Beste Dipstation in 2022

Om een echte impact op je leven te hebben, moet fitness volledig geïntegreerd worden in je levensstijl. De beste manier voor veel mensen om dat te laten gebeuren is door fitnessapparatuur thuis te hebben. Als je je triceps, borstkas en andere bovenlichaamsspieren wilt trainen, kun je overwegen om een dipstation aan te schaffen.

Met een dipstation kun je je kracht vergroten en spiermassa opbouwen door je eigen lichaamsgewicht te gebruiken. Om dat veilig te kunnen doen, heb je een duurzaam dipstation nodig dat stabiel en sterk genoeg is om je volledige gewicht te ondersteunen, en dan nog wat extra kilos, voor als je je oefeningen naar het volgende niveau wilt brengen.

Als je meer wilt weten over de functies die je kunt verwachten voor de beste dipstations, maar ook een stevige basis wilt leggen voor het gebruik ervan, lees dan lezen verder. Als je je huiswerk al hebt gedaan en je wilt gewoon een hoog gewaardeerd model aanschaffen, overweeg dan de dipstations die we in de tabel hieronder onder de aandacht hebben gebracht te kopen.

#

Belangrijke overwegingen

Bij het kopen van een dipstation zijn er veel elementen om rekening mee te houden, maar twee aspecten staan boven alles: de gewichtscapaciteit en de stabiliteit.

Gewichtscapaciteit

Eerst en vooral wil je bij de vraag welk dipstation het beste bij je behoeften past, kijken naar de gewichtscapaciteit van het apparaat. Aangezien je afhankelijk bent van je uitrusting om je veilig te kunnen ondersteunen tijdens het trainen, moet deze stevig en met duurzame materialen gebouwd zinn, bij voorkeur van staal. Daarnaast moet een dipstation sterk genoeg zijn om je volledige lichaamsgewicht te kunnen dragen (op zijn minst). Idealiter wil je een model dat veel meer dan je gewicht kan dragen, zodat je een verzwaard vest of dipgordel kunt toevoegen naarmate je sterker wordt.

Stabiliteit

Een dipstation moet een stevige basis hebben. Als het apparaat wiebelt, wordt het niet alleen veel moeilijker te gebruiken, maar wordt het ook onveilig. Als je het apparaat bijvoorbeeld eenmaal gemonteerd hebt, ligt je zwaartepunt boven het dipstation. Als het dipstation niet stabiel is, kan het gaan kantelen. Ook is het veel makkelijker om harder te trainen als je vertrouwen hebt in je trainingsapparatuur.

Voor de veiligheid: Dips kunnen je schouders en ellebogen zwaar belasten. Het is aan te raden om ze slechts één tot drie keer per week te doen, zodat je tussendoor voldoende hersteltijd hebt.

Kenmerken

Naast gewichtscapaciteit en stabiliteit zijn er nog een aantal andere punten waar je rekening mee moet houden voordat je een dipstation koopt. Zoals bij elke oefenuitrusting geldt: hoe beter de bouwkwaliteit, hoe langer je dipstation meegaat. Zoek een model dat alleen met kwaliteitsmaterialen is gebouwd, zodat je er jaren van kunt genieten in plaats van maanden.

Een model met rubberen voeten minimaliseert uitglijden, schuren en krassen. En zoek een model met comfortabele handgrepen om het trainen te stimuleren. Als het pijn doet als je je dipstation gebruikt, zal je het uiteindelijk niet meer gebruiken.

Type Dipstations

Tweedelig: Aan de onderkant van de prijsklasse vind je een paar staven die je kunt plaatsen waar je maar wilt.

Eendelig: Hoewel een tweedelig model het meest veelzijdig lijkt, is het niet zo stevig en stabiel als een eendelig dipstation.

Wandmontage: Je kunt ook een dipstation kopen dat aan de muur wordt bevestigd en geen voet heeft. Deze optie vereist een permanente installatie en beperkt het aantal oefeningen dat je kunt doen, waardoor het een minder veelzijdig apparaat is.

Veelzijdigheid

Verstelbare hoogte: Als meer dan één persoon het dipstation gaat gebruiken, is het verstandig om een model te overwegen dat in hoogte verstelbaar is. Dit is niet noodzakelijk omdat de gebruiker de mogelijkheid heeft om zijn lichaamshouding aan te passen, maar het kan wel het gemak en comfortniveau van het gebruik van het apparataat verhogen.

Andere oefeningen: Als je een full-body workout wilt, zoek dan een dipstation dat aangepast kan worden om een grote verscheidenheid aan oefeningen uit te voeren. Sommige van de dipstations in het hogere segment hebben ook een hoge balk voor chin-ups en pull-ups, maar zelfs de minder dure modellen kunnen opties hebben waarmee je het apparaat kunt herpositioneren voor push-ups of accessoires kunt toevoegen, zoals gymnastiekringen.

Opslag

Als je overweegt om een dipstation te kopen, is de kans groot dat je een aangewezen kamer in je huis hebt, zodat dit apparaat te allen tijde beschikbaar kan blijven. Als de ruimte krap is, heb je misschien liever een model dat snel gedemonteerd kan worden om het makkelijker te kunnen opbergen. Sommige dipstations zijn licht genoeg om te dragen. Alleen jij weet wat het beste is voor jouw situatie.

Voor je veiligheid: Het is belangrijk om je ellebogen dicht bij je lichaam te houden. Door ze ver van je lichaam af te houden kun je je schouders beschadigen.

Hulpmiddelen

Als je serieus bent met trainen, wil je alle spullen hebben die je nodig hebt voor een goede en veilige training. Hier zijn een paar andere middelen die je misschien wilt overwegen.

Trainingshandschoenen

Het ondersteunen van je volledige lichaamsgewicht met je handen kan pijnlijk zijn. Handschoenen bieden niet alleen een vulling die blaren en eeltplekken kan helpen voorkomen, maar de textuur van het oppervlak helpt je ook om een betere, veiligere grip te krijgen. Daarnaast zorgen de polsbandjes voor extra steun, en het open ontwerp verhoogt het comfort en de ademende werking.

Dipgordel

Wanneer je je routine moet bijstellen, kun je dat onder andere bereiken door een dipgordel toe te voegen. Deze zijn vaak gemaakt vab duurzaam polypropyleen en zijn voorzien van zware stalen tules die een stalen ketting aan de riem bevestigen. Dit is een goede keuze voor degenen die veilig een aanzienlijke hoeveelheid gewicht willen toevoegen. Bovendien zijn deze riemen verstelbaar, dus een maat die echt voor iedereen geschikt is.

Vest

Als je niet graag een dipgordel gebruikt, is een verzwaard vest een goed alternatief. Deze vesten worden veelal geleverd in één handige maat die de meeste mensen past.

Voor je veiligheid; Te veel dips te snel proberen te doen of een verkeerd houding gebruiken kunnen je schouders beschadigen.

Prijzen Dipstations

Goedkoop: Aan de onderkant van de prijsschaal kun je een betaalbaar, compact dipstation kopen voor ongeveer 50 euro. Deze modellen zijn kleiner en erg basic, en ze zijn misschien niet zo stevig als de modellen in het hogere segment, maar omdat veel van deze modellen tweedelig zijn, kunnen ze makkelijker worden opgeborgen.

Middenklasse: In de prijsklasse van 50 tot 100 euri zijn de eendelige dipstations te vinden die een grotere, stabielere basis hebben. De hoogte kan worden aangepast, en de stations zijn ontworpen om meer gewicht te dragen en zijn duurzaam genoeg om vaker gebruikt te kunnen worden.

Duur: 150 tot 300 euro. Deze dipstations zijn meestal grotere eenheden die ook staven bevatten voor het doen van chin-ups of pull-ups. Deze modellen kunnen de zwaarste trainingen aan en bieden de meest stabiele en veelzijdige ontwerpen. Als je meer wilt doen dan alleen dips, dan is dit de prijsklasse waar je rekening mee moet houden. Het nadeel van deze grotere modellen is dat je er een bepaalde ruimte in je huis voor nodig hebt, omdat ze niet gemakkelijk op te bergen zijn.

Professioneel: Dipstations van professionele kwaliteit kosten over de 300 euro. Als je apparatuur nodig hebt die tegen een stootje kan, moet je misschien een van deze high-end modellen overwegen.

Veelgestelde Vragen

V. Wat zijn de voordelen van het doen van dips?
A. Dips zijn zware oefeningen die je triceps, schouders, borst en rug belasten. Dips kunnen ook je kern versterken, vooral als je verschillende beenposities in je workout opneemt. Daarnaast kunnen dips helpen om je grip en armspieren te versterken.

V. Zijn dips goed voor gewichtsverlies?
A. Als je geïnteresseerd bent in het verbranden van calorieën, zijn dips niet de beste trainingskeuze. Ja, je verbrandt wel wat calorieën, maar dat is meer een bijkomend voordeel dan een hoofdfocus. Dips zijn het meest geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in spieroefeningen.

Plaats een reactie