Beste Verzwaringsdeken

Vroeger was dé ultieme straf om vroeg naar bed gestuurd te worden. Tegenwoordig is vroeg naar bed gaan niet zo erg meer. Sommige mensen zien het bedtijd ritueel zelfs als het favoriete moment van de dag! Langzaam doezelen we weg, met een mok cafeïne-vrije thee in de ene hand en een rustgevend boek in de andere hand, klaar om onder de lakens te duiken en te genieten van 8 heerlijke uren slaap.

Tegenwoordig willen we alles beter doen en uiteindelijk perfectioneren. Wat betekent dat er vandaag de dag ook een industrie gewijd is aan beter slapen. Een van deze ‘beter slapen’ oplossingen is een verzwaarde deken. De verzwaarde dekens worden aangeprezen als dé oplossing tegen allerlei verschillende kwalen (wat waarschijnlijk juist bereikt wordt als het geblaat van Donald Trump een beetje gedimd zou worden vandaag de dag) en zijn een essentieel onderdeel van onze obsessie om een goede nachtrust te ontwikkelen.

Het idee is eenvoudig. Met de technologie van acupressure wordt een verzwaarde deken gevuld met iets zwaars, meestal micro-glasparels. Wanneer je eronder kruipt ontstaat het gevoel dat je omhelsd of vastgehouden wordt. Dit kalmeert je zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je overstroomt met gelukmakende chemische stoffen, waardoor angst vermindert en jij van een goede nachtrust kunt genieten!

De rustgevende, verzwaarde deken is niet voor iedereen. Het gevoel iets zwaars op je borst te hebben liggen kan ook niet fijn zijn. Maar als je toch graag een van onze verzwaarde dekens wilt uitproberen, kijk dan eens op onze website! De deken is samengesteld op basis van veel onderzoek, waaronder vele Nederlanders. Wij doen niet aan overdreven marketing.

Werkt een verzwaarde deken?
De marketing campagnes zullen je vooral vertellen dat verzwaarde dekens een wondermiddel zijn voor allerlei ziektes of klachten. Dit omvat slapeloosheid, stress, angst, PTSD en zelfs autisme. Maar werkt het ook echt?

Wij zijn er niet 100% zeker van. Voor elke studie die de voordelen benadrukt, is er een ander onderzoek die de voordelen onderuit haalt. Het probleem is dat, als het gaat om de zaken waartegen verzwaarde dekens zouden helpen – symptomen zoals angst, slapeloosheid, stress, enz. – geen maatschappelijke maatstaf voor is. In plaats daarvan hebben we alleen de ‘mening’ van mensen of een product wel of niet werkt.

Als je hunkert naar een goede nachtrust, kan een verzwaarde deken een aantrekkelijke (maar niet bepaald betaalbare) optie zijn om uit te proberen!

Let op: als je worstelt met slaapproblemen, angst of andere symptomen, is het altijd een goed idee om eerst je arts te raadplegen om na te gaan of er bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen zijn.

Zijn verzwaarde dekens veilig voor kinderen?
Verzwaarde dekens worden als ‘veilig’ op de markt gebracht omdat ze vrij zijn van medicijnen. Dit klopt, aangezien de dekens volledig vrij zijn van medicatie. Maar dat betekent niet automatisch dat ze 100% veilig. Er zijn wereldwijd enkele gevallen bekend van kinderen die stierven als gevolg van verzwaarde dekens.

Veiligheidsrisico’s van verzwaarde dekens voor kinderen kunnen zijn:

Risico op verstikking. Dit kan komen door het gewicht van de deken, want sommige zijn te zwaar voor een kind om zelf op te tillen. Ook is het zo dat los beddengoed in een kinderbedje niet aan te raden is – het moet juist stevig ingestopt zijn en bij voorkeur van lichtgewicht materiaal gemaakt zijn.
Gevaar voor oververhitting.
Verstikkingsgevaar door de kralen die erin zitten.
Tijdens ons onderzoek vonden de door ons gekozen fabrikanten 2 opvallende zaken uit voor het gebruik van de verzwaarde deken bij kinderen:

Gebruik ze niet bij een kind jonger dan 2 á 3 jaar oud.

Zorg ervoor dat het kind de deken zelf kan optillen.

We wendden ons tot het veilig slapen fonds, dit is de leidende autoriteit op het gebied van veilig slapen voor kinderen in Nederland. Ze “promoten of onderschrijven geen specifieke producten en ook geen verzwaarde dekens”. Ze stellen ook “vanuit het oogpunt van veilig slapen zijn er een paar punten van zorg”.

Als je je kind een gewogen deken wilt laten gebruiken, wees je dan bewust van de risico’s die het met zich meebrengt.

Belangrijke zaken om te overwegen
Verzwaarde dekens zijn in wezen allemaal hetzelfde in ontwerp. Ze omvatten een speciaal type kralen die in een deken genaaid zijn om gewicht toe te voegen. Hier is wat je kunt verwachten als je er een koopt.

Gewicht
Het advies is dat je deken ongeveer 10% van je lichaamsgewicht moet zijn. Het is gewoonlijk ook 1 deken voor 1 persoon, afhankelijk van de maat. Vanzelfsprekend zal een queen of king size deken het mogelijk maken dat er meer dan 1 persoon onder kan slapen. Let er bij de keuze van je verzwaarde deken op dat hij een gewicht biedt dat bij je lichaamsgewicht past.

Vulling materiaal
Alle verzwaarde dekens die we bekeken waren gevuld met micro glasparels. Deze zijn gewoonlijk minder dan 1 mm in doorsnee, en zien er dus uit als zandkorrels. Micro glasparels zijn milieuvriendelijk, rustgevend, zwaar, comfortabel en wassen en drogen gemakkelijk. Doordat ze zo klein zijn, is het risico van samenklitten minimaal. Alle fabrikanten naaien deze kralen in kleinere zakjes om het gewicht gelijkmatig te verdelen. Hoe kleiner de zak, hoe gelijkmatiger het gewicht is.

Er zijn ook andere manieren op de deken te vullen. Een voorbeeld hier van zijn plastic polykorrels, die gewoonlijk niet milieuvriendelijk zijn en in de wasmachine zelfs kunnen smelten. Er zijn ook steel shot kralen, die een gelijkmatig en comfortabel gewicht hebben maar in een wasmachine de neiging te hebben je deken te scheuren. Er zijn ook meer natuurlijke vullingen zoals kleine kiezelsteentjes, rijst of zand. Maar deze zijn geen geweldige optie. Je kunt een deken met deze vullingen niet wassen en er kunnen schimmels, gist, bacteriën of insecten in ontstaan.

Wasbaar in wasmachine
Je zult je verzwaarde deken waarschijnlijk dagelijks gebruiken, wat betekent dat de deken regelmatig gewassen moet worden. De meeste hoezen die we gekeurd hebben zijn machine wasbaar, maar kunnen niet in de droger. Hetzelfde geldt voor sommige van de binnendekens.

Als je voor een verzwaarde deken kiest met een binnen- en een buitenhoes, kun je de binnenhofse indien nodig plaatselijk schoon maken, waarbij de buitenhoes dienst als bescherming.

Materiaal van de overtrek
Als je je verzwaarde deken het hele jaar door wilt gebruiken, let dan op het buitenhoes materiaal. De meeste van onze keuzes zijn bekleed met minky stof. Hoewel dit luxe en comfortabel kan zijn, is het ook warm en niet-ademend. Als dat niet werkt voor jou, kies dan voor lichtgewicht en verkoelende stoffen, zoals katoen of bamboe. Kijk of je verzwaarde deken met een hoes geleverd wordt, of dat die apart verkocht wordt. Sommige hebben geen hoes omdat de hele deken gemakkelijk gewassen kan worden in de wasmachine.

Binnendozen
Om je binnendeken stevig in zijn hoes te houden, moet je kijken naar de verbindingen die gebruikt worden. De meeste binden de binnenkant simpelweg aan de buitenste bekleding vast. Dit helpt het gewicht gelijkmatig te verdelen en voorkomt dat de deken gaat klitten. Andere hebben ritsen of meer dan 1 sluiting, zoals de elastische knopen van de Gravity Blanket. Een stevige verbinding is altijd beter is onze ervaring.

Gerelateerd: De beste dekbedden voor de Zondag ochtend knuffel

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Eerlijk gezegd is dat niet veel. Als je meer betaald, dan krijg je alleen een verzwaarde deken van een groter of zwaarder formaat, zoals een merknaam als Gravity.

Conclusie

Een verzwaarde deken is een slepende trend. De dekens zijn bedoeld aan te voelen als reusachtige knuffel. Het helpt stress te verminderen en de weg naar een goede nachtrust vrij te maken.

Hoewel in veel reclame wordt gezegd dat verzwaarde dekens zorgen voor ‘deep touch pressure stimulation’ en ‘acupressuur’, ontbreekt er bewijs of dit daadwerkelijk waar is. Dat komt waarschijnlijk omdat reclamefabrikanten overdrijven in hun beweringen. Zo wordt onder meer beweerd dat verzwaarde dekens zaken zoals angst, slapeloosheid en PTSD kunnen behandelen. Momenteel wordt dit niet door de wetenschap ondersteund. Maar als jij graag in bed wordt geknuffeld kan een verzwaarde deken je ideale bedgenoot zijn!

Plaats een reactie