Hoe Werkt een Robotstofzuiger?

Sommige mensen maken één keer per week schoon, en er zijn mensen die alleen schoonmaken als de schoonfamilie op bezoek komt. Echter, de aantrekkingskracht van de robotstofzuiger bereikt beide kampen. Hoe dan ook, het huis wordt iets schoner met minimale menselijke input.

De robotstofzuigers van vandaag zijn ver verwijderd van de eerste modellen die ermee ophielden wanneer dr accu leeg was. De nieuwste modellen maken je huis schoon, onthouden de plattegrond, dumpen het vuil in een interne vuilnisbak en vinden hun weg terug naar het laadstation, zodat ze kunnen opladen voor dr volgende schoonmaakbeurt.

robotstofzuiger-op-laminaat

In dit artikel gaab we meer over de robotstofzuiger te weten komen. We bekijken onder andere hoe de robotstofzuiger werkt en wat je er zowel mee kan doen.

Basisprincipes van een Robotstofzuiger

Er zijn vele modellen robotstofzuigers beschikbaar, en ze variëren in prijs van 50 euro tot 1000 euro. Deze stofzuigrobots zijn meestal dun en compact, wat betekent dat ze onder meubilair kunnen komen. Iets dat een normale stofzuiger niet of nauwelijks kan.

De meeste fabrikanten zullen je vertellen dat een robotstofzuiger bedoeld is als aanvulling op een standaard stofzuiger, niet ter vervanging daarvan. Ze zijn bedoeld om dagelijks of wekelijks het schoonmaken iets makkelijker te maken. Toch, als je iemand bent die nooit stofzuigt, kan een kleine robothelper je zeer goed van dienst zijn.

Veruit de populairste robotstofzuiger in Nederland is de Roomba van iRobot, die verkrijgbaar is in verschillende modellen, van basis tot super high-tech.

robotstofzuiger-over-tapijt

Het navigatiesysteem is wat de stofzuiger een robot maakt. Het grootste verschil tussen een 50 euro en een 1000 euro robotstofzuiger is de precisie van de navigatiesensoren. Als mensen vragen: “Hoe werkt een robotstofzuiger?”, is het meestal het robotelement van het apparaat, meer dan de stofuiger, waar men nieuwsgierig naar is.

Hoe weet deze computergestuurde stofzuiger waar hij is geweest en waar hij nog niet is geweest? Hoe weet de robot wanneer hij klaar is? Waarom lijken sommige robots op een ordelijke manier schoon te maken, terwijl anderen een zig-zag pad volgen?

Het blijkt dat de antwoorden niet zo ingewikkeld zijn: Er zijn in principe maar twee manieren waarop een robotstofzuiger zijn weg vindt in het huis.

Om een ruimte effectief schoon te maken, moet een robot zich vrij door de ruimte kunnen bewegen en tegelijkertijd moet de robot uit de problemen blijven. Maar robotstofzuigers zien de wereld niet zoals wij dat doen, zelfs niet als er een camera aan boord is.

robotstofzuiger-scannen-omgeving

In plaats daarvan gebruiken robotstofzuigers verschillende sensoren om obstakels en andere gevaren te detecteren, te meten hoe veel ze hebben schoongemaakt en om nieuwe gebieden te ontdekken. Deze sensoren activeren geprogrammeerde software dat bepaalt hoe de robot reageert. Welke sensoren een robotstofzuiger precies gebruikt en hoe ze werken, kan per fabrikant en model verschillen. Echter de volgende sensoren worden over het algemeen gebruikt:

Obstakelsensoren: Vanuit het oogpunt van een robotstofzuiger zijn onze huizen een hindernisbaan van stoelpoten, salontafels, banken en verdwaald speelgoed. Sensoren op of bij de schokabsorberende bumpers van de robot maken het mogelijk om het apparaat door deze obstakels heen te sturen zonder te worden afgeremd. Wanneer de bumper een voorwerp raakt, wordt de sensor geactiveerd en weet de robot te draaien. Welke richting de robot opgaat wordt bepaald door waar de bumper contact maakt.

Als de stofzuiger bijvoorbeeld een object met de linkerkant van de bumper raakt, zal het over het algemeen naar rechts draaien omdat het heeft bepaald dat het object zich aan de linkerkant bevindt.

Maar het manoeuvreren rond objecten kan vaak leiden tot het niet schoonmaken van deze gebieden. Om dit te minimaliseren, nemen sommige fabrikanten letterlijk verschillende benaderingen van obstakels. Een Roomba, bijvoorbeeld, zal vertragen als het een obstakel nadert.

Valsensoren: Trappen zijn misschien wel het grootste gevaar voor robotstofzuigers; een val van de trap kan het apparaat en iedereen op zijn pad beschadigen. Hierdoor zijn valsensoren een veiligheidseis voor alle robotstofzuigers.

Ze meten de afstand tot de vloer door voortdurend infraroodsignalen naar het oppervlak te sturen. Als de signalen niet onmiddellijk terugkaatsen, vermoedt de robotstofzuiger dat hij een trap of een andere “valluik” heeft bereikt en zal van richting veranderen.

Wandsensoren: Op basis van de naam zou je kunnen denken dat wandsensoren de robotstofzuigers helpen om botsingen te voorkomen. Dat is niet het geval. Ze helpen hen om muren te detecteren, opnieuw met behulp van infrarood licht, zodat ze deze kunnen volgen.

Hierdoor kunnen de robots langs de randen schoonmaken waar de muur en de vloer samenkomen. Het beste van alles is dat ze het kunnen doen zonder dat de bumpers de muur constant raken. In modellen met mapping technologie, kunnen wandsensoren ook helpen om de robotstofzuiger rond open deuropeningen te volgen en om zodoende nieuwe gebieden te ontdekken en schoon te maken.

Wielsensoren: Een robotstofzuiger gebruikt lichtsensoren om de wielrotatie te meten. Met dit getal en de wielomtrek kan de robot berekenen hoeveel meters zijn afgelegd.

Ooit was sensornavigatie de manier waarop alle robotstofzuigers werkten. Vandaag de dag is het meestal beperkt tot de budget modellen van de fabrikanten, want hoewel sensoren effectief zijn, zijn ze niet bijzonder efficiënt.

Omdat deze robotstofzuigers reageren op met behulp van de input van sensoren, hebben ze de neiging om zich een weg te banen door de kamer en lukraak schoon te maken. Om een volledige dekking te krijgen, gaan deze robots meerdere keren over éée gebied, mits de accu dat toelaat. In onze tests betekende dit meestal langere stofzuigtijden en, in het geval van grotere en meerdere kamers, ongelijke schoonmaakresultaten omdat sommige ruimtes meer aandacht kregen dan andere.

Robotstofzuiger-over-vloerbedekking

De Magie van het in Kaart Brengen

Nieuwere, high-end robotstofzuigers hebben onder andere zelfnavigatiesystemen die gebruik maken van cartografietechnologie. Elke fabrikant implementeert zijn eigen specifieke manier op het in kaart brengen van de plattegrond van het huis, maar elk van hen is momenteel opgebouwd rond twee iets verschillende methoden.

De ene gebruikt een digitale camera aan boord om foto’s te maken van muren, plafonds, deuropeningen, meubels en andere herkenningspunten. Een versie van dit type wordt gebruikt in de 900-serie stofzuigers van Roomba en de Powerbots van Samsung.

De andere methode, die wordt gebruikt in robotstofzuigers zoals die van Neato, maakt gebruik van een laser afstandsmeter (ook wel LIDAR voor lichtdetectie en afstanden genoemd) die de afstand tot objecten in het pad van de robot meet.

In beide gevallen gebruikt de robotstofzuiger de gegevens die hij verzamelt in combinatie met de informatie van zijn andere sensoren om geleidelijk een kaart van de ruimte te maken tijdens de eerste schoonmaakbeurt.

kaart van de Neato Botvac

De kaart van de Neato Botvac ligt opvallend dicht bij de plattegrond van de woning zelf. De donkere gebieden zijn plaatsen waar de robot niet kon komen, zoals kasten en meubels die tot de grond komen. De oranje stip toont de huidige locatie van de robotstofzuiger, op het laadstation.

Het in kaart brengen levert aanzienlijke voordelen op. Gewapend met een plattegrond kan de robotstofzuiger de meest efficiënte route door de kamer uitstippelen, waardoor de robot in staat is systematisch in rechte lijnen te navigeren.

robotstofzuiger-laadstation

Door het in kaart brengen van het huis kan de robot zich ook binnen de kaart lokaliseren. Met deze informatie weet de robot waar hij is geweest en waar hij nog naartoe moet. En als de accu van de stofzuiger gedeeltelijk leegloopt, kan hij terugkeren naar het laadstation om na het opladen weer verder te gaan op dezelfde plaats. Het resultaat van dit alles is een snellere, grondigere en gelijkmatigere schoonmaakbeurt.

Het in kaart brengen van je huis is niet zonder fouten. Robotstofzuigers met een camera kunnen het moeilijk krijgen en de weg kwijt raken in omgevingen met weinig licht. Donkere muren kunnen de lasersignalen van de LIDAR-modellen verstoren en vloerspiegels kunnen de indruk wekken dat een ruimte groter is dan het is. Maar dit zijn geen groye problemen in vergelijking met de voordelen die het in kaart brengen met zich meebrengt.

Geen enkele robotstofzuiger zal de hele tijd feilloos schoonmaken. Soms moet je ze uit kabels losmaken of ze zitten vast een een te lage bank. Welke navigatiemethode je robotstofzuiger uiteindelijk ook gebruikt, het maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat een robotstofzuiger een uiystekend hulpmiddel is om de dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden te ondersteunen.

Wil je een robotstofzuiger aanschaffen? Bekijk dan onze robotstofzuiger koopgids.


Onze Aanbevolen Robotstofzuiger
Budget Koop Voorzien van een reeks schoonmaakfuncties en sensoren waarmee de Roomba E5 zich kan aanpassen aan jouw unieke huis en het dagelijks schoonhoudt.

Populair Uitgerust met een zeer nauwkeurige laserafstandsmeter die met 300 omwentelingen per minuut draait, kan de Roborock S6 Pure met 98% nauwkeurigheid een plattegrond van je huis maken

Beste uit de Test Maak kennis met de robotstofzuiger die gegarandeerd de klus klaart. De Roomba j7+ is voorzien van unieke intelligentie waardoor snoeren en ontlasting van huisdieren niet worden opgezogen.

Check Prijs op Bol.com >



Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie