Beste Wijnklimaatkasten van 2022: Koopgids

Als je van wijn houdt, heb je misschien overwogen om op een gegeven moment een wijnklimaatkast te kopen. Het kan een slimme aankoop zijn: het is een geweldige manier om alle soorten wijn op de juiste temperatuur op te slaan, wat zorgt voor een correcte rijping en nauwkeurige smaakprofielen.

Voor iedereen die van feesten houdt, maakt een wijnklimaatkast het serveren gemakkelijker. Ook houdt het iedereen weg van je koelkast (waar je wijn toch al niet zou moeten staan).

Of je nu een fanatiek verzamelaar bent of gewoon een paar wijnflessen correct wilt bewaren, wijnklimaatkasten zijn de oplossing. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij je zoektocht naar de perfecte wijnklimaatkast.

Ken je behoeften (en je budget)

Het eerste wat je moet beslissen is wat je precies nodig hebt. Als je een fervent entertainer bent, kan het hebben van een gemakkelijk toegankelijke, ruime wijnklimaatkast met veel functies en opties een prioriteit zijn. Ledverlichting en dubbele temperatuurzones kunnen bovenaan je lijstje staan.

Als je op zoek bent naar een oplossing voor een meer persoonlijke, kleinschalige verzameling wijn, heb je misschien niet zo veel toeters en bellen of flescapaciteit nodig.

Wijnklimaatkasten hebben een enorme variëteit in prijsklasse. Je kunt gemakkelijk kleine modellen vinden voor slechts 90 euro, terwijl modellen met 150 flessen of meer in de duizenden kunnen oplopen. Terugdringing van de flescapaciteit, luxe materialen zoals houten rekken of technische extra’s zoals een digitaal display kunnen helpen om de kosten te drukken. Als je eenmaal een “must-have” lijst met kenmerken en een prijskaartje hebt opgesteld, kun je je richten op de grootte en vorm.

Bestudeer je ruimte

Je moet er rekening mee houden waar de wijnklimaatkast komt te staan. De grootte zal waarschijnlijk een beperkende factor zijn, tenzij je je keuken nog moet inbouwen. Wijnklimaatkasten zijn er in vele maten, vaak ingedeeld op basis van het aantal flessen. Natuurlijk, hoe meer flessen erin zitten, hoe groter hij zal zijn.

Als je je keuken aan het verbouwen bent, biedt een ingebouwde wijnklimaatkast naast je gewone keukenkastjes een naadloze en strakke look. Maar losse, vrijstaande modellen zien er ook geweldig uit in een hoek of tegen een muur, als je huidige keuken geen ruimte biedt voor een ingebouwde wijnklimaatkast.

Er zijn ook wijnklimaatkastmeubels te vinden, afgewerkt met hout voor een meer traditionele, minder opvallende look. Deze werken geweldig als je van plan bent om je wijn op te slaan in een ruimte buiten de keuken. Als je echt weinig ruimte hebt, kun je zelfs modellen voor op het aanrecht vinden met ruimte voor slechts zes flessen.

Hoe kies je een wijnklimaatkast die bij je past?

Eerst moet je beslissen welk type wijnklimaatkast je wilt kopen.

Enkele zone koeling

Wijnklimaatkasten met één zone koeling hebben slechts één koelruimte en één temperatuurregeling. Perfect voor starters en mensen die de voorkeur geven aan alleen rood of alleen wit.

Dubbele zone koeling

Dubbele zone wijnklimaatkasten zijn voor diegenen die een groeiende collectie hebben en/of zowel rode als witte wijnen lusten. Ze zijn iets duurder, maar niet veel.

Ingebouwde wijnklimaatkasten

De ventilatie voor dit type koeler is zodanig dat je ze perfect kunt integreren met je keukenkasten. Ideaal voor designliefhebbers en iedereen die een vleugje klasse wil toevoegen aan hun keuken of bar.

Als je op het punt staat je eerste wijnklimaatkast te kopen, raad ik je aan om een kleine enkele zone unit te kiezen. Ze zijn niet erg duur en de perfecte manier om te bepalen hoe serieus je het koelen van de wijn neemt.

Hoe installeer en onderhoud je je wijnklimaatkast

Als je eenmaal de perfecte wijnklimaatkast hebt gekozen om al die witte en rode wijnflessen perfect gekoeld te houden, zorg er dan voor dat je weet hoe je het moet aanpakken. De juiste installatie en goed onderhoud zorgt ervoor dat je wijnklimaatkast jarenlang efficiënt blijft werken.

Kies de juiste locatie

Plaats je wijnklimaatkast op een harde, vlakke, stabiele ondergrond voor het beste resultaat. Tapijt moet zoveel mogelijk worden vermeden, maar als je je wijnklimaatkast boven tapijt moet plaatsen, koop dan een plastic mat om een stabielere bodem te creëren en eventuele lekkages of druppels op te vangen. Houd je wijnklimaatkast uit de buurt van direct zonlicht en plaats het in een ruimte waar de temperatuur stabiel is om het efficiënt te laten functioneren.

Controleer de druppelbak

Bijna alle wijnklimaatkasten hebben een klein reservoir dat overtollig water opvangt. Het overtollige water is geen probleem: het is gewoon de condensatie die uit de wijnklimaatkast wordt getapt zodat het kan verdampen. Af en toe kan water zich verzamelen in de lekbak, wat kan leiden tot een muffe geur of, in zeldzame situaties, een overloop van water op je vloer. Controleer de lekbak en giet overtollig water weg om problemen te voorkomen.

Condensatieproblemen oplossen

Alle koelkasten zorgen voor condensatie door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Normaal gesproken is overtollig vocht geen probleem, maar soms kan er condensatie vormen aan de binnenkant van je wijnklimaatkast. Als dit gebeurt, probeer dan een open doos met soda of silicabolletjes in de klimaatkast te zetten om overtollig vocht te absorberen.

Houd het schoon

Het van binnen en buiten schoonhouden van je wijnklimaatkast is een van de belangrijkste manieren om ervoor te zorgen dat je wijnklimaatkast schoon blijft en is een van de belangrijkste manieren om er zeker van te zijn dat hij goed werkt. Volg deze stappen om je wijnklimaatkast één keer per jaar grondig te reinigen:

– Haal indien mogelijk de stekker uit het stopcontact en/of schakel de wijnklimaatkast uit voordat je het apparaat schoonmaakt om elektrische schokken te voorkomen.
– Verwijder de wijnflessen voorzichtig en houd ze op hun zij terwijl je ze naar een veilige plaats verplaatst. Houd ze in dezelfde positie om te voorkomen dat het sediment in beweging komt.
– Verwijder voorzichtig planken of rekken en veeg ze af met een vochtige doek. Microvezel is een goede keuze, net als een oud katoenen T-shirt.
– Veeg ook de binnenkant af met de vochtige doek.
– Als de binnenkant van de wijnklimaatkast muf ruikt of als je zichtbare schimmel kunt zien, verwijder dan de schimmel met een vochtige doek gedrenkt in witte azijn of een 1:10 oplossing van bleekmiddel en water. Laat de wijnklimaatkast enkele uren uitluchten.
– Veeg de buitenkant af met een zachte doek.
– Verwijder vlekken op het glas door het af te vegen met een met azijn gedrenkte krant. Voor vlekken op roestvrijstaal, gebruik een speciale reiniger, of probeer te polijsten met olijfolie en een zachte doek.
-Gebruik ten slotte de kierenzuigmond op je stofzuiger om stof en vuil van de compressorspoelen en in de buurt van de ventilatieopeningen te verwijderen.
– Als je klaar bent met schoonmaken, vergeet dan niet je wijnklimaatkast weer aan te zetten!

Bij het kopen van een wijnklimaatkast is er veel om over na te denken. Houd rekening met al deze factoren tijdens het winkelen, zodat je je keuze kunt beperken en de juiste combinatie van functies voor je wijnklimaatkast kunt vinden. Er is niet één “juiste” wijnklimaatkast – de beste wijnklimaatkast is degene die alle functies heeft die je wilt tegen een prijs die je je kunt veroorloven.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie