Sonos One Slimme Luidspreker Beoordeling

De Sonos One is een slimme luidspreker voor het spelen van muziek (en andere audio). De markt voor slimme luidsprekers wordt elke dag groter – en de Sonos One heeft een uitstekende balans gevonden tussen prestaties, prijs en intelligentie.

Sonos One Smart Speaker Beoordeling

Dat komt omdat Sonos een simpele benadering van het “slimme huis” volgt. Het apparaat draait op Amazon Alexa, maar Google Assistant compatibiliteit is er nu ook, wat de Sonos One interessant maakt voor de Nederlandse markt. Welk slim systeem je ook hebt gekozen, je zult in staat zijn om de Sonos toe te voegen en het met je stem te bedienen.

Tot voor kort was de Sonos One de best klinkende slimme luidspreker die we hebben getest. Het bedrijf heeft in wezen een brein toegevoegd aan de uitstekende Sonos Play 1. Als de audiokwaliteit voor jou belangrijk is en je houdt van de handsfree ondersteuning van slimme spraakgestuurde systemen, dan is de Sonos One Smart Speaker een goede optie om te overwegen. De enige echte concurrent is de Apple Homepod, die beter klinkt – maar deze kost veel meer en is niet super gebruiksvriendelijk.

Sonos One Slimme Luidspreker

Ontwerp van de Sonos One

In principe is de Sonos One een aangepaste versie van de bestaande Sonos Play 1, een 16 cm hoge luidspreker die op een boekenplank of nachtkastje past. Het enige echte verschil is het bovenpaneel, waar de fysieke toetsen zijn vervangen door een aantal zeer responsieve touch knoppen.

Je tikt op het scherm om het volume te wijzigen, muziek af te spelen of te pauzeren, en een veeg naar rechts om van nummer te wisselen. Je kunt ook het volume van de stemassistent verlagen, voor het geval je niet wilt dat het slimme systeem meeluistert. Er is een serie van zes microfoons aanwezig, die gebruik maken van echo-onderdrukkingstechnologie om ervoor te zorgen dat een slim systeem je kan horen bellen, zelfs wanneer er muziek wordt afgespeeld.

Aan de achterkant bevindt zich een Ethernet-aansluiting en een knop voor de installatie. Sonos houdt vast aan de typische minimalistische benadering.

Net als bij de rest van het assortiment is de Sonos One gelanceerd in zwart of wit, hoewel het merk zojuist rode, groene en gele opties heeft onthuld – perfect voor de stijlbewuste mens. Sonos zegt dat het apparaat moet passen in het interieur, maar niet als een designstatement. De Sonos One ontdoet zich zelfs van de metalen grille van de eerdere Sonos Play:1.

Sonos One Slimme Luidspreker

Kenmerken

Het belangrijkste kenmerk van de Sonos One is de ondersteuning van slimme systemen. Je wordt verondersteld dit apparaat te behandelen als een Amazon Echo of Google Home, als een apparaat met serieuze audiokwaliteit.

Alexa kan bijvoorbeeld alles doen wat ze kan doen op de officiƫle Echo-apparaten van Amazon EN op de Sonos One. Ze kan alarmen instellen, de thermostaat aanpassen, de verlichting uit- en aanzetten, slechte grappen vertellen en natuurlijk muziek afspelen. (Helaas werkt de Sonos One op het moment van schrijven (okt 2018) nog niet met Nederlandstalige stembediening.)

De Sonos One werkt met alle belangrijke streamingdiensten die Sonos al ondersteunt, zoals Spotify, Tidal, Pandora, TuneIn Radio en Amazon-muziek. Link ze handmatig met de Sonos-app en het zal in staat zijn om al die diensten te bedienen met basiscommando’s, zoals het pauzeren en overslaan van nummers.

Geen Amazon Alexa-gebruiker (Amazon is in Nederland nog niet 100% beschikbaar, alleen via Duitsland)? Dat is prima, want Google Assistant is er via een update in 2018. Je kunt de Sonos One als een Google Home behandelen en activeren door “Hey Google” te zeggen.

De Sonos One zal ook goed afspelen met Apple. Er is geen Siri-integratie, maar er is wel ondersteuning voor Apple AirPlay 2. Je kunt een film bekijken op je iPad of Apple TV 4K en de audio streamen naar de Sonos One.

Dat is bovenop het beroemde multiroom-systeem van Sonos. Je kunt verschillende muziek afspelen via verschillende Sonos-luidsprekers of via alle Sonos-luidsprekers dezelfde muziek afspelen. Met de app kun je heel eenvoudig luidsprekers groeperen of deselecteren.

Je kunt ook twee Sonos One apparaten koppelen en gebruiken in stereoconfiguratie, of ze gebruiken als surround in een thuisbioscoop met een Sonos Playbase.

Sonos One Slimme Luidspreker Beoordeling

Prestaties

Slimme luidsprekers klinken over het algemeen niet erg goed. Dat komt omdat ze in de eerste plaats als assistent zijn ontworpen, en in de tweede plaats als luidspreker. Sonos heeft dit anders aangepakt, omdat ze al een goed klinkende luidspreker hadden en hun taak was om het slimmer te maken. Een slimme luidspreker met goede audioprestaties was het grote idee achter de Apple Homepod, en het lijkt erop dat Sonos Apple heeft verslagen.

Sonos stemde de Sonos One zo af dat hij akoestisch vergelijkbaar is met de Play:1. Je krijgt dezelfde dubbele klasse D-versterkers. Je krijgt ook dezelfde twee-driver setup – een mid/bass driver en een tweeter, wat hetzelfde is als in de meeste traditionele luidsprekers.

We hebben een Sonos One en een Sonos Play:1 getest en we kunnen bevestigen dat ze vrijwel hetzelfde klinken. Dat wil zeggen, de Sonos One biedt toonaangevende audioprestaties voor het formaat.

Dit apparaat klinkt een stuk groter dan het eruit ziet. Het geluid is goed – de Sonos One ziet eruit als een nachtkastje, maar we hadden het apparaat gepositioneerd in het middelpunt van een woonkamer, en het had geen problemen om dat te vullen met geluid.

Ondanks zijn grootte biedt de Sonos One een volledig bereik en je zult geen enkele noot missen. De hoge tonen kunnen een beetje zacht zijn, maar de bass is indrukwekkend diep en mooi gecontroleerd. Het apparaat is ook zeer luidruchtig. De volumeknop helemaal open zal de buren aan het kloppen krijgen.

Sonos One Smart Speaker Test

Over het geheel genomen is het een geweldig geluid, hoewel de Apple Homepod misschien beter klinkt. Met een duidelijkere en ruimere presentatie, om nog maar te zwijgen van de magische mogelijkheid om zichzelf opnieuw te kalibreren, waar je de luidspreker ook zet. Als je wilt sleutelen aan het geluid, kun je met de Sonos app de EQ handmatig aanpassen met de instellingen voor hoge en lage tonen.

Koppel twee Sonos One Speakers aan elkaar en het biedt goede stereo prestaties, met een uitstekende scheiding tussen links en rechts. Helaas lijkt dit beperkt te blijven tot apparaten van hetzelfde type – elke Sonos One wil gekoppeld worden met een andere Sonos One – Stereo lukt niet met de eerdere Sonos Play:1.

Sonos One Slimme Luidspreker Recensie

Waarom koop je de Sonos One?

De Sonos One klinkt geweldig, het geeft je toegang tot een beproefd multiroom ecosysteem en het is prachtig geĆÆntegreerd met de super nuttige slimme systemen. Als je naar dit slimme gemak verlangt en je niet bereid bent om geluidskwaliteit op te offeren, dan is dit wat je nodig hebt. Vooral wanneer de Sonos One hetzelfde kost als de standaard Sonos Play:1. Als je hier naar kijkt, is het Ć©Ć©n makkelijke keus.

Dan is er nog de komende Google Assistant compatibiliteit, die zich richt op een heel ander publiek. Het feit dat deze speaker simpel in gebruik is als het gaat om slimme services is niet alleen een goede zaak; het is noodzakelijk. Aangezien luidsprekers slimmer lijken te worden, is de enige manier om iedereen tevreden te houden het runnen van een open platform, en Sonos is momenteel de enige die dat doet.

Moet je upgraden als je al een Sonos Play:1 bezit? Dat zal afhangen van hoe slim je huis js, want de Sonos One Smart Speaker biedt geen sonische upgrades – slechts Ć©Ć©n intelligente.

Sonos One Luidspreker

Plaats een reactie