Beste Barbecue

Omarm je innerlijke holbewoner en zet de barbecue aan! Of het nu door de rokerige smaak komt of door je skills met de tang, op een zonnige dag gaat er niets boven eten dat je helemaal zelf hebt klaargemaakt boven de gasvlam.

De beste BBQ is gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken. Hij is snel opgewarmd en biedt veel opties om te koken, waaronder grills en kookplaten. Dit zijn de beste barbecues van Nederland, zorgvuldig uitgezocht na uren zwoegen achter een heet computerscherm met inzicht van deskundigen en feedback van Nederlandse BBQ-chefs.

Belangrijke kenmerken
Klaar om een BBQ uit te zoeken? Hier moet je op letten.

Verschillende manieren om te koken
Voor de meeste variatie neem je een kookoppervlak met half grill, half bakplaat. Het is nog beter als deze verwisselbaar zijn, zodat je ze naar verschillende kanten kunt verplaatsen of alleen een grill of bakplaat kunt hebben.

Materialen
De meest eenvoudige BBQ’s hebben een lakafwerking. Dit is de meest betaalbare optie, maar kan na verloop van tijd krassen of afschilferen.

Andere afwerkingen zijn glasachtig email, dat sterk en duurzaam is, of roestvrij staal. Roestvrij staal is ook duurzaam, maar krijgt sneller watervlekken en andere vlekken, dus heeft het extra onderhoud nodig. Bovendien kan de kwaliteit behoorlijk uiteenlopen. Probeer er maar eens een magneet langs te halen. Asl hij blijft plakken, is de kans groter dat het roestvrij staal toch gaat roesten.

Bediening
De bedieningselementen moeten gemakkelijk te gebruiken zijn – zoek naar duidelijk gelabelde bedieningsmiddelen waar je makkelijk bij kunt en aan kunt draaien. Kijk hoe hoog ze zitten. Als je steeds moet bukken om ze te gebruiken, is het misschien niet ideaal.

Gemakkelijk schoon te maken
Het oppervlak is makkelijker schoon te maken als het glad is en geen spleten of kieren heeft waar etensresten in kunnen blijven zitten. Een verwijderbare lekbak is handig, net als een verwijderbare grillplaat. Sommige grill- en bakplaten kunnen in de vaatwasser.

Trolley
Sommige BBQ’s worden geleverd met een trolley, andere zijn apart verkrijgbaar. Als je alleen op zoek bent naar een draagbare BBQ, heb je waarschijnlijk geen trolley nodig. Voor een BBQ voor in de achtertuin of op het balkon waarschijnlijk wel. Een trolley is nog handiger als er op het onderstel ook kastruimte, opbergplanken en een opslagruimte voor gasflessen zitten.

Het beste is als de trolley vier vergrendelbare wieltjes heeft. Als hij er maar twee heeft, kijk dan goed aan de kant zonder wieltjes hoe zwaar hij is en of er geen scherpe randen aan zitten. Aan die kant kan ook een handvat zitten.

Gereedschapshaken
Het lijkt vanzelfsprekend, maar als je rond je barbecue weinig ruimte hebt, kun je er eentje nemen met haakjes waar je je gereedschap aan kunt hangen tot je ze nodig hebt.

Geschikt voor aardgas
Alle BBQ’s in deze gids werken op LPG. Maar als je aardgas wilt gebruiken, zoek dan naar een barbecue die op aardgas werkt of kan worden omgebouwd naar aardgas. Daarvoor moet je normaal gesproken een aparte ombouwkit kopen via de fabrikant.

Wat krijg je als je meer uitgeeft?
Als je meer uitgeeft, krijg je een grotere BBQ!

Meer branders
Voor één tot drie mensen zijn 1 à 2 branders prima, maar het kan zijn dat je een heleboel eters hebt. In dat geval kun je meer uitgeven voor een grotere BBQ met meer branders (4+).

Groter kookoppervlak
Met meer branders heb je meer ruimte. Niet alleen qua oppervlak, maar sommige grotere barbecues hebben ook grills op twee niveaus, waarbij er boven de hoofdgrill nog eentje hangt. Die kun je dan gebruiken om eten warm te houden of groenten te stomen.

Ingebouwde dekselthermometer
Een thermometer op het deksel is handig, dan weet je wat er binnen gebeurt als de barbecue gesloten is. Alleen Weber lijkt dit als premium functie in rekening te brengen. Bij onze andere favorieten is dit standaard.

Bijzettafels
Alleen de kleinste (en meest betaalbare) BBQ in onze gids, de Weber Baby Q, heeft geen bijzettafel. Een bijzettafel is handig omdat je dan meer ruimte hebt voor voorbereiding of om dingen neer te zetten.

Rotisserie
Voor een multifunctionele barbecue kun je een BBQ kiezen met draaispit, waarmee je vlees en groenten langzaam kunt roosteren.

Zij- / wokbrander
Als je naast het barbecuen ook wat in de pan wilt bakken (zoals heerlijke gekarameliseerde uitjes), kun je een duurdere barbecue nemen met een aparte zij/wokbrander. Slechts één van onze favorieten had deze functie, de Char-Broil Professional 4-Burner Stainless Steel BBQ. Met een prijskaartje van €1.199 is dit ook gelijk de duurste BBQ die we hebben bekeken.

Conclusie
Wat is een lekkerdere manier om eten klaar te maken dan op de barbecue? Of je nu van de gegrilde smaak houdt of gewoon van gezellig met z’n allen rondom de barbecue staan, het is de perfecte manier om te koken. De beste BBQ is makkelijk te gebruiken en schoon te maken. Hij biedt verschillende opties om eten te bereiden en genoeg ruimte voor je eten en keukengerei. Je zou hem zelfs op meerdere plekken kunnen gebruiken, zowel thuis als buitenshuis.

Plaats een reactie