Robotstofzuiger Onderhoud: Hoe Problemen te Voorkomen

De meeste robotstofzuigers zijn compact, makkelijk in gebruik, en kunnen overal in huis worden opgeborgen. Robotstofzuigers kunnen worden gebruikt om moeilijk bereikbare plaatsen schoon te maken, aangezien ze zich onder banken, stoelen, bedden, tafels, kunnen manoeuvreren. Dit gezegd hebbende, zijn er een paar dingen die je moet weten over het onderhouden van je robotstofzuiger. Dit artikel beschrijft de belangrijkste onderhoudstips voor het onderhouden van je robotstofzuiger, zodat deze jarenlang meegaat.

Robotstofzuiger Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat je robotstofzuiger blijft werken zoals het hoort, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed wordt onderhouden. Het is een goed idee om de gebruiksaanwijzing volledig door te lezen direct na de aankoop, om er zeker van te zijn dat je de robotstofzuiger op een goede manier gebruikt.

Hieronder een paar tips voor het goed onderhouden van je robotstofzuiger.

Maak de Vloer Vrij

Zorg er voor dat je je huis robotstofzuiger-bestendig maakt
Snoeren, kabels en gordijnzomen moeten van de vloer worden verwijdert. De robot kan makkelijk verstrikt raken in deze objecten.

Zorg er ook voor dat onnodige voorwerpen op de vloer, zoals speelgoed en kleding, worden verwijderd voordat de robotstofzuiger met een schoonmaaksessie begint.

Tot slot, zorg ervoor dat er geen uitwerpselen van huisdieren op de vloer liggen! Anders kan de robotstofzuiger de vloer op de meest walgelijke manier “schilderen”.

Sensoren

De meeste robotstofzuigers hebben sensoren aan de voor- en achterzijde. Dit zijn de ogen van de robot die de obstakels detecteren.

Als je robotstofzuiger vast komt te zitten, zoals onder de bank, zorg er dan voor dat je de robotstofzuiger niet te hardhandig losmaakt. Dit kan schade aan de sensoren veroorzaken. Til bijvoorbeeld de bank op en help de robot langzaam zijn weg naar buiten te vinden.

Je kunt de ogen van de sensoren (glas of doorzichtig plastic) schoonmaken met behulp van een zachte doek en warm water. Gebruik geen glasreinigers, bleekmiddel of reinigingsmiddel, omdat dit de lens kan beschadigen.

Filters & Vuilcontainer

Een ander belangrijk onderdeel van onderhoud aannde robotstofzuiger is ervoor te zorgen dat je de vuilcontainer regelmatig leegmaakt en schoonmaakt.

Laat de vuilcontainers ook niet te vol raken, dit vermindert de zuigkracht en het functioneren van de robotstofzuiger. De vuilcontainers zijn vaak klein, dus het is belangrijk dat je erop let dat deze zo snel mogelijk worden geleegd na een aantal schoonmaaksessies. Controleer de vuilcontainers daarom minstens één keer per week als je de robotstofzuiger bijvoorbeeld om de dag gebruikt.

Zorg ervoor dat je ook de filters schoon houdt. Als je de filter niet goed schoon houdt, zal de robot harder moeten werken om het stof en vuil te filteren. Bovendien kan een niet werkende filter de zuigkracht van de robotstofzuiger verlagen en vuildeeltjes worden niet meer effectief opgenomen.

De meeste fabrikanten adviseren geen water te gebruiken om filters schoon te maken. In plaats daarvan moet je een stofborstel, perslucht of een haardroger gebruiken om de filter schoon te maken.

Wielen and Borstels

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de wielen en de borstels regelmatig schoonmaakt om ervoor te zorgen dat je robot goed blijft stofzuigen.

Je moet de borstels grondig inspecteren om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van vuil. Slecht werkende borstels kunnen het schoonmaakproces van de robot hinderen. Verwijder vooral lange haren en touwtjes die zich rond de borstels hebben gewikkeld, omdat na verloop van tijd de borstels kunnen stoppen met draaien. Daarnaast kan de motor ook worden beschadigd als sommige mechanismen worden geblokkeerd.

Je dient de wielen schoon te maken door ze met een schroevendraaier te verwijderen. Gebruik geen water om de wielen schoon te maken, maar een stofborstel om eventueel opgehoopt vuil te verwijderen. Veel robotstofzuigers hebben een aandrijfwiel dat ook schoongemaakt dient teworden. Gebruik een stofborstel om vuil en haar van dit aandrijfwiel te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle wielen goed controleert voordat je ze weer bevestigd aan de robot. Het schoonmaken van de wielen hoeft niet wekelijks gedaan te worden. Maar wanneer de robot moeite heeft met manoeuvreren, inspecteert dan de wielen en bepaal vervolgens of deze schoongemaakt moeten worden.

Sommige robotstofzuigers hebben zijborstels die van tijd tot tijd moeten worden schoongemaakt. Verwijder deze en maak ze schoon met warm water. Je kunt een kam gebruiken om haar en ander vuil te verwijderen. Bevestig de zijborstels alleen terug als ze weer droog zijn.

Accu

De accu is een element waar je goed op moet letten. Als je ze op de juiste manier onderhoudt, kun je de kosten beperkt houden. Accu’s zijn over het algemeen het duurste onderdeel van elke robotstofzuiger.

Lees de handleiding over hoe vaak je de accu moet opladen. Het is mogelijk dat je ze helemaal moet laten leeglopen voordat je ze weer oplaadt.

Software

Het is belangrijk dat je op de hoogte blijft van eventuele software-updates die beschikbaar komen voor je robotstofzuiger en/of app. Veel nieuwere modellen hebben zowel systeemcontroles als bewegingsalgoritmen die van tijd tot tijd moeten worden bijgewerkt.

Conclusie

Onderhoud van een robotstofzuiger is niet zo heel veel anders dan onderhoud van een normale stofzuiger. Het belangrijkste verschil is dat je voorzichtig moet zijn met de sensoren en het gebruik van water op de elektrische onderdelen, omdat dit schade kan veroorzaken.

Als het gaat om een robotstofzuiger, leeg de vuilcontainer regelmatig, maak de borstels elke maand schoon, en update de software als dat nodig is.

Met deze tips zal je robotstofzuiger gedurende vele jaren goed blijven functioneren. Wil je een robotstofzuiger kopen? Bekijk dan onze robotstofzuiger koopgids.


Onze Aanbevolen Robotstofzuiger
Budget Koop Voorzien van een reeks schoonmaakfuncties en sensoren waarmee de Roomba E5 zich kan aanpassen aan jouw unieke huis en het dagelijks schoonhoudt.

Populair Uitgerust met een zeer nauwkeurige laserafstandsmeter die met 300 omwentelingen per minuut draait, kan de Roborock S6 Pure met 98% nauwkeurigheid een plattegrond van je huis maken

Beste uit de Test Maak kennis met de robotstofzuiger die gegarandeerd de klus klaart. De Roomba j7+ is voorzien van unieke intelligentie waardoor snoeren en ontlasting van huisdieren niet worden opgezogen.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie