Beste Voedseldroger

Of je nu een enthousiaste tuinier bent die de oogst van zijn moestuintje wil bewaren, of een fanatiek wandelaar die een hartige snack wil, een voedseldroger hoort bovenaan je verlanglijstje. De beste droger heeft meerdere stevige laden om verschillende soorten voedsel boven elkaar te stapelen, en een timer en thermostaat met groot temperatuurbereik. We hebben de beste voedseldrogers van Nederland op een rijtje gezet, zodat je zelf thuis lekkere snacks kunt maken.

Veel gestelde vragen
Waar moet ik op letten bij een voedseldroger?
Ruimte: als je alleen appels of abrikozen wilt drogen voor in je lunchpakket, dan heb je geen dehydrator met tien schalen nodig. Als je een grote tuin hebt of graag lange kampeertochten maakt, heb je misschien iets groters nodig.

Timer: een droger met een timer geeft aan wanneer je eten klaar is met drogen.

Prijs: een kwaliteitsproduct kost minstens €200. Als je net begint met het drogen van voedsel kun je beter kiezen voor een budgetmodel.

Thermostaat: de meeste modellen die we bekeken hadden een temperatuurbereik van 30 tot 70 graden, hoewel sommige een groter of kleiner bereik hadden. Verschillende voedselsoorten hebben verschillende temperaturen nodig, dus op lange termijn heb je meer aan een apparaat met een groter temperatuurbereik.

Opslag: voedseldrogers kunnen behoorlijk groot zijn en veel ruimte innemen. Verticale drogers zijn meestal kleiner dan horizontale, en je kunt meestal extra laden toevoegen als je later toch meer ruimte nodig hebt.

Luchtstroom: Niet alle voedselontvochtigers verplaatsen de lucht op dezelfde manier. Sommige, zoals de EziDri Ultra Digital of de Excalibur, hebben een speciaal verwarmingssysteem dat de luchtstroom of temperatuur afwisselt om optimaal te drogen. Daardoor hoef je de bakjes niet te draaien.

Moet ik een dehydrator kopen?
Een voedseldroger lijkt misschien een nicheproduct, maar je zult zien dat je er veel aan hebt als je je eigen groenten en fruit verbouwt of van het buitenleven houdt. Verse groenten en fruit drogen is een geweldige manier om ze te bewaren. Als je ooit eens wat hebt verbouwd en teveel hebt overgehouden, dan begrijp je het nut van een droger.

Als je zuinig bent kun je je eten ook in bulk kopen en drogen. Voedsel drogen concentreert de smaken, en het is een gezonde manier om meer groenten en fruit binnen te krijgen. Je hoeft er verder niets aan toe te voegen. Zo maak je je eigen gezonde en heerlijke snacks die lang houdbaar zijn op kamertemperatuur.

Over houdbaarheid gesproken, een voedseldroger is ook handig als je vaak kampeert of lange wandeltochten maakt. Recensenten vertellen dat ze de gekste dingen hebben gemaakt: van hummus tot beef jerky. Je kunt ook voor je reis je maaltijden thuis drogen, waardoor je eten lichter is en makkelijker om mee te nemen op lange wandelingen.

Wat is het verschil tussen verticale en horizontale drogers?
Over het algemeen kun je in Nederland twee soorten modellen kopen: verticale en horizontale drogers. Het grootste verschil is dat een horizontale droger de warme lucht zijwaarts over het voedsel blaast, terwijl de verticale de warme lucht naar boven blaast.

Horizontale voedseldrogers zijn meestal groter en duurder dan verticale, maar hebben vaak een langere garantie en verdelen de warmte beter. Deze modellen lijken meer op mini-ovens, maar dan op 30 tot 70 graden. Horizontale drogers worden meestal geleverd met stevige schalen, en hebben vaak ook een venster zodat je het drogen van voedsel in de gaten kunt houden.

Verticale drogers hebben een ingebouwde ventilator die warme lucht door opgestapelde trays omhoog blaast. Deze apparaten zijn niet duur en zijn wat voorzichtiger voor delicaat voedsel zoals bessen of kruiden. Tegelijkertijd zijn ze niet zo efficiënt als horizontale drogers, omdat de warmteverdeling niet zo gelijkmatig is. Bij veel modellen moet je de schalen zelf omdraaien, en ze kunnen ook ongeschikt zijn voor het drogen van vlees of het maken van beef jerky, omdat hiervoor meer warmte nodig is voor de voedselveiligheid.

Kan ik de platen in de vaatwasser doen?
Nee. Tenzij de gebruiksaanwijzing anders vermeldt, is het geen goed idee om de platen in de vaatwasser te doen. De verwarmingselementen van vaatwassers kunnen zo heet worden als een oven. De meeste droogschalen zijn alleen gemaakt om tot een temperatuur van maximaal 70 graden verwarmd te worden. Door een hogere temperatuur kunnen de bakjes beschadigd of vervormd raken.

Wat voor soort eten kun je drogen?
Je kunt bijna alle soorten voedsel drogen. Veel voorkomende soorten zijn gedroogd fruit, bijvoorbeeld rozijnen, appelchips of tomaten. Een droger kan ingrediënten niet vriesdrogen, maar je kunt hem wel gebruiken om citroen- of sinaasappelschillen te drogen om ze in baksels of in een kruidenmix te verwerken. Kristalgember is ook een optie, en sommigen hebben zelfs hummus gedroogd om mee te nemen met kamperen.

Voedseldrogers kunnen ook gebruikt worden om vlees te drogen, maar let wel goed op de richtlijnen om vlees eerst te koken tot ten minste 75 graden. Recensenten hebben ook succes gehad met het maken van beef jerky, hondensnoepjes en salami. Als je vlees wilt drogen kun je het beste een horizontale droger nemen, aangezien de luchtverdeling beter is en de temperatuur meestal hoger kan.

Plaats een reactie