Beste Pannenset in 2022

Wanneer je je keuken uitrust met het beste kookgerei, zijn er enkele voordelen verbonden aan het kopen van een complete set. Ten eerste kan een set veel goedkoper zijn dan het kopen van elke pan afzonderlijk, dus je bespaart geld.

Ten tweede kunnen verschillende soorten kookgerei zich anders gedragen op het fornuis. Als al je kookgerei hetzelfde is, weet je hoe lang het duurt om op te warmen en hoe gevoelig een pan is voor temperatuurschommelingen. Bovendien is het stijlvoller om een setje kookgerei op het fornuis te hebben dat er hetzelfde uitziet. Dat heeft geen invloed op de kookprestaties, maar kan wel de sfeer beïnvloeden.

Als je een setje kiest, is het belangrijk om na te denken over wat je kookt en hoeveel je kookt. Een kleine koekenpan kan perfect zijn voor één persoon, maar veel minder nuttig voor een gezin. En als een set bijna perfect is, maar een bepaalde pan mist, verkopen de meeste fabrikanten extra opties, zodat je die enorme pot of grillpan erbij kunt kopen.

Als je online naar een pannenset kijkt, houd er dan rekening mee dat deksels als stukken tellen, en sommige sets bevatten goedkope extra’s zoals lepels en spatels.

Hier zijn de beste pannensets voor je keuken.

#

Hoe koop je de beste potten en pannen

?
Voordat je begint, moet je vaststellen welk type pan geschikt is voor je kookplaat of fornuis. Veel fabrikanten zetten symbolen op de bodem van hun pan of pot om aan te geven voor welke kookplaat of warmtebron het product te gebruiken is. Als je twijfelt, kijk dan naar de productspecificaties als je online koopt.

Keramiek

Je kunt alle pannen gebruiken op een keramische plaat, behalve koper, roestvrijstaal met een koperen voet en glas. Zorg ervoor dat de pan een gladde, vlakke bodem heeft om het beste contact met de kookplaat te maken. Traditionele gietijzeren pannen kunnen worden gebruikt, maar pas op dat je ze niet over de kookplaat sleept, want ze kunnen schade veroorzaken.

Gas

Alle pannen zijn geschikt voor gas. Vergeet niet de vlam te reguleren om te voorkomen dat deze buiten de pan uitsteekt, wat bijvoorbeeld het handvat kan beschadigen.

Inductie

Deze kookplaten worden steeds populairder, maar het kan zijn dat je sommige pannen en potten met inductiewarmte niet kunt gebruiken. Een lampje op de kookplaat zal gaan knipperen als je niet het juiste type pan op de kookplaat zet. De meest geschikte pannen en potten hebben magnetisch materiaal in de bodem, zoals gietijzer of roestvrij staal. Puur aluminium of koperen pannen zullen niet werken, tenzij op de bodem magnetisch metaal is aangebracht.

Wat is het beste materiaal?

Vervolgens moet je overwegen welk type pan het beste werkt voor je kookkunsten – hier zijn de opties, samen met de voors en tegens voor elk ervan.

Aluminium

Veel aluminium pannen hebben een laklaag aan de buitenkant en een anti-aanbaklaag aan de binnenkant. Dit maakt ze duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en ze zijn veelal bestand tegen krassen en vlekken. Je kunt ook hard geanodiseerd of gegoten aluminium krijgen – dat lijkt op gietijzer maar heeft het gewicht en de goede warmtegeleiding van aluminium. Ongecoate aluminium pannen zijn niet geschikt voor het koken van zuur voedsel.

Gietijzer

“Kaal” gietijzer wordt al generaties lang door koks gebruikt voor zijn betaalbaarheid, duurzaamheid en het vermogen om de hoge temperaturen te gebruiken die nodig zijn voor het bakken en braden. Daarnaast zijn deze pannen en potten ook goed voor langzaam zinderende stoofschotels en langzaam roosterende gerechten. Als het goed gekruid is, krijgt het een niet-chemische, antikleeflaag. Niet-geëmailleerd gietijzer zou tijdens het koken ook ijzerdeeltjes aan het voedsel afgeven, wat de gezondheid ten goede komt.

Koper

Superieure warmtegeleiding en een snelle reactie op temperatuurschommelingen maken koper het ideale element voor het bereiden van delicaat voedsel en complexe gerechten. Koper is extreem energiezuinig en vereist meestal slechts een lage of gemiddelde warmte-instelling.

Koperen kookgerei moet met de hand worden gewassen, terwijl het nog warm is. Gebruik een mild afwasmiddel en een zachte borstel. Vermijd bleek- en schurende middelen. Voor het verwijderen van aanslag en donkere vlekken kun je koperpoetsers gebruiken die gemaakt zijn voor kookgerei en een zachte doek.

Geanodiseerd aluminium

Deze pannen onderscheiden zich door hun diepe grijze of zwarte kleur en hebben een harde afwerking die niet zal afbrokkelen, barsten, of reageren met zuur voedsel. Je kunt metalen gebruiksvoorwerpen gebruiken, hoewel deze het oppervlak kunnen krassen. Geanodiseerd aluminium pannen en potten zijn meestal niet vaatwasmachinebestendig, maar het oppervlak is wel kleverig. Hardgeanodiseerde pannen zijn redelijk licht en worden snel warm, waardoor er geen hete plekken ontstaan. Ze zijn duur, maar moeten goed presteren en goed blijven werken met alle soorten kookplaten, behalve inductie.

Roestvrij staal

Roestvrijstalen pannen en potten reageren niet op zuurrijke gerechten. De drielaagse constructie heeft een dikke aluminium kern die zich uitstrekt van de bodem van de pan tot aan de zijkanten om te koken met een goede warmteverdeling. De gepolijste roestvrijstalen binnenkant verkleurt niet de glanzende roestvrijstalen buitenkant is magnetisch, waardoor het geschikt is voor zowel inductie als traditionele kookplaten.

Roestvrij staal is vaatwasmachinebestendig en duurzaam. Het is veilig voor zowel inductie als traditionele kookplaten. Vermijd bleek- en schurende middelen. Voor een vlekkeloze glans na het wassen, droog je elk stuk met de hand. Roestvrij stalen pannen en potten zijn geschikt voor gebruik met alle keukengerei, zelfs met bijvoorbeeld metalen spatels.

Plaats een reactie