De Beste Wijnkoelkast in 2022

Ooit teleurgesteld geweest door een fles bubbels die over de datum was? Niets is erger dan wanneer je een bijzondere fles opent en dure azijn ontdekt. Of je nu een abonnement op een wijnclub hebt gescoord, of als je je wijn gewoon graag op de perfecte temperatuur drinkt, een wijnkoelkast lost al je ellende op.

De beste wijnkoelkast is geruisloos en efficiënt en heeft UV-bestendige deuren en een kindveilig slot om je wijn uit de buurt van plakkerige vingers te houden. Soms ‘wijnkoelers’ of ‘wijnkasten’ genoemd, met wijnkoelkasten kun je je wijn als een pro bewaren. Zo voorkom je dat je drank bederft voordat het kan drinken. We hebben urenlang recensies uitgekamd en hier is onze lijst van de beste wijnkoelkasten in Nederland.

———

Waar moet je op letten?
Of je nu een wijnkoelkast koopt voor het BBQ-seizoen of om je kostbare collectie in te bewaren, er zijn een paar kenmerken waar je op moet letten. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

Budget
Wijnkoelkasten beginnen rond de €80 en lopen op tot in de duizenden. Goedkope wijnkoelkasten, zoals de Kmart en Kogan modellen, zijn betaalbare opties voor een feestje. Deze wijnkoelkasten zijn echter niet ontworpen om langdurig flessen in te bewaren, want hun garantie is meestal maar 12 maanden. Als je een grote wijnverzameling hebt of van plan bent er een te beginnen, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een wijnkast waar je op kunt vertrouwen. Voor een goede wijnkoelkast kun je een prijskaartje van meer dan €970 verwachten.

UV-bestendig glas
Wie houdt er niet van een glas wijn in de zon? Nou, de wijn, zo blijkt. UV en fluorescerend licht kunnen de smaak van je wijn veranderen, en niet op een goede manier. Zoek naar wijnkoelkasten met UV-bestendig glas om je kostbare flessen te beschermen.

Trillingen
Het is niet alleen fel licht dat wijnstress veroorzaakt – trillingen ook. Zoals de meesten van ons de volgende ochtend verkiest wijn koele, donkere en stille omstandigheden met minimale beweging. Compressormodellen koelen doeltreffender, maar maken meer lawaai dan thermo-elektrische modellen. Zoek naar kenmerken die trillingen verminderen, zoals eiken of beukenhouten plateaus, apart afgesloten compressors en rubberen voetjes om eventuele schommelingen op te vangen.

Grootte
Wijnkoelkasten nemen ongeveer evenveel ruimte in als een barkoelkast of een gewone koelkast, afhankelijk van de capaciteit. Wijnkoelkasten bewaar je het best in het midden van het huis, liefst zo laag mogelijk, want dat is meestal de plek met de meest stabiele temperatuur. Ook moet er even vermeld worden dat thermo-elektrische koelkasten meer ruimte nodig hebben dan compressorkoelkasten. Dit komt omdat ze warme lucht via de achterkant van het apparaat uitblazen en ruimte nodig hebben om te ademen.

Kinderslot
Kindersloten zijn handig voor gezinnen met kleintjes, zodat ze hun kleine vingertjes uit de buurt van je kostbare lekkernij houden. Ze kunnen ook volwassenen helpen om extra verwennerij te weerstaan. Het kinderslot kan dus ook nuttig zijn als de kleintjes bij jou thuis harig en viervoetig zijn.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Waarom zou je voor een wijnkoelkast van €1600 kiezen als je ook een lekker goedkope van Kogan kunt kopen? Er zijn genoeg goede redenen om te investeren:

Betrouwbaarheid
Als je een paar dure flessen wijn hebt die je een enkele jaren wilt bewaren, is een model met 12 maanden garantie niet voldoende. Goedkopere modellen zijn meestal thermo-elektrisch, wat op langere termijn misschien niet zo effectief koelt. Mensen die kozen voor duurdere merken als Liebherr en Fisher & Paykel waren na verloop van tijd veel meer tevreden met hun wijnkoelkasten.

Dubbele zones
Met wijnkoelkasten met dubbele zones kun je verschillende wijnen in zones scheiden. Zo blijven ze op precies de juiste serveertemperatuur, maar dat kost wel extra aan ontwerp en functies.

Vochtigheidsregeling
De meeste duurdere wijnkoelkasten bieden vochtigheidsregeling, waardoor de kurken op de juiste vochtigheidsgraad worden gehouden. Wijnen kunnen oxideren en bederven als de kurken krimpen dus dit is een belangrijke overweging.

Groter temperatuurbereik
Wijnkoelkasten met compressor zijn over het algemeen duurder dan thermo-elektrische, maar compressor-versies hebben meestal een veel breder temperatuurbereik. Vooral grotere thermo-elektrische wijnkoelkasten hebben het moeilijk om de warmte buiten te houden, waardoor ze vaak maar een bereik van tussen de 12 en 18 graden Celsius hebben. Als je je wijn op drinktemperatuur wilt bewaren, kun je beter investeren in een wijnkoelkast met een compressor.

Conclusie
Wijnkoelkasten zijn geliefd bij oenologen (oftewel, wijnkenners) over de hele wereld omdat ze je wijn in topconditie houden. Ze zijn een beetje chic, maar wij denken dat er een wijnkoelkast voor elk budget is. Of je nu een verzameling hebt die het kan opnemen met die van Robert Parker Jr, of als je gewoon een nieuwsgierige drinker bent met een abonnement op een wijnclub.

——–

Veelgestelde vragen
Wat doet een wijnkoelkast?
Een wijnkoelkast wordt soms ook een ‘wijnkoeler’ of ‘wijnkast’ genoemd. Ze zijn ontworpen om je wijn op een ideale temperatuur te houden, of je ze nu in de kelder wegzet, of gewoon bewaart voor het serveren. Een goede wijnkoelkast houdt ook de luchtvochtigheid stabiel en beschermt zowel de kurken als de wijn tegen licht en trillingen. Door deze factoren onder controle te houden, zal je wijn in topconditie verkeren wanneer je het gaat drinken.

Wat is het verschil tussen wijnkoelkasten met enkele zone en met dubbele zones?
Je merkt misschien dat er wijnkoelkasten zijn met verschillende temperatuurzones. Wijnkoelkasten met één zone hebben één hoofdcompartiment met één temperatuurinstelling. Verschillende soorten wijn komen het best tot hun recht op verschillende temperaturen dus serieuze liefhebbers hebben dan misschien twee aparte wijnkoelkasten nodig voor rode en voor witte wijn. Dit is niet ideaal als je weinig ruimte hebt en dat is waar wijnkoelkasten met twee zones van pas komen.

Wijnkoelkasten met dubbele zones hebben twee speciale ruimtes die op totaal verschillende temperaturen ingesteld kunnen worden. Dit betekent dat je rosé en bubbels in de ene zone kunt bewaren en rode wijn in een andere. Het vergt meer ontwerpinspanning om twee zones in 1 koelkast te hebben dus wijnkoelkasten met enkele zone zijn meestal goedkoper dan die met dubbele zones.

Wat is beter? Compressor of thermo-elektrisch?
Er zijn min of meer twee categorieën wijnkoelkasten in Nederland: die met compressoren en die met thermo-elektrische mechanismen.
Wijnkoelkasten met compressor werken op dezelfde manier als gewone koelkasten: ze gebruiken een koelmiddel om witte wijnen tot in de perfectie te koelen. Compressormodellen zijn beter bestand tegen warme zomers en ze hebben meestal een langere garantie dan thermo-elektrische modellen. Het nadeel van compressors is dat ze lawaai en trillingen kunnen produceren. Ze zijn ook veel duurder dan thermo-elektrische wijnkoelkasten.

Thermo-elektrische wijnkoelkasten zijn minder gangbaar dan compressorkoelkasten; ze gebruiken een Peltier-effect om de warmte van je wijn af te voeren. Ze hebben geen vloeibare of gasvormige koelmiddelen nodig, waardoor ze beter voor het milieu zijn. Ze zijn ook veel stiller dan compressoren en trillen niet. Ze hebben wel ruimte nodig om warme lucht af te voeren. Het is ook handig om te weten dat thermo-elektrische koelkasten niet zo goed koelen bij warm weer.

Plaats een reactie