Beste Stofzuigers voor Huisdierhaar in 2022: Koopgids

Als je een huisdiereigenaar bent, dan weet je hoe lastig het is om dierenharen de baas te worden en blijven. Van de kussens op de bank tot aan vloerbedekking of tapijt, huisdierharen zitten overal. En soms zijn zelfs de beste, meest krachtige stofzuigers hier niet tegenop gewassen. Er is een stofzuiger nodig die specifiek is ontworpen voor huisdiereigenaren en gemaakt is om haar op te zuigen zonder verstopt te raken, die kleine schilfertjes en andere allergenen in de lucht te lijf gaat, en die je huis haarvrij weet te maken met minimale inspanning van jouw kant.

Beste Stofzuiger voor Huisdierhaar

Wij hebben het internet afgestruind, onderzoek gedaan en heel veel reviews gelezen om de beste stofzuigers uit te zoeken voor het opruimen van huisdierenhaar. Of je nou op zoek bent naar een model zonder zak, een snoerloze optie of zelfs een robotstofzuiger voor dagelijks onderhoud, wij weten wat de juiste keuze is voor een schoon en haarvrij huis voor jou en je huisdier.

Iemand met een hond of kat die veel verhaart, kent het wel: stofzuigen, schoonmaken en nog maar eens stofzuigen, om vervolgens alleen nog maar meer haar te vinden op vloerbedekking, tapijt, bank, of waar dan ook. Ondanks het stofzuigen en schoonmaken voelt je huis nooit helemaal schoon aan. Dat verdomde haar. Het zit overal.

Als het gaat om het opzuigen van dierenhaar, werken bepaalde stofzuigers gewoon beter dan andere. Sommige stofzuigers zijn specifiek ontworpen om elk individueel haartje op de pakken en op te zuigen, en zo’n apparaat is onmisbaar voor huisdiereigenaren. Andere stofzuigers laten haar achter, verliezen in de loop van de tijd hun effectiviteit, of hebben niet de juiste accessoires en opzetstukken die nodig zijn om haar te verwijderen van meubelstoffen, of om op lastige plekken te komen. Wij vonden een aantal stofzuigers die ontzettend goed zijn in het verwijderen van dierenharen.

Stofzuiger voor Huisdierhaar

Beste stofzuiger specifiek ontworpen voor huisdierbezitters

Verharen is heel natuurlijk voor huisdieren, en van die haren afkomen is een stuk lastiger dan een beginnend huisdiereigenaar misschien zou denken. De beste verdediging is een stofzuiger die speciaal gemaakt is om dierenharen op te zuigen. Bovendien zou het voor degenen met een tegelvloer of een houten vloer een idee zijn om na het zuigen ook nog gebruik te maken van een hoogwaardige stoomreiniger.

De meeste standaardstofzuigers zijn simpelweg niet gemaakt om dierenhaar effectief op te zuigen, of dat nou gaat om kruimeldieven, zware steelstofzuigers of zelfs een centraal stofzuigsysteem met krachtige motor. Je zou eigenlijk elke afzonderlijke functionaliteit per type apparaat zorgvuldig moeten evalueren om te kunnen bepalen welke nou precies de juiste is van alle stofzuigers die geschikt zijn voor dierenharen, en welke ook nog eens precies past bij jouw eigen unieke behoeften en voorkeuren. De mantra is om te kiezen voor een apparaat met de zuigkracht, de filters, en de hulpstukken om grote volumes dierenhaar aan te kunnen.

Verschillende types stofzuigers voor dierenhaar

Er zijn verschillende type stofzuigers die je zult willen overwegen, denk bijvoorbeeld aan steelstofzuigers, trommelstofzuigers en allround stofzuigers. Trommelstofzuigers zijn vergeleken met steelstofzuigers vaak wendbaarder langs randen of in hoekjes.

Andere trucs om dierenhaar te lijf te gaan

Voordat je naar de lijst met de beste stofzuigers voor huishoudens met huisdieren gaat, willen we je graag nog even wijzen op de review die we hebben geschreven over de beste luchtzuiveraars. Luchtzuiveraars kunnen worden gebruikt als een alternatief om het ongemak van het verharen van huisdieren te verminderen, helemaal als bijvoorbeeld iemand in je gezin last heeft van allergieën.

stofzuiger voor hondenharen

HEPA-stofzuigers voor degenen zonder huisdieren

Als je last hebt van allergieën en geen huisdieren hebt, dan kun je ook gebruikmaken van deze gids om de beste stofzuigers met HEPA-filters te vinden, deze stofzuigers kunnen namelijk het aantal allergenen in de lucht aanzienlijk verminderen.

Koopwijzer – Wat te overwegen bij het uitkiezen van een stofzuiger

Met zoveel stofzuigers en stofzuigermerken om uit te kiezen, kan het knap verwarrend zijn om het juiste product dat voldoet aan jouw wensen eruit te pikken. Er zijn specifieke factoren om te overwegen voordat je een uiteindelijke keuze maakt. Bijvoorbeeld:

Stofzuiger met zak vs. zonder zak

Dit is een verwarrend element als je een stofzuiger koopt: bepalen of je een stofzuiger met zak wilt of eentje zonder. Een stofzuiger ‘met zak’ slaat al het verzamelde vuil en stof op in een zak, en er zullen dus ook zakken aangeschaft moeten worden bij aankoop van zo’n stofzuiger. De zakken raken namelijk vol en moeten vervangen worden. Stofzuigers met zak zijn over het algemeen goedkoper in de aanschaf, maar ietsje duurder qua verbruik.

Bij een stofzuiger zonder zak daarentegen, hoef je niet de moeite te nemen om zakken aan te schaffen. Het legen van een zakloze stofzuiger is ook wat minder vervelend omdat je geen vieze stofzuigerzak hoeft aan te raken, en het terugvinden van per ongeluk opgezogen oorbellen is ook een stuk gemakkelijker. Elk voordeel heeft zijn nadeel, in dit geval zijn dat lagere verbruikskosten versus een hogere aanschafprijs aan het begin.

Stofzuiger voor dierenharen kopen

HEPA-filter voor luchtkwaliteit

In veel moderne stofzuigers zit tegenwoordig een HEPA-filter (HEPA staat voor High-Efficiency Particulate Air) en deze filter heeft een belangrijke functie, hij houdt namelijk fijne stofdeeltjes, huisdierenhaar, schilfertjes, en andere allergenen tegen zodat ze niet opnieuw in de kamer terechtkomen. De HEPA-filter wordt normaal gesproken regelmatig vervangen op advies van de fabrikant, toch zijn er ook stofzuigers waarbij dit niet hoeft. Een voorbeeld hiervan is de Dyson stofzuiger, deze heeft een niet-wasbare levenslange HEPA-filter.

Vermogen en prestatie van de stofzuiger

Het spreekt voor zich dat de zuigkracht van een stofzuiger voor het verwijderen van dierenhaar belangrijk is. Een model met weinig zuigkracht zal alleen oppervlakkig stof verwijderen, en kan het wat zwaardere materiaal als kattengrit, of zaken als dierenhaar en vuil in tapijt of op meubelstoffen niet aan.

Het kan flink lastig zijn om stofzuiger modellen op dit onderwerp te vergelijken, zuigkracht wordt namelijk op verschillende manieren gemeten. Van metingen waar fabrikanten mee schermen kunnen we ook niet altijd op aan, waarschijnlijk zeggen die niet meteen iets over de daadwerkelijke zuigkracht. Het aantal watts, ampères of volts zegt bijvoorbeeld iets over de hoeveelheid stroom die de motor gebruikt. Dit is geen nuttige informatie over de zuigkracht, het zegt namelijk niks over hoe efficiënt het apparaat omgaat met de energie die wordt verbruikt.

Belangrijke cijfers om naar te kijken zijn CFM of AW. CFM meet hoeveel lucht de stofzuiger in de zak of het vuilreservoir krijgt tijdens een minuut stofzuigen. De beste manier om zuigkracht en efficiëntie van een stofzuiger te bepalen is toch wel door te kijken naar het aantal AW (airwatts). AW drukt de hoeveelheid kracht uit die een stofzuiger gebruikt om vuil op te zuigen. Hoe meer AW, des te groter de zuigkracht. Een hoger aantal AW is nog belangrijker als de stofzuiger een HEPA-filter heeft, omdat het extra zuigkracht vereist om vuil door een filter met kleine openingen te krijgen.

De Beste Stofzuiger voor Huisdieren vinden

Er bestaat niet zoiets als een ‘juist’ AW aantal, en het type, gebruik en de filter bepalen of de zuigkracht die nodig is buitengewoon of gewoonweg gemiddeld moet zijn. Een vuistregel is wel dat een steelstofzuiger op z’n minst 100 AW zuigkracht moet hebben, en een trommelstofzuiger wel zo’n 220 AW omdat deze het vuil door een lange slang heen moet krijgen.

Denk na over de ruimtes die je wilt stofzuigen

Het verwijderen van de haren van een kortharig huisdier op een hardhouten vloer is een stuk makkelijker dan heel erg veel kattenharen verwijderen van een met vloerbedekking bekleedde kattenkrabpaal of uit diepe naden van de bekleding van een bank. Daarom is het belangrijk om je te bedenken waar (en wat) je wilt stofzuigen voordat je een apparaat koopt. Een stofzuiger met enorme zuigkracht, en een bijpassend prijskaartje, kan ook te overdreven zijn voor standaardklusjes.

Als je huisdier altijd en overal verhaart, zorg er dan voor dat de stofzuiger die je kiest het net zo goed doet op vloeren, tapijten, en in auto’s (als je tenminste je huisdier vaak meeneemt), dat deze erg veel zuigkracht heeft, en dat de juiste tools erbij zitten om stoffen goed schoon te kunnen maken en om goed in hoeken en gaten te kunnen komen.

Valt het wel mee met dat verharen, dan volstaat een stofzuiger voor dierenhaar met minder zuigkracht, of zelfs een gewone stofzuiger misschien wel. Bedenk ook goed hoe groot de ruimte is die schoongemaakt moet worden, een draagbaar model heeft mogelijk niet voldoende batterij om de klus te klaren zonder deze tussendoor op te moeten laden.

Turbomondstuk alleen effectief tegen huisdierhaar

Stofzuigeraccessoires voor Dierenhaar

Nu we het er toch over hebben, hier zijn een aantal accessoires die je zou willen overwegen bij het uitzoeken van een stofzuiger voor dierenhaar. Bij sommige modellen zitten deze erbij; andere fabrikanten bieden ze optioneel aan. Afhankelijk van jouw situatie, kunnen ze erg handig zijn.

Turboborstel: De turboborstel zorgt voor extra zuigkracht bij het verwijderen van dierenhaar dat op lastige plekken als tapijt of meubelstoffen vast is gaan zitten.

Een huisdier die gek is op klimmen en ontdekken? Dat betekent waarschijnlijk ook dat dierenhaar op lastig te bereiken plekken gaat zitten, een verlengstuk helpt

Spleetmondstuk: Veel stofzuigers hebben LED-verlichting op hun hulpstuk voor spleten en dit kan onmisbaar zijn als je op zoek bent naar verborgen haren.

Ontsmettingshulpmiddel: Doet wat de naam al zegt, en is in het bijzonder handig in huizen met gevoelige bewoners (of stinkende huisdieren).

Hulpmiddelen voor Vachtverzorging: Deze zorgen ervoor dat de stofzuiger gebruikt kan worden om losse haren direct te verwijderen van de vacht van je huisdier, je moet er dan wel vanuit kunnen gaan dat je huisdier lang genoeg stil zal blijven zitten.

Onze Top 4 Stofzuigers voor Huisdierhaar

Beste uit de Test Populairste
Beste Koop Ook Goed


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie