Beste Slow Cooker

Heb jij ook behoefte om wat meer sensatie in je keuken te brengen? Dan is het zeker tijd om een slowcooker aan te schaffen. Met slowcookers maak je maaltijden boordevol smaak en verrukkelijke aroma’s, vlees dat zo van je vork valt en groenten die gaar, maar nooit papperig zijn. En het beste is: je hoeft zelf bijna niets te doen. Je gooit je ingrediënten erin, zet hem aan en de slowcooker doet de rest.

De beste slowcooker is eenvoudig in gebruik, met intuïtieve bediening en een verscheidenheid aan kookstanden voor maximale flexibiliteit. Hij is ook gemakkelijk schoon te maken, met vaatwasserbestendige onderdelen, en duurzaam, zodat je waar voor je geld krijgt. In deze gids vind je de beste slowcookers in Nederland, gebaseerd op onafhankelijk onderzoek en inzichten van Nederlandse consumenten.

Waar moet je op letten?
Slowcookers (niet te verwarren met snelkookpannen) beschikken vaak over dezelfde dingen, waardoor het moeilijk kan zijn om een keuze te maken. Hier is waar je op moet letten tijdens het winkelen.

Literinhoud
Slowcookers zijn ontworpen om een menigte te voeden. De kleinste inhoud die wij hebben bekeken was 5L en de grootste 7L. De kleinste inhoud die ergens je zal vinden is 3,5L. Dat betekent dat je voor ongeveer 3-7 personen kunt koken. De goedkoopste slowcookers die we hebben bekeken, waren ook de kleinste (5L en 5,5L). De grootste slowcooker (7L) was niet de duurste – die prijs gaat naar een exemplaar van 6L. De grootte lijkt dus enigszins samen te hangen met de prijs.

Vorm
De meeste slowcookers zijn ovaal, rond of rechthoekig. Hoewel de vorm geen invloed heeft op de prestatie, kan het wel invloed hebben op de berging. Rechthoekige slowcookers zouden gemakkelijker op te bergen zijn.

Kookstanden
Standaard slowcookers hebben meestal 2 standen: laag en hoog. Dit is eigenlijk alles wat je nodig hebt om effectief een maaltijd te maken met een slowcooker.

Garantie
Uit ons consumentenonderzoek blijkt dat slowcookers vatbaar zijn voor enkele problemen. Dat is niet echt een verrassing, aangezien ze vaak worden gebruikt en gedurende langere tijd hoge temperaturen moeten verdragen. De meeste klachten die we vonden hadden betrekking op afbladderende antiaanbaklagen en versplinterende deksels. We weten echter niet zeker hoeveel van die klachten te maken hebben met gebruikersfouten.

Controleer de garantie. Vijf van de slowcookers die we hebben bekeken, hadden 1 jaar garantie. Slechts 1 (de Russell Hobbs) had een 2-jarige garantie. Wees je ook bewust van de kosten van vervangingsonderdelen. Je wilt natuurlijk niet de helft van het bedrag dat je voor de pan hebt betaald, uitgeven aan een nieuw deksel of nieuwe kom.

Bedieningsknop
De eenvoudigste slowcookers hebben een bedieningsknop die je op de gewenste stand draait. Deze knop is gemakkelijk te gebruiken en er kan ook niet zoveel voedsel of vuil in schuilen.

Gemakkelijk schoon te maken
Er is niet veel dat je moet schoonmaken bij een slowcooker; alleen de kom, en misschien dat de buitenkant even afgeveegd moet worden. In een ideale wereld is de kom vaatwasserbestendig. Is dat niet het geval, controleer dan even hoe zwaar en groot hij is – je moet hem gemakkelijk in de gootsteen kunnen afwassen dus hij moet onder de kraan passen. Een buitenkant van roestvrijstaal ziet er misschien modern uit, maar je ziet er ook gelijk vingerafdrukken op.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Als je meer betaalt, krijg je misschien een paar functies die het gebruiksgemak verhogen, al zullen ze waarschijnlijk niet veel invloed hebben op de prestatie.

Warmhoudfunctie
Nog niet klaar om te eten? Wanneer je klaar bent met koken, kan je overschakelen op de warmhoudfunctie. Hierdoor wordt je maaltijd op een veilige temperatuur warm gehouden. Sommige duurdere modellen schakelen deze stand automatisch in. Het is leuk om te hebben, maar als je thuis bent wanneer het eten klaar is, heb je dit waarschijnlijk niet nodig.

Timer
Veel slowcookers hebben geen timer. Onze winnaar, van ongeveer €125, wel. Als je bereid bent om meer te betalen dan krijg je waarschijnlijk wel een timer. Het is niet essentieel, want de meeste mensen gebruiken toch hun telefoon om een alarm in te stellen.

Automatische kookfunctie
De automatische kookfunctie zorgt ervoor dat de slowcooker op de lage stand begint en na een bepaalde tijd automatisch naar een hogere stand schakelt (of omgekeerd). Duurdere modellen schakelen automatisch tussen standen zodra een bepaalde temperatuur wordt bereikt. Zo blijft je eten warm zonder dat het overgaar wordt.

Digitaal display
Vuil kan al snel tussen toetsen en draaiknoppen komen. Hoogwaardige slowcookers kiezen daarom voor digitale displays. Deze aanraakinterfaces zijn gemakkelijker schoon te maken, maar ze zijn wel een stuk duurder en hebben meer kans op storing dan een eenvoudige draaiknop.

Uitgestelde startfunctie
Ga je de hele dag op stap, maar hoeft je maaltijd niet zo lang te koken? Met deze functie kan je je slowcooker zo instellen dat hij pas later begint.

Kookstanden
De meeste slowcookers bieden 2 of 3 kookstanden: laag, medium of hoog. Kies je voor een duurder model, dan krijg je meer controle over je kookproces. De duurste slowcooker die we bekeken – de Breville Fast Slow Pro BPR700 – biedt 11 verschillende kookstanden. Als je zo serieus met koken bezig bent, heb je waarschijnlijk geen slowcooker nodig…

Sauteerfunctie
Dit is een eigenschap die de smaak van je maaltijd kan beïnvloeden. Door je vlees eerst te sauteren, karamelliseert het en krijgt het hele gerecht meer smaak. Door in dezelfde pan te sauteren als waarin je de rest van het gerecht kookt, krijg je een extra bom van smaak, terwijl je tegelijk ook de afwas en het aantal pannen dat je nodig hebt tot een minimum beperkt.

Conclusie
Slowcookers kunnen je leven veranderen en het bereiden van maaltijden veel gemakkelijker maken. Bij het meest standaard toestel gooi je gewoon je ingrediënten erin, kies je de juiste kookstand en laat je de slowcooker de rest van het werk doen. Ben je bereid om meer te betalen? Dan heb je keuze uit meer kookmogelijkheden of nóg meer gemak – zoals kunnen sauteren en ‘slowcooken’ in 1 pan.

Veelgestelde vragen
Zal ik een slowcooker kopen?
Een slowcooker kan erg handig zijn. Ze koken voedsel met behulp van vocht op lage temperaturen gedurende een lange tijd. Dit resulteert meestal in heerlijke aroma’s en sappige, smaakvolle gerechten. Weet je nog niet zeker of je een slowcooker wilt kopen? Laten we dan de voor- en nadelen bekijken.

Slowcookers zijn geweldig omdat …

… ze gemakkelijk in gebruik zijn. Normaal gesproken gooi je alles erin, zet je het toestel aan en laat je het zijn ding doen.
… ze ideaal zijn voor goedkopere stukken vlees, omdat ze die echt mals maken.
… je minder schoon hoeft te maken (alles wordt in 1 kom gekookt en die kan misschien wel in de vaatwasser).
… ze bedoeld zijn om met rust gelaten te worden – je hoeft dus niet te roeren.
… ze meestal energiezuinig zijn, dus ze veroorzaken geen torenhoge energierekeningen.

Slowcookers zijn niet zo geweldig omdat…

… ze niet snel zijn en veel tijd nodig hebben om eten te koken, gewoonlijk minimaal 4 uur.
… ze groot en log zijn, waardoor ze moeilijk op te bergen zijn.
… ze uitschakelen als de stroom uitvalt, wat dus kan betekenen dat je geen avondeten hebt bij thuiskomst.
… je niet altijd alles in een slowcooker kan maken – soms moet je eerst vlees aanbraden of andere ingrediënten of kruiden op het fornuis koken.
… ze vooral geschikt zijn voor goed georganiseerde mensen die ’s morgens hun eten kunnen voorbereiden om het ’s avonds op te eten.

Hoe groot moet mijn slowcooker zijn?
Een slowcooker met een inhoud van 3 tot 4,5L is groot genoeg voor 2 personen. Als je voor de hele familie kookt, kies er dan een van 5 tot 8L. Zelfs als je voor maar 2 personen kookt, kan je ervoor kiezen om een grotere slowcooker te kopen. Je kan dan namelijk extra koken en de restjes invriezen voor later.

Wat is een slowcooker met sauteerfunctie?
Slowcookers met sauteerfunctie, zoals de Breville Flavour Maker 7L Slow Cooker en de Russell Hobbs Searing Slow Cooker RHSC650, bieden de optie om vlees of andere ingrediënten te sauteren voordat je ze gaat ‘slowcooken’. Deze rijke, gekarameliseerde sappen zitten dus gelijk in je slowcooker, wat bijdraagt aan een heerlijke smaak. Door te sauteren in een pan die direct in je slowcooker past, krijg je deze smaken met minimale inspanning en afwas.

Welke vorm zal ik kopen?
Je kunt een ovale, ronde of rechthoekige slowcooker kopen. De vorm heeft geen invloed op de prestatie, maar wel op de berging. Heb je weinig plaats? Kies dan voor een rechthoekige slowcooker, want die zijn gemakkelijker op te bergen.

Slowcooker of snelkookpan. Wat is het verschil?
Een snelkookpan is een soort snelle versie van een slowcooker. Snelkookpannen kunnen ook mals vlees maken: een slowcooker maakt malse lamsschenkels in 7-8 uur, terwijl een snelkookpan dat in minder dan 1 uur doet.

Snelkookpannen hebben een luchtdichte kookpot met een ventiel dat de druk regelt. Ze koken snel, met behulp van hete stoom onder hoge druk, in tegenstelling tot slowcookers, die lage temperaturen gebruiken om eten gedurende vele uren geleidelijk te laten sudderen en garen.

Snelkookpannen zijn geschikt voor mensen die weinig tijd hebben en die in minder dan 1 uur een maaltijd willen bereiden. Door stoom te gebruiken, behoudt het eten de vitamines en mineralen die anders in water zouden zijn opgelost. Ze werken ook prima met goedkopere stukken vlees.

Het nadeel is dat je een snelkookpan tijdens het koken in de gaten moet houden, in tegenstelling tot een slowcooker, die je aanzet en laat staan. Omdat snelkookpannen hete stoom onder hoge druk gebruiken, moet je voorzichtig zijn als je het deksel eraf haalt. Ze zijn gewoonlijk duurder dan slowcookers en kunnen lastig zijn om onder de knie te krijgen. Je zal hoogstwaarschijnlijk een beetje moeten experimenteren met de hoeveelheid vloeistof om het juiste resultaat te behalen.

Plaats een reactie