Beste Keukenmachines in 2022

Het gebruik van een elektrische mixer zorgt voor luchtig opgeklopte slagroom en glazuur dat fluweelzacht is – daarnaast is het sneller dan eindeloos met de hand mixen en veel prettiger voor je biceps. Keukenmixers geven je de vrijheid om andere taken uit te voeren terwijl zij het werk doen.


Keukenmachines: Een Keukenwonder

Een keukenmixer kan gemakkelijk een van de meest interessante aankopen zijn die je ooit voor je keuken hebt gedaan, vooral als je veel bakt. Omdat het zo’n grote investering is, willen de meeste mensen er echt voor zorgen dat ze de ruimte, het geld en de behoefte aan een dergelijke machine hebben voordat ze de sprong wagen.

Ondanks dat de uiteindelijke keuze om de aankoop te maken kan voelen als een grote beslissing, komt de echte beslissing pas bij het kiezen van die ene keukenmachine die goed past bij jouw huis en jouw kookbehoeften.

Onze Top 4 Beste Keukenmachines

Beste uit de Test Populairste
Beste Koop Ook Goed

Als je verstandig kiest en de beste keukenmixer koopt die je je kunt veroorloven, kan dit kleine apparaat tientallen jaren meegaan en ervoor zorgen dat je echt waar voor je geld krijgt, om nog maar te zwijgen over het feit dat het zoveel zal toevoegen aan wat je allemaal thuis kunt koken en bakken.

Sommige topmodellen hebben uitbreidingen die je kunt kopen, variërend van vleesmolen- tot pastamachine-opzetstukken. Dit artikel gaat over enkele van de beste opties die vandaag de dag op de markt zijn om je te helpen de juiste beslissing te nemen voor jouw keuken.

Keukenmixers kunnen op twee manieren worden ingedeeld: door het ontwerp van de basis of door de manier van mixen. Het ontwerp van de basis bepaalt hoe de kloppers ten opzichte van de kom staan. Keukenmixers worden geleverd in een van de twee stijlen:

Kantelbaar design: De bovenkant van de machine kantelt naar boven zodat je het mixopzetstuk en de kom kunt bevestigen of verwijderen. De meeste keukenmixers voor thuiskoks – inclusief de populaire KitchenAid Artisan – zijn in deze stijl gemaakt. Kantelbare mixers zijn over het algemeen compacter dan komlift mixers en maken het gemakkelijk om de opzetstukken te verwisselen of om de kom te verwijderen terwijl de opzetstukken nog vastzitten.

Kom-lift design: Bij deze stijl klik je de kom op zijn plaats in het midden van de mixer en til je hem vervolgens met een hendel op, naar de kloppers toe. Professionele mixers zoals de Hobart lijn gebruiken dit ontwerp voornamelijk, maar ook sommige huishoudelijke mixers maken hier gebruik van, zoals de KitchenAid Pro 600 Serie.

Ze zijn over het algemeen groter dan de kantelbare mixers (omdat je ruimte nodig hebt om de kom omhoog en omlaag te brengen), en ze zijn doorgaans ook steviger en stabieler, waardoor ze dikkere deegsoorten beter aankunnen. Het is iets makkelijker om ingrediënten toe te voegen aan een kom-lift mixer dan een kantelbare mixer wanneer de kom verlaagd is, maar het is ook onmogelijk om de kom te verwijderen zonder ook de opzetstukken te verwijderen, wat een vervelende extra stap is.

Keukenmixers gebruiken een van de twee manieren van mixen
Planetaire mixers hebben een enkele klopper die om zijn as draait terwijl hij in de kom draait. Deze actie zorgt voor meer contactpunten en dus voor een consistentere menging.

Stationaire mixers hebben twee mixers die stationair draaien terwijl de kom op zijn plaats draait en daardoor niet zo grondig mengen. Omdat de mixers stationair draaien, raken volgens Cook’s Illustrated (abonnement vereist) “de hulpstukken nooit de volledige inhoud van de mengkom – ze snijden steeds door hetzelfde stuk deeg heen”.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een keukenmixer?

Capaciteit van de kom

In tegenstelling tot sommige kleine apparaten, waar het wattage een ruwe schatting kan geven voor hoe krachtig een machine is, is het bij het kopen van een keukenmixer beter om op meer tastbare kenmerken te letten. De capaciteit van de kom is een goed punt om te beginnen.

De kom van sommige modellen kunnen tot 3,3 liter zijn, maar het gemiddelde ligt tussen de 4 en 5 liter. Grotere kommen van meer dan zes liter zijn ideaal voor bakkers die grotere batches willen bakken. De kommen zijn meestal gemaakt van roestvrijstaal (goedkopere modellen kunnen een plastic basis hebben), maar ze kunnen ook van glas zijn, waardoor je de ingrediënten in de gaten kunt houden tijdens het mengen.

Opzetstukken

De meeste mixers hebben standaard drie opzetstukken: een ballongarde voor slagroom, eieren en lichte mengsels, een kneedhaak voor het kneden van brood en een klopper voor koekjesdeeg en algemene menging. Dit kan ook een platte menghaak met flexibele kant zijn- een opzetstuk met een siliconen rand dat helpt om de kom tijdens het mengen af te schrapen. Een ander veelvoorkomend accessoire is een spatdeksel – essentieel om te voorkomen dat de inhoud uit de kom vliegt tijdens krachtig mengen.

Snelheid

De meerderheid van de keukenmixers maakt gebruik van planetaire mengwerkzaamheden, wat betekent dat de opzetstukken draaien terwijl de arm rond de kom beweegt. Deze actie zou moeten betekenen dat het mengsel naar het midden van de kom wordt verplaatst in plaats van naar de zijkanten. Elke mixer heeft een aantal snelheden, bestuurd door een schuifregelaar of een wijzerplaat. Hierdoor kun je geleidelijk aan de gewenste snelheid opbouwen.

Laag start en pauze functies

Er kan ook sprake zijn van een ‘soft start’ met een lage snelheid om te voorkomen dat fijne ingrediënten, zoals meel, opstuiven wanneer de snelheid toeneemt. Een andere handige functie is een pauzefunctie, die het mengen van de machine stopt, zodat je ingrediënten kunt toevoegen, voordat je terugkeert naar dezelfde snelheid. Sommige mixers kunnen ook vooraf ingestelde programma’s hebben voor bijvoorbeeld cake.

Meer extra’s

Andere extra’s van een keukenmixer kunnen zijn: geïntegreerde verlichting zodat je een beter in de kom kunt kijken, een afteltimer die over-menging helpt voorkomen, en sensoren die helpen de snelheid van de mixer te handhaven bij zwaarder werk.

Waarom zou ik een Keukenmixer kopen?

Een goede keukenmixer maakt het bakken en koken een stuk gemakkelijker en kan taken uitvoeren die een stuk moeilijker of onmogelijk met de hand te doen zijn. De juiste keukenmixer kan je helpen bij het maken van rustieke broodjes, vochtige taartlagen en zoveel koekjes als je je maar kan wensen. Het kan eiwit binnen korte tijd tot meringue maken en ervoor zorgen dat zware room tot een luchtig dessert wordt geslagen. Goede mixers hebben ook power hubs voor extra accessoires die pasta deeg kunnen uitrollen, vlees vermalen en zelfs roomijs kunnen karnen.

Als je regelmatig bakt of kookt en hebt geworsteld met een laagwaardige of oudere keukenmixer, of als je meer wilt dan een handmixer, kun je overwegen om te upgraden naar een goede keukenmixer. Handmixers zijn lichter en draagbaarder dan standenmixers, en ze zijn ideaal voor gelegenheidsbakkers of mensen met beperkte opslag. Maar door de extra kracht van een keukenmixer en de grotere komcapaciteit kun je grotere en lastigere recepten uitvoeren met minder moeite. Met grotere opzetstukken en hogere snelheden kan een keukenmixer taken zoals botercrème, beluchten of kneden van deeg efficiënter aan dan een handmixer.

Hoeveel kosten de mixers?

Keukenmixers voor thuis hebben een uitzonderlijk brede prijsklasse. Voor een apparaat dat zo vaak gebruikt wordt als een mixer, kan een hoger prijskaartje soms een opmerkelijk verschil maken in prestaties, duurzaamheid en kwaliteit. Mixers van bekende merken beginnen over het algemeen rond de 60 euro, maar kunnen in het hoge segment meer dan 300 euro kosten. Het kopen van een goed beoordeelde keukenmixer vervaardigd door een vertrouwd bedrijf is uiteindelijk zeker de moeite waard. Je kunt jarenlang gebruik maken van een krachtige, goed ontworpen keukenmixer.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie