Waar Moet ik op Letten Als ik een Robotstofzuiger Koop?

Met de ontwikkeling van intelligente robottechnologie hebben de robotstofzuigers de manier waarop we onze huizen schoonmaken volledig veranderd. Maar er komen elk jaar zoveel verschillende robotstofzuigers op de markt dat het kopen van de perfecte robotstofzuiger voor je huis best lastig is. Welke robotstofzuiger is de beste keuze? Laten we in dit artikel bekijken waar je op moet letten als je een robotstofzuiger koopt.

Wat is een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger is een huisrobot met intelligente functies en een stofzuiger om je vloer automatisch schoon te maken. De meeste robotstofzuigers kunnen zonder menselijke tussenkomst schoonmaken. Sommige robotstofzuigers kan je programmeren en besturen via een smartphone app, zodat het apparaat bijvoorbeeld elke of om de dag de vloer shoonmaakt.

Waarom Zou Je een Robotstofzuiger Kopen?

Een robotstofzuiger is een handige hulp om al het vuil, stof, en haren die dagelijkse op de vloer komen schoon te maken. Je hoeft niet langer dagelijks de stofzuiger uit de kast te halen en het fysieke werk te doen. Met een druk op de knop (of app bediening) gaat de robotstofzuiger automatisch zijn gang.

Bespaar tijd
Een robotstofzuiger hoeft niet handmatig te worden bestuurd. Dit betekent dat het apparaat een schoonmaaksessie kan starten terwijl jij op werk of een terrasje zit.

Gemakkelijk toegang tot moeilijk bereikbare plaatsen
Het is erg lastig om met een gewone stofzuiger moeilijk bereikbare plekken onder het meubilair schoon te maken. Een dunne robotstofzuiger is ontworpen om gemakkelijk onder bedden, banken en kasten schoon te maken.


Hoe Werkt Een Robotstofzuiger?

We gaan allereest een blik werpen op hoe een robotstofzuiger schoonmaakr:

Er zijn drie schoonmaakfases voor de meeste robotzuigers.

Fase 1: De dubbele zijborstels werken samen om vuil, stof en haar vanuit de hoeken en randen naar de centrale hoofdborstel te sturen.

Fase 2: de centrale hoofdrolborstel pakt het vuil met zijn haren vast en verwijdert het van de vloer.

Fase 3: de krachtige motor zuigt het vuil via de luchtinlaat de vuilniscontainer in. Een HEPA-filter verwijdert de kleinere stofdeeltjes, mijten en allergenen uit de lucht, mits deze filter aanwezig is.

Welke eigenschappen zijn het belangrijkst voor robotzuigers

Welke eigenschappen zijn het belangrijkst voor robotzuigers?

Navigatie

Vergeleken met de traditionele semi-willekeurige robotstofzuigers gebruiken de duurdere robots geavanceerde navigatietechnologie om de ruimte in specifieke zones in kaart te brengen.

Door de intelligente navigatie beweegt de robot gemakkelijk rond obstakels, waarbij de stofzuiger zijn route verandert om de ruimtes beter schoon te maken. Je kunt de robotstofzuiger gerust met rust laten, want de meest geavanceerde modellen hebben een GPS-geheugen, waarbij de robot weet waar het al heeft schoongemaakt.

Robotstofzuigers gaan veelal terug naar het laadstation wanneer de accu haast leeg is. De meer geavanceerde modellen keren na het opladen terug naar de plaats waar het gestopt is met schoonmaken.

Programmeren

Als we de robot nog steeds moeten laten werken met een afstandsbediening of een startknop, is het misschien niet zo’n intelligente hulpje. Met een vooraf ingestelde schoonmaakfunctie kunnen we vooraf programmeren wanneer de robot een schoonmaakklus start en eindigt. Dit betekent ook dat de robotstofzuiger autonoom kan schoonmaken zonder WiFi-verbinding.

WiFi App controle

Een robotstofzuiger met wifi aansluiting brengt meer gemak met zich meebrengen. Installeer de app op je smartphone of tablet en gebruik de functies op de app om de robotstofzuiger te besturen of te programmeren.

Je kunt zelfs meldingen ontvangen, bijvoorbeeld wanneer de vuilcontainer vol zit. Je kan bijvoorbeeld ook de robotstofzuiger de opdracht geven om een bepaalde kamer schoon te maken of, om op een bepaalde plek waar altijd veel vuil ligt, extra schoon te maken.

WiFi App controle

Hindernissen Vermijden

Het is lastig om de gehele vloer obstakel-vrij te maken voordat de robot zijn werk doet. Het is dus noodzakelijk dat de robotstofzuiger obstakels zoals randen, trappen, dorpels of meubels (bureaus, stoelen, banken) detecteert en vermijdt.

De meeste robotstofzuigers gebruiken meestal meerdere intelligente sensoren (rand, val, of obstakel) zodat het apparaat zich vrij door het huis kan bewegen en zich automatisch aanpast aan de omgeving om de vloeren grondig schoon te maken.

We hoeven ons geen zorgen te maken over meubels die beschadigd raken. De robotstofzuiger beschermt zichzelf ook tegen stoten en vastzitten. Als je huis veel obstakels heeft die vermeden moeten worden, dan zullen deze sensoren zeer welkom zijn.

HEPA-filter

Een HEPA filter (in het Engels: High Efficiency Particulate Air Filter) is perfect voor mensen die allergisch zijn voor bepaalde deeltjes in de lucht. Met een HEPA-filter kan de robotstofzuiger kleine stofdeeltjes en allergenen uit de lucht verwijderen.

Zelf Opladen

Het hebben van een oplaadstation is een van de kenmerken van een slimme (robot)stofzuiger. Het apparaat kan zichzelf dan automatisch opladen. Zoek eerst een robotstofzuiger-toegankelijke plek voor het laadstation. De robotstofzuiger zal dan automatisch tergkeren naar het laadstation wanneer de accu leeg begint te raken.

Pas wanneer de robot volledig is opgeladen zal de stofzuiger terugkeren naar de plek waar hij het laatst heeft schoongemaakt.
Dankzij het automatische opladen op het oplaadstation hoef je je geen zorgen meer te maken of de robotstofzuiger moet worden opgeladen.

Zelf Opladen Robotstofzuiger

Virtuele Muur

Een virtuele muur wordt soms ook wel eens de “onzichtbare wand” genoemd. Het is een bijzonder element in het intelligente systeem van de robotstofzuigers. Hiermee kunnen we de kamers worden afgebakend. Het is dus mogelijk bepaalde kamers (zoals toilet, keuken of kinderspeelkamer) niet schoon te maken, waardoor potentiĆ«le bedreigingen worden voorkomen wanneer je niet thuis bent. Het plaatsen van deze virtuele muren is zeer makkelijk, maar we hopen in de toekomst deze virtuele muren via een app aan te brengen.

Hoe kan worden vastgesteld of een robotstofzuiger goed schoonmaakt?

Niet alle robotstofzuigers maken even goed schoon. We merkten op dat veel robotstofzuigers niet kunnen schoonmaken zoals werd geadverteerd, waarbij ze het vuil en stof op de vloer laten liggen. Dus voordat we een nieuwe robotstofzuiger aanschaffen, moet je eerst vaststellen of het apparaat wel een goede huishoudelijke schoonmaakassistent is.

Of een robotstofzuiger goed stofzuigt of niet, hangt af van de zuigkracht. Over het algemeen geldt: hoe sterker de zuigkracht, hoe beter de schoonmaakprestaties. Als het aankomt op een sterke zuigkracht, moeten we eerst de ingebouwde motoren bekijken. Een betrouwbare en krachtige motor kan de hoofdborstel op hoge snelheid laten draaien, deze grijpt bijvoorbeeld het haar en al het vuil als een krachtige orkaan, om deze vervolgens in de vuilcontainer te krijgen.

Als de robotstofzuiger is uitgerust met een rolborstel, is een kracht van 400-600 Pa voldoende. Dee rolborstel grijpt het vuil dat naar de luchtinlaat moet worden gebracht, iets wat de zuigkracht niet meer hoeft te bewerkstelligen. Als het gaat om een robot zonder rolborstel, moet de motor wellicht krachtiger zijn (700-1000 Pa). Tegenwoordig hebben veel fabrikanten de neiging om krachtige zuigers in de robotstofzuigers te plaatsen, met als doel een krachtigere zuigkracht te leveren voor de consument.

Anders dan bij grote sledestofzuigers met 1200-1400W vermogen of draagbare stofzuigers met 200-600W vermogen, hebben de meeste robotstofzuigers een vermogen van onder de 100W. De robotstofzuiger is echter veelal ontworpen als automatische stofzuiger voor de dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden, zoals vuil, stof, of haar.

Hoe kan worden vastgesteld of een robotstofzuiger goed schoonmaakt

De navigatie speelt een belangrijke rol bij bet slimme gedeelte van de stofzuiger. Er zijn drie veelvoorkomende schoonmaakfuncties voor robotstofzuigers: automatisch schoonmaken, randreiniging, en spotreiniging. De standaard modus is over her algemeen automatisch schoonmaken voor een robotstofzuiger zonder navigatie. Op deze manier zal een robotstofzuiger onregelmatig over de vloer bewegen.

Wanneer de robotstofzuiger een navigatiesysteem heeft, kan hij automatisch een gepland pad volgen. Kamers zijn in zones ingedeeld en in kaart gebracht voor een optimale schoonmaaksessie. De vloer wordt grondig en zorgeloos schoongemaakt, zonder onnodige herhaling of weglating van bepaalde gebieden.

Automatisch reinigen: de robotstofzuiger beweegt zich willekeurig door je huis totdat de accu leeg is, zonder geplande route kan het zijn dat sommige plekken niet worden schoongemaakt.
Spotreiniging: de robotstofzuiger draait in een spiraalvormig of cirkelvormig patroon rond een bepaalde plek, je kunt de robot richten op een bepaalde ruimte met gemorste melk of andere vlekken.
Randreiniging: de robot maakt speciaal langs de muur schoon, perfect voor dat gedeelte waar stof zich ophoopt.

Slank Ontwerp

Een slank of dun ontwerp van de robotstofzuiger zorgt ervoor dat het apparaaat gemakkelijker onder meubilair kan komen. Als je huis veel meubels heeft, kun je, om er zekerder van te zijn, beter de poothoogte van het meubilair meten, voordat je een nieuwe robotstofzuiger koopt. Over het algemeen varieert de hoogte van de meeste robotstofzuiger van 7 (eufy 11s) tot 12 cm.

Hoe kies je de juiste robotstofzuiger voor het huishouden?

Zoals het zo vaak gaat, kopen we ofwel een budget model of een robotstofzuiger met de beste functies en technische specificaties. Soms is een robotstofzuiger in het midden segment echter voldoende om je huis perfect schoon te houden. Je kunt dus geld besparen door te kiezen voor een goede roboystofzuiger met de minimale schoonmaakfuncties voor je huis. Hier zijn enkele opties om te overwegen welke robotstofzuigers het beste bij jou huishouden past.

Als je een groot huis met vele kamers hebt

Bekijk eerst hoe groot je huis is voordat je een robotstofzuiger koopt. Sommige robotstofzuigers zijn perfect voor ruimtes tot 200 vierkante meter, terwijl andere robotstofzuigers beter werken in een kleine omgeving zoals een appartement. Daarom is het kopen van een robotstofzuigers tot op zekere hoogte afhankelijk van de grootte van je huis.

Maar daar stopt de zoektocht niet. Je moet nog steeds kijken naar hoeveel kamers je huis heeft. Daarnaast is het belangrijk om vast te stellen hoeveel meubilair zich er in een kamer bevind. Is er genoeg vloer “vrij” om schoon te maken? Als de robotstofzuiger een groot huis met meerdere kamers en onder het meubilair moet schoonmaken, dan is een robotstofzuiger met kamer naar kamer navigatie, een langdurig werkende accu en een dun ontwerp een must-have.

Hoe kies je de juiste robotstofzuiger voor het huishouden

Als je een Huisdier Hebt

Tegenwoordig hebben veel mensen een huisdier, en zoals we weten is het haar van je huisdier (hond of kat) moeilijk schoon te maken. In dit geval is een robotstofzuiger speciaal gemaakt voor honden- en kattenhaar ideaal. Een robotstofzuiger met een HEPA-filter is hierbij een must-have.

Houd dit altijd in gedachten: als je huisdieren hebt of iemand in je familie heeft last van allergieƫn, is het beter om een robotstofzuiger met HEPA-filter te kopen.

Een Huis met Vloerbedekking

De meeste robotstofzuigers werken op meerdere soorten vloeren zoals vloerbedekking, hardhout en tegels, terwijl sommige alleen schoonmaken op vloerbedekking of hardhout.

Als het gaat om het schoon houden van vloerbedekking, wordt er meer verlangt van de robotstofzuiger, omdat een vloerbedekking en/of tapijt kan worden beschadigd door een budget robotstofzuiger. Uiteraard moet je meer betalen voor deze high-end robotstofzuigers. Om deze reden kan je geld besparen als je huis volledig laminaat of tegels heeft.

Als je vloerbedekking hebt, moet je ervoor zorgen dat de robotstofzuiger geschikt is voor vloerbedekking en de robot niet alleen een dweilfunctie gebruikt.

Druk Leven en Weinig Tijd

Druk Leven en Weinig Tijd

Geen tijd om elke dag schoon te maken? Een robotstofzuiger met app bediening is de beste keuze voor jou. Je kunt een schoonmaakschema en timer instellen voor het dagelijkse schoonmaakwerk. Als de deur van je huis dichtklapt gaat de robot zijn gang, en wanneer je thuis komt is het schoonmaakwerk afgerond. Daarnaast kan je de robotstofzuiger ook besturen vanaf je werk met een handige smartphone app.

Door het plannen van de schoonmaak en de app-besturing is het gemakkelijk om je huis schoon te houden. Daarnaast helpt de automatische zelfoplaadbare sensor ervoor dat de robot terug naar het oplaadstation rijdt wanneer de accu leeg raakt.


Hoe Onderhoud ik Mijn Robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger bezit veel onderdelen, zoals een rolborstel, zijborstels, en filter. Je moet je afvragen of deze onderdelen gemakkelijk schoon zijn te maken en hoe lang ze te gebruiken zijn voordat ze vervangen moeten worden.

Normaal gesproken moet je de zijborstels om de 6 to 12 maanden vervangen en filters om de 3 tot 6 maanden voor een schoonmaakprestaties te waarborgen. Over het algemeen is de HEPA-filter niet schoon te maken. Wanneer het vuil is, moet je een nieuwe kopen.

Over de uitneembare vuilniscontainer gesproken: we kunnen deze gemakkelijk legen en wassen door hem eruit te halen en af te spoelen onder warm water.

Lees ons artikel “Robotstofzuiger Onderhoud: Hoe Problemen te Voorkomen” voor meer informatie


Onze Aanbevolen Robotstofzuiger
Budget Koop Voorzien van een reeks schoonmaakfuncties en sensoren waarmee de Roomba E5 zich kan aanpassen aan jouw unieke huis en het dagelijks schoonhoudt.

Populair Uitgerust met een zeer nauwkeurige laserafstandsmeter die met 300 omwentelingen per minuut draait, kan de Roborock S6 Pure met 98% nauwkeurigheid een plattegrond van je huis maken

Beste uit de Test Maak kennis met de robotstofzuiger die gegarandeerd de klus klaart. De Roomba j7+ is voorzien van unieke intelligentie waardoor snoeren en ontlasting van huisdieren niet worden opgezogen.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie