Wat is de Beste Robotstofzuiger in 2022?

Onze robotstofzuiger verkoopgids stelt je in staat om een robot te vinden die voldoet aan je wensen. We laten je alle relevante robotstofzuigers zien, maar we focussen ons vooral op de eigenschappen van elke robotstofzuiger.

Beste Robotstofzuiger

Wat is de Beste Robotstofzuiger?

Stofzuigen heeft een lange weg afgelegd. Je hoeft niet langer te lijden onder het slepen van een onhandige plastic slang die is aangesloten op een onhandige, verrijdbare container ter grootte van een schildpad. In feite hoef je niet eens van de bank af te komen.

Hoewel het nog steeds aanvoelt als een relatief nieuwe innovatie, er zijn verschillende goede robotstofzuigers beschikbaar om je te helpen stof, huisdierharen en ander afval in het huis te verwijderen – zonder dat je van de bank hoeft te komen.

Maar welke robotstofzuiger is het juiste model voor jou? We hebben onze tests voor de hoogst gewaardeerde robotzuigers afgerond en gaan in deze koopgids een aantal tips geven om je te helpen de robot te vinden die je zoekt en helpt in het huishouden.

Onze Aanbevolen Robotstofzuigers in 2022

Budget Koop

Voorzien van een reeks schoonmaakfuncties en sensoren waarmee de Roomba E5 zich kan aanpassen aan jouw unieke huis en het dagelijks schoonhoudt.

Populair

Uitgerust met een zeer nauwkeurige laserafstandsmeter die met 300 omwentelingen per minuut draait, kan de Roborock S6 Pure met 98% nauwkeurigheid een plattegrond van je huis maken

Beste uit de Test

Maak kennis met de robotstofzuiger die gegarandeerd de klus klaart. De Roomba j7+ is voorzien van unieke intelligentie waardoor snoeren en ontlasting van huisdieren niet worden opgezogen.

Check Prijs op Bol.com >

Waarom Zou Ik een Robotstofzuiger Kopen?

In tegenstelling tot de meer traditionele slede- of steel modellen zijn robotstofzuigers automatisch en (voor het grootste deel) intelligent. De robotstofzuigers die we hebben getest zijn uitgerust met lasers, moederborden, sensoren en zelfs Wi-Fi om zonder hulp door je huis te navigeren. Op een paar uitzonderingen na, hoef je er nauwelijks mee te communiceren.

De meeste robotzuigers worden geleverd met een oplaadstation en kunnen zichzelf automatisch opladen. Kies een robot-toegankelijke plek voor het oplaadstation, en de robot zal terugkeren voordat de accu leeg is. Wanneer de accu haast leeg is, gaat de robot naar het laadstation tot de robot genoeg energie heeft om zich weer los te koppelen en verder te gaan met het stofzuigen van vuil.

Je kunt ook schema’s instellen voor de meeste robots, waardoor het stofzuigen plaatsvind terwijl je het huis uit bent. Dat betekent dat je eigenlijk alle fysieke interactie met de robot kunt vermijden totdat de robotstofzuiger moet worden geleegd.

Ook in tegenstelling tot veel traditionele stofzuigers, gebruiken alle robots die hier worden besproken geen zakken om het stof, haar en ander afval dat ze opzuigen vast te houden. In plaats daarvan gebruiken ze een eenvoudig te verwijderen vuilnisbak die je eenvoudigweg kunt uitwerpen en legen in de dichtstbijzijnde vuilnisbak.

En velen zijn uitgerust met HEPA-filters die voorkomen dat allergenen en andere schadelijke bacterieen zich door de lucht verspreiden.

Gemak vs. Kosten

Een robotstofzuiger is meestal duurder dan een traditioneel stofzuiger. De in deze koopgids genoemde modellen variëren van minder dan €200 tot €1000. Dat is een behoorlijke investering, zelfs voor een goedkoper model. Laten we eens kijken wat je krijgt voor deze prijscategorien.

Tenzij je echt graag wilt stofzuigen (actief bezig zijn), de taak zelf is vrij alledaags en. Afhankelijk van de grootte van je huis, kan een robotstofzuiger veel tijd besparen. Dat alleen al is voor sommige mensen reden genoeg om een robotstofzuiger te overwegen.

Bovendien hebben robotstofzuigers het punt bereikt waarop ze in principe net zo effectief en krachtig zijn als gewone stofzuigers (als het gaat om het opzuigen van stof). De hier robots maken gebruik van filters, zijborstels en draaiende borstels die je huis over het algemeen net zo goed schoonmaken als hun rechtopstaande tegenhangers. (Slede stofzuigers, zoals die van Miele, zijn nog steeds superieur).

Robotstofzuigers zijn ook vrij compact, zodat ze niet veel ruimte in beslag nemen. En ze kunnen onder de meeste banken en tafels schoonmaken, zodat je geen meubels hoeft te verplaatsen. Zelfs als je dat wel doet, maken de meer geavanceerde robotstofzuigers in deze lijst gebruik van een geheugen om te bepalen waar het meubilair is geplaatst, om deze zodoende in de toekomst te ontwijken.

Ook het vermelden waard: Robotstofzuigers zijn nu veel betaalbaarder geworden. Wat zijn de voordelen van deze nieuwe robotstofzuigers? De meeste Wi-Fi robots kunnen op afstand worden geprogrammeerd en bediend met je smartphone. Sommige kunnen zelfs worden geactiveerd met je stem.

Robotstofzuiger Koopgids

Robotstofzuigers zijn beter dan ooit tevoren. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zichzelf het vervelende stofzuigen te besparen en daarvoor in de plaats achterover te leunen terwijl de robotstofzuiger de vloer schoonmaakt. De bekende robotzuigers zijn van de merken iRobot, Neato, Ecovacs, iLife en Samsung. Sommige robots zijn niet alleen in staat om los vuil te absorberen, maar hebben tegelijkertijd ook een veeg/boen-functie. Een robotstofzuiger kan een groot deel van het dagelijkse huishoudelijk werk doen en jou daarmee veel tijd besparen.

Een robotstofzuiger ontdoet je vloer van stof en andere viezigheid terwijl het volledig zelfstandig door je huis manoeuvreert. Je hoeft zelfs niet meer thuis te zijn, aangezien de meeste moderne robotstofzuigers een timer functie hebben. Daarnaast heeft de laatste generatie robotstofzuigers een wifi connectie waardoor je de robot ten aller tijden kunt controleren en besturen.

De meeste robotstofzuigers detecteren obstakels in je huis en veranderen van richting naarmate ze dichter bij een obstakel, zoals een stoel of tafel, komen. Dankzij de slimme sensoren zijn krassen en schade verleden tijd.

De nieuwste generatie robotstofzuigers heeft zelfs een ingebouwde map-functie, waarop de gehele vloeroppervlakte wordt opgeslagen. Wanneer je de robot opstart, wordt de optimale schoonmaak-modus geactiveerd voor de best mogelijke schoonmaak-cyclus.

Speciale kenmerken en functies van robotstofzuigers

De prijzen van een robotstofzuiger lopen uiteen van 50 euro tot wel 1000 euro. Stofzuigerrobots zijn dus niet per definitie goedkoop. Dat is de reden waarom veel consumenten zich afvragen of de aankoop van een robotstofzuiger wel echt de moeite waard is. Het is dus belangrijk jezelf af te vragen welke robot de functies heeft die het beste bij je passen?

In de volgende robotvergelijking presenteren we de belangrijkste kenmerken en voordelen van deze automatische huishoudhulp. Daarnaast leggen we je uit welke nadelen een robotstofzuiger met zich meebrengt en welke aspecten je in overweging moet nemen bij het kopen van een robotstofzuiger, zodat je uiteindelijk geen spijt zult krijgen van je beslissing.

Design

Op het eerste gezicht lijkt een robotstofzuiger een beetje op een kleine UFO die door je huis manoeuvreert. De meeste apparaten hebben een rond ontwerp met een diameter van 30 centimeter en een hoogte van 10 centimeter. Visueel zijn ze vergelijkbaar met de eveneens zeer populaire robotmaaiers.

Sensoren van een Robotstofzuiger

Sensoren

De testwinnaars onder de robotstofzuigers rijden rond zonder tegen obstakels aan te botsen. Ze zijn in staat hoogte verschillen te overbruggen om bijvoorbeeld laag-polige tapijten schoon te maken en ontwijken trappen om crashes te voorkomen. Daarnaast hebben sommige robotstofzuiger virtuele muren, waarmee je de robot in een bepaalde locatie laat schoonmaken, en niet daarbuiten.

Laadstation

Bij de meeste mid- tot high-end robotstofzuigers is een laadstation inbegrepen. Alleen niet alle robots kunnen zelfstandig de weg terugvinden naar hun laadstation.

Krachtige modellen hebben zo’n goede zuigkracht dat ze de reguliere stofzuiger kunnen vervangen. Je hebt ernaast alleen een handig en compact stofzuigermodel nodig, zoals een kruimeldief of steelstofzuiger, waarmee je de hardnekkige kruimels mee kunt opzuigen. Als je de robotstofzuiger regelmatig gebruikt, zorg er dan wel voor dat je de vuilcontainer ook regelmatig leegt.

Robotstofzuiger Laadstation

Timer-functie

De meeste robotstofzuigers hebben automatische timerfuncties. Hiermee kun je de operationele tijd exact definiëren en hoef je niet noodzakelijkerwijs thuis te zijn om de robot zijn werk te laten beginnen.

Hoe Werkt een Robotstofzuiger?

Afhankelijk van de fabrikant en het model robotstofzuiger, is de werkwijze van het apparaat in principe hetzelfde. Vaak gebruikt de robotstofzuiger een combinatie van een langwerpige borstel en roterende ronde borstels.

De roterende ronde borstels maken het vuil eerst los en vegen vervolgens haar, stof en kruimels in de mond nabij de langwerpige borstel. De mond zuigt het vuil op zodat de vloer kan worden schoongemaakt zonder resten achter te laten. Binnenin het apparaat bevindt zich meestal een zakloze stofcontainer, waarin het vuil wordt opgeslagen.

Robotstofzuigers uit het hogere prijssegment bezitten ook fijne stoffilters. Deze staan ook bekend als HEPA-filters. Deze filters verwijderen pollen, mijten, bacteriën en zelfs virussen uit de lucht.

Er zijn ook robotstofzuigers waarbij de “zuiging” is weggelaten. In plaats daarvan wordt het stof verzameld met behulp van statische micro-fiberdoeken, waarbij de robot de vloer droog kan vegen. Een vuilcontainer is niet aanwezig en je hoeft de doek alleen te vervangen wanneer de robot klaar is met zijn werk.

Hoe functioneert een robotstofzuiger

Alle robotstofzuigers hebben één ding gemeen: ze bewegen onafhankelijk en zonder je hulp door de kamer. Voor een efficiënte en veilige navigatie door de kamer heeft de robotstofzuiger verschillende sensoren nodig. Dit vermijdt ongewenste botsingen met tafels, stoelen en andere meubels.

Bovendien gebruiken de meeste robots een innovatief navigatiesysteem om over je vloer te rijden. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat elke locatie wordt bezocht en schoongemaakt aan het einde van de reinigingscyclus. Robots met een groter bereik hebben vaak de Multiroom functie. Het schoonmaken wordt hervat na het opladen en de robot gaat terug naar de locatie waar het schoonmaakproces eerder werd onderbroken.

Hoe functioneert een robotstofzuiger

Obstakels? Geen probleem

De obstakel-detectiefunctie verschilt aanzienlijk tussen de robotstofzuiger modellen. Goedkope en eenvoudige robots hebben meestal maar één sensor om objecten te detecteren. Zodra ze een obstakel raken, veranderen ze van richting en gaan ze door met schoonmaken.

In nieuwere apparaten, die vaak duurder zijn, worden infrarood-, ultrasone of lasersensoren gebruikt om de obstakels te detecteren. Dit heeft het voordeel dat de robot in staat is om het object te detecteren en de richting te corrigeren vóór een botsing plaatsvindt.

Navigatiesysteem

Het gebruikte navigatiesysteem verschilt ook van merk tot merk. Sommige robotstofzuigers verplaatsen zich kris-kras door de kamer en rijden vaak twee of drie keer over dezelfde locatie.

Hoger geprijsde robots hebben een camera waarmee ze eerst een kaart van de kamer maken. Daarna maken ze de kamer zeer efficiënt en in korte tijd schoon, met een enkele acculading.

Vuil-detector

Een vuil-detector maakt het schoonmaken van hardnekkig vuil een stuk makkelijker. Het detecteert vervuiling en zorgt ervoor dat de robot dit gebied zeer intensief borstelt en schoonmaakt.

Wanneer is een robotstofzuiger de moeite waard voor jou?

Veel consumenten weten niet zeker of een robotstofzuiger echt de moeite waard is. In het algemeen zijn allergie gevoelige mensen en mensen met huisdieren goed af met een automatische stofzuiger.

In dergelijke huishoudens moet vaak worden schoongemaakt om stof en haar te verwijderen. In vergelijking met het normale gebruik van een huidige standaard stofzuiger is een robotstofzuiger tijd technisch en qua schoonmaakfrequentie in ieder geval de moeite waard.

Als je de schoonmaak dagelijks door de stofzuigerrobot laat doen, heb je minder werk en houdt je je huis tegelijkertijd schoon. Mensen die weinig tijd hebben om te stofzuigen, kunnen daarom overwegen om een robotstofzuiger aan te schaffen. Er zijn echter enkele basisvereisten waaraan moet worden voldaan voor de aanschaf van een robotstofzuiger:

Je moet over het algemeen gladde vloeren hebben, zoals laminaat, tegels of parket in het huis. Hoogpolige tapijten zijn nog steeds een groot probleem. Slechts enkele robotstofzuigers zorgen voor een bevredigend resultaat.

Wanneer is een robotstofzuiger de moeite waard voor jou

Voor optimaal resultaat mag de hoogte van het tapijt niet meer dan drie centimeter bedragen.

Tapijten met franjes zijn ook een probleem omdat de robot vast kan komen te zitten met zijn roterende borstels. Bovendien moeten er niet te veel meubels in de kamer staan, omdat de robotstofzuiger dan niet in rechte lijnen kan schoonmaken.

Belangrijke aspecten om te overwegen bij het kopen van een robotstofzuiger

Je hebt besloten om een robotstofzuiger te kopen? In dat geval zijn er een paar aspecten die je moet weten bij het kopen van een robot. Hoewel er een aantal goedkope robotstofzuigers op de markt zijn, is het echter niet een goed idee om het eerste de beste goedkope apparaat te kopen.

Voor zeer goedkope robotstofzuigers moet je een aantal beperkingen accepteren. Het hoeft echter niet per se een erg dure robotstofzuiger te zijn. We hebben hieronder de belangrijkste criteria genoemd die je in overweging moet nemen bij het selecteren van een robotstofzuiger.

Grootte van de stofcontainer

De meeste robotstofzuigers hebben een vuilcontainer. Het moet groot genoeg zijn om het stof en vuil op te vangen. De vuilcontainer vult zich sneller, naarmate de kamer groter en vuiler is. Kies daarom een apparaat met een grote vuilcontainer als je vooral grote kamers wilt laten zuigen of als er vaak veel vuil (lees haar van een huisdier) op de grond ligt. Een vergelijking van de maten is de moeite waard.

Grootte van de stofcontainer

Hoogte van het model

De diameter van de robot speelt veelal een ondergeschikte rol bij je aankoop, maar de hoogte van het model is vrij relevant. Apparaten die te hoog zijn komen niet onder je meubels en kasten. Deze robotstofzuigers kunnen ook niet onder de bank of onder het bed stofzuigen. Meet net onder je meubels zodat je weet wat de hoogte van je robotstofzuiger moet zijn. Het is ook een goed idee om de hoogte van de tapijten te meten.

Levensduur van de batterij en oplaadtijd

Bij de aankoop van een robotstofzuiger speelt de ingebouwde accu een belangrijke rol. Voordat je de robot koopt, moet je controleren of het apparaat automatisch naar het laadstation terugkeert, voordat de accu leeg is.

Dit is een zeer handige functie wat de meeste moderne robotstofzuigers bezitten. Check ook hoe lang het duurt voordat de accu volledig is opgeladen.

De levensduur van de accu is natuurlijk belangrijk. Hoe langer de accu meegaat, hoe groter het gebied is dat de robot tijdens de schoonmaakbeurt kan reinigen. De gemiddelde robotstofzuiger heeft ongeveer 30 minuten nodig om een gebied van 25 vierkante meter schoon te maken. Het is ook belangrijk dat de accu van hoge kwaliteit is.

Door het continu opladen en ontladen van de accu is de levensduur sowieso beperkt. Inferieure accu’s hebben een zeer lage levensduur. In de meeste gevallen is het niet mogelijk om de accu zelf te vervangen, dus als je een defecte accu hebt, moet je veelal een nieuwe robotstofzuiger kopen of de klantenservice bellen/emailen.

Navigatiesysteem van de robotstofzuiger

De meest innovatieve, en dus de duurste, robotstofzuigers op de markt bieden de mogelijkheid om het reinigingsoppervlak vooraf nauwkeurig te programmeren. Dit verhoogt het schoonmaakresultaat tot een maximum doordat de robots niet meer chaotisch door de kamer bewegen. Iets goedkoper zijn de robots die het gebied na de eerste schoonmaakbeurt scannen en zo de volgende keer de optimale route vinden.

Veel robotstofzuigers kunnen hoeken, dorpels en meubels detecteren en vermijden vóór de botsing. Dit is zonder meer een voordeel, omdat hierdoor krassen en schade in je huis wordt vermeden.

Levensduur van de batterij en oplaadtijd

Reinigende werking

Natuurlijk spelen de schoonmaakprestaties van de robot ook een belangrijke rol. De goedkoopste modellen kunnen alleen droogwrijven met een microvezeldoek, terwijl de gemiddeld geprijsde robotstofzuiger haar en ander los vuil absorbeert. Sommige robots zijn uitgerust met een praktische veegfunctie. Als je wilt dat de robotstofzuiger licht vuil van je harde vloeren verwijdert, moet je absoluut een robotstofzuiger met een veegfunctie kiezen.

Bijzonder nuttig zijn de dweil/zuig-robotstofzuigers die een geïntegreerde watertank gebruiken om na het stofzuigen de vloer nat af te vegen. Goedkopere robots gebruiken hiervoor een microvezeldoek die je moet bevochtigen voordat de robot gaat reinigen. Als je een goede hygiëne waardeert, moet je de robotstofzuigers met UV-lampen kiezen. Ze elimineren kiemen en bacteriën van je vloeren.

Grootte van de kamers

Niet alle robotstofzuigers zijn even geschikt voor elk appartement. Er zijn modellen die speciaal zijn ontworpen voor kleine ruimtes, terwijl andere modellen bijzonder geschikt zijn voor de grote ruimtes.

Lees daarom vóór het kopen in de productbeschrijving de oppervlakte dat door de robot van de stofzuiger kan worden schoongemaakt met één acculading. Bepaal vervolgens de grootte van de kamers die je wilt laten reinigen door de stofzuigerrobot. Goedkope instapmodellen beslaan een oppervlakte van slechts 30 vierkante meter. De duurdere modellen daarentegen maken meer dan 100 vierkante meter schoon met een enkele acculading.

Navigatiesysteem van de robotstofzuiger

Geluidsniveau

In het geval van de robotstofzuigers zijn er aanzienlijke verschillen met betrekking tot het geluidsvolume dat vrijkomt tijdens het schoonmaken. Als de robot een timerfunctie heeft en je de robot alleen wilt gebruiken als je aan het werk bent, kun je meestal het geluidsvolume buiten beschouwing laten. Anders is het geluidsniveau belangrijk. Dit geldt vooral als je TV kijkt terwijl de robotstofzuiger je vloer schoonmaakt.

Meestal ligt het opgegeven geluidsniveau tussen de 50 en 70 decibel. Maar dit is eigenlijk niet het belangrijkste, want de frequentie van de tonen bepaalt hoe onaangenaam een geluid voor ons is. Dit betekent dat het heel moeilijk is om te beoordelen of een model geruisloos werkt of als een kettingzaag door je huis schoonmaakt. Zorg ervoor dat je andere beoordelingen en reviews van klanten raadpleegt om een volledig beeld te krijgen van het geluidsniveau.

Reinigende Werking Robotstofzuiger

Uitrusting

Met de uitrusting zijn er grote verschillen tussen de robotstofzuigers. Op sommige modellen is de techniek erg spartaans, terwijl de meeste duurdere modellen zijn uitgerust met veel slimme functies en bovendien veel accessoires. Voordat je een robotstofzuiger koopt, beantwoord voor jezelf de volgende vragen om een beter beeld te krijgen van de functies:

 • Is er een laadstation bij het product aanwezig?
 • Keert de robotstofzuiger automatisch terug naar het laadstation?
 • Kan het volledige vloeroppervlak van mijn huis worden schoongemaakt in mijn afwezigheid (tijdens het werk) inclusief laadtijden van de robot?
 • Detecteert de robotstofzuiger automatisch zware vervuiling en maakt de robot op deze plekken intensiever schoon?
 • Kan de robotstofzuiger alle soorten vloeren in het appartement (tapijt, tegels, parket, laminaat) schoonmaken?
 • Zijn extra borstels bij de prijs inbegrepen?
 • Zitten er extra filters in de doos?
 • Kan het apparaat worden bestuurd met een afstandsbediening?
 • Heeft het model een timerfunctie?
 • Zijn virtuele muren inbegrepen in de prijs en zo ja, hoeveel?
 • Is de robot uitgerust met een speciaal filter voor haar (van huisdieren)?
 • Is een HEPA-filter geïnstalleerd en heb je deze nodig?
 • Hoe gemakkelijk is de bediening van het apparaat?
 • Hoe tijdrovend is het onderhoud van de robotstofzuiger?

Natuurlijk heb je niet alle extras nodig. Daarom moet je, voordat je een robotstofzuiger koopt, weten welke functies voor jou belangrijk zijn.

Populaire fabrikant van robotstofzuigers

Aankoop- en overige kosten

Een robotstofzuiger hoeft niet per se duur te zijn. Je moet echter zeer goedkope modellen nader bekijken en vooraf uitgebreide informatie over de robot verkrijgen met behulp van reviews zoals op onze website. Over het algemeen heeft het weinig zin om een apparaat te kiezen en te hopen op een prijsdaling of korting. De prijzen voor robotstofzuiger schommelen niet al te vaak, omdat de markt momenteel nog relatief beheersbaar is en de vraag relatief hoog is.

Let ook op de andere kosten. Filters of borstels slijten en moeten meestal opnieuw worden gekocht. Voor de redelijk geprijsde modellen: de dweilrobots, die niet zijn uitgerust met een stofzuiger, heb je regelmatig nieuwe microvezeldoekjes nodig die worden gebruikt voor het verzamelen van stof. Dit is soms prijzig, zodat het in sommige gevallen beter is om rechtstreeks een apparaat van hogere kwaliteit te kopen dat geen statische doekjes nodig heeft.

Robotstofzuiger Wielen

Populaire fabrikanten van robotstofzuigers

Met de toenemende populariteit van robotstofzuigers neemt de vraag steeds meer toe. Daarom is het geen wonder dat veel fabrikanten nu het potentieel hebben herkend en hun eigen robotstofzuigers op de markt brengen. De populairste modellen komen met name van de volgende fabrikanten:


Onze Aanbevolen Robotstofzuiger
Budget Koop Voorzien van een reeks schoonmaakfuncties en sensoren waarmee de Roomba E5 zich kan aanpassen aan jouw unieke huis en het dagelijks schoonhoudt.

Populair Uitgerust met een zeer nauwkeurige laserafstandsmeter die met 300 omwentelingen per minuut draait, kan de Roborock S6 Pure met 98% nauwkeurigheid een plattegrond van je huis maken

Beste uit de Test Maak kennis met de robotstofzuiger die gegarandeerd de klus klaart. De Roomba j7+ is voorzien van unieke intelligentie waardoor snoeren en ontlasting van huisdieren niet worden opgezogen.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie