De Beste Koffiemachine in 2022

Sommige dingen kun je beter aan de professionals overlaten. Denk dan bijvoorbeeld aan alle vormen van elektriciteitswerkzaamheden, knipbeurten (we zien heus wel wie zijn eigen haar heeft geknipt tijdens de lockdown) en probeer alsjeblieft niet zelf een regenboogtaart van drie lagen in elkaar te flansen voor de verjaardag van je beste vriendin.

Een fatsoenlijk kopje koffie daarentegen moet voor iedereen haalbaar zijn, zeker als je thuis de juiste spullen hebt (waaronder een koffiemolen). Een koffie/espressomachine is dan ook echt een must. Daarmee kun je genieten van koffie van café-kwaliteit zonder de café-prijs.

De beste koffiemachine is gemakkelijk te gebruiken en levert snel en consistent lekkere koffie. Hier zijn de beste espressomachines in Nederland, gekozen na urenlange onderzoek. Dit omvat onafhankelijke tests en consumenteninzichten van Nederlanders.

———–

Waar moet je op letten?
Ongeacht de prijs zijn dit de kenmerken die elke degelijke koffiemachine zou moeten hebben. Uit ons onderzoek blijkt dat koffiebonen het meeste invloed hebben op de kwaliteit van de koffie. Het gaat minder om de functies en de technologie. Dit betekent dat je bereid moet zijn te investeren in bonen van topkwaliteit. Gemalen bonen uit de supermarkt zijn misschien niet fijn genoeg voor machines en kunnen ze beschadigen.

Een opmerking over verschillende soorten koffiemachines
In onze gids staan 3 soorten koffiemachines:
Handmatig.
Semiautomatisch.
Automatisch.

We hebben het niet over koffiepadmachines – daar is een aparte gids voor – of over filterkoffiemachines gehad. We hebben er tijdens ons onderzoek niet veel vraag naar gevonden, maar misschien behandelen we ze wel in de toekomst: neem contact met ons op als je zoiets zou willen zien.

Met handmatige en semiautomatische espressomachines kun je meer zelf doen. Je stopt de juiste hoeveelheid gemalen koffie in de groepshoofd en daarna doet de machine de rest. Een semiautomaat stopt wanneer een vooraf ingestelde hoeveelheid bereikt is. Een handmatige moet je zelf stoppen.
Hoewel je meer controle over je koffie krijgt, kunnen deze machines moeilijker in gebruik zijn en je moet de koffie zelf malen.
Een automatische espressomachine doet alles voor je, van het malen van de bonen tot het opschuimen van de melk. Daardoor zijn ze gemakkelijker in gebruik dan handmatige en semiautomatische machines, maar ook duurder.

Bedieningen
De bediening moet duidelijk en eenvoudig te begrijpen zijn. Dat kan een digitaal display zijn, OneTouch knoppen of gemakkelijk leesbare labels.

Stoompijpje
Elke koffiemachine die we hebben bekeken had een stoomstaafje. Logisch, want de meesten van ons houden van het schuim dat we gewend zijn van het café dus dat willen we thuis graag nabootsen.

Kopjeswarmer
Door je kopje te verwarmen, blijft je koffie langer warm. De meeste modellen die we hebben bekeken bieden deze functie.

Dubbele espresso
Je zou moeten kunnen kiezen tussen een enkele of dubbele espresso. De meeste machines maken 2 espresso’s, maar het kan zijn dat ze maar één dosis bonen malen, waardoor de koffie zwakker wordt. Als je 2 kopjes wilt zetten, vermijd dan machines die er 2 tegelijk zetten. Je wilt voor elk kopje een verse dosis bonen.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Zoals we eerder al hebben gezegd, hebben de koffiebonen de meeste invloed op de smaak van koffie. Als je meer betaalt, krijg je meer keuzes en gemak, maar niet noodzakelijk beter smakende koffie.

Automatische koffiemachine
Een volautomatische koffiemachine is duurder dan andere types. Hoewel deze misschien geen betere kop koffie levert, hoef je er wel minder hard voor te werken – je hoeft misschien op 1 knop te drukken.

Geïntegreerde koffiemolen
In plaats van dat je gemalen koffie of een aparte molen moet kopen, hebben de duurste modellen een geïntegreerde molen. Hierdoor krijg je versgemalen koffie precies wanneer je het nodig hebt.

Verstelbare molen
Als de machine een geïntegreerde molen heeft, kan hij misschien verstelbaar zijn. Dit betekent dat je de maalgraad kunt aanpassen aan de boon.

Conclusie
Elke dag koffie afhalen buiten de deur tikt aardig aan. Neem daarom een koffiemachine, zodat je koffie van café-kwaliteit, thuis zelf kan maken. De beste koffiemachine is gemakkelijk te gebruiken en zet snel een degelijke kop koffie die vergelijkbaar is met wat je favoriete barista maakt. Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Je kunt zelfs je innerlijke barista loslaten en wat latte art uitproberen.

———–

Veelgestelde vragen
Wat zijn de verschillende soorten koffiemachines?
Er zijn 3 soorten espressomachines – automatisch, handmatig en semiautomatisch.

Koffiezetten met een automatische koffiemachine is eenvoudig. Zet gewoon je kopje onder de uitloop, druk op de maalknop en dan nog een paar knoppen om de sterkte en het volume van je koffie te kiezen. Chique (lees: dure) exemplaren schuimen zelfs automatisch je melk op voor een cappuccino of latte. Ze zijn de gemakkelijkste espressomachine en gebruiken versgemalen bonen voor een heerlijke smaak. Het nadeel is dat ze meestal duurder, zwaarder en groter zijn dan andere soorten machines.

Met een handmatige espressomachine kun je meer spelen met je koffie. Dat betekent ook dat het langer zal duren voordat je het helemaal onder de knie hebt dan een automatische, want je moet zelf uitzoeken wat de juiste verhoudingen zijn. Stop gemalen koffie (normaal hebben handmatige machines geen ingebouwde molen, zoals een automaat) in de groepshoofd (meer info daarover hieronder) en zet de machine aan het werk. Zodra je kopje vol is, moet je de koffiestroom zelf stoppen.

Een halfautomatische espressomachine lijkt op een handmatige machine. Het verschil is dat hij de koffiestroom automatisch voor je stopt. Het is het beste van twee werelden: controle over je koffiesmaak zonder dat je zelf de stroom hoeft te stoppen. Je zult wel wat tijd moeten investeren in het leren en experimenteren met een semiautomaat.

Wacht even, hoe zit het met koffiemachines met cups?
Oke, technisch gezien zijn er 4 soorten espressomachines. Want er zijn ook koffiemachines met cups (of capsules). Bij een koffiemachine met cups hoef je vrij weinig zelf te doen. Je doet je cup of capsule erin en de machine doet de rest. Hij heeft eventueel ook een melkopschuimer.
Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden en zijn gewoonlijk compact, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere keukens. Het nadeel is dat de koffie niet zo lekker smaakt als uit andere soorten machines. Daarnaast heb je ook nog de ecologische impact van wat er gebeurt met alle gebruikte cups/capsules, plus de lopende kosten om ze te kopen (ze zijn niet goedkoop).

Wat is een groepshoofd?
Het groepshoofd (of ‘groep’) zit aan de voorkant van espressomachines. Het is een metalen opzetstuk waar de filterdrager (zie hieronder!) in vastgeklemd zit. In principe is het de plek waar water en koffie samenkomen en espresso wordt gemaakt.

Wat is een filterdrager en welke maat moet ik nemen?
De aanwijzing zit in de naam: het is een draagbaar filter. Het is waar de gemaalde koffiebonen in terechtkomen (of waar je zelf gemaalde bonen in doet). Je zet de filterdrager vervolgens in de groep om espresso te zetten.

In commerciële espressomachines zijn filterdragers gewoonlijk 58 mm. De afmetingen van filterdragers van espressomachines voor thuis liggen meestal rond deze maat, of iets kleiner, zoals 53 mm.

Wat de afmetingen van filterdragers betreft, hoe kleiner ze zijn, hoe minder ruimte je hebt om er koffie in te doen. Zal je verschil merken tussen koffie gezet in een filterdrager van 58 mm of 53 mm? Waarschijnlijk niet (tenzij je een echte koffiekenner bent, in dat geval, petje af voor jou).

Wat is bar pompdruk?
Om dit volledig uit te leggen, zouden we je een natuurkundeles moeten geven. Dat gaan we niet doen. Laten we het er maar op houden dat bar een maat voor druk is. En om de best mogelijke smaak uit je koffiebonen te halen, moet er een bepaalde druk op uitgeoefend worden. Te weinig druk? Verwacht zwakke espresso. Te veel druk? Verwacht bittere espresso.

De meeste commerciële espressomachines gaan tot 9 bar. Sommigen beweren (hartstochtelijk) dat 15 bar het beste is. Anderen zeggen 7-9.
Meer druk betekent niet altijd dat je espresso beter zal smaken. De kwaliteit van de shots kan misschien wel beter zijn, maar je hebt ook andere dingen nodig. Zo moeten de koffiebonen de juiste fijnheid hebben, de persoon die de machine bemant moet een behoorlijk vaardigheidsniveau hebben en de machine zelf moet van hoge kwaliteit zijn.

Wat is het verschil tussen een filterkoffiemachine en espressomachine?
Je zult een filterkoffiemachine (of druppelfilter) hoogstwaarschijnlijk tegenkomen in een kantoor uit de jaren ’90, ergens in Amerika of in de lobby van chique hotels. Bij een filterkoffiezetapparaat doe je een papieren kegelvormige filter in het apparaat en voeg je er gemalen koffie en water aan toe. Wacht een paar minuten en dan druppelt de koffie gestaag naar beneden in een uitneembare karaf. Als het klaar is, pak je de karaf, schenk je de zwarte koffie in een mok en voeg je er zelf melk/suiker/siroop aan toe.

Dat betekent dat het een eenvoudiger apparaat is dan een espressomachine met zijn verschillende malingen, shotgroottes en melkstaaf.
Het betekent ook dat in een filterkoffiemachine het water door de gemalen koffie loopt, dankzij zwaartekracht. Ter vergelijking: een espressomachine gebruikt druk om water door de gemalen koffie te duwen. Een filterkoffiemachine doet er dus langer over om je koffie te zetten (bedankt zwaartekracht).

Wat is het smaakverschil tussen zwaartekracht-koffie en druk-koffie? Sommige profs vinden dat filterkoffie zachter, zuiverder, zoeter en lichter is dan espresso, die sterker en intenser kan zijn.

Plaats een reactie