Slimme Verlichting

Investeren in een aantal slimme lampen is een ideale eerste stap naar het creëren van een slim ecosysteem in huis. Slimme verlichting, vooral in combinatie met een slimme speaker, kan een naadloze manier zijn om je huis te besturen – en zorgt voor een aantal erg coole ervaringen.

En tegenwoordig is er niet alleen Philips Hue – er zijn tal van alternatieven. Er is een overvloed aan maten, vormen, kleuren en stijlen, van een groot aantal verschillende merken.

In plaats van individuele apparaten te bespreken in deze koopgids voor slimme verlichting, hebben we gekozen voor wat volgens ons de beste slimme lichtplatforms zijn. De kans is immers veel groter dat je met één bepaald systeem all-in gaat in plaats van verschillende merken over je huis te verspreiden.

Onze Top 5

Philips Hue White and Color Ambiance - Starterkit - GU10
Philips Hue White and Color Ambiance – Starterkit – GU10

Onbegrensde mogelijkhedenvoor geweldige ervaringen De nieuwste generatie Hue kleur starterkit is uit! Nu inclusief dimmer switch… Meer

Philips Hue White Slim Licht
Philips Hue White – DIM kit – E27

Draadloos dimmendirect klaar voor gebruik Vloeiend draadloos dimmen. De Philips hue draadloze dimmerset combineert een… Meer

Philips Hue White Ambiance
Philips Hue White Ambiance – Starterkit – E27

Licht voor jouw speciale momentenVan zonsopkomst tot zonsondergang De nieuwe Hue white ambiance starterkit komt nu met 3 i.p.v. 2… Meer

Philips Hue Starterkit
Philips Hue Starterkit – Inclusief Google Home Mini – E27 – Bundel

Bedien je verlichting met je stemGebruik je stem om je Philips Hue verlichting te bedienen met Google Assistant. Of je nu op de… Meer

Onbegrensde mogelijkhedenVoor een buitengewone ervaring Voeg een Lightstrip Plus toe aan je Philips Hue systeem en creëer een… Meer

Philips Hue White
Philips Hue White and Color Ambiance – Lightstrip Plus – 2+1 m – Wit

Onbegrensde mogelijkhedenVoor een buitengewone ervaring Voeg een Lightstrip Plus toe aan je Philips Hue systeem en creëer een… Meer

Hoe kun je aan de slag met slimme verlichting

Waarom slimme verlichting kopen?

Er zijn genoeg redenen te bedenken – slimme lampen hebben een diversiteit aan functies, waarmee je ze kunt dimmen en in- en uitschakelen met je stem (in combinatie met Alexa, Google Assistant of Siri).

Je kunt lampen samenvoegen om je hele benedenverdieping, woonkamer of huis onder een controle te hebben met één apparaat. En je kunt Routines instellen – bijvoorbeeld “filmtijd” schakelt de hoofdverlichting uit en zet al het andere in een waarschuwingskleur. Je kunt het licht van uw veranda aan laten gaan als u de voordeur opent (met een sensor). Het is niet alleen indruk maken op je vrienden met felle kleuren – dit systeem is daadwerkelijk praktisch.

Een andere goede reden om in te gaan op de trend van slimme verlichting is planning. Je kunt je lampen aan laten gaan als u niet thuis bent – of je nu laat werkt of op vakantie gaat. En sommige slimme verlichtingssystemen kunnen je patronen nabootsen met behulp van Artificial Intelligence of licht laten flikkeren alsof iemand kijkt TV.

De Beste Slimme Verlichting

Hoe werken slimme lampen?

Laten we bij de basis beginnen, voor het geval je nog niet bekend bent met deze materie. Deze apparaten zijn echte lampen die zijn aangesloten op het internet. Hoe ze met elkaar verbonden zijn is een andere zaak. Sommige werken via Wi-Fi (namelijk Lifx), wat betekent dat je geen extra hardware nodig hebt. Anderen hebben een hub nodig die op je router is aangesloten.

Waarom hebben zoveel slimme lampen een hub nodig?

Het is niet ideaal, maar slimme lampen werken beter wanneer ze op een hub worden aangesloten. De aanwezigheid van een hub betekent dat ze werken met Zigbee of Z-Wave, wat een veel stabielere verbinding is, met een groter bereik dat minder gevoelig is voor uitval dan Wi-Fi.

Hoe installeer je een slimme lamp?

Elk systeem is anders, maar je installeert de hub en de app – dan hoef je alleen nog maar je lamp in de fitting te draaien en de lamp met de schakelaar in de muur aan te zetten. Hij moet in de app te vinden zijn. Voor hubless Wi-Fi-lampen: schroef ze vast en zet ze aan – je telefoon maakt er verbinding mee via Bluetooth en geeft je Wi-Fi-details door.

Zijn alle slimme lampen duur?

De prijs daalt steeds, maar ja – ze zijn duurder dan standaard lampen. We raden je aan om voor een starterskit te gaan waarmee je een goede deal kunt krijgen en dan te wachten om enkele lampen in de uitverkoop te kopen – de grote retailers zijn altijd bezig met kortingen.

Maar er is een alternatief. Je kunt veel van de voordelen van slimme lampen krijgen door in plaats daarvan over te schakelen op een slimme lichtschakelaar. Je verliest een deel van de dim- en kleurkenmerken, maar het bespaart je de aanschaf van 25 slimme GU10 lampen voor je keuken.

Kleur en helderheid

Sommige van de lampen op deze lijst zijn gewoon wit, terwijl anderen de mogelijkheid bieden om elke kleur van de regenboog aan te nemen. Kleur is een leuke manier om sfeer toe te voegen aan uw huis, maar deze optie resulteert vaak in een duurdere lamp.

De meeste van de slimme lampen die wij beoordelen, worden op de markt gebracht als gelijkwaardig aan 60-watt gloeilampen, maar sommige lampen zijn helderder dan andere. Om te zien hoe helder een lamp is, moet je kijken naar het aantal lumen die het uitstraalt (zie de tabel hierboven): hoe meer lumen, hoe feller het licht. Maar zelfs dan kan het licht zich verspreiden in een smalle bundel of in een brede strook, dus zorg ervoor dat je de recensies leest om uit te vinden hoe elke lamp werkt.

Een andere factor om in gedachten te houden is de kleurtemperatuur. Hogere temperaturen, zoals 8.500K, zien eruit als harde kantoorverlichting, wat prima is om wakker te blijven of te werken. Lagere temperaturen, zoals 2.500K, vertalen zich in een gezellige, warme gloed die perfect is om te ontspannen.

Slimme Verlichting

Slimme lamp kenmerken

Slimme lampen bieden een mate van controle en interactiviteit die je niet kunt krijgen met traditionele lampen, zoals geplande timers en afstandsbedieningsopties. Ze zijn ook handiger; het is gemakkelijker om op het scherm van een smartphone te tikken dan om op te staan en naar een muurschakelaar te moeten lopen.

Behalve dat ze je van licht voorzien, kunnen de meeste van de hier genoemde lampen op afstand worden ingepland of bediend, wat geweldig is als je wilt besparen op energiekosten of als je vaak vergeet om de verlichting uit te schakelen voordat je het huis verlaat.

Sommige lampen maken gebruik van geofencing, wat betekent dat ze werken met de GPS in je smartphone om je exacte locatie te lokaliseren, en kunnen daarmee automatisch de verlichting aan of uit zetten wanneer je een bepaald punt bereikt. Van kleur veranderende lampen zijn ideaal voor sfeerverlichting, en sommige kunnen zelfs synchroniseren met bepaalde films en tv-shows.

Zoals besproken, sommige lampen zijn aangesloten op Amazon’s Alexa, Apple’s HomeKit of Google Assistant, zodat je je huisverlichting kunt bedienen met uw stem. Je kunt ook een aantal van de lampen op deze lijst integreren met beveiligingscamera’s, thermostaten en andere slimme huishoudelijke apparaten.

Met de ‘If This Than That’ (IFTTT) compatibiliteit kun je programma’s maken die ervoor zorgen dat je lampen automatisch reageren op bepaalde triggers, zoals telefoonmeldingen of veranderingen in het weer.

Op dit moment raden we geen lampen aan die dubbel werk doen als speaker, omdat we bij het testen geen bijzonder goede lampen hebben gevonden.

De eerste 5 dingen om te doen met nieuwe slimme lampen

Je huis heeft nu slimme verlichting, hier is wat je er eerst mee moet doen.

Philips Hue Slimme Verlichting

Plan uw verlichting

Elk als slim bestempeld verlichtingssysteem moet volgens een schema kunnen werken.

Om je verlichting in te plannen, kijk eerst naar de officiële app voor jouw specifieke hardware – of dat nu een muurschakelaar, slimme stekkers, of individuele lampen is. Lutron, Leviton of Belkin lichtschakelaars zijn voorbeelden van hardware met bijbehorende toepassingen.

Zoek binnen de app naar planningsopties voor uw apparaat. Daar kun je ervoor kiezen om de verlichting op bepaalde tijdstippen aan (en uit) te laten gaan.

Als er een optie is voor de timing van zonsopgang en zonsondergang, stel ik voor dat je die gebruikt. Het is een stuk eenvoudiger dan het kiezen van specifieke uren van de dag, of het bevestigen van exacte tijden voor zonsopgang of zonsondergang. En vergeet niet om opties te selecteren voor jouw exacte locatie, samen met de daglicht besparende gegevens. Je hoeft het schema niet meer handmatig aan te passen, omdat de daglichturen het hele jaar door korter en langer worden.

Als de app voor jouw slimme lampen deze hoeveelheid controle niet biedt, kunt u een oplossing van een derde partij gebruiken als een workaround. IFTTT is een goede plek om te beginnen. De dienst beschikt over een uitgebreide bibliotheek van slimme huisintegraties, waaronder aangesloten verlichting.

Kom thuis in een verlicht huis

Niemand vindt het fijn om thuis te komen in een donker huis of een pikzwarte oprijlaan. Tegelijkertijd is het de klok rond laten branden van lampen een geld- en energieverspilling.

Controleer eerst je verlichtingsapp om te zien of er een manier is om uw verlichting aan te laten gaan als je thuiskomt of uit te schakelen als je vertrekt. Je kunt dit bijvoorbeeld instellen in de Philips Hue app, als je die verlichting hebt.

Niet beschikbaar in de app? Dan kun je je weer wenden tot IFTT.

Met een IFTTT-applet (of stukje code) kunnen de GPS-gegevens van je telefoon je lampen vertellen waar je bent. IFTTT kan dan je verlichting aan of uit zetten, afhankelijk van waar jij en je telefoon heengaan.

Beste Slimme lampen

Lampengroepen voor meer controle

Een effectieve manier om slimme verlichting te gebruiken is om ze te groeperen per ruimte of zone. Zo kun je bijvoorbeeld alle lichten in je kelder na middernacht donker laten worden. Of, na 1 uur ’s morgens elk licht op het hoofdniveau dimmen tot 20 procent helderheid. Je snapt het idee.

Je kunt dit op twee manieren doen; met de app voor je lampen of schakelaars, of met een slimme speaker, zoals Google Home of Amazon Echo. In beide gevallen kun je kamers (of groepen) maken en de lampen aan hen toewijzen zodat ze als een enkele eenheid werken.

Vervolgens kun je de hele ruimte of groep inplannen om op een bepaald tijdstip aan of uit te schakelen.

Stel de scène in

Scènes zijn een andere slimme hack die ik aanbeveel. Gebruik ze voor specifieke omstandigheden en taken zoals films kijken, overdag of ’s nachts lezen, dinerfeesten, etc.

Binnen een scène — die programmeerbaar is in de app van uw slimme lamp — kunt u helderheid, kleurtemperatuur en zelfs verschillende tinten aangeven. Als je de verlichting van een kamer eenmaal hebt aangepast, sla je die instellingen op als een scène met een uniek label. Zodra de scène is ingesteld, ben je slechts een app-tik verwijderd van jouw favoriete sfeerverlichting.

Beste Slimme Verlichting

Huisbeveiliging met verlichting

Slimme verlichting kan ook dienen als huisbeveiliging. Verbindingsschakelaars, lampen en slimme stekkers met alle bewegingsmelders die je in huis hebt — dat kan een slimme thermostaat, camera of stand-alone bewegingssensor zijn.

Stel de lampen in zodat ze activeren bij een trigger als beweging of geluid. Als er dan iemand rondsluipt (of erger nog: inbreekt) en het licht ineens aangaat, denken opportunistische dieven volgende keer hopelijk wel twee keer na voordat ze jouw huis uitkiezen.

Het IFTTT-platform komt hier wederom van pas. De dienst kan voldoende thuis gadgets aansluiten die beweging en geluid detecteren voor je verlichtingssysteem.

De vakantiemodus is een andere manier om slimme verlichting te gebruiken als afschrikmiddel tegen diefstal. Wanneer deze functie is ingeschakeld, worden je lampen willekeurig in- en uitgeschakeld, waardoor het gedrag van iemand thuis wordt nagebootst. Zowel Philips Hue als Lifx slimme lampen kunnen dit doen.

Onze Top 5

Philips Hue White and Color Ambiance - Starterkit - GU10
Philips Hue White and Color Ambiance – Starterkit – GU10

Onbegrensde mogelijkhedenvoor geweldige ervaringen De nieuwste generatie Hue kleur starterkit is uit! Nu inclusief dimmer switch… Meer

Philips Hue White Slim Licht
Philips Hue White – DIM kit – E27

Draadloos dimmendirect klaar voor gebruik Vloeiend draadloos dimmen. De Philips hue draadloze dimmerset combineert een… Meer

Philips Hue White Ambiance
Philips Hue White Ambiance – Starterkit – E27

Licht voor jouw speciale momentenVan zonsopkomst tot zonsondergang De nieuwe Hue white ambiance starterkit komt nu met 3 i.p.v. 2… Meer

Philips Hue Starterkit
Philips Hue Starterkit – Inclusief Google Home Mini – E27 – Bundel

Bedien je verlichting met je stemGebruik je stem om je Philips Hue verlichting te bedienen met Google Assistant. Of je nu op de… Meer

Onbegrensde mogelijkhedenVoor een buitengewone ervaring Voeg een Lightstrip Plus toe aan je Philips Hue systeem en creëer een… Meer

Philips Hue White
Philips Hue White and Color Ambiance – Lightstrip Plus – 2+1 m – Wit

Onbegrensde mogelijkhedenVoor een buitengewone ervaring Voeg een Lightstrip Plus toe aan je Philips Hue systeem en creëer een… Meer