidcellen

Het is een veel voorkomende misvatting dat stof vooral uit dode huidcellen bestaat. Hoewel het waar is dat stof dode huid kan bevatten en dat ook vaak doet, is het meestal niet zo’n groot percentage als mensen denken. In plaats daarvan werkt wat dode huid in je huis rondzweeft als een rode lap voor huisstofmijt.

Voedselresten

Als je ooit voor de televisie in de huiskamer een maaltijd hebt gegeten, weet je hoe gemakkelijk het is om een paar kruimels te morsen. Als je die etensresten meteen opveegt, heb je niet zo veel problemen.

Maar al te vaak worden kleine voedselrestjes vergeten, waardoor ze een natuurlijk bestanddeel van stof worden.

Voedselresten

Insecten en uitwerpselen van insecten

De lichaamsdelen en uitwerpselen van insecten, vooral kakkerlakken, worden vaak in stof aangetroffen. Als je toevallig allergisch bent voor kakkerlakken, kan dit de allergische reacties verergeren. Kakkerlakken zijn niet kieskeurig in welke huizen ze teisteren. Dus ook als je huis “schoon” is, kan dit ongedierte binnenkomen, ook via het huis van de buren (vooral als je in een flat woont).

Wat gebeurt er als je stofdeeltjes inademt?

Stof kan niet alleen je huis er vuil laten uitzien en aanvoelen, het kan ook je gezondheid beïnvloeden. In het algemeen bepalen het soort en grootte van een stofdeeltje hoe giftig het is en welk deel van je ademhalingswegen het irriteert. De grotere stofdeeltjes zitten meestal vast in je neus en mond en worden gemakkelijk uitgeademd.

Fijnere stofdeeltjes vormen meer gevaar; ze kunnen je longen binnendringen en, als ze ultrafijn zijn, direct in je bloedbaan worden opgenomen.

Andere factoren die je gezondheid kunnen beïnvloeden zijn de hoeveelheid stof in de lucht en hoe lang je er aan blootgesteld wordt. Zelfs kleine hoeveelheden stof kunnen allergische reacties opwekken bij mensen met stofallergieën. Het is belangrijk te begrijpen dat zelfs als je geen zogenaamde stofallergie hebt, je allergisch kunt zijn voor elk van de stofdeeltjes die het bevat – van huidschilfers van huisdieren tot kakkerlakken en pollen. Zelfs voor mensen zonder specifieke allergieën kan het inademen van grote hoeveelheden stof schadelijk zijn voor de gezondheid.

De symptomen van een allergische reactie op stof zijn onder andere:

 • Niezen
 • Lopende neus
 • Neusopstopping
 • Hoesten
 • Waterige ogen
 • Jeukende keel

Als je een astma aanval krijgt die door een stofallergie wordt uitgelokt, kun je ernstiger symptomen ervaren zoals moeite met ademhalen, benauwdheid op de borst, en een piepende ademhaling.

Ongeacht of je een allergie hebt, is het belangrijk om de hoeveelheid stof waaraan je blootgesteld wordt tot een minimum te beperken.

Verborgen plaatsen waar Stof zich in je Huis Verzamelt

Een snelle wandeling door je huis kan je de voor de hand liggende plaatsen laten zien waar stof de neiging heeft zich te verzamelen – van vensterbanken tot boekenplanken. In feite verzamelen de meeste oppervlakken een dun laagje stof. Je kunt het misschien niet gemakkelijk waarnemen, maar je weet dat het er is.

Gelukkig hoeft stof op veel voorkomende plaatsen geen groot probleem te zijn, want het is waarschijnlijk dat je deze plekken regelmatig schoonmaakt. Het is belangrijk dat je ook deze minder opvallende plekken stofvrij hpudt, want stof trekt meer stof aan.

 • Jaloezieën – De lamellen van je jaloezieën zijn een uitstekende verzamelplaats voor stof, dus veeg zeker tussen elke lamel.
 • Elektronica – Stof is slecht nieuws voor je elektronica en kan zich verzamelen op en achter computers, televisies, en de Playstation. Alles wat elektrisch werkt moet regelmatig afgestoft worden.
 • Plafondventilatoren en verlichtingsarmaturen – Als stof en alles waaruit het bestaat door de lucht zweeft, begint het zich te nestelen op alle beschikbare oppervlakken. Dit betekent dat je plafondventilatoren en verlichtingsarmaturen als eerste bedekt raken.
 • Bovenkanten van deuren, ramen en kasten – Ook deze hogere oppervlakken zijn misschien uit het zicht, uit het oog, maar de hoeveelheid stof die ze verzamelen kan alarmerend zijn.
 • Bekleding – Stofmijt, huidschilfers van huisdieren en dode huid kunnen in je gestoffeerde meubels, gordijnen en beddengoed terechtkomen.
 • Vloerbedekking – Vuil, pollen en andere verontreinigende stoffen uit de buitenlucht worden binnengesleept en verspreid over de vloeren in je huis.

Schoonmaken

Hoe kom je van Stof in je Huis af

Je zult je huis nooit helemaal van stof kunnen ontdoen, maar hoe meer je kunt verwijderen, hoe beter. Zoals we besproken hebben, kunnen de bestanddelen waaruit stof bestaat gezondheidsproblemen veroorzaken, je huis vies doen aanvoelen, en de kwaliteit van de lucht die je inademt vervuilen.

Hier zijn wat tips om op de juiste manier van stof in je huis af te komen.

Gebruik een Vochtige Doek om af te Stoffen

Gebruik geen plumeau om stof van oppervlakken te verwijderen. Het enige wat dit in feite doet is het stof weer in de lucht loslaten om elders weer neer te komen. Maak in plaats daarvan een doek nat met water, oppervlaktereiniger, of meubelpoets, en stof daarmee af. Dit vangt het stof op, zodat je de oppervlakken helemaal schoon kunt krijgen.

Schoon van boven naar beneden

Als je van beneden naar boven schoonmaakt, kun je het stof niet zo grondig verwijderen, omdat het stof van de hoger gelegen plaatsen zich zal neerkomen op de plekken waar je al schoongemaakt hebt. Van boven naar beneden schoonmaken geeft dit probleem niet.

Verwissel je beddengoed wekelijks

Huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, en dode huid – drie elementen die vaak in stof voorkomen – kunnen zich in je bed verzamelen. Wekelijks je lakens en dekbed wassen helpt de hoeveelheid verontreinigende stoffen in je huis te verminderen.

Maak je Elektronica Schoon

Behalve aan het schoonmaken van alle oppervlakken in je huis, moet speciale aandacht besteed worden aan je elektronica. Door zeze stofvrij te houden blijft je elektronica ook beter werken.

Maak je Elektronica Schoon

Draag geen schoenen in huis

Weet je nog dat we zeiden dat tot 60% van de stofdeeltjes van buiten naar binnen wordt gesleept? Je kunt dat aantal drastisch verminderen door je schoenen uit te doen voor je je huis binnenstapt. Als dat niet mogelijk is, vermijd je schoenen voorbij de voordeur te dragen.

Maak je vloeren regelmatig schoon

Kies als het even kan voor hardhouten vloeren. Het is veel gemakkelijker stof te verwijderen van vloeren zonder vloerbedekking. Als dit geen optie is, zorg dan dat je regelmatig stofzuigt met een HEPA filter stofzuiger.

Vervang de Luchtfilters

Luchtfilters, in zowel reinigers als de ventilatie, kunnen vuil, stofmijten en huidschilfers van huisdieren opvangen. Door ze regelmatig te vervangen kun je voorkomen dat stof zich verzamelt, en kun je de lucht in je huis gemakkelijker inademen.

Verzorg je Huisdieren

Zelfs als je niet allergisch bent voor huidschilfers van huisdieren, kan het goed verzorgen van je huisdieren helpen de hoeveelheid stof en huisstofmijt in je huis te verminderen.

Verzorg je Huisdiere

Ontruimen

Rommel lijkt misschien niet zo erg, maar het is erg aantrekkelijk voor stof. Hoe opgeruimder je huis is, hoe minder plaatsen stof zich ophoopt.

Ongediertebestrijding

Ook als je nog geen kakkerlakken of ander ongedierte in je huis hebt gezien, is het een goed idee om je huis en tuin regelmatig door ongediertebestrijding te laten behandelen. Preventie is hier de sleutel, want als ongedierte begint binnen te dringen, kan het moeilijk zijn het onder controle te krijgen.

Schoon Huis

Conclusie

Hoewel je nooit helemaal van stof af zult kunnen komen, kun je wel maatregelen nemen om de blootstelling van je gezin aan stof tot een minimum te beperken. Door zoveel mogelijk stof te verwijderen door regelmatig en grondig schoon te maken, verbeter je de luchtkwaliteit in je huis en houd je jezelf en je gezin gezond.

Plaats een reactie