De Beste Keukenmixer in 2021

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Het ene moment zit je in je pyjama naar Masterchef te kijken en denk je ‘dat kan ik ook’. Het volgende moment zit je tot aan je ellebogen in amandelmeel en probeer je suikersiroop door eiwitten te kloppen met de oude garde van je oma. Plotseling dringt het tot je door: je hebt een keukenmixer nodig.

Keukenmixers zijn je geheime wapen in de keuken. Ze verbeteren niet alleen je baksels, maar ze zijn ook broodbakmachines, handmixers, pastamakers, en vleesmolens in één. De beste keukenmixer heeft een goed vermogen, stevige opzetstukken en een kom die groot genoeg is om lekker veel koekjes te maken. We hebben urenlang onderzoek gedaan naar keukenmixers (voor jullie natuurlijk – niet omdat we er zelf een willen, ahum). Dit is wat we vonden.

——–

Waar moet je op letten?
We weten dat het verleidelijk is om gelijk de mooiste, nieuwste keukenmixer te kopen, maar er zijn een paar belangrijke dingen om eerst over na te denken.

Prijs
Veel Nederlanders zien de prijs van een keukenmixer en bedenken zich gelijk. Terwijl onze budget-optie ongeveer €130 kost, beginnen de meeste keukenmixers rond de €260, en betrouwbare mixers in de middenklasse kosten al snel tussen de €390 en €580.

Opbergruimte
Keukenmixers zijn meestal groot en moeilijk te verplaatsen. Het is dus de moeite waard om na te denken over waar je je mixer zult opbergen, of dat je ruimte hebt om hem op je werkblad uit te stallen.

Doel
Ben je iemand die een geweldige cupcake kan bakken, maar nooit de moeite zou nemen met pizzadeeg? Als je niet van plan bent om de mixer te gebruiken voor grote hoeveelheden of om zwaar deeg te mengen, heb je misschien al genoeg aan een mixer met een lager vermogen.

Kom
De meeste mixers die we bekeken hebben, zijn uitgerust met kommen van roestvrijstaal. Deze wegen weinig, zijn gemakkelijk te verplaatsen en kunnen in de vaatwasser. Glazen kommen behouden de temperatuur veel beter en kunnen soms in de magnetron, maar voor sommige mensen kunnen ze te zwaar zijn. Gelukkig bieden de meeste merken extra kommen als je de meegeleverde niet mooi vindt.

Toegankelijkheid
Sommige mixers zijn gemakkelijker te gebruiken zijn dan andere. Onze favoriete mixers hadden soepele, eenvoudige bediening, veerbelaste kantelbare koppen, en kommen die gemakkelijk te verplaatsen waren.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Het is niet moeilijk om meer uit te geven als het om keukenmixers gaat. Hier zijn enkele functies die duurdere modellen te bieden hadden:

Accessoires
De meeste modellen in de hogere prijsklasse hadden een grote verscheidenheid aan extra opzetstukken en accessoires. Als je van plan bent om te investeren in een mixer die je minstens tien jaar wilt houden, is dit het overwegen waard.

Betrouwbaarheid
Alle duurste modellen op onze lijst hadden garanties van tussen de 5 en 10 jaar en de recensenten waren over het algemeen blij met hoe krachtig hun mixers waren. Als je een mixer zoekt waar je op kunt vertrouwen, is het de moeite waard om te investeren in een duurder model. Vergeet dan ook niet om hem regelmatig te laten onderhouden.

Capaciteit
Als je een stevige mixer nodig hebt voor dagelijks gebruik of als je vaak voor veel mensen kookt, is een goedkopere mixer wellicht niet goed genoeg. Keukenmixers met een grotere kom en krachtigere motoren zijn misschien wel duurder, maar ze zijn ook robuuster dan goedkopere opties.

Hoogteverstelling
Bij sommige mixers kun je de hoogte van de klopper zelf veranderen, wat je een ritje naar de winkel bespaart als het beslag op de bodem van de kom niet gemixt wordt. Het klinkt misschien niet heel belangrijk, maar als je wilt wisselen tussen verschillende soorten kommen (zoals roestvrijstaal, glas, of een ijsschaal) kan deze optie je een heel eind op weg helpen.

Conclusie
Of je nu een bakwonder of een deegprof bent, een keukenmixer heeft zijn plaats in elke keuken. Als je denkt dat je niet genoeg bakt om de investering te rechtvaardigen, overweeg dan een paar accessoires toe te voegen zodat je mixer meer geschikt is voor jouw behoeften. Wij denken dat het de moeite waard is om iets meer te betalen voor keukenmixers, want een goede bespaart je op lange termijn veel tijd en geld.

———–

Veelgestelde vragen
Wat doet een keukenmixer?
Een keukenmixer, of staande mixer, is in wezen een keukenapparaat met een mengmechanisme (aangedreven door een motor) boven een kom. Ze kunnen gebruikt worden voor bijna elk recept waarvoor je moet roeren, kloppen, kneden of mixen – zoals pannenkoekenbeslag, briochedeeg of slagroom. De meeste mixers worden geleverd met drie opzetstukken: een klopper, een garde, en een deeghaak. Ook krijg je meestal een aantal extra accessoires voor verschillende doeleinden.

Kortom, ze doen alles wat een elektrische handmixer of klopper ook kan, maar zonder alle pijn en moeite. Keukenmixers hebben meestal ook een veel sterkere motor dan elektrische handmixers, waardoor ze zwaardere lasten aankunnen. Dit maakt ze ideaal voor deeg en gebak. Als je ooit gewenst hebt dat je een soort keukenelf had om je te helpen, dan is een keukenmixer de oplossing.

KitchenAids hebben hun naam te danken aan de vrouw van een van de oorspronkelijke directieleden. Het directielid vroeg zijn vrouw wat ze van hun nieuwe uitvinding vond en ze antwoordde dat het de “best kitchen aid” (de beste keukenhulp) was die ze ooit had gehad. Keukenmixers zijn in wezen ontworpen om koken en bakken sneller, gemakkelijker en minder stressvol te maken. Dit betekent dat je ingrediënten kunt toevoegen terwijl je mixt, of dat je ondertussen andere voorbereidende taken kunt doen voor meer efficiëntie.

Is een keukenmixer het waard?
Het korte antwoord is dat het van de situatie afhangt. Als je een beginnende bakker bent die het leuk vindt om eens in de twee maanden een paar chocolade koekjes te bakken, waarschijnlijk niet. Maar als je iemand bent die nerveus wordt als je kijkt naar Masterchef deelnemers die croquembouche torens stapelen, dan wel. Keukenmixers veranderen echt alles, vooral als het gaat om brood bakken, cake decoreren, of banketbakkerij. Als je eenmaal botercrème in een keukenmixer hebt gemaakt, is het moeilijk om het daarna met de hand te mixen.

Ze kunnen ook de moeite waard zijn als je regelmatig zelf pasta of worst maakt, of als je niet de gespierde armen van de Hulk hebt. Er zijn ook een hoop hulpstukken die je aan KitchenAids en Kenwoods kunt toevoegen die ze tot echte werkpaarden in de keuken maken. Zelfs als je maar een of twee keer per maand bakt, kan het de investering waard zijn als het je tijd bespaart bij het raspen van groenten, het spiraliseren van salade of het maken van bijvoorbeeld mayonaise en tomatenpuree.

Waarom zijn keukenmixers zo duur?
Als je besluit om je geld uit te geven aan een keukenmixer, krijg je er een geweldig goed apparaat voor terug. Gerenommeerde merken als Kenwood en KitchenAid maken duurzame machines die, als ze regelmatig onderhouden worden, jarenlang mee moeten gaan. Daarom hebben ze ook langere garanties. Je betaalt ook voor een goed ontwerp – Julia Child’s kobaltblauwe KitchenAid staat tentoongesteld in het Smithsonian, en Kenwood ontwerper Kenneth Grange werd geridderd voor zijn bijdrage aan het vak.

Een goede keukenmixer is ook een indrukwekkend stukje techniek. Er wordt veel nagedacht over de bouw van elke mixer en het aantal kleine, bewegende stukjes metaal binnenin deze dingen is de reden waarom ze meestal zo zwaar zijn. Iedereen die wel eens deeg heeft gekneed of eiwitten met de hand geklopt heeft, weet hoeveel kracht er nodig is om een goed resultaat te krijgen. Keukenmixers zijn veel meer dan dure hompen metaal en daarom zijn ze een betere investering dan andere apparaten.

Keukenmixer of foodprocessor?
Keukenmixers zijn eigenlijk gewoon mixers die je op je werkbank kunt zetten, terwijl foodprocessors meer op hakmachines lijken. Een keukenmixer is geschikt voor het mengen van kleine, losse of vloeibare ingrediënten zoals meel, chocoladestukjes, olie of eiwit. Op hun laagste stand bewegen ze langzamer dan foodprocessors dus ze zijn veel voorzichtiger met je ingrediënten. Dit is ideaal voor vouwen, mixen of kloppen.
Foodprocessors hebben messen in plaats van menghulpstukken en de motoren zitten meestal onder de kom in plaats van erboven. Hoewel een foodprocessor een prima manier is om pasteideeg te maken, en soms ander deeg, maken ze ingrediënten al snel tot een moes of puree, in plaats van beslag of deeg. Beide zijn anders dan blenders, die bedoeld zijn om ingrediënten vloeibaar te maken door ze langs een hoge ruimte naar een ronddraaiend mes te trekken.

Plaats een reactie