Beste Airbikes in 2022

Veel mensen zien fietsen als een ontspannende bezigheid. Een lekker zonnetje en een eindje fietsen door een weiland klinkt op papier al goed. Met een airbike is dat ontspannende gevoel ver weg. Een airbike levert een zeer intense trainingservaring op. Als je op zoek bent naar een geweldige trainingservaring, zoek dan niet verder (maar lees wel verder)

De beste airbikes zijn volledig verstelbaar, zodat je het zadel goed kunt (ver)plaatsen. De meeste modellen hebben ook een manier om de intensiteit van je activiteit in de gaten te houden, zodat je je calorieverbranding kunt bijhouden. Velen hebben voetsteunen, zodat je je voeten kunt laten rusten als je dat wilt en je gewoon kunt focussen op je bovenlichaam.

Als je een airbike koopt, wil je er zeker van zijn de machine je gewicht ondersteunt en het gewicht van iemand anders die hem zou kunnen gebruiken. En natuurlijk wil je er een met de specifieke kenmerken die je nodig hebt om de best mogelijke training te krijgen.

#

Belangrijke Overwegingen

Bij de aankoop van een airbike zijn sommige overwegingen iets belangrijker dan andere. Als de fiets niet het gewicht, de stabiliteit en de verstelbaarheid heeft die je nodig hebt om een goede training af te ronden, dan is dat een zeer zekere deal breaker.

Gewichtscapaciteit

Sommige lager geprijsde airbikes hebben geen erg hoge gewichtslimieten. Als je een groot bent, zorg er dan voor dat het model dat je overweegt te kopen geschikt is voor je gewicht.

Stabiliteit

Een airbike die wiebelt geeft je niet de intensiteit die je wilt. Zoek een airbike die niet alleen goed gebouwd en duurzaam is, maar ook voorzien is van nivellerende voeten. Met nivellerende voeten kun je je beleving fine-tunen, zodat er absoluut geen sprake is van instabiliteit.

Verstelbaar zadel

Het is belangrijk om het zadel van je airbike te kunnen verstellen zodat je voeten comfortabel bij de pedalen kunnen komen. Vergeet niet dat je ook je armen op dit apparaat zult gebruiken, dus je zadel (of stuur) moet ook verstelbaar zijn zodat je comfortabel bij de pedalen kunt komen.

Andere Functies

In dit gedeelte gaan we andere functies die belangrijk zijn bekijken. Deze functies zijn meer op voorkeur gebaseerd dan dat ze essentieel zijn.

Riem of ketting

Een airbike wordt aangedreven door een riem of een ketting. Een ketting is duurzamer, maar zorgt voor een meer luidruchtige robuuuste ervaring. Een riem zorgt meestal voor een efficiëntere energieoverdracht.

Blades

Ventilatorbladen zorgen voor de weerstand op een airbike. De grootte van het blad, de hoeveelheid en de hoek kunnen allemaal de intensiteit van je training beïnvloeden. Sommige bladen kunnen zo klein zijn dat ze meer koeling dan weerstand bieden. In deze gevallen zal de airbike waarschijnlijk ook met een weerstandscontrole komen.

Monitor

Feedback is cruciaal als je goed wilt trainen. Hoe meer informatie, hoe effectiever je training kan zijn. Zoek een airbike die op zijn minst de snelheid, afstand, tijd en verbrande calorieën kan tonen. Voor degenen die meer smart functies zoekem, neem een model met een speciale app.

Multi-grip handvat

Een airbike met verschillende handvatopties biedt je de mogelijkheid om de handvatposities te gebruiken die het beste bij je past.

Voetsteunen

Zoals gezegd, als je je wilt focussen op je bovenlichaam, zul je een airbike moeten aanschaffen die voorzien is van voetsteunen. De pinnen zorgen ervoor dat je voeten stil blijven staan terwijl je aan je bovenlichaam werkt.

Pedaalbanden

De hoogste intensiteitsniveaus op een airbike kunnen alleen worden bereikt als je een productieve slag helemaal rond hebt. Om dit te bereiken heb je pedalen nodig met riemen om je voeten op hun plaats te houden.

Transportwielen

Als je je airbike wilt opbergen als de machine niet in gebruik is, wil je een model met duurzame transportwielen. Zware airbikes kunnen meer dan 50 kilo wegen. Als je geen transportwielen hebt, kan het zijn dat je hulp nodig hebt bij het verplaatsen van je airbike.

Prijzen

In de categorie 150 tot 250 euro, vind je zeer eenvoudige airbikes. Deze fietsen hebben meestal niet veel functies, en de ventilator kan onvoldoende weerstand bieden.

Van ongeveer 250 tot 700 euri vind je de grootste keuze. Deze fietsen zijn robuuster en ontworpen voor regelmatig gebruik. Ze zijn beter gebouwd dan de budgetmodellen. Sommige hebben echter geen toeters en bellen die een grotere variëteit aan trainingen mogelijk maakt.

Airbikes met een prijs van over de 700 euro zijn voor de serieuze sporter. Veel van deze fietsen worden geleverd met monitors, apps, voetsteunen en meer. De duurzaamheid is op dit niveau verbeterd om ervoor te zorgen dat je airbike de zwaarste trainingen kan doorstaan.

Tips

Er is een groot verschil tussen sporten om gezond te blijven en trainen voor de sport. Beide vormen van training zijn echter mogelijk op een airbike. Vergeet niet dat je lichaam zich aanpast aan de specifieke stress die je er op legt, dus variatie is het belangrijkste ingrediënt in elk oefenschema.

Hieronder geven we tips over de verschillende soorten trainingen die je op een airbike kunt uitvoeren.

Cardio: In principe is een cardiotraining elke oefeningsroutine die je hartslag boven een rustpercentage brengt.

Lage intensiteit: Bij dit type training is het doel om je hartslag onder de 50% van het maximum te houden. Dit niveau kan moeilijk te handhaven zijn op een airbike.

Middelmatige intensiteit: Bij dit type training is het doel om je hartslag tussen 50% en 70% van je maximale hartslag te houden.
Hoge intensiteit: Bij dit type training is het doel om je hartslag boven 70% van je maximale hartslag te houden.

Een intervaltraining met hoge intensiteit is een work/recovery-training die op verschillende manieren kan worden verdeeld. Beginners kunnen beginnen met één minuut hoogintensieve training, gevolgd door drie minuten herstel. Een atleet kan echter de voorkeur geven aan één minuut hoog-intensieve training gevolgd door één minuut rust.

Tabata: Dit is een specifiek type intervaltraining dat bestaat uit 20 seconden hoog-intensieve training gevolgd door 10 seconden herstel en dat ongeveer vier minuten aanhouden.

Veelgestelde Vragen

V. Wat maakt een airbike anders dan andere trainingsfietsen?
A. Er zijn twee kenmerken die een airbike onderscheiden van andere stationaire fietsen. De eerste is dat het stuur en de pedalen met elkaar verbonden zijn, dus als de pedalen rond draaien, beweegt het stuur heen en weer, waardoor je je boven en onderlichaam traint. De tweede is de methode om weerstand te bereiken. Op de meeste stilstaande fietsen komt weerstand voort uit het toevoegen van spanning. Op een airbike heeft echter bladen die de lucht duwen als het ronddraait, waaruit de machine zijn weerstand ontleent.

V. Hoe stel ik de weerstand in op een airbike?
A. Op de meeste airbikes kun je merken dat de spanning niet wordt aangepast. Raak niet in paniek; je hebt geen defecte airbike gekocht. Omdat de bladen de weerstand bepalen door lucht te verplaatsen, wordt de weerstand verhoogd door simpelweg harder te trainen (omdat je dan meer lucht verplaatst). Als je langzaam gaat, is de fiets makkelijker te bedienen, maar als je de training ingaat en je handen en voeten sneller gaan bewegen, neemt de weerstand drastisch toe. Kortom, als je behoefte hebt aan meer weerstand, train dan gewoon harder.

V. Hoe hoog moet het zadel op mijn airbike worden geplaatst?
A. Een airbike is wat dat betreft net als elke andere fiets, stilstaand of niet. Als het pedaal op het laagste punt staat, moet je voet er met je knie slechts licht gebogen op rusten. Als het zadel naar voren en naar achteren beweegt, moet je het zo instellen dat het stuur op geen enkel moment tijdens de bewegingscyclus te ver weg of te dicht bij het zitvlak komt.

Plaats een reactie