Robotstofzuigers worden over het algemeen beschouwd als een slimme manier om je huis schoon te houden, maar zelfs de beste modellen kunnen bepaalde gebieden in je huis lastig bereiken. De Neato Botvac D7 Connected robotstofzuiger wil daar verandering in brengen. Het slimme plattegrond systeem stelt de robot in staat om je huis in kaart te brengen, zodat het de delen van je huis bereikt die je schoon wilt hebben, terwijl de robot probleemgebieden vermijdt.

Neato Botvac D7 Connected Robotstofzuiger Beoordeling

Een degelijke app en spraakbesturing ronden het totale pakket af – maar merk op dat de grootte van de robotstofzuiger mogelijk niet geschikt is voor elk type huis.

Ontwerp

De Botvac D7 heeft de kenmerkende D-vormige behuizing van Neato, die volgens het bedrijf de robot in staat stelt om strakker in de hoeken te komen, in tegenstelling tot de traditionele ronde robotstofzuigers.

Het is een brede robotstofzuiger, maar vrij kort in hoogte (319 x 336 x 100 mm). Als gevolg daarvan past de robot vrij gemakkelijk onder meubels, maar het manoeuvreren door smallere voorwerpen, zoals stoelpoten, kan lastig zijn.

Dergelijke compromissen zijn echter veelvoorkomend als het gaat om robotstofzuiger. Andere robotstofzuigers zijn bijvoorbeeld smaller, dus deze robots kunnnen tussen krappe ruimtes manouvreren, maar ook hoger, dus ze passen niet onder veel meubels.

Neato Botvac D7 Connected

Aan de onderkant van de Botvac D7 Connected robotstofzuiger zit een roterende combo borstelstang, ontworpen om vuil los te maken zodat het kan worden opgezogen en schoongemaakt. De borstelstang heeft zowel stijve haren voor haar als een rubberen blad voor harde vloeren. De staaf loopt naar de linkerrand (als je van boven de reiniger naar beneden kijkt) en zit naast een roterende veegborstel, die is ontworpen om vuil in de stofzuiger te duwen tijdens het schoonmaken van aan de rand van de stofzuiger.

Bovenop de robotstofzuiger is een enkele knop: tik er één keer op om de stofzuiger te starten en om een hele kamer schoon te maken, of tik er twee keer op voor een schoonmaakbeurt op een specifieke plaats.

Er zit een handig handvat aan de bovenkant, maar wees voorzichtig bij het oppakken van de robotstofzuiger: trek aan de verkeerde kant en je kunt de 0,7-liter afvalbak losmaken. Een schakelaar om de bak op zijn plaats te houden, of de draagbeugel elders te plaatsen, zou beter zijn geweest.

In de bak zit een Ultra Performance Filter, die deeltjes van minder dan 0,3 micron in grootte vangt. Filters moeten regelmatig worden schoongemaakt, en moeten elke één tot twee maanden worden vervangen, afhankelijk van het gebruik.

In de doos bevindt zich het dikke oplaadstation, die het beste tegen een muur kan worden geplaatst, twee reservefilters en een magneetstrip, waarmee je de fysieke grensgebieden kunt markeren.

Neato Botvac D7 Robotstofzuiger

Eigenschappen

Het ‘Connected’ deel van de naam vertelt je alles wat je moet weten over deze stofzuiger. En de beste het slimme gedeelte is toegankelijk via je Wi-Fi verbinding met behulp van de smartphone app (Android en iOS).

Naast de mogelijkheid om je robot uit te schakelen of een schoonmaakschema toe te voegen, heeft de app ook meer geavanceerde functies. De afstandbediening is erg leuk, zodat je de stofzuiger kan controleren en rond je huis kunt laten draaien. Voor het oppakken van een specifiek beetje vuil kan dit bijvoorbeeld handig zijn.

Er is ook de spot cleaning mode, hoewel je via de app ook een groter gebied kunt kiezen. In veel huizen in Nederland zal die ‘spot’-schoonmaakmodus waarschijnlijk een hele kamer beslaan.

Het probleem met de plattegrond is dat je niet precies kunt zien waar de voorwerpen zich bevinden, dus het plaatsen van de grens strippe is een beetje giswerk. Het is gemakkelijk genoeg om een deuropening of een ruw gedeelte van een kamer af te sluiten, maar de exacte plaatsing – bijvoorbeeld om een tapijt te beschermen – is moeilijk. Gelukkig zit er ook wat tape in de doos, zodat je kleine aanpassingen kunt maken.

Neato Botvac D7

Prestaties

Neato heeft één van de beste navigatiesystemen die we heb gezien, met behulp van een laser om kamers in kaart te brengen, zelfs in volledige duisternis.

De D7 robotstodzuiger doet ook geweldig werk, met zijn vorm, waardoor de robit tot in de hoeken kan komen. Ons testafval werd zorgvuldig opgepikt, waarbij de Neato Botvac D7 verschillende keren een gebied passeerde en alle sporen van onze gemorste korrels verwijderde.

Het instellen van no-go gebieden werkte goed, waarbij de robot het gebied rond de open haard negeerde. Maar, er zijn enkele beperkingen. Ten eerste moet de robotstofzuiger vanaf het laadstation beginnen, wat begrijpelijk is, want de Neato D7 moet weten waar hij zich bevindt (als je het laadstation verplaatst, maakt de robot een nieuwe plattegrond). Ten tweede vermijdt de Botvac D7 alleen de no-go gebieden als je vanuit de app begint met schoonmaken; gebruik de knop en de robot gaat overal naartoe. Dit wordt hopelijk met de laatste software update opgelost. Door het lage profiel kan de D7 Connected gemakkelijk onder onze bank komen.

Neato Botvac D7  Beoordeling

Er zijn twee energiestanden op deze robotstofzuiger: Eco en Turbo. De Eco-modus geeft ongeveer 120 minuten looptijd en is geschikt voor licht vuil op een voornamelijk harde (houten). Als je huisdieren en veel tapijten hebt, is de Turbo-modus (ongeveer 90 minuten looptijd) de beste manier om vuil op te vangen.

Als de Botvac D7 Connected niet in staat is om het schoonmaken met een enkele acculading af te maken, gaat hij terug naar het laadstation, vult hij de accu bij en gaat hij verder wanneer hij is opgeladen. De accu heeft twee tot drie uur nodig om volledig op te laden.

Neato Botvac D7 Connected: Conclusie

Voor het automatisch schoonhouden van je huis is de Neato Botvac D7 Connected een top robotstofzuiger die uitstekend werk doet op je vloeren en veel vuil opneemt. De slimme begrenzing kan het voor sommigen mensen nog makkelijker maken, terwijl de intelligente plattegrond functie betekent dat de robotstofzuiger verstandige en snelle navigatie keuzes maakt om efficiënter schoon te maken.

Als de plattegrond en begrenzing functies niet interessant zijn, kun je een vergelijkbare goedkopere Neato Botvac Connected kopen.

Voor woningen met overwegend laagpolige tapijten en harde vloeren is de Neato Botvac D7 Connected echter een uitstekende keuze.

Neato D7 Robotstofzuiger


Onze Top 4 Robotstofzuigers
Beste uit de Test Populairste
Beste Koop Ook Goed