Wat Veroorzaakt een Verstopte Neus ’s Nachts?

We weten allemaal hoe belangrijk het voor ons en onze kinderen is om een goede nachtrust te hebben. Helaas kan een verstopte neus ’s nachts het slapen bemoeilijken, zo niet bijna onmogelijk maken. Het kan jou of je kinderen een benauwd en uitgeput gevoel geven als het ’s morgens tijd is om op te staan. Gelukkig hoeft midden in de nacht wakker worden met een verstopte neus er niet op te wijzen dat je iets oploopt, maar dat betekent niet dat je je verstopte neus ongemoeid moet laten.

Hieronder bekijken we wat de oorzaak is dat je neus ’s nachts verstopt raakt en wat je kunt doen om je neusverstopping te verlichten. De informatie hieronder is alleen voor educatieve doeleinden en mag niet als medisch advies worden opgevat. Raadpleeg je huisarts voor een diagnose voordat je beslissingen neemt.

Waarom wordt een verstopte neus ’s nachts erger?

Een verstopte neus ontstaat vooral als de weefsels in je neusholte opgezwollen raken. Deze zwelling is het gevolg van ontstoken bloedvaten en vochtophoping in de weefsels, en wordt vaak erger als je ligt. Dit kan komen doordat je bewegingen en houdingen (zoals rechtop zitten in vergelijking met liggen) je lichaamsfuncties beïnvloeden, waaronder de bloedsomloop, waardoor je ’s nachts bepaalde symptomen ervaart, zoals een verstopte neus of kortademigheid, ook al voel je je overdag volkomen gezond.

Behalve dat je houding bijdraagt, kan deze ook invloed hebben op hoe het slijm zich in je neusholte ophoopt. Terwijl je rechtop staat of zit, helpt de zwaartekracht het slijm uit je neusholte, maar als je ligt, wordt het gemakkelijker voor slijm om zich op te hopen en een verstopping te veroorzaken.

Een verstopte neus ’s valt op als je verkouden bent, griep hebt of een infectie hebt. Je merkt hoe snel een loopneus overdag kan veranderen in een verstopte neus zodra je gaat liggen. Een verstopte neus kan veroorzaakt worden door:

 • Infecties van de luchtwegen: Verkoudheid, griep of infectie zijn veel voorkomende oorzaken.
 • Hooikoorts of andere allergieën: Als je ademhalingsallergieën hebt en je ademt allergenen in zoals schimmelsporen, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren of pollen, dan kan je lichaam chemische stoffen afgeven die allergiesymptomen veroorzaken, waaronder neusverstopping.
 • Poliepen: Deze kleine, zakvormige gezwellen kunnen in het slijmvlies van je neusholte groeien. Hoewel goedaardig, kunnen grotere neuspoliepen de luchtweg belemmeren.
 • Nonallergische rhinopathie: Deze term verwijst naar neusirritatie die veroorzaakt wordt door voedsel, geuren of atmosferische omstandigheden, eerder dan door allergieën of infecties. Zo kan bijvoorbeeld koude en droge lucht het slijm in je neus droog en dik maken, en ook de afvoer verhinderen, waardoor een verstopte neus ontstaat.
 • zwangerschap; Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen de bloedstroom naar de neusholte beïnvloeden, waardoor ontstekingen en verstopping ontstaan.

Wat veroorzaakt nachtelijke neusverstopping bij kinderen?

Kinderen en zuigelingen hebben smallere neusgangen dan volwassenen, waardoor ze vatbaarder zijn voor nachtelijke verstopping door ontstekingen of overtollig slijm. Jonge kinderen en vooral zuigelingen, die meestal door hun neus ademen, kunnen hun neus niet snuiten zoals volwassenen dat kunnen. Voor volwassenen is een neusverstopping een ergernis die ons van een goede nachtrust kan afhouden, maar voor kinderen kan het tot nog grotere gezondheidsrisico’s leiden. Een verstopte neus kam het gehoor van je kind aantasten en het kan bovendien je kind van slaap afhouden die het nodig heeft voor de ontwikkeling.

Het kan moeilijk zijn om precies vast te stellen waarom je kind ’s nachts last heeft van neusverstopping, omdat kinderen niet altijd duidelijk kunnen uitleggen wat voor symptomen ze ervaren. De redenen achter een verstopte neus van je kind zijn ongeveer gelijk aan die van volwassenen:

 • Gewone verkoudheid of griep, die de neusholte met slijm kunnen vullen
 • Infectie
 • Hooikoorts of andere allergieën
 • Nonallergische rhinopathie

Bij jongere kinderen kan een plotselingere verstopping van de neus (vooral als die beperkt blijft tot een enkel neusgat) echter ook veroorzaakt worden door een vreemd voorwerp dat de neusholte verstopt.

Allergieën en nachtelijke neusverstopping

De reacties van je lichaam op pollen, huidschilfers van huisdieren, schimmel en stofmijt kunnen ’s nachts heviger worden. Hoewel dit deels veroorzaakt wordt door hormonen, zijn er ook andere factoren die hiertoe bijdragen. Zo zijn stofmijten meestal geconcentreerd in matrassen en kussens, wat betekent dat je er de hele nacht voortdurend aan blootgesteld wordt. Hierdoor kan iemand met een huisstofmijtallergie merken dat klachten ’s nachts en bij het wakker worden erger worden. Bovendien, als je een huisdier hebt dat de gewoonte heeft op je bed te slapen, zal daar een hogere concentratie huidschilfers van huisdieren liggen. De urenlange nachtelijke blootstelling kan een allergische reactie veroorzaken.

Neusverstopping ’s nachts verlichten

Het ervaren van een nachtelijke neusverstopping betekent niet dat je je moet neerleggen bij slapeloosheid. Ongeacht de reden dat jij of je kinderen rond bedtijd een verstopte neus ervaren, zijn er stappen die je kunt nemen om jou en je gezin te helpen ’s nachts gemakkelijker te ademen en een betere, rustiger slaap te krijgen.

Voor volwassenen zijn hier enkele giede tips

 • Verplaats je kussens zodat je met opgeheven hoofd kunt slapen.
 • Gebruik een luchtbevochtiger om te voorkomen dat de lucht in je slaapkamer te droog wordt. Dit helpt voorkomen dat je neusholte uitdroogt.
 • Drink de hele dag door heldere vloeistoffen, vooral zonder suiker, alcohol of cafeïne, om het slijm dun te houden en het uit je neus te helpen afvoeren.
 • Verwijder slijm met behulp van een neusspoeling, gebruik een zoutoplossing neusspray

Als je allergieën hebt, kun je oorzaken vermijden door de aanwezigheid van allergenen in je kamer te verminderen door regelmatig schoon te maken.

Voor kinderen de volgende tips:

 • Plaats een kussen onder het hoofdeinde van het matras van je kind of zoek een andere manier om het hoofdeinde van het bed van je kind te verhogen.
 • Overweeg een koele luchtbevochtiger in de kamer van je kind te zetten, al moet je oppassen dat je niet te veel extra vocht aan de lucht toevoegt. De verdamper moet elke dag schoongemaakt en gedesinfecteerd worden.
 • Gebruik de douche om de badkamer te stomen voor je kind naar bed gaat. Breng ze daarheen om warme, vochtige lucht in te ademen. Dit helpt vocht aan hun neusholtes toe te voegen voor ze gaan slapen.
 • Moedig je kinderen aan om overdag extra suikervrije vloeistoffen te drinken.
 • Gebruik zachte zoutoplossing neusdruppels of -sprays. Je vindt deze producten in drogisterijen of je kunt ze thuis maken met gewone huishoudelijke ingrediënten zoals water, zout en zuiveringszout.

Een goede nachtrust is belangrijk voor een gelukkig, gezond leven te leiden. Hopelijk helpen onze tips voor een goede nachtrust zonder verstopte neus.

Plaats een reactie