Beste Non-Stick Koekenpannen van 2022: Koopgids

Drie jaar hebben we onderzoek gedaan naar antiaanbaklagen voor koekenpannen en nu begrijpen we hoe verwarrend het onderwerp van “antiaanbaklaag” kan zijn voor de gemiddelde consument. Bekende termen die naar je hoofd worden geslingerd zijn “diamant”, “keramisch titanium” of zelfs “Gezonde Antiaanbaklaag”.

Al deze termen zijn onduidelijk en maken het winkelen tot een lastige opgave. Maar toen we door al die marketingtaal heen keken, ontdekten we dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Beste Non-Stick Koekenpannen

Waar Moet je Op Letten?

PFAS: Dit is een synthetisch polymeer dat waterafstotend is en wrijving vermindert.

Het wordt niet alleen gebruikt voor kookgerei, maar het is ook een veelvoorkomend materiaal bij gewrichtsvervangende chirurgie. Teflon is de bekendste PFAS-coating, maar ook andere bedrijven maken eigen coatings voor kookgerei.

Voor klassieke PFAS zijn de twee belangrijkste producenten Chemours (DuPont) en PPG (Whitford). Veel grote merken van kookgerei gebruiken een coating van een van deze twee bedrijven. Als deze website accuraat is, gebruikt Tefal bijvoorbeeld Teflon gebruikt een coating genaamd QuanTanium van PPG.

Keramiek: Dit is eigenlijk geen keramiek, maar een keramische coating die ook wel sol-gel (kort voor “solution-gel”) wordt genoemd. Sol-gel coatings maken gebruik van polyfluoralkyl polymeren zoals PTFE.

Om die reden worden ze vaak aangeprezen als “groener” of beter voor je lichaam, maar beide beweringen hebben weinig wetenschappelijk bewijs.

Non-Stick Koekenpannen

De grootste klacht over “keramische” pannen is dat hun antiaanbak eigenschappen niet zo lang meegaan. Volgens een informatieve site gesponsord door Whitford (die zowel PTFE- als gelcoatings maakt) bieden PTFE-coatings een zeer goede antiaanbaklaag voor een langere periode dan sol-gelcoatings.

We richten ons op pannen met antiaanbaklaag op basis van PTFE, omdat deze langer meegaan dan pannen met gelcoatings (wat een van de redenen is waarom keramische pannen niet zo zeer “groen” zijn, omdat je ze vaker moet vervangen).

PFAS-vrij: GreenChef Diamond Inductie Koekenpan

De PFAS-vrije GreenChef Diamond Inductie Koekenpan – Ø28 cm is supersterk met een extreem duurzame keramische… Meer

Check Prijs op Bol.com >

Onze Keuze

Een goede antiaanbakpan heeft de kenmerken van een traditionele koekenpan: klassieke uitlopende zijkanten, een goede balans tussen de pan en het handvat, maar voegt een gladde laag toe om het koken van delicaat voedsel zoals eieren en vis gemakkelijker te maken.

We hebben onze zoektocht vooral beperkt tot los verkrijgbare 25,4 cm pannen, maar we hebben ook een set met pannen toegevoegd. Wij geloven dat 25,4 cm de beste maat is om te krijgen als je slechts één pan wilt voor het maken van omeletten of gebakken eieren.

Maar als je iets groters wilt om meer te koken dan eieren of een paar visfilets: de meeste onze favorieten zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Daarnaast hebben we onze keuzes gemaakt door op zoek te gaan naar de volgende eigenschappen:

Glad, vlak oppervlak

Hoewel we de voorkeur gaven aan koekenpannen die met weinig of geen moeite voedsel kookten, realiseerden we ons al snel dat de super gladde coatings in sommige pannen een zwakke plek in het ontwerp konden blootleggen: een licht convex kookoppervlak.

Non-Stick Koekenpannen Koopgids

Vlakheid is belangrijk omdat de antiaanbaklaag op een oneffen oppervlak ervoor zorgt dat boter en olie naar het laagste punt glijden, waardoor het bijna onmogelijk is om een gelijkmatige dekking te krijgen.

Een convex oppervlak kan er ook voor zorgen dat twee gebakken eieren naar tegenovergestelde kanten van de pan migreren en moeilijk om te draaien zijn zonder een spatel.

Gelijkmatige warmteverdeling

Een antiaanbakpan die de warmte gelijkmatig over het kookoppervlak verdeelt, zorgt er niet alleen voor dat je eten niet verschroeit, maar gaat ook langer mee. De antiaanbaklaag breekt sneller af bij hoge temperaturen, waardoor hete plekken de levensduur van een pan kunnen verkorten.

Wij geven de voorkeur aan koekenpannen gemaakt van gegoten of geanodiseerd aluminium omdat het goedkoop materiaal, een uitstekende warmtegeleider en duurzaam is.

Roestvrijstaal tri-ply (aluminium geklemd door twee lagen van roestvrijstaal) is ook een uitstekend materiaal voor een gelijkmatige warmteverdeling, en in tegenstelling tot aluminium, werkt tri-ply op inductiekookplaten.

Maar tri-ply antiaanbakpannen zijn veel duurder dan hun aluminium tegenhangers, en het is over het algemeen niet de moeite waard om zo veel te betalen voor een pan die slechts een paar jaar meegaat. Tegenwoordig zijn er ook aluminium pannen met stalen platen op de bodem die zeer goed presteren en werken op inductie, tegen een fractie van de prijs.

Plantaardig: Ceravegan keramische ECO koekenpan

Door de natuurlijke pannen van Just Vegan te gebruiken ben je veganistisch, duurzaam en voordelig aan… Meer

Check Prijs op Bol.com >

Vorm en comfort

Net als bij traditionele koekenpannen presteren antiaanbakpannen met uitlopende zijkanten het beste. De brede vorm maakt het mogelijk om snel en nauwkeurig om te keren zonder het gebruik van een spatel.

Koekenpannen

En zelfs als je meer geneigd bent om een spatel te gebruiken, biedt de brede zijkant meer ruimte om met je spatel onder je eitje of visfilet te komen dan de rechte zijkanten. De uitlopende zijkanten bevorderen ook meer verdamping, wat betekent dat er minder water in de koekenpan wordt opgevangen, en dat het voedsel een gouden korst ontwikkelt.

Waar je op moet letten in een antiaanbakpan

Grootte

Zoals met de meeste kookgerei, is grootte altijd een overweging. Als je op zoek bent naar een pan met antiaanbaklaag om het ontbijt voor één persoon te bereiden, bespaart een kleine pan je opslagruimte.

Als je grote partijen jam wilt maken of grote familiegerechten wilt bereiden, heb je een pan nodig die groot genoeg is om al het eten te kunnen bereiden, met genoeg ruimte om te koken en te roeren.

Oven-veilige temperaturen

Vandaag de dag kan antiaanbak kookgerei de warmte – inclusief ovenwarmte – aan, maar er is altijd een bovengrens. Als je vaak begint met koken op het fornuis en het afmaakt in de oven, zorg er dan voor dat je controleert welke temperaturen het kookgerei kan weerstaan, zodat je het niet van de ene pan naar de andere hoeft te verplaatsen om het koken af te ronden.

Inductie-vriendelijk

Het meeste antiaanbak kookgerei is gemaakt van aluminium, wat niet inductie-vriendelijk is, maar dat betekent niet dat je antiaanbak kookgerei niet kunt gebruiken op een inductiekookplaat.

Sommige fabrikanten voegen een roestvrijstalen bodem toe aan de bodem van de pannen, waardoor ze niet alleen inductie-vriendelijk zijn, maar ook de warmte op de bodem van de pan verspreiden voor meer gelijkmatig koken.

Onze Keus: Sola – Fair Cooking

Garantie: 10 jaar op staal- en fabrieksfouten. Materiaal: greblon anti aanbaklaag. Kleur: Zwart/wit… Meer

Check Prijs op Bol.com >

Veel Gestelde Vragen

Wat is het verschil tussen roestvrijstaal en antiaanbak?

Ook dit gaat terug naar je kookstijl. Roestvrijstaal is ideaal voor het braden van vlees, waarbij er altijd wat stukjes achterblijven in de pan, die de perfecte start vormen voor een lekkere saus.

Ze hebben ook de neiging om langer mee te gaan dan de antiaanbak varianten, die gemakkelijk krasjes krijgen en over het algemeen niet in de vaatwasser kunnen.

Dat gezegd hebbende, is antiaanbak is gemakkelijker om in te koken en nog gemakkelijker schoon te maken. Veel mensen voelen zich aangetrokken tot antiaanbakpannen als ze beginnen, omdat het een goedkope investering is die later in de toekomst kan worden opgewaardeerd.

Wanneer we kijken naar antiaanbak, houd er dan rekening mee dat er twee soorten materiaal zijn: de hard geanodiseerde pannen zijn teflonvrij en zijn meestal zwaarder (en duurzamer) dan de gecoate soorten.

Wat moet een goede antiaanbakpan goed doen? Het moet niet alleen je voedsel bereiden zonder te plakken, maar moet ook goed uitgebalanceerd zijn en op goed gewicht zijn.

Als de pan te zwaar is, zal hij omslachtig aanvoelen en moeilijk schoon te maken zijn. Het is ook belangrijk dat je antiaanbaklaag pan gelijkmatig opwarmt, anders is er geen kans dat je gebakken ei er Instagram-waardig uitziet.

Beste Non-Stick Koekenpannen

Hoe maak ik antiaanbakpannen schoon?

Antiaanbakpannen hebben een reputatie als kankerverwekkende pannen, maar ze zijn eigenlijk net zo veilig als roestvrijstaal. De chemische coating die verantwoordelijk is voor de gezondheidsproblemen wordt niet meer gebruikt; in feite vind je de woorden “PFOA-free” op elke antiaanbakpan die er zijn.

Tegenwoordig zijn er twee soorten coatingkeuzes voor pannen met een antiaanbaklaag: PTFE (algemeen bekend als Teflon) en keramiek.

Je moet voorzichtig zijn bij de verzorging van je antiaanbakpan, omdat beide soorten coating kunnen krassen en na verloop van tijd zullen afbreken. Om schade aan je pan te voorkomen, kies je voor houten, siliconen, rubber of nylon keukengerei in plaats van metalen en gebruik je nooit roestvrijstalen schrobborstels bij het schoonmaken.

Om de levensduur van je pannen te verlengen, zet je ze tevens nooit in de vaatwasser (ik weet het, met de hand wassen is vervelend!). Gebruik tijdens het koken altijd een lage of gemiddelde warmte-instelling in plaats van een hoge warmte en vermijd het gebruik van deze pannen in de oven (vooral als ze plastic handgrepen hebben).

Voor de Kookgek: Le Creuset Les Forgeees koekenpan

Specificaties Merk Le Creuset Type Les Forgees koekenpan met 4x sterkere anti-aanbaklaag… Meer

Check Prijs op Bol.com >


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2 gedachten over “Beste Non-Stick Koekenpannen van 2022: Koopgids”

  1. Ik heb bk hapjespan grijsblauw gekocht 2 jaar geleden. Is gespikkeld van binnen maar het worden grotere vlekken. We zijn bang dat je dit mee opeet.
    Wat kan ik hiermee doen.

    Beantwoorden
    • Hoi Bep. Het is moeilijk te bepalen of deze hapjespan nog bruikbaar is. Het beste is om de fabrikant te informeren (of waar u de hapjespan gekocht heeft).

      Beantwoorden

Plaats een reactie