Eerste vs Tweede vs Derdehands Rook

Bijna jaren geleden werd tweedehands rook als kankerverwekkende stof aangemerkt. Sindsdien is het bewijsmateriaal gegroeid en weten we dat tweedehands rook een gevaar voor de gezondheid oplevert.

De redenering is gebaseerd op de samenstelling van tweedehandse rook. Tweedehands rook is een mengsel van fijne deeltjes en meer dan 50 chemische stoffen die bekende kankerverwekkers en giftige irriterende stoffen bevatten voor zowel mensen als dieren.

Eerste vs Tweede vs Derdehands Rook

Blootstelling van niet-rokers aan rook

Studie na studie bevestigt de risico’s voor niet-rokers die aan tweedehands rook worden blootgesteld. Onderzoeken hebben aangetoond dat zelfs korte blootstellingen de longen nadelig kunnen beïnvloeden.

Nu roken op veel plaatsen is verboden, zou je denken dat meeroken een probleem minder zou zijn. Helaas is het probleem hierdoor naar buiten verplaatst en zijn de niveaus daar toegenomen. Zelfs als deze naar bijvoorbeeld terrassen verplaatst worden, kunnen horecamedewerkers, zoals obers, blootgesteld worden aan niveaus die hoog genoeg zijn om een gevaar voor de gezondheid te zijn.

Wanneer roken is toegestaan in hotels en appartementen

Nieuw onderzoek suggereert dat zelfs niet-rokers die in een niet-rokers kamer overnachten in hotels zonder volledig rookverbod gevaar lopen blootgesteld te worden. Een ander recent onderzoek keek naar gebouwen met meerdere wooneenheden, zoals flatgebouwen, waar roken door de huurders is toegestaan. De bevindingen suggereren dat schadelijke deeltjes in de woningen van andere niet-rokers kan sijpelen, zelfs als niet-rokers melden dat ze geen rook ruiken.

Wil je de rook van sigaretten in huis beperken, denk dat aan het kopen van een luchtreiniger tegen rook.

Derdehands rook

Nu bestuderen onderzoekers wat ze derdehands rook (third hand smoke, THS) noemen. Wat is derdehands rook? Jonathan Winickoff, werkzaam aan het Dana Farber Cancer Institute, bedacht de term in 2009.

Derdehands rook is de nicotine en andere chemicaliën die op allerlei oppervlakken achterblijven. Deze chemische aanslag lijkt te reageren met gewone verontreinigende stoffen binnenshuis, waardoor een giftig mengsel ontstaat.

Dat mengsel blijft op veel oppervlakken kleven – kleren, haar, beddengoed, de binnenkant van auto’s – zelfs nadat het roken gestopt is.

Derdehands rook kan kankerverwekkende stoffen bevatten, en vormt een mogelijk gevaar voor de gezondheid van niet-rokers die er aan blootgesteld worden, vooral voor kinderen.

Derdehands rook is aanwezig zelfs na het schoonmaken, ramen openen, of zelfs als je het roken tot slechts één kamer beperkt. Blootstelling komt door het inademen, aanraken of inslikken van deze giftige stoffen.

Dit vroege onderzoek maakt deel uit van een voortdurende inspanning van onderzoekers om de effecten van het roken van sigaretten op zowel rokers als niet-rokers te begrijpen.

Wat moet er volgens jou nog gedaan worden om het risico van roken voor niet-rokers te verminderen?

Plaats een reactie