Beste Rangefinders/Afstandmeters in 2022

Rangefinders, ook wel afstandsmeters genoemd, helpen je om de specifieke afstand van een object te bepalen. Ze zijn nuttig bij het golfen, de jacht of elke andere inspanning waarbij het schatten van de afstand alleen al een negatieve invloed kan hebben op de activiteit. Hoewel optische en ultrasone afstandsmeters een haalbare optie zijn, zal een laserafstandsmeter in de meeste gevallen het beste presteren.

Het maakt niet uit welk type je kiest, maar je wilt wel een duurzaam model. De beste investering is in hoogwaardige optiek (lenzen), maar je hebt ook een model nodig dat consistent nauwkeurig is – binnen een meter is dat over het algemeen acceptabel. Afhankelijk van je gebruik kan het zijn dat je een model nodig hebt dat ook hoogteveranderingen kan compenseren.

Weet je genoeg over rangefinders, kijk dan naar de beste modellen die we aanbevelen. Als je echter meer gedetailleerde informatie wilt over hoe een afstandsmeter werkt voordat je een definitieve beslissing neemt, lees dan verder.

#

SOORTEN AFSTANDSMETERS
Er zijn drie soorten afstandsmeters beschikbaar:

Optische
Ultrasoon
Laser

Optische afstandsmeters
Optische afstandsmeters bestaan al meer dan honderd jaar. Vroege modellen – theodolieten – werden gebruikt voor de inventarisatie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ze aangepast voor het beoordelen van de afstand en de hoogte voor landgeschut en marine-artillerie. In de Tweede Wereldoorlog waren afstandsmeters een normaliteit.

Ultrasone afstandsmeters
Ultrasone afstandsmeters projecteren een geluidsgolf en meten vervolgens de tijd die de golf nodig heeft om terug te keren van het doel. Het is hetzelfde basisprincipe als een laser. De problemen met precisie kunnen ontstaan door externe ruis, wind, verkeer en zelfs het gezang van vogels. Omdat we zelden golfen of jagen zonder deze externe factoren, is het een systeem dat nooit erg populair is geworden!

Laser afstandsmeters
Laserafstandsmeters (LRF’s) verschenen voor het eerst op legertanks in de jaren zestig. Ze stuiteren een lichtstraal (zichtbaar of infrarood) van een object, en timen het terug om de afstand te berekenen. Aangezien de snelheid van het licht pijlsnel is, zijn deze metingen direct waarneembaar.

Hoogwaardige laserafstandsmeters kunnen tot op 2,5 milimeter nauwkeurig zijn, op een afstand van een kilometer. Terwijl jacht- en golfafstandsmeters niet zo nauwkeurig zijn, zijn ze veel beter dan optische modellen. Het enige echte nadeel is dat zwaar weer, of stofstormen, de lucht vullen met deeltjes die de laserstraal kunnen afbuigen of absorberen en zo de berekeningen verstoren.

Keuzd aan Rangefinder
De overgrote meerderheid van de laserafstandmeters van het type dat door jagers en golfers wordt gebruikt, zijn monoculair. Ze domineren niet voor niets onze aanbevelingen: Ze zijn licht, ergonomisch, gemakkelijk te bedienen, concurrerend geprijsd en nauwkeurig. Er zijn echter een paar alternatieven.

Er zijn verrekijkerzoekers beschikbaar. Sommige gebruiken nog steeds de optische “toevalsmethode”, waardoor de nauwkeurigheid in het gedrang komt. Verrekijkerafstandsmeters bestaan wel, maar door de combinatie van de twee functies in één apparaat zijn ze vaak volumineus. Ze kunnen ook duur zijn.

De jagers zijn wellicht geïnteresseerd in de combinatie van richtkijkers en laserafstandsmeters. Maar net als bij de verrekijkermodellen kan het gewicht een probleem zijn – vooral omdat ze op het geweer zijn gemonteerd. Ze zijn ook erg duur. Terwijl sommige jagers er de voorkeur aan geven (omdat ze het frustrerend vinden om een richtkijker en een aparte afstandsmeter te dragen), koos de overgrote meerderheid van de ondervraagden voor monoculaire LRF’s.

LET OP
Condensatie op lenzen kan de nauwkeurigheid dramatisch beïnvloeden. Een doek brengt dan oplossing. Als je afstandsmeter nat wordt, laat hem dan bij kamertemperatuur drogen. Breng nooit warmte aan. Je zou de optiek of de elektronica kunnen beschadigen.

BELANGRIJKE OVERWEGINGEN VOOR LASERAFSTANDSMETERS
Er is veel aandacht voor het “laser”-aspect van afstandsmeters, waarschijnlijk omdat het hightech klinkt. In feite zijn consumentenlasers om veiligheidsredenen beperkt.

Veel belangrijker is de manier waarop de afstandsmeter omgaat met de gegenereerde lichtstraal.

De beste afstandsmeters combineren drie dingen:

Geweldige optiek
Slimme digitale technologie
Superieure bouwkwaliteit

Optiek
Alles wat “ziet” is afhankelijk van de kwaliteit van de optiek. Er is echt geen vervanging voor uitstekende lenzen. Hoewel de nauwkeurigheid afhankelijk is van een aantal eigenschappen, heeft de optiek een even grote impact als elk ander element.

Je zult waarschijnlijk buiten zijn in wisselende weersomstandigheden. Anti-glare en anti-reflecterende coatings verbeteren zowel de nauwkeurigheid van de rangefinder zelf, als je ervaring met het gebruik ervan.

Als je een bril draagt, kun je met een verstelbare dioptrie je laser afstemmen op je zicht.

Vergroting geeft je een beter zicht op je doel, maar vermindert je totale gezichtsveld. Het versterkt ook elke beweging in je hand. Een grote vergroting kan het moeilijk maken om op het doel te blijven richten. Als stabiliteit belangrijk is, kun je overwegen om een statief te gebruiken – in dat geval heb je een laser rangefinder met een geschikt montagepunt nodig, of een extra houder om het op te monteren.

Bouwkwaliteit
Het is een goed idee om je laser rangefinder met zoveel mogelijk zorg te behandelen, maar het zal op een gegeven moment wel eens in een ongunstige omgeving terechtkomen. Een goede draagtas is belangrijk.

De buitenste materialen geven een idee van duurzaamheid. Rubberen, getextureerde of geprofileerde materialen verbeteren de grip en beschermen de elektronica. Weerbestendigheid en waterdichtheid zijn uiteraard ook belangrihk. Fabrikanten hebben verschillende benaderingen en bieden verschillende niveaus van bescherming. Helaas is er geen universele standaard, dus het is belangrijk om elk materiaal te bestuderen om hun sterke punten te beoordelen.

Sommige rangefinders zijn zeer compact, andere niet. De meeste zijn ontworpen om in een hand van eem “gemiddeld” persoon te passen, maar als je kleine handen hebt zul je de afmetingen van het model moeten controleren.

De lengte van de garantie is een goede maatstaf voor het vertrouwen van een fabrikant in zijn product. Sommige bieden tot vijf jaar, waarbij bepaalde aspecten – bijvoorbeeld optische elektronica – een levenslange garantie hebben.

Digitale technologie
Rangefinder schermen zijn ofwel LCD ofwel LED. De richtmerken of rasters worden een “dradenkruis” genoemd en zijn of zwart of rood. Verschillende stijlen dradenkruizen kunnen worden geselecteerd. Zwart wordt duidelijker geacht in normale lichtomstandigheden. Rood is beter bij weinig licht. Sommige gebruikers voelen echter dat rode dradenkruizen te hard of niet sterk genoeg zijn, afhankelijk van het omgevingslicht. De oplossing is aanpasbaarheid. Sommige rangefinders bieden het aan als een handmatige functie, sommige doen het automatisch.

Een van de handigste trucs die digitale technologie biedt is de “scan”-modus. Dit is geweldig voor algemeen bereik, of het nu voor de jacht is of voor het spelen van golf, omdat het niet nodig is om individuele doelen te kiezen. Het identificeert afstanden terwijl je verschillende objecten scant. Sneller scannen betekent dat je sneller een doelwit kunt uitkiezen en aflezen.

Zware regen, sneeuw en mist kunnen de laserstraal onderbreken. Sommige afstandsmeters gebruiken software om dit te compenseren, en er zijn dure modellen die dit verrassend goed doen.

Duurdere afstandsmeters kunnen ballistische gegevens opnemen, met selecteerbare modi afhankelijk van het kaliber en de belasting die je gebruikt. Sommige houden zelfs rekening met de luchtdruk en de temperatuur.

Verschillende afstandsmeters bieden specifieke “boog”-instellingen voor boogschutters, en sommige maken gebruik van “schok”-technologie, die trilt wanneer de richtafstand wordt bereikt.

Golfers moeten op zoek gaan naar “prioriteit” richten, omdat je normaal gesproken zicht hebt op de vlag. Jagers geven daarentegen meestal de voorkeur aan “doelwit prioriteit”, waarbij zaken als bomen, struiken, pylonen of iets anders dat tussen jou en de prooi komt, worden genegeerd.

Nauwkeurigheid
Oppervlakte kleur en textuur van het doelobject reflecteren het licht, en dus bereik en nauwkeurigheid. Heldere, gladde objecten geven de meest nauwkeurige metingen – en zijn waarschijnlijk wat de fabrikant gebruikt bij het berekenen van het maximale bereik van het apparaat.

In de regel is het veilig om aan te nemen dat de werkelijke prestaties iets minder zijn dan aangegeven. Experts die we spraken suggereerden dat het beste bereik van elk model ongeveer 50% van het geadverteerde maximum is. Verder dan dat, zal de nauwkeurigheid afnemen.

De beste fabrikanten accepteren dit, en geven een verscheidenheid aan modellem aan, afhankelijk van het type doel.

Instapmodel rangefinders meten horizontaal. Als het doelwit enkele graden boven of onder je ligt, zullen de meetwaarden iets afwijken. De meeste mensen leren al snel om te compenseren, maar een betere kwaliteit afstandsmeter zal rekening houden met de baan, en de werkelijke afstand berekenen.

CONCLUSIES
Er zijn rangefinders die beter zijn dan andere, maar elke nieuwe functie draagt bij aan de prijs.

Met behulp van onze uitgebreide koopgids moet je in staat zijn om de aspecten die voor jou belangrijk zijn te identificeren, een lijstje te maken en vervolgens te gaan winkelen! De modellen die we aanbevelen dekken de meeste eisen, maar er zijn genoeg andere als ze niet helemaal aan jouw eisen voldoen.

De belangrijkste beslissingen zijn:

Optische kwaliteit: Koop altijd het beste wat je je kunt veroorloven.

Bereik: Hoe ver weg is je doelwit over het algemeen?

Duurzaamheid: Is het model robuust genoeg om tegen een stootje te kunnen?

Als je je afstandsmeter een tijdje niet gaat gebruiken, verwijder dan de batterij.

WAT KOST EEN GOEDE LASER-AFSTANDSMETER?
We hebben goedkope laser-afstandsmeters gezien voor slechts 25 euro, maar we kunnen niets in die prijsklasse aanbevelen vanwege de kwaliteit en duurzaamheid.

Goede, instapmodel laserafstandsmeters beginnen rond de 100 euro, maar het is de moeite waard om iets meer uit te geven – tussen de 150 en 200 euro – omdat een hogere kwaliteit optiek meer nauwkeurigheid betekent.

Laser rangefinders met een robuustere constructie, een grotere afstandmeting, een betere nauwkeurigheid en extra’s zoals hoekcompensatie, beginnen aanzienlijk meer te kosten. Op dit niveau worden ook de golf en de jacht rangefinders onderscheiden van het een en het ander.

De allerbeste afstandmeters voor golfers kosten ongeveer 300 euro.

Duurderr jachtafstandmeters bieden maatwerkopties die passen bij jouw geweer en specifieke ballistische gegevens.

Echter, zoals eerder aangegegevn, is een afstandsmeter van 1000 euro niet per se twee keer zo goed als een model van 500 euro. Voor tussen de 400 en 500 euro kun je een uitstekende afstandsmeter kopen die alle functies biedt die de meeste mensen nodig hebben.

Veelgestelde vragen
V. Waarom is het laservermogen voor elke prijsklasse ongeveer hetzelfde?
A. Het laservermogen is om veiligheidsredenen beperkt. Je moet laserstralen nooit direct in iemands ogen schijnen, maar als je dat per ongeluk doet, zal het type dat in afstandmeters (Klasse 1) wordt gebruikt, geen blijvende schade veroorzaken. Voor wat betreft de nauwkeurigheid van de afstandsmeting betekent dit dat het laservermogen bijna incidenteel is. De kwaliteit van de optiek en de elektronica kan veel belangrijker zijn dan het hebben van een krachtigere laser.

V. Sommige afstandsmeters zeggen dat ze weerbestendig zijn, sommige zeggen dat ze waterdicht zijn. Wat is het verschil?
A. Tenzij een product een specifieke IP (Ingress Protection) rating heeft, is het niet onafhankelijk getest. De frabrikanten van top-laserafstandsmeters begrijpen dat hun producten zich vaak in zware omstandigheden bevinden. Ze doen veel moeite om ervoor te zorgen dat ze robuust genoeg zijn om zowel natte als stoffige omstandigheden te overleven. Ze zijn echter meestal niet ontworpen voor in het water.

Plaats een reactie