Beste Strijkijzers in 2022: Koopgids

Als je er scherp uit wilt zien, heb je nette, kreukelvrije kleding nodig. Het beste gereedschap voor die taak is een stoomstrijkijzer. Een stoomstrijkijzer kan het verschil betekenen tussen het krijgen van je droombaan en gewoon dromen over het krijgen van een baan. Maar alleen als je een stoomstrijkijzer koopt, dat alle functies heeft die je nodig hebt om een positieve en blijvende indruk te maken.

Je wilt een stoomstrijkijzer dat een constante temperatuur kan houden en een aanzienlijke tank heeft zodat je niet steeds water hoeft toe te voegen. Anti-plak en roestvrijstaal is een populaire optie, maar keramiek verwarmt goed en glijdt moeiteloos over de stof. Je wilt ook dat je stoomstrijkijzer intelligente temperatuurinstellingen en een automatische uitschakeling heeft.

Als je een aantal interessante feiten over de geschiedenis van het stoomstrijkijzer wilt leren en inzichtelijke tips voor de beste strijkpraktijken wilt krijgen, lees dan verder. Als je klaar bent om er op je best uit te zien, kies dan een van de hooggewaardeerde opties die we hebben uitgelicht.

Overwegingen

Stoomvermogen

>
Stoom is stoom. Het is kokend water van 100°C. Het maakt niet uit hoe krachtig je stoomstrijkijzer is, je kunt de stoom niet heter maken. Dus als zelfs de goedkoopste stoomstrijkijzers stoom maken, waarom is het stoomvermogen dan belangrijk? Een paar redenen:

Een krachtig stoomstrijkijzer is sneller klaar voor gebruik.
Een krachtiger apparaat houdt de temperatuur constant op zowel hoge als lage stand.
Een krachtig strijkijzer heeft altijd stoom klaar en als je het moet bijvullen, is het sneller weer klaar voor gebruik.

Om een grote hoeveelheid stoom te behouden, heb je een grote watertank nodig. De topmodellen hebben een inhoud van 300 ml, zodat je niet om de paar minuten water hoeft toe te voegen.

Strijkzoolplaat

Als je eenmaal warmte en stoom hebt, zal je het op je stof moeten aanbrengen. De strijkzool is de metalen plaat aan de basis van het strijkijzer. Je wilt een strijkzool die de stoom effectief verdeelt en soepel glijdt als hij droog is. Zolen zijn er in verschillende materialen.

Roestvrijstaal

Het meest populaire materiaal voor de zoolplaat, het is duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Roestvrijstaal is gevoelig voor krassen, maar alle zoolplaten zijn dat wel, en kleine krasjes hebben geen invloed op de prestaties.

Geanodiseerd aluminium

Lichter dan roestvrijstaal, geanodiseerd aluminium is een goedkopere optie die de warmte goed verdeelt, maar niet zo duurzaam of gemakkelijk te reinigen is. Geanodiseerd aluminium kan na verloop van tijd kleverig worden.

Anti-plak

Dit type zoolplaat is van aluminium of kunststof dat is gecoat met PTFE of een soortgelijke anti-plak laag. Het is licht van gewicht en wordt vaak gebruikt voor draagbare modellen. De coating is effectief wanneer het in goede staat verkeerd, maar het kan wel afschilferen op voordeligere stoomstrijkijzers.

Keramisch

Dit is ook een coating, maar moderne keramiek is hard, uitstekend in warmteverdeling, gemakkelijk schoon te maken en zeer glad, zodat ze goed over de stof glijden.

Stoomgaten

De grootte en vorm van de gaten in de zoolplaat zijn van invloed op de gelijkmatige stoomverdeling. Sommige fabrikanten gebruiken veel kleine gaatjes, andere gebruiken gevormde gaatjes.

Omdat keramiek van nature gladder is dan andere zoolplaatmaterialen, hebben deze modellen meestal minder gaten dan hun concurrenten in roestvrijstaal en aluminium.

Vorm

Niet veel van de artikelen die we strijken zijn perfect vierkant, dus de zoolplaten zijn gevormd om het makkelijker te maken om bij plooien, kragen en manchetten te komen. Velen hebben groeven aan de voorkant om bij en rond de knopen te komen.

Traditioneel is de hiel (of achterkant) van de zoolplaat plat, zodat je het strijkijzer rechtop kunt zetten als je het niet gebruikt. Maar sommige fabrikanten maken beide uiteinden van de strijkzool puntvormig en claimen dat dit voor een betere wendbaarheid zorgt. Deze strijkijzers hebben extra steuntjes die als standaard fungeren.

Stoomstrijkijzer functies

Intelligente temperatuurinstelling

Stoomstrijkijzers met intelligente temperatuurinstelling zorgen ervoor dat traditionele knoppen en schuifregelaars niet meer nodig zijn. In plaats daarvan “voelen” ze de stof en passen ze de instellingen van de strijkijzers automatisch aan. Ze beweren veilig te zijn voor elk strijkbaar kledingstuk, wat zeker een pluspunt is, maar deze nieuwe technologie is duur.

Of intelligente temperatuurinstellingen het extra geld waard zijn, is een kwestie van individuele voorkeur.

Extra stoom en een fijne spray

Een stoot van extra stoom door de basisplaat is een basisvereiste, net als een fijne spray. Op de allergoedkoopste stoomstrijkijzers na hebben ze deze functie allemaal.

Enkele modellen werken ook rechtop, zodat je gordijnen en kleding op hangers kunt stomen.

Snoerloos of met snoer

De overgrote meerderheid van de stoomstrijkijzers heeft een snoer. Sommige snoeren zijn inschuifbaar, hoewel de feedback ons vertelt dat ze niet altijd populair zijn, met vastlopen als een vaak voorkomend probleem.

Er zijn ook snoerloze strijkijzers beschikbaar, maar deze strijkijzers moeten regelmatig worden opgewarmd op een basisstation, wat voor veel gebruikers een ongewenste tussenstap is.

Automatische uitschakeling
Deze functie kan het strijkijzer uitschakelen als het strijkijzer voor een bepaalde tijd met rust wordt gelaten, als het omvalt of als de tank droogloopt.

Hoeveel van deze functies je krijgt, verschilt van model tot model.

Andere functies

De producenten van een aantal stoomstrijkijzers beweren dat ze een anti-druppel- of anti-spuwfunctie hebben, maar de effectiviteit hiervan varieert. Hetzelfde geldt voor de zelfreinigende functies.

Sommigen voorkomen ook de opbouw van calcium, dat uiteindelijk je strijkijzer kan doen blokkeren. Doorzichtige waterreservoirs of ‘raampjes’ waardoor het waterspiegels te zien is, zijn nuttige visuele hulpmiddelen.

Prijzen voor stroomstrijkijzers

Je kunt een stoomstrijkijzer vinden voor slechts 15 euro. Het zal warm worden, en het zal water in stoom veranderen, maar in onze ervaring, doet hij dit niet erg effectief of voor lange tijd.

Een goede kwaliteit stoomstrijkijzer kan van jou zijn voor 25 euro. Modellen met een digitale uitlezing of een keramische zool zullen meer kosten, maar zelfs voor modellen aan de bovenkant van de markt is het onwaarschijnlijk dat je meer dan 100 euro uitgeeft.

Stoomstrijkijzer do’s en don’ts

Lees altijd de handleiding van uw stoomstrijkijzer. Volg de voorgestelde stappen voor het eerste gebruik.

De meeste stoomstrijkijzers werken perfect met leidingwater. Sommige zeggen zelfs dat je helemaal geen gedestilleerd water mag gebruiken, maar het is belangrijk om dit te controleren.

Vermijd strijken over metalen sluitingen zoals ritsen. Schade aan sommige anti-plak stoomstrijkijzers maakt ze bijna onbruikbaar.

Gebruik nooit wasverzachters in je strijkijzer.

Maak je stoomstrijkijzer na gebruik schoon of laat het uitlekken als de fabrikant het aanbeveelt.

Als je zetmeel gebruikt, laat dan geen resten achter, omdat dit de effectiviteit van je strijkijzer zal aantasten.

Reinig het strijkijzer volgens de instructies van de fabrikant. Een warme, vochtige doek met een scheutje schoonmaakmiddel is vaak voldoende. Gebruik nooit schurende crèmes of schuursponsjes.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie