Beste Step voor Kinderen in 2022

Als je op zoek bent naar een leuke manier om je kinderen in beweging te krijgen, dan is een step misschien wel het enige wat je nodig hebt. Met de wind in de haren en het asfalt dat gestaag achter hen rolt, ervaren de meeste kinderen veel lol als ze op een step rijden. Bovendien kunnen ze hun motoriek oefenen, hun balans verbeteren en tegelijkertijd genieten van een beetje beweging.

De markt biedt een overvloed aan steppen, maten en merken; voor elke leeftijd en elk niveau is er wel iets te vinden. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om de beste step uit te zoeken. Als je op zoek bent naar een step en niet zeker weet waar je moet beginnen, kunnen wij je hier helpen.

Door een combinatie van zorgvuldig onderzoek, onafhankelijke tests hebben we de beste steps voor kinderen uitgezocht.

#

Als je al een goed idee hebt van wat je zoekt, bekijk dan onze drie aanbevolen steps hierboven. Als je meer wilt weten over steps, lees dan verder.

Soorten steps

Dankzij hun blijvende populariteit zijn steps voor kinderen door de jaren heen blijven evolueren. Vandaag de dag zijn er verschillende steps om uit te kiezen, met een geschikte optie voor zowat elke leeftijd en elke voorkeur. De meest voorkomende steps worden hieronder beschreven.

Driewielige steps: Deze steps hebben meestal twee voorwielen en een enkel achterwiel, of andersom. Omdat het grootste deel van het gewicht van het kind naar voren is gericht, bieden steps met twee voorwielen over het algemeen superieure prestaties. Driewielsteps zijn ontworpen met de nadruk op stabiliteit en balans. Ze zijn misschien niet de snelste steps die er zijn, maar ze zijn ongetwijfeld de beste keuze voor peuters en beginners.

Tweewielige steps: Met slechts twee wielen hebben deze steps een behoorlijke hoeveelheid balans nodig. Ze zijn meestal ook in staat om meer gewicht te dragen en hogere snelheden te bereiken, waardoor ze beter geschikt zijn voor oudere kinderen.

Actieve kinderen die al weten hoe ze op een tweewieler moeten fietsen, moeten zich zonder enige ervaring redden met een step.

Pro/stunt steps: Net als gewone tweewielersteps hebben pro-steps (ook wel stuntstep genoemd) een breder dan gemiddeld stuur voor extra stabiliteit. Stunt steps zijn ontworpen om bestand te zijn tegen de hobbels en stoten die vaak worden uitgedeeld bij het uitvoeren van trucs, en zijn vaak robuuster dan andere soorten steps.

Off-road steps: Deze robuuste steps, met hun grote wielen en luchtbanden, zijn perfect voor gezinnen die zich vaak buiten de gebaande paden wagen. Hoewel off-road steps goed zijn voor ruw terrein, werken ze over het algemeen niet goed voor tricks en stuntrijden.

Schommelsteps: Met een uniek Y-vormig ontwerp met twee aparte treeplanken zijn deze driewielige steps relatief nieuw op de markt. Deze stijl staat ook wel bekend als swing steps. Om de vaart erin te houden, schommelen kinderen met hun heupen van de ene naar de andere kant. Schommelsteps kunnen een leuk alternatief zijn voor de traditionele steps, maar ze missen de veelzijdigheid van de bovengenoemde modellen.

Het selecteren van een step die past bij de stijl en behoeftd van je kind is essentieel. Dit is vooral belangrijk bij de aanschaf van een step voor een ouder kind dat waarschijnlijk regelmatig met vriendjes en vriendinnetjes mee zal rijden.

Voor de veiligheid:
Ongeacht de leeftijd van het kind, een helm moet altijd worden gedragen bij het steppen.

De juiste step voor de juiste leeftijd

De leeftijd van het kind speelt een belangrijke rol in je selectieproces. Hoewel er uitzonderingen zijn, vinden we dat de onderstaande richtlijnen voor de meesten goed werken.

Leeftijden 2 tot 4

Op deze leeftijd zijn de kleintjes nog steeds bezig om hun evenwicht en coördinatie onder de knie te krijgen. Met het voordeel van de extra stabiliteit, zijn driewielsteps onze favoriet, zodat je kind vertrouwen krijgt terwijl ze leren. Sommige driewielsteps die op deze leeftijd zijn afgestemd, zijn ontworpen om mee te groeien met je kind, met handige extra’s zoals zitjes die in een later stadium kunnen worden verwijderd.

Als je op zoek bent naar een step die met je kind meegroeit, overweeg dan een step met een verstelbaar stuur.

Leeftijden 4 tot 12 jaar

Naast het ervaring met steps van je kind is er geen limiet aan de keuze van de steps die geschikt zijn voor deze leeftijdsgroep. Toch kunnen zowel ouders als kinderen zich comfortabeler voelen met een driewielige step, totdat de kinderen ten minste zes jaar oud zijn.

Leeftijden vanaf 12 jaar

De meeste kinderen boven de 12 jaar hebben waarschijnlijk een bijzondere voorkeur. Als ze net beginnen, is een gewone tweewieler een goede keuze. In sommige gevallen kan een pro/stuntstep een betere optie zijn.

Kenmerken waar je rekening mee moet houden

Remmen

Veel ouders gaan ervan uit dat alle steps voorzien zijn van remmen, maar dat is niet altijd het geval. Sommige steps hebben helemaal geen remmen, terwijl andere steps ofwel handremmen ofwel voetremmen op het achterwiel hebben.

Handremmen zijn snel en gemakkelijk te gebruiken, maar ze kunnen de step wel wat ingewikkelder maken en met meer onderdelen is er een grotere kans dat een onderdeel kapot gaat.

Voetremmen kunnen een beetje wennen, maar ze werken goed voor de meeste kinderen.

Ongeacht het type remsysteem dat je kiest, is het voor de veiligheid van je kind van groot belang dat ze leren hoe je effectief kunt remmen. Oefen altijd met je kind zowel het steppen zelf als het remmen, voordat je je kind de open weg op laat gaan.

Wielmaat

Wielen zijn er in veel verschillende maten. De grootte van de wielen heeft een directe invloed op de grootte van de step zelf, inclusief de breedte en lengte van het dek.

Grote wielen tussen 180mm en 230mm bieden meer stabiliteit en werken beter op een ongelijke ondergrond, maar voor kleinere kinderen kan het wat moeilijker zijn om te manoeuvreren.

Kleine wielen tussen de 100mm en 145mm zijn gemakkelijker te hanteren, en ze maken de step sneller, maar de rit zal niet zo soepel verlopen.

Opbergen

Als het opbergen van de step een punt van zorg is, controleer dan of de step wel of niet een opvouwmechanisme heeft. Dit kan handig zijn als je op zoek bent naar een step die in de kofferbak kan worden bewaard of als je thuis weinig ruimte hebt. Het is echter belangrijk om op te merken dat pro-steps een vaste stuurkolom hebben – een noodzaak voor meer duurzaamheid en veiligheid bij het uitvoeren van stunts.

Voor de Veiligheid: Vergeet niet de ellebogen, knieën en polsen van je kind te beschermen met de juiste becherming. Deze bescherming is essentieel als je kind een val maakt.

Prijzen

De prijs van een step is vaak een weerspiegeling van de mogelijkheden, hoewel de kosten per merk verschillen. Hier is een algemene blik op wat je kunt verwachten.

Driewielige steps beginnen rond de 50 euro en kunnen tot wel 150 euro of meer kosten. De prijs is grotendeels afhankelijk van de gewichtslimiet, het merk en de extra functies zoals uitneembare stoelen en een aanpasbaar stuur.

Tweewielige steps zijn over het algemeen tussen de 50 en 150 euro of meer geprijsd.

Pro-steps zijn iets duurder; ze variëren van 100 tot meer dan 200 euro. Ze zijn echter geschikt voor zowel casual als stuntrijders, waardoor ze een waardevolle investering zijn.

Off-road steps kosten over het algemeen 100 euro of meer.

Veel Gestelde Vragen

V. Op welke leeftijd kan mijn peuter met een step gaan rijden?
A. De meeste kinderen tussen de twee en drie jaar kunnen met een driewielige step beginnen. Een aanpasbare step met een uitneembaar zitje is een fantastische optie voor een jonger kind dat geïnteresseerd is in het rijden op een step, maar misschien nog niet helemaal klaar is. Als je kleintje echter ongehinderd kan lopen en een goede balans heeft, dan is een normale step prima te doen.

Plaats een reactie