Beste Luchtbevochtigers in 2022: Koopgids

Is je haar steeds statisch? Dat is een teken dat de zomer voorbij is en dat de droge lucht zich aan het vormen is in de herfst en winter. De vochtigheid in de lucht begint te dalen, en je begint de eerste symptomen van een verkoudheid op te merken.

Beste Luchtbevochtigers

Voordat je naar de medicijnen grijpt, overweeg de aanschaf van een luchtbevochtiger eens. Deze kleine elektronische apparaten kunnen van leidingwater nuttige koele of warme nevels maken om de lucht in je huis te bevochtigen. Natuurlijk wil je de best beoordeelde luchtbevochtiger, maar eerst moet je wat weten over de verschillende typen luchtbevochtigers, welke het beste voor jou is en hoe je er een kunt kiezen op basis van de kenmerken.

Twee types luchtbevochtigers

Verdampingsluchtbevochtigers

Verdampingsluchtbevochtigers gebruiken een groot sponsachtig filter- ook wel ‘wick’ genoemd- die water uit het reservoir opneemt. Vervolgens wordt er lucht door het filter geblazen waardoor het water aan de lucht wordt afgegeven. Dit betekent echter ook dat er in al deze modellen ook een vrij grote ventilator zit die wat lawaai maakt. De damp is onzichtbaar in plaats van de golvende wolk die je krijgt bij een ultrasone luchtbevochtiger, maar het is nog steeds een koele nevel in plaats van stoom.

Dit zijn de beste luchtbevochtigers

Het grootste voordeel van dit soort luchtbevochtiger is dat, omdat lucht een beperkte capaciteit heeft om vocht vast te houden, verdamping snel werkt wanneer je lucht droog is, maar een machine als deze heeft moeite met lucht bevochtigen die al vochtig is.

Het nadeel is dat het filter alle mineralen uit je leidingwater verzamelt en uiteindelijk stug, zo niet bruin wordt. Zorg ervoor dat je om de 30-60 dagen het filter vervangt als je de luchtbevochtiger dagelijks gebruikt.

Als je de machine een week lang uitgeschakeld laat terwijl er nog water in zit, zullen er waarschijnlijk ook bacteriën in het filter gaan groeien. Je moet het filter dus altijd laten drogen en het apparaat wegzetten als je het niet gebruikt.

Ultrasone luchtbevochtigers

Deze luchtbevochtigers, gebruiken kleine vibratiepulsen om water tot een veilige, koele nevel te maken, die eruitziet als stoom. Vervolgens stuwt een kleine ventilator de damp naar buiten, je kamer in. Deze machines zijn bijna geruisloos, en we konden de nevel urenlang zien opstijgen, bezinken en ronddraaien.

Luchtbevochtigers: De beste luchtbevochtigers

Het nadeel van een ultrasone luchtbevochtiger is dat hij dezelfde hoeveelheid damp maakt, ongeacht hoe vochtig je lucht al is, wat betekent dat als de lucht al verzadigd is, je een plas water onder de machine zal zien verschijnen.

De damp bevat daarnaast – net als je kraanwater – mineralen wat betekent dat er kalkaanslag op je spiegels kan komen of mogelijk grotere problemen als je water andere dingen bevat. Als je je leidingwater niet vertrouwt, dan is het gebruik van gedistilleerd water zeker een goed idee. Sommige fabrikanten verkopen echter filters om mineralen te verzamelen voordat ze tot nevel worden verwerkt.

De ergste problemen met ultrasone luchtbevochtigers ontstaan wanneer je de tank vuil laat worden. Het wekelijks uitspoelen van de tank met azijn zal een groot verschil maken. Maar als je er met een spons of schrobber niet goed bij kunt komen, zal je weinig algengroei nodig hebben om je machine te ruïneren.

Het dilemma
Het gebruik van gedestilleerd water en het zorgvuldig mogelijk reinigen van ultrasone modellen zal eventuele problemen bij ultrasone modellen oplossen. Als je gedestilleerd water koopt voor 90 cent per liter en de luchtbevochtiger voortdurend gebruikt, zullen de 12 euro filters (die minstens een maand moeten meegaan) in een verdampingstype op de lange termijn waarschijnlijk een betere prijs-kwaliteitsverhouding zijn.

Top 10 best verkochte luchtbevochtigers

Echt, het is een beslissing die je moet nemen: Wil je liever gedestilleerd water of filters in voorraad hebben ieder seizoen?

Belangrijke functies om te overwegen

Een humidistat: Als je een luchtbevochtiger wilt instellen en er verder niet meer naar wilt hoeven om te kijken, is dit een essentiële functie. Net als een thermostaat die de warmte of wisselstroom inschakelt als de temperatuur verandert, schakelt een humidistat een luchtbevochtiger aan als de kamer droog wordt.

Grootte van het waterreservoir Een groter waterreservoir betekent minder vaak te hoeven bijvullen als je een luchtbevochtiger de hele tijd laat draaien, maar het maakt de unit ook zwaarder en lastiger om er een plaats voor te vinden. Als je alleen een luchtbevochtiger koopt voor tijdelijk gebruik, is een kleiner model misschien wel de beste keuze.

Aanpasbare bevochtigingssnelheid: Als je geen humidistat hebt om de luchtbevochtiger automatisch aan en uit te schakelen, zal een manier om de nevel af te zetten wanneer de lucht buiten extra koud is, helpen om de condensatie van je ramen te houden.

Eenvoudige reiniging van het waterreservoir: De ergste problemen, die door gebruikers van luchtbevochtigers worden gemeld, zijn gevallen waarbij er dingen in het reservoir groeien. Af en toe spoelen met azijn houdt het meestal hygiënisch, maar het is veel gemakkelijker om een tank schoon te maken als je je hand in de vulopening kunt plaatsen.

Beste luchtbevochtigers

Nachtverlichting: Enkele van deze luchtbevochtigers zijn voorzien van een aparte bediening voor het aanzetten van een lampje onder de tank. Gelukkig kun je ze ook zonder lampje gebruiken als dat je ’s nachts alleen maar wakker houdt.

Olie diffusion Hoewel geen van deze luchtbevochtigers etherische oliën kan verspreiden zoals een speciale diffuser dat kan, kun je bij sommige modellen etherische oliën toevoegen aan een aparte pad, waar ze verdampen en zich vermengen met de nevel van de luchtbevochtiger.

Wat is beter: Koele of warme nevel luchtbevochtiger?

Als het gaat om bevochtiging, zijn zowel koele nevel als warme nevel luchtbevochtigers even gekwalificeerd om de klus te klaren. Het belangrijkste verschil zit hem in het proces en in wat je voorkeur of behoefte is voor jouw omgeving.

Beste Luchtbevochtiger

Warme nevel luchtbevochtigers kunnen beter zijn in het verminderen van bacteriën en ziektekiemen, een hogere mate van vochtverzadiging bereiken, en kunnen worden gebruikt met gemedicineerde stoom voor de verzachting van hoestklachten. Aan de andere kant kunnen warme nevel luchtbevochtigers onveilig zijn voor kleine kinderen of huisdieren vanwege het verwarmingselement, en kan het zijn dat ze meer energie nodig hebben. De hitte kan ook mogelijkerwijs eczeemsymptomen in ernstige gevallen verergeren.

Koele nevel luchtbevochtigers zijn veiliger voor huishoudens met jonge kinderen omdat ze geen brandwonden kunnen veroorzaken. Ze zijn ideaal voor gebruik het hele jaar door (je wilt waarschijnlijk geen warme nevel gebruiken in de toch al vochtige en hete zomertijd), kunnen stiller werken en zijn over het algemeen gemakkelijk schoon te maken. Het enige nadeel: in koele nevel luchtbevochtigers kunnen zich gemakkelijker bacteriën ophopen als ze niet goed onderhouden worden.

Winkel- en onderhoudstips voor luchtbevochtigers

.
Grootte is belangrijk. Afhankelijk van factoren zoals de grootte van het waterreservoir en de ontladingssnelheid, is jouw luchtbevochtiger ontworpen voor een bepaalde ruimtegrootte. Normaliter vermeldt de fabrikant, op de verpakking en op het marketingmateriaal, het aantal vierkante meters waarvoor de luchtbevochtiger is ontworpen. En terwijl dit artikel zich richt op draagbare, tafelmodel luchtbevochtigers voor kleine tot middelgrote kamers, kun je als je hulp nodig hebt bij het bevochtigen van je hele huis wellicht beter kijken naar een luchtbevochtiger die meteen het hele huis aanpakt.

Luchtbevochtiger Test

Rekening houden met de functies. Naast het kiezen van het type luchtbevochtiger dat geschikt is voor jou, zijn er andere eigenschappen om over na te denken. Sommige luchtbevochtigers kunnen maar een paar uur werken voordat ze moeten worden bijgevuld, terwijl andere een volle 24 uur kunnen draaien. Voor degenen die vaker moeten worden bijgevuld, is een automatische uitschakelfunctie goed om te hebben, zodat de luchtbevochtiger niet zal proberen te blijven draaien als er geen water meer in het reservoir zit.

Ontwerp van het waterreservoir. Voor de meeste luchtbevochtigers zal het ontwerp van de watertank van cruciaal belang zijn om een goede ervaring te hebben. Zoek naar luchtbevochtigers met grote openingen voor het vullen en reinigen. Voor de meeste mensen zijn doorschijnende designs ook ideaal, omdat ze je in staat stellen om te zien hoe vol de tank is en wanneer het tijd is om bij te vullen.

Reinig het filter en de tank regelmatig. Ongeacht het type luchtbevochtiger, is het essentieel om de reinigingsinstructies te volgen om bacteriën en schimmelgroei te voorkomen. Door gebruik te maken van gezuiverd of gedestilleerd water kan vaak de ophoping van mineralen worden verminderd, waardoor het makkelijker wordt om de luchtbevochtiger schoon te maken.

Overdrijf het niet. Zorg ervoor dat je de output van je luchtbevochtiger goed reguleert. Het instellen van de luchtbevochtiger voor een te hoge luchtvochtigheid kan ook leiden tot schadelijke bacteriën of schimmel te groeien, wat kan leiden tot een nieuwe reeks problemen.

Humidifiers FAQ

Hoe weet ik of ik een luchtbevochtiger nodig heb?

Luchtbevochtigers zijn het meest nuttig in de winter, wanneer droge lucht kan bijdragen aan alles, van gebarsten lippen en droge huid tot bloedige neuzen en ademhalingsproblemen. Droge lucht kan ook je huis beschadigen, waardoor de verf kan afbladderen en houten voorwerpen kunnen vervormen. Muzikale instrumenten en beeldende kunst worden ook beïnvloed door een onjuiste luchtvochtigheid. Als je niet zeker weet of je een luchtbevochtiger nodig hebt, raden wij je aan om te investeren in een goedkope hygrometer en de vochtigheid gedurende meerdere dagen te controleren. Als de luchtvochtigheid onder de 30 procent komt, kun je waarschijnlijk erg profiteren van een luchtbevochtiger.

Beste Luchtbevochtiger

Hoe belangrijk is het om mijn luchtbevochtiger schoon te maken?

Als mensen hun luchtbevochtiger niet schoonmaken, kan de luchtbevochtiger schimmel of bacteriën gaan verspreiden. Het regelmatig reinigen van je luchtbevochtiger zal eventuele gezondheidsrisico’s doen voorkomen. Terwijl onze top luchtbevochtigers niet de neiging hebben tot het afgeven van bacteriën, zal te lang wachten met je machine schoonmaken uiteindelijk resulteren in bacteriële groei: vocht maakt dit onvermijdelijk.

Je kunt een reiniger voor luchtbevochtigers kopen voor ongeveer 10 euro of minder, maar de meeste fabrikanten stellen in hun handleidingen een doe-het-zelf methode voor. Veel voorkomende oplossingen gebruiken een theelepel bleekmiddel of azijn vermengd met een liter water dat in de luchtbevochtiger wordt gegoten.

Zal een luchtbevochtiger helpen bij mijn hardnekkige hoest/allergieën/droge huid/enz.?

Fabrikanten zullen veel gezondheidsvoordelen beloven bij het gebruik van een luchtbevochtiger, maar er zijn geen echt goede wetenschappelijke studies om deze beweringen te ondersteunen. Ze zorgen er voornamelijk voor dat je je comfortabeler voelt. Dat wil niet zeggen dat luchtbevochtigers niet nuttig zijn. Het kan geen kwaad om beetje extra verlichting te krijgen bij droge neuzen en een droge huid, terwijl je herstelt.

Waar let je op bij het kopen van een luchtbevochtiger?

Wat is het verschil tussen een luchtbevochtiger en een vaporizer, en welke heb ik nodig?

Ze lijken op elkaar in die zin dat ze allebei vocht aan de lucht toevoegen. Vaporizers hebben een verwarmingselement dat water kookt en het als stoom in de ruimte verspreidt, terwijl de meeste (maar niet alle) luchtbevochtigers een koele nevel hebben.

Vaporizers laten je soms een medicinaal inhalatiemiddel toevoegen om de ademhaling te bevorderen, dus soms worden ze aanbevolen door artsen voor mensen die lijden aan verkoudheid of griep. Ze zijn meestal ook kleiner en goedkoper. Voor algemeen huishoudelijk gebruik, bent je beter af met een luchtbevochtiger. Het is minder gedoe en een luchtbevochtiger heeft geen risico op verwondingen door het warme water. Wat betekent dat we het gebruik van vaporizers in de buurt van kinderen of huisdieren niet aanraden.

Luchtbevochtiger


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie