Beste Fatbikes in 2022

Fatbikes mogen dan wel langzaam en zwaar zijn, maar ze kunnen wel ongeveer elke ondergrond aan. Of je nu op zoek bent naar sneeuw, zand, modder of grind, voor een fatbike moet het geen probleem zijn.

Deze fietsen zijn ontworpen om te gaan waar zelfs mountainbikes soms niet kunnen komem. De banden zorgen voor een zwevend gevoel als je over sneeuw of zand rijdt, en de lage bandenspanning helpt bij het absorberen van hobbels. De breedte van de banden varieert van 10 tot 13 centimeter en kan bepalen hoe makkelijk je fiets verschillende terreinen aankan. Terwijl instapmodellen met dikke banden vrij zwaar kunnen zijn, hebben high-end modellen lichtgewicht carbon frames, die voorkomen dat de fiets in het zand of de sneeuw wegzakt.

Hoewel ze de laatste jaren in prijs zijn gedaald, is een fatbike nog steeds een investering waar je goed over na moet denken. Om meer te weten te komen over de variaties en kenmerken van deze fietsen met dikke banden, lees je onze gids verder. Als je denkt genoeg te weten, neem dan een kijkje in onze topkeuzes hieronder.

#

BELANGRIJKE OVERWEGINGEN
Het kiezen van de juiste fiets met dikke banden betekent dat je je moet afvragen waar je het meest van plan bent te gaan rijden. Een fatbike als mountainbike zal er vrij anders uitzien dan een fiets die gemaakt is voor lange ritten in de sneeuw of op het strand.

Bandbreedte
Fatbikes staan vooral bekend om één kenmerk: hun enorme banden. Deze brede banden zorgen voor de extra tractie die je nodig hebt op een ondergrond zoals zand of sneeuw en kunnen je helpen om een modderige heuvel op te klimmen. Daarnaast zorgen bredere banden ervoor dat de fiets kan “zweven” over terrein waar hij anders in zou zinken.

De meeste banden variëren in breedte van 10 tot 13 centimeter, met bredere banden die een betere ervaring bieden op zanderig of besneeuwd terrein. Als je van plan bent om meestal op volgepakte paden te rijden, zullen de bredere banden je alleen maar afremmen en je sneller vermoeien.

De fiets die je koopt wordt geleverd met banden, maar het kan zijn dat je de banden liever verwisselt voor een set van hogere kwaliteit. Dit is ook een goede gelegenheid om van breedte te wisselen. De breedte van je voorvork (het deel dat de voorband op zijn plaats houdt) bepaalt echter de maximale bandbreedte die je fiets kan hebben. Als je niet zeker weet welke bandbreedte je nodig hebt, moet je kiezen voor een fiets met een voorvork die breed genoeg is om plaats te bieden aan maximaal 13 centimeter banden, omdat je dan altijd een kleinere maat kan kiezen.

Vering
De meeste fatbikes hebben een stijve voorvork zonder vering. De voorband absorbeerd in dit geval het grootste gedeel. Hoewel het zorgt voor een schokkerigere rit dan een fiets met vering, is dit nog steeds typisch de fatbike fietservaring.

Een verende voorvork biedt het overduidelijke voordeel om hobbels en trillingen te reduceren. Deze zijn meestal te vinden in duurdere fatbikes en kunnen noodzakelijk zijn voor het mountainbiken. Veel moderne fatbikes hebben gemakkelijk verwisselbare vorken.

KENMERKEN
Materiaal en gewicht van het frame
kunnen variëren in gewicht van 10 tot 25 kilo. Hoe zwaarder de fiets, hoe meer werk je moet verrichten als je bergopwaarts fietst. Er zijn drie veelgebruikte framematerialen – staal, aluminium en carbon – en elk heeft een andere invloed op het gewicht van de fiets.

Staal is de goedkoopste optie, ondanks dat het duurzaam en flexibeler is dan aluminium of carbon. Het is echter ook het zwaarste materiaal.

Aluminium is lichter dan staal en iets duurder, hoewel het niet zo sterk is als carbon.

Carbon is vrij nieuw in de wereld van de fatbikes, maar het is al lang HET materiaal bij racefietsen omdat het zo licht en sterk is. Carbon is te vinden bij fatbikes in het duurste segment.

Versnellingen en remmen
De versnellingen van een fatbike moeten vrij laag zijn om ruimte te bieden aan de grotere banddiameter en om te helpen bij het beklimmen van heuvels. De meeste fatbikes gebruiken een enkele ketting.

Schijfremmen zijn de meest voorkomende keuze voor fatbikes vanwege de superieure snelle remcapaciteit. Duurder fatbikes kunnen hydraulisch remmen hebben, maar je moet wel hydraulische remmen kopen die geschikt zijn voor koud weer als je van plan bent om in de sneeuw te fietsen.

Elektrische fatbikes
Sommige fatbikes hebben een elektromotor op de achterband die kan worden in- of uitgeschakeld om te helpen bij het beklimmen van heuvels. In sommige gevallen kun je zelfs fietsen warbij de motor een beetje helpt. Deze bieden een geweldige manier om uitdagend terrein te omzeilen en zijn voor sommigen de hogere prijs waard.

Prijzen
Goedkoop: Instapmodel fietsen met dikke banden kosten tussen de 400 en 700 euro en hebben meestal zware stalen frames – hoewel sommige fietsen aluminium frames kunnen hebben.

Middenklasse: Voor 700 tot 1200 euro kun je fatbikes vinden met stalen of aluminium frames. Sommige kunnen zelfs al elektrische motoren hebben.

Duur: fatbikes tussen de 1200 en 2500 euro hebben vaak carbonframes en kunnen voorvorkvering hebben. Daarnaast hebben veel modellen in deze prijsklasse elektromotoren. Hoewel dit een stevig prijskaartje is voor een fiets, is het vaak de moeite waard voor iedereen die zijn fatbike serieus neemt.

Veelgestelde Vragen
V. Kun je met een fatbike op asfalt fietsen
A. Een fatbike moet niet je standaard fiets zijn voor wegen en fietspaden, aangezien je veel meer energie nodig hebt om te fietsen.

V. Zijn fatbikes beter voor trailrijden dan mountainbikes?
A. Het hangt af van het terrein waarop je rijdt. Aangezien het veel regent in Nederland is een fatbike uitermate geschikt voor modderachtige wegen. De fatbike blijft als het ware over de modder zweven, terwijl een gewone mountainbike veel meer moeite heeft.

Plaats een reactie